Slyvų uogienė yra viena iš populiariausių ir išsiskiria iš kitų uogienių. Subtili rūgštelė ir išliekantis slyvų skonis ir kvapas daro ją labai tinkamą prie daugybės patiekalų. Klasikinis slyvų uogienės derinys yra su baltu sūriu. Labai mėgstama slyvų uogienė prie blynų ir varškėčių. Nors slyvų uogienė tinkama ir prie mėsos, paukštienos, laukinienos patiekalų.
Slyvų sezonas prasideda liepos pabaigoje ir tęsiasi iki rugsėjo pabaigos. Pirmosios slyvos dažniausiai uogienėms nenaudojamos, nes sunkiai išsiima kauliukai. Nors kai jų uždera labai daug kitos išeities nelieka. Uogienei geriau naudoti prisirpusias slyvas, joms sumažėja rūgštingumas, susikaupia daugiau natūralaus cukraus.
Slyvų uogienei paįvairinti tinka įvairūs priedai. Pikantiškumo priduoda šokoladas, labai tinka graikiški trinti riešutai. Jų dedama apie dešimtadalį nuo uogienės kiekio. Tinka litrui uogienės šaukštas konjako.
Klasikinės slyvų uogienės receptas
1 kilogramas prisirpusių slyvų,
0,5 kilogramo cukraus,
Gvazdikėliai, cinamono lazdelės,
Slyvas išlauliname ir užpilame cukrumi. Laikoma vėsiai apie 12 valandų. Turi ištirpti cukrus, išsiskiria sultys, susidaro sirupas. Dedame slyvas ant ugnies, užverdame. Slyvų uogienę verdant turim nuimti putas. Verdama apie 30 minučių, jei virsime ilgiau gausime tirštesnę uogienę. Tirštesnę uogienę trumpiau verdant galima gauti panaudojant uogienių cukrų.
Uogienę supilam į iškaitintus stiklainius ir užsukam steriliais dangteliais. Apverčiam stiklainius kas galutinai sterilizuos dangtelius.
Slyvų džemo receptas
Slyvų džemas gaminamas labai panašiai. Iškaulintas slyvas susmulkiname ir susmulkintą masę kaitiname ir viriname apie 20 minučių. Į verdančią masę supilam cukrų ir dar verdame maišant apie pusvalandį. Prieš pabaigą galima sudėti riešutus, šokoladą.
Slyvų džemas puikia tiks pertepti pyragus ir daryti saldžiarūgštį tortų sluoknį.
Filmas apie tai kaip pagaminti skanią slyvų uogienę