Liepos pabaigoje voveraičių dažnai būna tiek, kad galima net neiškoti, bet tiesiog rinkti kaip bulvių lauke. Samanose net iš toli šviečia ištisi voveraičių plotai. Tačiau tai jau ne birželio pradžios grybai – nebe tokie standūs, kartais kiek minkštesni ir sumažėjusio skonio. Ypač tai matyti po ilgesnių lietingų laikotarpių ar jei voveraitės augo tankesnėje augalijoje. Visgi ten, kur dirva buvo sausesnė ir daugiau saulės, jos išlaiko stiprų skonį, o lėtesnis augimas netgi padidina skoninių medžiagų kiekį.
Tokios voveraitės – idealios kreminei trintai sriubai. Voveraitės gal ir nebetinka kepti vien tik su sviestu, bet sriuboje atsiskleidžia visos giluminės grybų natos. Liepos vidurio ar pabaigos sriuba bus ne tokia kvapni kaip iš pirmųjų jaunučių, bet vis tiek viena iš skaniausių vasaros patiekalų.
Kreminės voveraičių sriubos receptas (4 asmenims)
-
Voveraičių – 500 g
-
Svogūnų – 2 vidutiniai (apie 180 g)
-
Morkų – 2 vnt. (apie 250 g)
-
Bulvių – 3 vidutinės (apie 300 g)
-
Liesos grietinėlės (12 %) – 120 ml
-
Sviesto – 50 g
-
Aliejaus – 30 ml
-
Vištienos arba daržovių sultinio – 1 litras
-
Česnako – 1 nedidelė galvutė
-
Aitriosios paprikos – ½ ankšties be sėklyčių
-
Druskos – apie ¾ arbatinio šaukštelio
-
Maltų juodųjų pipirų – apie ¼ šaukštelio
-
Krapų viršūnėlių – žiupsnelis
Kreminės voveraičių sriubos gaminimas
Bulves nulupkite, supjaustykite stambesniais gabaliukais, užpilkite trupučiu vandens ir pavirkite 10–12 minučių, kol pradeda minkštėti. Nupilkite vandenį, užpilkite karštu sultiniu ir palikite puodą ant mažos ugnies.
Smulkiai supjaustytus svogūnus kepkite karštame aliejuje apie 5–7 minutes, kol pradeda rusti krašteliai. Būtina, kad dalis jų apskrustų – tai duos sriubai papildomo skonio. Perkelkite į puodą.
Morkas stambiai sutarkuokite ir trumpai pakepinkite toje pačioje keptuvėje. Kai ims šiek tiek lipti prie dugno – vadinasi, užteks. Suberkite į puodą kartu su svogūnais.
Švariai nuvalytas voveraites perpjaukite per pusę ar stambesnes – į kelias dalis. Kepkite sausai, be riebalų, gerai įkaitintoje keptuvėje – jos išleis skysčio. Skystį nupilkite į puodą. Grybus trumpai pakepinkite su dalimi sviesto, tada nukelkite.
Antrąją voveraičių dalį kepkite su likusiu sviestu ir smulkinta aitriąja paprika be sėklyčių. Paprika suteiks švelnaus aštrumo, bet nesugadins balanso. Baigę, supilkite visas voveraites į puodą.
Suberkite druską, pipirus, smulkintą česnaką ir krapus. Užvirkite. Tuomet sumažinkite ugnį iki mažos ir virkite apie 15–20 minučių. Kai daržovės visiškai suminkštės, išjunkite kaitrą ir palikite sriubą pastovėti 10–15 minučių uždengtą. Per tą laiką skoniai susijungs.
Sutrinkite sriubą elektriniu trintuvu iki vientisos konsistencijos. Užvirkite. Nukaitę puodą nuo ugnies, lėtai supilkite grietinėlę ir išmaišykite. Dar 5–7 minutes palaikykite ant nedidelės kaitros, bet neužvirinkite – taip grietinėlė neišsisluoksniuos.
Ši sriuba soti pati savaime. Jei norisi papildomų tekstūrų – tinka keli gabalėliai skrudintos vištienos, juodos duonos skrebučiai ar šiek tiek kieto sūrio drožlių. Bet jeigu sriuba virta iš šviežių, sausesnėse vietose surinktų voveraičių, verta paragauti ją visiškai be priedų – tik tada atsiskleidžia tikras jos skonis.
Temos straipsniai
Baravykai troškinti grietinėje
Kaip skaniai paruošti baravykus
Barščiai su grybais
Skanių barščių su grybais receptas
Bobausių patiekalai
Patiekalai iš bobausių, geriausi bobausių receptai. Svieste kepti bobausiai su bulvėmis
Geltonpintės receptai
Kaip paruošti valgomąją geltonpintę, grietinėlėje troškinta geltonpintė
Grybų mišrainė su kopūstais žiemai
Gardžios grybų mišrainės su kopūstais receptas žiemai
Kepti baravykai
Skaniausias baravykų kepimas, baravykų kepimas svieste
Keptos voveraitės prancūziškai
Klasikinis ant sviesto keptų voveraičių receptas. Svarbu nepadauginti prieskonių
Kiaušiniai įdaryti grybais
Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai
Kreminė baravykų sriuba
Trinta kreminė sriuba iš baravykų, originalus kreminės baravykų sriubos receptas
Kreminė voveraičių sriuba
Tiršta voveraičių sriuba, kaip paruošti skanią trintą sriubą iš voveraičių
Lazanija su grybais ir mėsa
Grybų lazanija su pomidorais, grybais ir faršu
Marinuoti baravykai savo sultyse žiemai
Baravykų marinavimas savo sultyse, puikus švelnių grybų receptas žiemai
Marinuoti grybai žiemai
Grybų marinavimo žiemai receptas
Patiekalai iš briedžiukų
Valgomasis briedžiukas, kaip paruošti briedžiuką grybą, geriausi receptai su briedžiukais
Pavasarinė balteklė - avižėlė grybas
Patiekalai iš avižėlės grybo, keli receptai iš pavasarinės balteklės
Rissoto su baravykais ir vištiena
Daugiaryžis su šviežiais baravykais ir vištiena
Svieste kepti traškūs baravykai
Pats geriausias baravyko skonį atskleidžiantis receptas