Geriausiai braškių uogienei reikia geriausių uogų. Gerų uogų teks paieškoti. Braškių uogienėms šeiminkės dažniausiai naudoja paskutines uogas. Jos būna mažesnės, nekondicinės, tačiau dažniausiai sukaupusios daugiau cukraus ir aromato. Atrodytų į uogienę bus pridėta tiek daug cukraus, tačiau natūralus cukrus ir kvapas jausis net saldžiausiame sirupe. Tokių pavyksta nusipirkti pas ūkininkus sezono pabaigoje. Nors dažniausiai įsigijame šviežas braškes iš daržovių ir vaisių bazės. Čia parduodamos šviežiai nuskintos lenkiškos braškės kurios iš čia patenka į miesto turgavietes.
Gerai braškių uogienei pagaminti yra keletas nedidelių gudrybių. Netgi su tuo pačiu cukraus kiekiu galima gauti visiškai skirtingą braškių uogienę. Kaip taisyklė braškės turėtų būti užpilamos pusdieniui, dienai cukrumi ir laikomos kol išsiskiria sultys ir jos ima tose sultyse plaukioti. Verdama ant mažesnės ugnies ir kaip galima trumpiau. Tai leidžia išlaikyti ryškesnę uogų spalvą ir struktūrą.
Užvirus nuimamos putos. Nuimkite braškių uogienę nuo ugnies ir ataušinkite. Vėl užvirus galima maišyti su kitomis ( jau virtomis) uogomis ir pilstoma į stiklainius. Net ir be kitų uogų papildomai ataušinta uogienė būna tirštesnė. Braškės net skystame sirupe pasiskirsto tolygiai visame indelyje. O su kitomis uogomis ir vaisiais gaunamos tirštesnės ir skirtingų skonių uogienės.
Visuose receptuose naudotas paprastas cukrus. Gal kas nesutiks su teikiamomis cukraus proporcijomis kurios atrodo nestandartiškai mažos. Tačiau visos uogienės praktiškai išbandytos. Etnografinėse uogienėse cukraus galėjo reikėti daugiau dėl sunkesnių sąlygų paruošti sterilius indus ir dangtelius. Cukraus turėjo labai svarbią natūralią konservacinę funkciją. Jei išlaikysite sterilumą, cukraus reikės mažiau, uogienės turės daugiau skonio, bus sveikesnės ir puikiai laikysis.
Klasikinė braškių uogienė žiemai
Uogienei atrenkamos sveikesnės uogos ir užpilamos cukrumi. Kilogramui braškių naudojama nuo 200 iki 1 kilogramo cukraus. Su mažesniu kiekiu cukraus išvirta uogienė rūgštesnė ir kiek prasčiau laikosi. Ją reikėtų laikyti vėsiau. Tačiau ji išeina sodresnio skonio ir tirštesnė. Su daug cukraus bus daug sirupo ir uogienė bus skystesnė.
Beveik nepakitusios uogos bus jei jas kuo mažiau virsite. Todėl būtinai braškes užpilkite cukrumi ir palaikykite 12 valandų. Verdame braškes su sirupu, nugraibome putas ir užvirus išjungiame ugnį. Ataušiname braškių uogienę ir vėl užverdame. Nelaikome verdančios, išpilstome po sterilius stiklainiukus, užsukam steriliais dangteliais ir apverčiame bent pusvalandžiui. Toks procesas užtikrins, kad uogienės nerūgs ir nepelys.
Klasikinė braškių uogienė išvirta su 500 g. cukraus kilogramui braškių. Gerai išlaikyta spalva, uogos forma. idealiai tinka su blynais.
Braškių uogienė su medumi
Pikantiško skonio priduoda nedidelis kiekis į braškių uogienę pridėto medaus. Kilogramui braškių jo reikėtų apie 100 gramų. Užvirintas medus jau nebesusikrėja, nors kažkiek duoda sirupo sutirštėjimo.
Braškių uogienė su trešnėmis žiemai
Dviejų skaniausių uogų uogienė bus tikras uogienių šedevras. Braškės užpilamos cukrumi, santykiu apie 300 - 500 g. kilogramui uogų. Tokiu pat santykiu užpilamos ir nukaulintos tręšnės. Po pusės paros uogos bus paruoštos virimui.
Santykis nuo 30 iki 50 procentų tręšnių. Uogienė pasigamina gana tiršta ir puikiai tiks su blyneliais į ledų desertus.
Dar įdomesnius braškių trešnių uogienių skonius sukuria stiprūs alkoholiniai gėrimai. Įdomesnį skonį uogienei priduos konjakas, romas, kalvadosas. Litrui uogienės įpilama apie 30 -50 g gėrimo. Gėrimas įpilamas kelios minutės išpilstant. Alkoholis spėja gana stipriai išgaruoti, tačiau palieka egzotišką skonį.
Braškių uogienė su persikais ir abrikosais
Egzotiški vaisiai jau tampa mažiau egzotiški nei braškės. Naudojant vaisius galima išgauti gerokai daugiau skonių ir konsistencijų braškių uogienių. Dažniausiai egzotiški vaisiai perkami vaisių ir daržovių bazėje, čia jie pigesni ir labai švieži. Į braškių uogienes tiks persikai, abrikosai, kiviai, bananai, kriaušės, apelsinai. Šių vaisių deriniai gali būti naudojami įvairiomis proporcijomis. Man labiausiai patinka kai vaisiai derinami su braškėmis lygiomis proporcijomis.
Įdomus derinys išeina derinant persikus ir abrikosus. Persikai uogienėje labai suminkštėja ir sutirština uogienę. Abrikosai išlaiko panašų kaip braškės kietumą.
1 kilogramas braškių,
1 kilogramas persikų,
1 kilogramas abrikosų,
1,5 cukraus,
Braškes užpilame cukrumi. Abrikosus supjaustome gabaliukais ir užpilame cukrumi. Persikus nulupame, supjaustome gabaliukais ir užpilame cukrumi. Po pusdienio palaikymo vėsiai galėsime pradėti gaminimą. Pats geriausias rodiklis tai ištirpęs cukrus.
Sudedame į vieną puodą kaitiname, nugraibome putas ir laikome iki užvirimo. Nors galima uogas ir vaisius virti atskirai. Ataušinus dedame įvairiomis proporcijomis ir vėl užkaitiname. Taip turėsime dešimtis skirtingų uogienių.
Braškių uogienė su abrikosais ir persikais gaunasi tiršta. Abrikosai priduoda daugiau saldumo, braškės priduoda kiek rūgštelės. Nors skoniai gali skirtis priklausomai nuo braškių ar abrikosų brandos ir sukaupto cukraus kiekio.
Braškių džemas
Džemui dažniausiai panaudojamos visai nekondicinės uogos. Tai gali būti ne tik grynas braškių džemas, bet ir pridedant kitų vaisių ir uogų. Braškių uogas sudedame į puodą pertriname ir kiek palaikome, kad išsiskirtų sultys. Pradedame kaitinti ant vidutinės ugnies ir sudedame cukraus. Vėl proporcija nuo 0,3 iki 1 kilogramo cukraus kilogramui uogų. Kaistančią masę maišome, turėtų pavirti bent pusvalandį. Verdame kol vizulaiai braškių masė sutirštėja. Jei naudojame kitus vaisius ar uogas jas dedame kartu su braškėmis. Sunkiau trinamas uogas kaip juodieji serbentai sumaigome.
Braškių džemas puikiai tiks pyragų pertepimams, užsitepti ant batono.
Braškių ir juodųjų serbentų uogienė
Daug pektino turintys juodieji serbentai suteikia braškių uogienei tirštumo. Tai labai sodraus, gana aštraus skonio uogienė - džemas kuris gali ne kiekvienam patikti. Tačiau abejingų ši uogienė nepaliks. Dažnai šią tirštą uogienę šeimininkės panaudoja pyragų pertepimams.
Juodieji serbentai ( dažniausiai desertinė sveislės) ima bręsti kaip tik kai baigiasi braškės. Arba priklausomai nuo metų kiek vėliau. Galima pasidaryti grynos braškių uogienės, išpilstyti į didelius stiklainius ir palaukti geriau prisirpusio juodųjų serbentų derliaus.
Braškės užpilamos cukrumi ir palaikomos, kad išsiskirtų sultys. Su juodaisiais serbentais galima pasielgti dviem būdais. Sutraiškyti visus serbentus ir užpilti cukrumi. Gausis labiau džemas. Arba dalį patraiškyti, užpilti cukrumi ir palaikyti, kad išsiskirtų sultys. tada turėsim uogienę.
Džemui pradedame nuo serbentų virimo, po dešimtie sminučių pridedam braškes ir verdame pusvalandį maišant. Uogienei pradedame nuo serbentų, užvirinam, pridedam braškes ir vėl užvirinam. Nemaišom, tik nuimam putas. Atšaldom ir vėl užvirinam. Išpilstom į stiklainiukus.
Temos straipsniai
Agrastų ir juodųjų serbentų kompotas
Kompotas iš agrastų ir juodųjų serbentų
Agrastų kompotas žiemai
Geras agrastų kompoto receptas, agrastų kompotas žiemai su juodųjų serbentų sultimis
Agrastų uogienė
Agrastų uogienės receptas, kaip pagaminti skanią agrastų uogienę
Aktinidijų uogienė
Uogienės iš aktinidijų receptas, kaip pagaminti skanią aktinidijų uogienę
Cukinijų pyragas
Pyrago iš cukinijų receptas, skaniausias pyragas iš cukinijų
Geriausia braškių uogienė
Braškių uogienės žiemai virimas, braškių uogienių receptai su trešnėmis, persikais, abrikosais, braškių džemas
Kaukazo slyvų uogienė
Gardžiausios uogienės iš Kaukazo slyvų receptas
Klasikinė braškių uogienė
Skaniausios braškių uogienės receptas, kaip pagaminti klasikinę braškių uogienę
Klasikinė vyšnių uogienė
Vyšnių uogienės receptas, kaip pagaminti skaniausią vyšnių uogienę
Kriaušių ir agrastų kompotas
Agrastų ir kriaušių kompoto receptas, gerai derantis kriaušių ir agrastų kompotas
Kriaušių ir svarainių uogienė
Svarainiai kriaušių sirupe, pikantiška uogienė neeiliniam pyragui
Mėlynių uogienė
Geriausia klasikinė mėlynių uogienė, kaip pagaminti uogienę iš mėlynių
Obuolienė su bruknėmis
Skanios obuolienės su bruknėmis receptas
Obuolių ir kriaušių uogienė
Skaniausios uogienės iš obuolių ir kriaušių receptas
Persikų uogienė
Uogienės iš persikų receptas
Pyragas su džiovintais vaisiais
Pyrago su džiovintais vaisiais receptas
Pyragas su juodaisiais serbentais
Skanaus pyrago su juodųjų serbentų uogiene receptas
Slyvų ir agrastų kompotas
Kaip pagaminti skanų kompotą iš slyvų ir agrastų
Slyvų kompotas
Slyvų kompoto receptas, kaip pagaminti skanų slyvų kompotą žiemai
Svarainių sirupas
Svarainių sirupas gaminimas, svarainių sirupo gamybos receptas