Gegužės pabaigoje ir birželio pradžio ima dygti pavasarinė balteklė ( lot Calocybe gambosa) . Turi šie grybai avižėlės, gegužiukų pavadinimą. Grybai skanūs, mėsingi, tačiau dar mažai kam žinomi. Auga avižėlės dažniausiai grupėmis.
Randama pamiškėse, lapuočių miškuose, dažnai randama soduose. Žinant vietą bus nesunku prisirinkti nes dažniausiai išauga kiekvienais metais.
Receptai su avižėlėmis paprasti. Grybą galima valgyti be apvirimo. Galima tradiciškai apkepti ant sviesto arba padaryti padažą.
Svieste keptos avižėlės grybai
Pavasarinei balteklei apipjaustome kotelius, apiplauname. Balteklė būna smėlėta, todėl geriau smėlėtas iš karto renkant kiek apvalyti. Nors gana lengvai nusiplauna. Apiplauname ir kiaurasamtyje nuvarviname vandenį.
Gelteklės labai puikiai tiks su šiuo metu išaugusiais smidrais.
300 g pavasarinės balteklės,
300 g smidrų,
80 g sviesto,
80 g svogūnų,
2 česnako skiltelės,
50 g grietinėlės,
Druskos, juodųjų pipirų
Ištirpiname sviestą ir jame apkepiname smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus. Ilgai nekepiname ( apie 2 minutes), nes sviestas linkęs pridegti. Tačiau aliejaus nenaudojame, nes jis įgers į save balteklės skonį.
Dedame pjaustytą balteklę ir smidrus. Pavartant kepame porą minučių. Padruskiname, užberaime kiek pipirų ir įpilame grietinėlės. Dar pamaišome apie minutę ant mažos ugnies. Išjungiame ir palaikome uždengus dangčiu apie 3 minutes.
Padažas iš avižėlių
200 g avižėlių,
50 g sviesto,
50 g svogūnų,
2 česnako skiltelės,
50 g pusiau saldaus vyno arba sidro,
50 g grietinėlės,
Tirpiname sviestą ir jame porą minučių kepame smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus. Dedame smulkiai pjaustytas avižėles ir maišome. Sumažiname ugnį, pilame vyną, troškiname apie 1 minutę. Sudedame druską, pipirus, įpilame grietinėlę ir dar patroškiname apie 1 minutę. Išjungiam ugnį ir palaikom apie 3 minutes.
Šis padažas idealiai tinka prie vidutinio apkepimo jautienos, elnienos. Puikiai tiks su minkštos kiaulienos ( išpjova) medalionais.
Temos straipsniai
Baravykai troškinti grietinėje
Kaip skaniai paruošti baravykus
Barščiai su grybais
Skanių barščių su grybais receptas
Bobausių patiekalai
Patiekalai iš bobausių, geriausi bobausių receptai. Svieste kepti bobausiai su bulvėmis
Geltonpintės receptai
Kaip paruošti valgomąją geltonpintę, grietinėlėje troškinta geltonpintė
Grybų mišrainė su kopūstais žiemai
Gardžios grybų mišrainės su kopūstais receptas žiemai
Kepti baravykai
Skaniausias baravykų kepimas, baravykų kepimas svieste
Keptos voveraitės prancūziškai
Klasikinis ant sviesto keptų voveraičių receptas. Svarbu nepadauginti prieskonių
Kiaušiniai įdaryti grybais
Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai
Kreminė baravykų sriuba
Trinta kreminė sriuba iš baravykų, originalus kreminės baravykų sriubos receptas
Lazanija su grybais ir mėsa
Grybų lazanija su pomidorais, grybais ir faršu
Marinuoti baravykai savo sultyse žiemai
Baravykų marinavimas savo sultyse, puikus švelnių grybų receptas žiemai
Marinuoti grybai žiemai
Grybų marinavimo žiemai receptas
Patiekalai iš briedžiukų
Valgomasis briedžiukas, kaip paruošti briedžiuką grybą, geriausi receptai su briedžiukais
Pavasarinė balteklė - avižėlė grybas
Patiekalai iš avižėlės grybo, keli receptai iš pavasarinės balteklės
Rissoto su baravykais ir vištiena
Daugiaryžis su šviežiais baravykais ir vištiena
Svieste kepti traškūs baravykai
Pats geriausias baravyko skonį atskleidžiantis receptas