Valgomasis briedžiukas grybas pasirodo žolei tik pradedant augti, sprogstant medžių pumpurams. Atvirose vietose puikiai matosi kūginės briedžiukų žvakelės. Nors briedžiukas priskiriamas prie žemos kategorijos grybų, tačiau tai vienas iš populiariausių grybų. Šiaurės Amerikoje tik surinktų briedžiukų ( Morels) kilogramas kainuoja apie 100 dolerių. Ten jų rinkti einama į kalnus, į degvietes.
Lietuvoje briedžiukai dažniausiai auga jaunuose lapuočių miškuose. Taip pat randami soduose, dažniausiai po obelimis.
Briedžiukas skirtingai nuo labai panašaus giminaičio bobausio yra nenuodingas ir gali būti valgomas silpnai termiškai apdorotas. Jis ruošiamas kaip pagrindinis patiekalas arba kaip padažo dalis.
Sūriu įdarytas briedžiukas
12 vidutinio dydžio briedžiukų grybų
150 g minkšto švelnesnio sūrio, tinka mocarela, bri, švelnus mėlynojo pelėsio sūris, maskarponė
70 g sviesto,
Kiek druskos
Tinka šviežios petražolės
Nupjautome briedžiukų kotelius, kad atsivertų anga. Į angą įkemšame sūrio, kiek druskos. Galima dar kiek sviesto sumaišyto su itin susmulkintomis petražolėmis.
Kiek pakaitinam sviestą ir dedame briedžiukus. Vartome, kiek paspausdami, bet neišspaudami vidaus turinio. Kepame apie 2 - 4 minutes. Priklauso nuo dydžio ir įmirkimo.
Kiek traškesni briedžiukai gaunasi juos prieš kepimą pavoliojus miltuose.
Padažas iš briedžiuko grietinėlėje
200 g briedžiukų grybų,
150 g svogūnų,
3 česnako skiltelės,
100 g sviesto,
100 g švenaus mėlynojo pelėsio sūrio,
100 g grietinėlės,
50 g pusiau saldaus vyno ( natūralaus ale Tokajaus Furmint)
Šaukštelis druskos, saujelė šviežių petražolių.
Kaitiname sviestą arba aliejų ir kepiname svogūnus. Aliejus turi sąvybę įtraukti skonius, dėl to briedžiukai gana nukenčia. Nors sviestas mėgsta svilti. Apkepinus svogūnus dedame smulkiai pjaustytus briedžiukus. Kiek pakepinus ( 1 - 2 minutės) sudedame smulkiai pjaustytą sūrį. Sūriui ištirpus pilame vyną, jam užvirus gietinėlę ir sudedame druską ir smulkiai pjaustytas petražoles. Prieš pat užvirimą išjungiam ugnį ir palaikom porą minučių uždengus dangčiu.
Labai tinka užpilti ant minkštai paruoštos vidutinio apkepimo jautienos, elnienos
Temos straipsniai
Baravykai troškinti grietinėje
Kaip skaniai paruošti baravykus
Barščiai su grybais
Skanių barščių su grybais receptas
Bobausių patiekalai
Patiekalai iš bobausių, geriausi bobausių receptai. Svieste kepti bobausiai su bulvėmis
Geltonpintės receptai
Kaip paruošti valgomąją geltonpintę, grietinėlėje troškinta geltonpintė
Grybų mišrainė su kopūstais žiemai
Gardžios grybų mišrainės su kopūstais receptas žiemai
Kepti baravykai
Skaniausias baravykų kepimas, baravykų kepimas svieste
Keptos voveraitės prancūziškai
Klasikinis ant sviesto keptų voveraičių receptas. Svarbu nepadauginti prieskonių
Kiaušiniai įdaryti grybais
Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai
Kreminė baravykų sriuba
Trinta kreminė sriuba iš baravykų, originalus kreminės baravykų sriubos receptas
Lazanija su grybais ir mėsa
Grybų lazanija su pomidorais, grybais ir faršu
Marinuoti baravykai savo sultyse žiemai
Baravykų marinavimas savo sultyse, puikus švelnių grybų receptas žiemai
Marinuoti grybai žiemai
Grybų marinavimo žiemai receptas
Patiekalai iš briedžiukų
Valgomasis briedžiukas, kaip paruošti briedžiuką grybą, geriausi receptai su briedžiukais
Pavasarinė balteklė - avižėlė grybas
Patiekalai iš avižėlės grybo, keli receptai iš pavasarinės balteklės
Rissoto su baravykais ir vištiena
Daugiaryžis su šviežiais baravykais ir vištiena
Svieste kepti traškūs baravykai
Pats geriausias baravyko skonį atskleidžiantis receptas