Tirštesnės konsistencijos aviečių džemas kiek universaliau panaudojamas nei aviečių uogienė. Aviečių džemu galima pertepti bandelę, panaudoti aviečių džemą kepant pyragą. Aviečių džemui puikiai tiks nekondicinės, subliuškusios uogos. Labai gera galimybė sunaudoti paskutines rudenines avietes.
Aviečių sezonus turime du. Vasarą prisirpsta vasarinės avietės. Tik kiek palikus avietes ilgiau nenurinktas jos tuoj persirpsta. Tokios sukošėjusios avietės puikiai tiks aviečių džemui. Juolab, kad ir prisirpusių aviečių džemo skonis bus dar sodresnis.
Rudenį prisirpsta remontantinės avietės išauginančios stiebą su uogomis nuo pavasario. Ne visada avietės spėja prisirpti. Tokias šalnos pakąsta suogas dažnai panaudojam aviečių džemo gaminimui.
1 kg aviečių,
1 kg cukraus,
Avietės perrenkamos, neplaunamos. Užpilamos inde apie puse cukraus, vėsiai laikomos kol cukrus ištirps. Galima permaišyti. Sirupas nupilamas į puodą, kaitinamas ir jame tirpdomas likęs cukrus. Cukrui ištirpus suverčiamos avietės ir verdamos ant vidutinės ugnies kol sutirštės. Tai būna nuo pusvalandžio iki valandos priklausomai nuo sirupo kiekio.
Karštas aviečių džemas išpilstomas į stiklainiukus, uždaroma dangteliais. Apverčiama ir palaikoma kol atauš.
Temos straipsniai
Aviečių džemas
Klasikinio aviečių džemo receptas
Aviečių ir slyvų uogienė
Aviečių uogienės su slyvomis receptas
Klasikinė aviečių uogienė
Uogienė iš aviečių , kaip pagaminti skanią aviečių uogienę, aviečių uogienės receptas