Kreminė voveraičių sriuba
Atnaujinta: 2025-07-23

Liepos pabaigoje voveraičių dažnai būna tiek, kad galima net neiškoti, bet tiesiog rinkti kaip bulvių lauke. Samanose net iš toli šviečia ištisi voveraičių plotai.  Tačiau tai jau ne birželio pradžios grybai – nebe tokie standūs, kartais kiek minkštesni ir sumažėjusio skonio.  Ypač tai matyti po ilgesnių lietingų laikotarpių ar jei voveraitės augo tankesnėje augalijoje. Visgi ten, kur dirva buvo sausesnė ir daugiau saulės, jos išlaiko stiprų skonį, o lėtesnis augimas netgi padidina skoninių medžiagų kiekį. 

voveraitės sriubai

Tokios voveraitės – idealios kreminei trintai sriubai. Voveraitės gal ir nebetinka kepti vien tik su sviestu, bet sriuboje atsiskleidžia visos giluminės grybų natos. Liepos vidurio ar pabaigos sriuba bus ne tokia kvapni kaip iš pirmųjų jaunučių, bet vis tiek viena iš skaniausių vasaros patiekalų.

Kreminės voveraičių sriubos receptas (4 asmenims)

 

  • Voveraičių – 500 g

  • Svogūnų – 2 vidutiniai (apie 180 g)

  • Morkų – 2 vnt. (apie 250 g)

  • Bulvių – 3 vidutinės (apie 300 g)

  • Liesos grietinėlės (12 %) – 120 ml

  • Sviesto – 50 g

  • Aliejaus – 30 ml

  • Vištienos arba daržovių sultinio – 1 litras

  • Česnako – 1 nedidelė galvutė

  • Aitriosios paprikos – ½ ankšties be sėklyčių

  • Druskos – apie ¾ arbatinio šaukštelio

  • Maltų juodųjų pipirų – apie ¼ šaukštelio

  • Krapų viršūnėlių – žiupsnelis

Kreminės voveraičių sriubos gaminimas


Bulves nulupkite, supjaustykite stambesniais gabaliukais, užpilkite trupučiu vandens ir pavirkite 10–12 minučių, kol pradeda minkštėti. Nupilkite vandenį, užpilkite karštu sultiniu ir palikite puodą ant mažos ugnies.


Smulkiai supjaustytus svogūnus kepkite karštame aliejuje apie 5–7 minutes, kol pradeda rusti krašteliai. Būtina, kad dalis jų apskrustų – tai duos sriubai papildomo skonio. Perkelkite į puodą.


Morkas stambiai sutarkuokite ir trumpai pakepinkite toje pačioje keptuvėje. Kai ims šiek tiek lipti prie dugno – vadinasi, užteks. Suberkite į puodą kartu su svogūnais.


Švariai nuvalytas voveraites perpjaukite per pusę ar stambesnes – į kelias dalis. Kepkite sausai, be riebalų, gerai įkaitintoje keptuvėje – jos išleis skysčio. Skystį nupilkite į puodą. Grybus trumpai pakepinkite su dalimi sviesto, tada nukelkite.

Antrąją voveraičių dalį kepkite su likusiu sviestu ir smulkinta aitriąja paprika be sėklyčių. Paprika suteiks švelnaus aštrumo, bet nesugadins balanso. Baigę, supilkite visas voveraites į puodą.


Suberkite druską, pipirus, smulkintą česnaką ir krapus. Užvirkite. Tuomet sumažinkite ugnį iki mažos ir virkite apie 15–20 minučių. Kai daržovės visiškai suminkštės, išjunkite kaitrą ir palikite sriubą pastovėti 10–15 minučių uždengtą. Per tą laiką skoniai susijungs.


Sutrinkite sriubą elektriniu trintuvu iki vientisos konsistencijos. Užvirkite. Nukaitę puodą nuo ugnies, lėtai supilkite grietinėlę ir išmaišykite. Dar 5–7 minutes palaikykite ant nedidelės kaitros, bet neužvirinkite – taip grietinėlė neišsisluoksniuos.

 

Ši sriuba soti pati savaime. Jei norisi papildomų tekstūrų – tinka keli gabalėliai skrudintos vištienos, juodos duonos skrebučiai ar šiek tiek kieto sūrio drožlių. Bet jeigu sriuba virta iš šviežių, sausesnėse vietose surinktų voveraičių, verta paragauti ją visiškai be priedų – tik tada atsiskleidžia tikras jos skonis.

kreminė voveraičių sriuba

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Baravykai troškinti grietinėje

Kaip skaniai paruošti baravykus

Barščiai su grybais

Skanių barščių su grybais receptas

Bobausių patiekalai

Patiekalai iš bobausių, geriausi bobausių receptai. Svieste kepti bobausiai su bulvėmis

Geltonpintės receptai

Kaip paruošti valgomąją geltonpintę, grietinėlėje troškinta geltonpintė

Grybų mišrainė su kopūstais žiemai

Gardžios grybų mišrainės su kopūstais receptas žiemai

Kepti baravykai

Skaniausias baravykų kepimas, baravykų kepimas svieste

Keptos voveraitės prancūziškai

Klasikinis ant sviesto keptų voveraičių receptas. Svarbu nepadauginti prieskonių

Kiaušiniai įdaryti grybais

Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai

Kreminė baravykų sriuba

Trinta kreminė sriuba iš baravykų, originalus kreminės baravykų sriubos receptas

Kreminė voveraičių sriuba

Tiršta voveraičių sriuba, kaip paruošti skanią trintą sriubą iš voveraičių

Lazanija su grybais ir mėsa

Grybų lazanija su pomidorais, grybais ir faršu

Marinuoti baravykai savo sultyse žiemai

Baravykų marinavimas savo sultyse, puikus švelnių grybų receptas žiemai

Marinuoti grybai žiemai

Grybų marinavimo žiemai receptas

Patiekalai iš briedžiukų

Valgomasis briedžiukas, kaip paruošti briedžiuką grybą, geriausi receptai su briedžiukais

Pavasarinė balteklė - avižėlė grybas

Patiekalai iš avižėlės grybo, keli receptai iš pavasarinės balteklės

Rissoto su baravykais ir vištiena

Daugiaryžis su šviežiais baravykais ir vištiena

Svieste kepti traškūs baravykai

Pats geriausias baravyko skonį atskleidžiantis receptas