Rauginti grybai
Atnaujinta: 2020-09-20
  • Rauginti grybai

  Grybų rauginimas yra sveikiausias konservavimo būdas. Grybus konservuoja natūralūs mikroorganizmai, jie gaunasi lengviau virškinami ir priimtinesni organizmui. Pats raugintų grybų skonis taip pat daug kam priimtinesnis nei marinuotų grybų. 
   Labanoro girios kaimeliuose ir sodybose beveik kiekviena šeiminkė mokėdavo savaip užraugti grybus. Dažnai grybai išsilaikydavo net iki kito grybų sezono. Rauginimui naudojami jauni ir kieti grybai. Ypač mėgiami kazlėkiniai grybai. Labanore itin rauginimui vertinami geltonieji kazlėkai, dar vadinami  makavykais. Labai giriami ir paprasteji kazlėkai kuriems tenka nuimti galvutės odelę. Jie kiek pamėlynuoja, bet būna nuostabiai švelnaus skonio. Neabejotinai prabanga tai raudonikių ir baravykų rauginimas
  Kai kuriuos grybus iš viso įmanoma konservuoti tik raugiant. Tai kartūs gruzdai ir pūkuotės. Tik rauginimo metu išnyksta kartumas. Itin mėgstami juodieji gruzdai. Rauginti gruzdai išlieka traškūs ir turi šiek tiek kartumo. Neabeotinai karaliauja raugintos rudmėsės, gaila, kad tik nesukirmyjusių sunku pririnkti.

  Rauginti galima ne tik medinėse statinaitėse. Puikiai tiks stikliniai ir emaliuoti indai. 

 Kaip ir visame rauginime svarbi švara, kad neimtų dominuoti įvairūs patogeniniai mikroorganizmai. Rauginamus grybus galima virti, galima nevirti. Virdami išnaikinsite visus mikroorganizmus ir vėliau įnešite rauginančius mikroorganizmus nuo krapų, vyšnių ar juodųjų serbentų lapų. 
  Skoniui pagerinti naudojami lauro lapeliai, juodieji pipirai. 

  Grybai apvalomi, nuplaunami, dedami į vandenį ir kaitinami iki užvirimo. Nuimamos putos ir grybai nukošiami ir ataušinami.  Rauginimo indo apačioje dedami lapai, krapų stiebai su žiedynais. Labai gerai skonio priduos stambiai pjaustyti česnakai.

  Daromas marinatas iš vandens, lauto lapelių ir pipirų. Litrui marinato dedamas šaukštas su kaupu druskos. Naudojama akmens druska be jodo. Dėl gana netolygaus druskos sūrumo verta ragauti. Sūrumo turi būti daugiau nei įprastai valgant. 

 Marinatas ataušinamas ir užpilamas ant grybų. Marinatas turi apsemti grybus, ant viršaus uždedamas švarus skudurėlis. Laikoma kambario temperatūroje kol prasideda rūgimo procesas kurį  išduoda marinato susidrumstimas. 
  Grybai suslegiami uždedant lėkštutę, medinę lentelę. Uždedamas svarmuo, tinka švarus akmuo. Grybai turi būti visada apsemti. Jei tik ima trūkti marinato, reikia įpilti švararaus apsūdyto vandens. Rauginti grybai laiukomi šaltai. Išrūgsta grybai per kelias savaites. 

Rauginti grybai 

Raugti makavykai pašviesėja ir dingsta mėlynumas
  

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Baravykai troškinti grietinėje

Kaip skaniai paruošti baravykus

Barščiai su grybais

Skanių barščių su grybais receptas

Geltonpintės receptai

Kaip paruošti valgomąją geltonpintę, grietinėlėje troškinta geltonpintė

Grybų mišrainė su kopūstais žiemai

Gardžios grybų mišrainės su kopūstais receptas žiemai

Kiaušiniai įdaryti grybais

Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai

Kreminė baravykų sriuba

Trinta kreminė sriuba iš baravykų, originalus receptas

Lazanija su grybais ir mėsa

Grybų lazanija su pomidorais, grybais ir faršu

Marinuoti baravykai savo sultyse žiemai

Baravykų marinavimas savo sultyse, puikus švelnių grybų receptas žiemai

Marinuoti grybai žiemai

Grybų marinavimo žiemai receptas

Morkų mišrainė su grybais žiemai

Morkų, svogūnų ir grybų mišrainė žiemai

Rauginti grybai

Klasikinis grybų rauginimo receptas, kaip teisingai rauginti grybus

Rissoto su baravykais ir vištiena

Daugiaryžis su šviežiais baravykais ir vištiena

Svieste kepti traškūs baravykai

Pats geriausias baravyko skonį atskleidžiantis receptas