Bobausių patiekalai tarsi japonų žuvis fuga. Kaip ir fuga bobausiai neapdoroti mirtinai nuodingi. Taigi valgydami bobausius kaip ir fugą esame priklausomi nuo kulinaro meistriškumo. Bobausiai turi nuodo giromitrino kuris pasišalina ir suyra nuo karščio. Todėl norint valgyti briedžiukus reikia juos tinkamai paruošti, mažiausiai tris kartus apvirti.
Kur surasti bobausius
Bobausiai dažniausiai auga kirtimuose, mėgsta plynuosius kirtimus. Išauga antrais metais kaip sujaukiama miško paklotė. Renkant bobausius būtina laikytis maksimalaus atsargumo. Mažiausia nuodų patekimas priveda prie apsinuodijimo. Pavyzdžiui jei grybus lietusiais pirštais atsuksite butelį gėrimo, jau gali pakakti nuodų likučių apsinuodijimui.
Grybus geriausia rinkti guminėmis pirštinėmis, kurias po grybavimo išmetame. Rankos nuplaunamos.
Bobausiai Varėnos regione ima augti balandžio viduryje. Po poros savaičių Labanoro regione. Tačiau net tame pačiame lauke gali būti skirtingi bobausiai. Bobausiai atviroje ir šiltoje vietoje pradeda augti anksčiau. Bobausiai mėgsta derlią dirvą, verta ieškoti ten kur žemė tamsesnė, turi daugiau humuso. Sausringais pavasariais bobausius geriau ieškoti žemumose kur subėga daugiau vandens. Bobausiai auga iki birželio vidurio.
Kaip paruošti bobausius
Bobausiai turi būti švariai renkami. Vagos kraštuose augantys bobausiai dažniausiai būna apibirę smėliu, ypač po stipraus lietaus. Būtina nupjauti smėlėtą kotelį. Smėliui patekus į bobausio raukšles jį labai sunku išplauti.
Išplautus bobausius dedame į šaltą vandenį, verdame 10- 15 minučių. Nukošiame, kiaurasamtyje plauname po bėgančiu vandeniu. Verdant patalpos turi būti gerai vėdinamos, nes apsinuodijama ir virimo garais. Apverdame dar kelis kartus ir kas kartą kruopščiai nuplauname. Tokie bobausiai paruošti tolimesniam patiekalų gaminimui. Jie net po virimo išlaiko konsistenciją ir puikų kvapą ir gero grybo skonį.
Receptai su bobausiais
Pats paprasčiausias ir tikriausiai geriausiai atskleidžiantis bobausių skonį yra svieste kepti bobausiai su bulvėmis. Jau būna pavasaris kai Lietuvą pasiekia šviežios bulvės iš ispanijos. Jas verdame su odele, kiek paskaniname krapais.
Bobausius kepame su svogūnais ir grietinėle. Įkaitiname aliejų ir apkepiname smulkiai pjaustytus svogūnus. Ištirpdome sviestą ir dedame bobausius. Maišome ir kepame kol pasišalina didžioji dalis skysčio. prieš pabaigą įdedame druskos, pabarstome juodaisiais pipirais. Tada pilame maišydami grietinėlę ir nukeliam nuo ugnies neleisdami užvirti.
Bobausiai tinka su dauguma daržovių, mėsa, paukštiena, sraigėmis. Jie gali būti dedami į paštetus.
Temos straipsniai
Baravykai troškinti grietinėje
Kaip skaniai paruošti baravykus
Barščiai su grybais
Skanių barščių su grybais receptas
Bobausių patiekalai
Patiekalai iš bobausių, geriausi bobausių receptai. Svieste kepti bobausiai su bulvėmis
Geltonpintės receptai
Kaip paruošti valgomąją geltonpintę, grietinėlėje troškinta geltonpintė
Grybų mišrainė su kopūstais žiemai
Gardžios grybų mišrainės su kopūstais receptas žiemai
Kepti baravykai
Skaniausias baravykų kepimas, baravykų kepimas svieste
Keptos voveraitės prancūziškai
Klasikinis ant sviesto keptų voveraičių receptas. Svarbu nepadauginti prieskonių
Kiaušiniai įdaryti grybais
Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai
Kreminė baravykų sriuba
Trinta kreminė sriuba iš baravykų, originalus kreminės baravykų sriubos receptas
Lazanija su grybais ir mėsa
Grybų lazanija su pomidorais, grybais ir faršu
Marinuoti baravykai savo sultyse žiemai
Baravykų marinavimas savo sultyse, puikus švelnių grybų receptas žiemai
Marinuoti grybai žiemai
Grybų marinavimo žiemai receptas
Patiekalai iš briedžiukų
Valgomasis briedžiukas, kaip paruošti briedžiuką grybą, geriausi receptai su briedžiukais
Pavasarinė balteklė - avižėlė grybas
Patiekalai iš avižėlės grybo, keli receptai iš pavasarinės balteklės
Rissoto su baravykais ir vištiena
Daugiaryžis su šviežiais baravykais ir vištiena
Svieste kepti traškūs baravykai
Pats geriausias baravyko skonį atskleidžiantis receptas