Pavasarinė balteklė - avižėlė grybas
Atnaujinta: 2021-05-18

  Gegužės pabaigoje ir birželio pradžio ima dygti pavasarinė balteklė ( lot Calocybe gambosa) . Turi šie grybai avižėlės, gegužiukų pavadinimą. Grybai skanūs, mėsingi, tačiau dar mažai kam žinomi. Auga avižėlės dažniausiai grupėmis.
  Randama pamiškėse, lapuočių miškuose, dažnai randama soduose. Žinant vietą bus nesunku prisirinkti nes dažniausiai išauga kiekvienais metais. 

  Receptai su avižėlėmis paprasti. Grybą galima valgyti be apvirimo. Galima tradiciškai apkepti ant sviesto arba padaryti padažą. 

pavasarinės balteklės patiekalai

  Svieste keptos avižėlės grybai

Pavasarinei balteklei apipjaustome kotelius, apiplauname. Balteklė būna smėlėta, todėl geriau smėlėtas iš karto renkant kiek apvalyti. Nors gana lengvai nusiplauna. Apiplauname ir kiaurasamtyje nuvarviname vandenį. 

 Gelteklės labai puikiai tiks su šiuo metu išaugusiais smidrais.

300 g pavasarinės balteklės,
300 g smidrų,
80 g sviesto,
80 g svogūnų,
2 česnako skiltelės,
50 g grietinėlės,

Druskos, juodųjų pipirų

Ištirpiname sviestą ir jame apkepiname smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus. Ilgai nekepiname ( apie 2 minutes), nes sviestas linkęs pridegti. Tačiau aliejaus nenaudojame, nes jis įgers į save balteklės skonį. 

Dedame pjaustytą balteklę ir smidrus. Pavartant kepame porą minučių. Padruskiname, užberaime kiek pipirų ir įpilame grietinėlės. Dar pamaišome apie minutę ant mažos ugnies. Išjungiame ir palaikome uždengus dangčiu apie 3 minutes.

keptos balteklės avižėlės

Padažas iš avižėlių

 

200 g avižėlių,
50 g sviesto,
50 g svogūnų,
2 česnako skiltelės,
50 g pusiau saldaus vyno arba sidro,
50 g grietinėlės,


 

Tirpiname sviestą ir jame porą minučių kepame smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus. Dedame smulkiai pjaustytas avižėles ir maišome. Sumažiname ugnį, pilame vyną, troškiname apie 1 minutę. Sudedame druską, pipirus, įpilame grietinėlę ir dar patroškiname apie 1 minutę. Išjungiam ugnį ir palaikom apie 3 minutes.

Šis padažas idealiai tinka prie vidutinio apkepimo jautienos, elnienos. Puikiai tiks su minkštos kiaulienos ( išpjova) medalionais. 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Baravykai troškinti grietinėje

Kaip skaniai paruošti baravykus

Barščiai su grybais

Skanių barščių su grybais receptas

Bobausių patiekalai

Patiekalai iš bobausių, geriausi bobausių receptai. Svieste kepti bobausiai su bulvėmis

Geltonpintės receptai

Kaip paruošti valgomąją geltonpintę, grietinėlėje troškinta geltonpintė

Grybų mišrainė su kopūstais žiemai

Gardžios grybų mišrainės su kopūstais receptas žiemai

Keptos voveraitės prancūziškai

Klasikinis ant sviesto keptų voveraičių receptas. Svarbu nepadauginti prieskonių

Kiaušiniai įdaryti grybais

Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai

Kreminė baravykų sriuba

Trinta kreminė sriuba iš baravykų, originalus receptas

Lazanija su grybais ir mėsa

Grybų lazanija su pomidorais, grybais ir faršu

Marinuoti baravykai savo sultyse žiemai

Baravykų marinavimas savo sultyse, puikus švelnių grybų receptas žiemai

Marinuoti grybai žiemai

Grybų marinavimo žiemai receptas

Patiekalai iš briedžiukų

Valgomasis briedžiukas, kaip paruošti briedžiuką grybą, geriausi receptai su briedžiukais

Pavasarinė balteklė - avižėlė grybas

Patiekalai iš avižėlės grybo, keli receptai iš pavasarinės balteklės

Rissoto su baravykais ir vištiena

Daugiaryžis su šviežiais baravykais ir vištiena

Svieste kepti traškūs baravykai

Pats geriausias baravyko skonį atskleidžiantis receptas