Kelmučiai vieni iš geriausiai rauginimui tinkančių grybų. Jie kieti, tokiais išlieka ir po rauginimo. Tačiau kaip ir visi grybai po rauginimo jie tampa geriau įsisavinami organizmo. Daug kas kelmučius apeina laikydami juos šungrybiai. Nepažįstant jų geriau nerinkti, yra panašių nuodingų.
Renkamos kelmučių galvutės, koteliai neskanūs.
Naudojami įvairūs prieskoniai, ypač tinka česnakai. Dar dedami vyšnių, juodųjų serbentų, krienų, lauro lapai. Tinka pipirų žirneliai arba malti pipirai.
Kelmučių galvutės verdamos apie 20 minučių. Skystis nupilamas ir grybai kiek ataušinami.
Į indą dedame lapus, pipirų žirnelius. Uždedame sluoksnį grybų. Sluoksniuojame su keliais lapais, stambiai pjaustytais česnakais, druska. Kilogramui grybų naudojamas šaukštas druskos. Suspaudžiame grybus ir užpilame sūraus vandens. Litrui vandens dedamas šaukštas druskos.
Vanduo turi apsemti grybus. Uždedame švarų skudurėlį arba marlę. Uždedame dangtelį ar lėkštutę. Prispaudžiame akmeniu, buteliu su vandeniu. Grybai turi būti skystyje. Taip laikome kambario temperatūroje nuo kelių dienų iki savaitės. Turi susidrumsti skystis, gali atsirasti burbuliukai.
Išnešame į šaltą patalpą ( 2 - 8 laipsniai) ir laikome kelias savaites. Skanu bus valgyti vienus. Labai tinka su kiek svogūnų ir grietinės.
Temos straipsniai
Baravykai troškinti grietinėje
Kaip skaniai paruošti baravykus
Barščiai su grybais
Skanių barščių su grybais receptas
Bobausių patiekalai
Patiekalai iš bobausių, geriausi bobausių receptai. Svieste kepti bobausiai su bulvėmis
Geltonpintės receptai
Kaip paruošti valgomąją geltonpintę, grietinėlėje troškinta geltonpintė
Grybų mišrainė su kopūstais žiemai
Gardžios grybų mišrainės su kopūstais receptas žiemai
Kelmučių rauginimas
Kaip rauginti kelmučius, kelmučių rauginimo receptas
Kepti baravykai
Skaniausias baravykų kepimas, baravykų kepimas svieste
Kiaušiniai įdaryti grybais
Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai
Kreminė baravykų sriuba
Trinta kreminė sriuba iš baravykų, originalus kreminės baravykų sriubos receptas
Lazanija su grybais ir mėsa
Grybų lazanija su pomidorais, grybais ir faršu
Marinuoti baravykai savo sultyse žiemai
Baravykų marinavimas savo sultyse, puikus švelnių grybų receptas žiemai
Marinuoti grybai žiemai
Grybų marinavimo žiemai receptas
Morkų mišrainė su grybais žiemai
Morkų, svogūnų ir grybų mišrainė žiemai
Patiekalai iš briedžiukų
Valgomasis briedžiukas, kaip paruošti briedžiuką grybą, geriausi receptai su briedžiukais
Pavasarinė balteklė - avižėlė grybas
Patiekalai iš avižėlės grybo, keli receptai iš pavasarinės balteklės
Rauginti grybai
Klasikinis grybų rauginimo receptas, kaip teisingai rauginti grybus
Rissoto su baravykais ir vištiena
Daugiaryžis su šviežiais baravykais ir vištiena
Svieste kepti traškūs baravykai
Pats geriausias baravyko skonį atskleidžiantis receptas