Grybų rauginimas yra sveikiausias konservavimo būdas. Grybus konservuoja natūralūs mikroorganizmai, jie gaunasi lengviau virškinami ir priimtinesni organizmui. Pats raugintų grybų skonis taip pat daug kam priimtinesnis nei marinuotų grybų.
Labanoro girios kaimeliuose ir sodybose beveik kiekviena šeiminkė mokėdavo savaip užraugti grybus. Dažnai grybai išsilaikydavo net iki kito grybų sezono. Rauginimui naudojami jauni ir kieti grybai. Ypač mėgiami kazlėkiniai grybai. Labanore itin rauginimui vertinami geltonieji kazlėkai, dar vadinami makavykais. Labai giriami ir paprasteji kazlėkai kuriems tenka nuimti galvutės odelę. Jie kiek pamėlynuoja, bet būna nuostabiai švelnaus skonio. Neabejotinai prabanga tai raudonikių ir baravykų rauginimas
Kai kuriuos grybus iš viso įmanoma konservuoti tik raugiant. Tai kartūs gruzdai ir pūkuotės. Tik rauginimo metu išnyksta kartumas. Itin mėgstami juodieji gruzdai. Rauginti gruzdai išlieka traškūs ir turi šiek tiek kartumo. Neabeotinai karaliauja raugintos rudmėsės, gaila, kad tik nesukirmyjusių sunku pririnkti.
Rauginti galima ne tik medinėse statinaitėse. Puikiai tiks stikliniai ir emaliuoti indai.
Kaip ir visame rauginime svarbi švara, kad neimtų dominuoti įvairūs patogeniniai mikroorganizmai. Rauginamus grybus galima virti, galima nevirti. Virdami išnaikinsite visus mikroorganizmus ir vėliau įnešite rauginančius mikroorganizmus nuo krapų, vyšnių ar juodųjų serbentų lapų.
Skoniui pagerinti naudojami lauro lapeliai, juodieji pipirai.
Grybai apvalomi, nuplaunami, dedami į vandenį ir kaitinami iki užvirimo. Nuimamos putos ir grybai nukošiami ir ataušinami. Rauginimo indo apačioje dedami lapai, krapų stiebai su žiedynais. Labai gerai skonio priduos stambiai pjaustyti česnakai.
Daromas marinatas iš vandens, lauto lapelių ir pipirų. Litrui marinato dedamas šaukštas su kaupu druskos. Naudojama akmens druska be jodo. Dėl gana netolygaus druskos sūrumo verta ragauti. Sūrumo turi būti daugiau nei įprastai valgant.
Marinatas ataušinamas ir užpilamas ant grybų. Marinatas turi apsemti grybus, ant viršaus uždedamas švarus skudurėlis. Dar geriau tinka krienų lapai. Laikoma kambario temperatūroje kol prasideda rūgimo procesas kurį išduoda marinato susidrumstimas.
Grybai suslegiami uždedant lėkštutę, medinę lentelę. Uždedamas svarmuo, tinka švarus akmuo. Grybai turi būti visada apsemti. Jei tik ima trūkti marinato, reikia įpilti švararaus apsūdyto vandens. Rauginti grybai laiukomi šaltai. Išrūgsta grybai per kelias savaites.
Raugti makavykai pašviesėja ir dingsta mėlynumas
Temos straipsniai
Baravykai troškinti grietinėje
Kaip skaniai paruošti baravykus
Barščiai su grybais
Skanių barščių su grybais receptas
Bobausių patiekalai
Patiekalai iš bobausių, geriausi bobausių receptai. Svieste kepti bobausiai su bulvėmis
Geltonpintės receptai
Kaip paruošti valgomąją geltonpintę, grietinėlėje troškinta geltonpintė
Grybų mišrainė su kopūstais žiemai
Gardžios grybų mišrainės su kopūstais receptas žiemai
Kelmučių rauginimas
Kaip rauginti kelmučius, kelmučių rauginimo receptas
Kepti baravykai
Skaniausias baravykų kepimas, baravykų kepimas svieste
Kiaušiniai įdaryti grybais
Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai
Kreminė baravykų sriuba
Trinta kreminė sriuba iš baravykų, originalus kreminės baravykų sriubos receptas
Lazanija su grybais ir mėsa
Grybų lazanija su pomidorais, grybais ir faršu
Marinuoti baravykai savo sultyse žiemai
Baravykų marinavimas savo sultyse, puikus švelnių grybų receptas žiemai
Marinuoti grybai žiemai
Grybų marinavimo žiemai receptas
Morkų mišrainė su grybais žiemai
Morkų, svogūnų ir grybų mišrainė žiemai
Patiekalai iš briedžiukų
Valgomasis briedžiukas, kaip paruošti briedžiuką grybą, geriausi receptai su briedžiukais
Pavasarinė balteklė - avižėlė grybas
Patiekalai iš avižėlės grybo, keli receptai iš pavasarinės balteklės
Rauginti grybai
Klasikinis grybų rauginimo receptas, kaip teisingai rauginti grybus
Rissoto su baravykais ir vištiena
Daugiaryžis su šviežiais baravykais ir vištiena
Svieste kepti traškūs baravykai
Pats geriausias baravyko skonį atskleidžiantis receptas