Aktinidijos yra viena iš daugiausiai vitamino C sukaupiančių uogų. Daug joje ir kitokių organizmui naudingų medžiagų. Neabejotinai šviežią uogą valgyti ir skaniausia ir naudingiausia. Ne mažiau naudinga bus sušaldyta uogų tyrė pagaminta kaip ledai.
Metai pasitaikė tokie, kad aktinidijų uogų nuo poros krūmų susidarė keli kibirai. Jau ir šviežios atsibodo ir šaldiklis užsipildė. Gal pasidaryti aktinidijų uogienės. Žiūrim internete. Kažkaip labai įtartini receptai - dedam cukraus daugiau nei uogų, dedam rūgšties tarsi jos pačios rūgšties neturėtų. Tačiau pavyksta ištraukti įdomią skaidrių aktinidijų uogienėje nuotrauką. Reiškia galima padaryti ne tik tyrę, bet ir uogienę su pilna uoga. Aktinidijų uogų kibiras eksperimentams, negaila, norisis rasti išties skanų aktinidijų uogienės receptą.
Skaidrių aktinidijų uogienė
Aktinidijas renkant reikėtų nuimti kotelį. Dažnai kotelis išplešia dalį aktinidijos. Tai nėra blogai, aktinidijos odelė itin atspari išorės poveikiui ir nesubadyta aktinidija cukruje sulčių neišskirs. Todėl išdraskymas visai padeda iškirti sultis iš aktinidijos.
Dar reikėtų atsižvelgti, kad Lietuvoje auginamos smailialapės ir margalapės aktinidijos. Gerokai anksčiau imtos auginti margalapės aktinidijos gana stipriai išgąsdino augintojus. Uogos subręsta netolygiai, subrendusios nukrenta. Kokią ten uogienę virsi kai nokimas išsitęsia. Tuo tarpu smailialapių aktinidijų uogos labai gerai laikosi ant šakų, net ir po šalnų. Smailialapių aktinidijų uogos taip pat gerokai didesnės. Nors jų prinokimas ir dydis labai priklauso nuo genėjimo, tręšimo. Kiek daugiau apie aktinidijų auginimą straipsnyje "aktinidijų auginimas".
Nuskabytas ir be kotelių aktinidijų uogas užpilam cukrumi. Laikom per naktį. Cha jokio efekto. Tada darom stiprų cukraus sirupą ( 2 dalys cukraus, 1 dalis karšto vandens). Užpilam atšaldytą sirupą ir po kokių trejetos dienų imu jausti, kad cukrus įsiskverbė į vidų. Tačiau tik tų aktinidijų kurioms buvo išplėštas kotelis.
Išvada - norint gauti vitaminigą ir mažai virtą ugienę iš uogos formą išlaikančių aktinidijų reikia jas subadyti arba kaip aš padariau pradurti šoną peiliu. Uogos didelės, ne tiek ten ir vargo. Didžiausios uogos siekė 10 - 12 g,vidurkis 6 - 8 g.
Subadytos uogos cukrų išileidžia ir išskiria į išorę sultis per kelias dienas. Reikia laikyti šaltai, kad neužrūgtų. O tada klasika
1 kg aktinidijų uogų,
0,6 kg cukraus,
Užvirinam aktinidijų uogas su sirupu ir nuimam putas. Verdam ne daugiau 10 minučių. Dar geriau užvirus sumažinam ugnį, kad procesas būtų kokių 80 laipsnių temperatūroje. Ataušinam.
Vėl užvirinam ir išpilstom į stiklainiukus. Taip išvirus uogos kiek labiau pasikirsto po stiklainiuką.
Taip paruošta aktinidijų uogienė gaunasi išaikant uogų vaizdą, bet kiek skystoka. Aišku išlaikoma maksimaliai vitaminų. Uogienė saldžiarūgštė.
Aktinidijų džemas
Šį kartą aktinidijas jau ruošiu jas labiau supjaustydamas. Pusė aktinidijų perpjaunama, kita pusė perduriama. Užpilama 0,6 kg cukraus 1 kilogramui uogų. Uogos išskyrė sultis per parą.
Užverdam, nuimam putas ir verdam apie 2 valandas kartais pamaišant. Spalva keičiasi, tamsėja, džemas vis tirštėja. Sublenderiuojame ir užvirus išpilstome į stiklainiukus.
Džemas gaunasi saldžiarūgštis, tiks įvairiems pyragams pertepti.
Aktinidijų uogienė su kriaušėmis ir morkomis
Paraleliai su aktinidijomis cukrumi užpiltos smulkiai pjaustytos kriaušės ir smulkiai pjaustytos morkos. Per parą kriaušės ir morkos išskirs sultis. Įdomus derinys su morkomis. Gana rūgščios aktinidijos sušvelnėja nuo saldžių kriaušių ir morkų.
1 kg aktinidijų + 0,6 kg cukraus,
0,4 kg kriaušių + 0,2 kg cukraus,
0,3 kg morkų + 0,15 kg cukraus,
Į pusvalandį virtas aktinidijas dedame kriaušes ir morkas. Dar verdame dvidešimt minučių.
Aktinidijų ir aviečių uogienė
Rudeninių aviečių sunokimas sutampa su aktinidijų sunokimu. Derinys išeina labai geras. Avietes laikome cukruje apie parą, išsiskiria sultys. Labai gerai išėjo kartu su kriaušėmis ir morkomis
1 kg aktinidijų + 0,6 kg cukraus,
0,4 kg kriaušių + 0,2 kg cukraus,
0,3 kg morkų + 0,15 kg cukraus,
0,5 kg aviečių + 0,25 kg cukraus,
Aktinidijas verdame pusvalandį ir po to dedame kriaušes, morkas ir avietes. Verdame dar 20 minučių. Išpilstome į stiklainiukus.
Temos straipsniai
Agrastų ir juodųjų serbentų kompotas
Kompotas iš agrastų ir juodųjų serbentų
Agrastų kompotas žiemai
Geras agrastų kompoto receptas, agrastų kompotas žiemai su juodųjų serbentų sultimis
Agrastų uogienė
Agrastų uogienės receptas, kaip pagaminti skanią agrastų uogienę
Aktinidijų uogienė
Uogienės iš aktinidijų receptas, kaip pagaminti skanią aktinidijų uogienę
Cukinijų pyragas
Pyrago iš cukinijų receptas, skaniausias pyragas iš cukinijų
Geriausia braškių uogienė
Braškių uogienės žiemai virimas, braškių uogienių receptai su trešnėmis, persikais, abrikosais, braškių džemas
Kaukazo slyvų uogienė
Gardžiausios uogienės iš Kaukazo slyvų receptas
Klasikinė braškių uogienė
Skaniausios braškių uogienės receptas, kaip pagaminti klasikinę braškių uogienę
Klasikinė vyšnių uogienė
Vyšnių uogienės receptas, kaip pagaminti skaniausią vyšnių uogienę
Kriaušių ir agrastų kompotas
Agrastų ir kriaušių kompoto receptas, gerai derantis kriaušių ir agrastų kompotas
Kriaušių ir svarainių uogienė
Svarainiai kriaušių sirupe, pikantiška uogienė neeiliniam pyragui
Mėlynių uogienė
Geriausia klasikinė mėlynių uogienė, kaip pagaminti uogienę iš mėlynių
Obuolienė su bruknėmis
Skanios obuolienės su bruknėmis receptas
Obuolių ir kriaušių uogienė
Skaniausios uogienės iš obuolių ir kriaušių receptas
Persikų uogienė
Uogienės iš persikų receptas
Pyragas su džiovintais vaisiais
Pyrago su džiovintais vaisiais receptas
Pyragas su juodaisiais serbentais
Skanaus pyrago su juodųjų serbentų uogiene receptas
Slyvų ir agrastų kompotas
Kaip pagaminti skanų kompotą iš slyvų ir agrastų
Slyvų kompotas
Slyvų kompoto receptas, kaip pagaminti skanų slyvų kompotą žiemai
Svarainių sirupas
Svarainių sirupas gaminimas, svarainių sirupo gamybos receptas