Yra tokia moliūgų veislė - helovyninis. Jis didžiulis ir auga tik vienas ant augalo. Šiais metais pas mus augo du - vienas helovyno moliūgas panaudotas pagal tiesioginę paskirtį, tačiau kitas, apie 30 kilogramų sveriantis, liko kulinariniams potyriams ir eksperimentams. Ilgai laikyti perpjauto moliūgo neverta, užkrauti šaldytuvą per didelė prabanga. Todėl dalį moliūgo verta konservuoti. Šių metų visai vykęs eksperimentas - rauginti moliūgai.
Jau kuris laikas žavi rauginimas. Ne tik dėl to, kad rauginti produktai labiau priimtini organizmui, tačiau raugintų daržovių ar grybų skonis gerokai priimtinesnis nei marinuotų. Tai visai naturaliai suprantama. Evoliucijoje organizmas prisitaikė prie mikroorganizmų kiek paveiktų produktų. Marinuojant mikroorganizmai sunaikinami ir konservuojama išgrynintomis medžiagomis kaip actas, cukrus, druska. Rauginime šios medžiagos gali būti dedamos mažais kiekiais, kad suaktyvinti naudingų ir pristabdyti patogeninių mikroorganizmų vystymąsi.
Raugintų moliūgų žiemai receptas:
3 kg moliūgų,
1 l vandens,
3 šaukštai druskos (su kaupu),
Šaukštas cukraus,
Keli pipirų žirneliai,
Pusė šaukšto garstyčių grūdelių ar miltelių,
6 česnako skiltelės,
Keli krapų žiedynai,
Keli juodųjų serbentų, vyšnių ir krienų lapai.
*Lapai turi rauginimui reikalingų naudingų mikroorganizmų ir suteikia skonio. Kilogramui masės dedama po kelis skirtingus lapus, tačiau jeigu mėgstate ryškesnį skonį, lapų galite dėti daugiau.
Moliūgų rauginimas:
Moliūgai sluoksniuojami didesniame inde su prieskoniais. Sudėjus užpilama vėsiu švariu vandeniu su išmaišyta druska ir cukrumi. Marinatas turėtų apsemti moliūgus. Labai moliūgų nesuspausite, bet uždėti lėkštutę verta, kaip ir ją kiek prispausti.
Per keletą dienų laikant šiltai prasideda rūgimo procesas. Moliūgai minkštėja, bet lieka traškūs, skystis susidrumsčia. Taip palaikome iki savaitės. Kuo ilgiau bus laikoma, tuo moliūgai bus rūgštesni, todėl, dažniausiai, jau po trijų dienų rauginti moliūgai išnešami į šaltą patalpą. Čia rūgimo procesas sulėtėja, įsijungia kiti mikroorganizmai, arba sulėtinami aktyvaus proceso mikroorganizmai - greičiausiai vyksta abu procesai.
Šis rūgimo procesas labai panašus į, pavyzdžiui, sidro gamybos procesą. Iš pradžių rūgimo procese dalyvauja vienos genties mielės, kurios greitai perdirba cukrų į alkoholį. Tačiau sukurtas skonis nėra labai patrauklus. Vėliau procesas stabdomas, pirmųjų veikla sulėtėja, į procesą įsijungia kitos mielės. Pastarosios dažniausiai sukuria išskirtinius skonius.
Skaniausi moliūgai kiek pastovėję, bent mėnesį nuo rauginimo pradžios.
Temos straipsniai
Agrastų džemas
Kaip paruošti skanų džemą iš agrastų, agrastų džemo receptas
Agrastų ir juodųjų serbentų kompotas
Kompotas iš agrastų ir juodųjų serbentų
Agrastų ir juodųjų serbentų uogienė
Juodųjų serbentų ir agrastų uogienės receptas, šviežia ir uogienė žiemai
Agrastų kompotas žiemai
Geras agrastų kompoto receptas, agrastų kompotas žiemai su juodųjų serbentų sultimis
Agrastų uogienė
Agrastų uogienės receptas, kaip pagaminti skanią agrastų uogienę
Agurkuose rauginti agurkai
.Agurkų tarkyje raugintų agurkų receptas
Agurkėliai garstyčiose žiemai
Traškių ir pikantiško skonio agurkėlių garstyčiose receptas, agurkai marinuoti garstyčiose
Agurkų mišrainė su svogūnais žiemai
Pjaustytų agurkų mišrainė iš agurkų ir svogūnų žiemai
Agurkų mišrainė žiemai
Agurkų mišrainės žiemai su garstyčiomis receptas
Aktinidijų uogienė
Uogienės iš aktinidijų receptas, kaip pagaminti skanią aktinidijų uogienę
Aviečių džemas
Klasikinio aviečių džemo receptas
Aviečių ir agrastų kompotas
Kompotas žiemai iš agrastų ir aviečių
Aviečių ir slyvų uogienė
Aviečių uogienės su slyvomis receptas
Aštri cukinijos mišrainė žiemai
Cukinijų mišrainė su pomidorais ir paprika žiemai
Aštrūs marinuoti agurkėliai
Saldžarūgščių, aštrių ir traškių agurkėlių salotos žiemai
Baklažanų ikrai
Ikrai iš baklažanų žiemai, baklažano ikrai receptas, konservuotų baklažanų padažo žiemai receptas
Braškių ir tręšnių uogienė
Saldi braškių uogienė su gaiviomis tręšnėmis žiemai
Bruknių ir obuolių uogienė
Uogienė su bruknėmis ir obuoliais
Bruknių uogienė su kriaušėmis
Geriausios bruknių uogienės su kriaušėmis receptas
Bruknių uogienė su morkomis
Uogienė su bruknėmis ir morkomis