Patiekalai iš briedžiukų
Atnaujinta: 2021-05-10

     Valgomasis briedžiukas grybas pasirodo žolei tik pradedant augti, sprogstant medžių pumpurams. Atvirose vietose puikiai matosi kūginės briedžiukų žvakelės. Nors briedžiukas priskiriamas prie žemos kategorijos grybų, tačiau tai vienas iš populiariausių grybų. Šiaurės Amerikoje tik surinktų briedžiukų ( Morels) kilogramas kainuoja apie 100 dolerių. Ten jų rinkti einama į kalnus, į degvietes. 
  Lietuvoje briedžiukai dažniausiai auga jaunuose lapuočių miškuose. Taip pat randami soduose, dažniausiai po obelimis.

  Briedžiukas skirtingai nuo labai panašaus giminaičio bobausio yra nenuodingas ir gali būti valgomas silpnai termiškai apdorotas. Jis ruošiamas kaip pagrindinis patiekalas arba kaip padažo dalis. 

  Sūriu įdarytas briedžiukas

12 vidutinio dydžio briedžiukų grybų
150 g minkšto švelnesnio sūrio, tinka mocarela, bri, švelnus mėlynojo pelėsio sūris, maskarponė
70 g sviesto,
Kiek druskos

Tinka šviežios petražolės

Nupjautome briedžiukų kotelius, kad atsivertų anga. Į angą įkemšame sūrio, kiek druskos. Galima dar kiek sviesto sumaišyto su itin susmulkintomis petražolėmis.

Kiek pakaitinam sviestą ir dedame briedžiukus. Vartome, kiek paspausdami, bet neišspaudami vidaus turinio. Kepame apie 2 - 4 minutes. Priklauso nuo dydžio ir įmirkimo.

Kiek traškesni briedžiukai gaunasi juos prieš kepimą pavoliojus miltuose.

Padažas iš briedžiuko grietinėlėje

200 g briedžiukų grybų,
150 g svogūnų,
3  česnako skiltelės,
100 g sviesto,
100 g švenaus mėlynojo pelėsio sūrio,
100 g grietinėlės,
50 g pusiau saldaus vyno ( natūralaus ale Tokajaus Furmint)

Šaukštelis druskos, saujelė šviežių petražolių.

Kaitiname sviestą arba aliejų ir kepiname svogūnus. Aliejus turi sąvybę įtraukti skonius, dėl to briedžiukai gana nukenčia. Nors sviestas mėgsta svilti. Apkepinus svogūnus dedame smulkiai pjaustytus briedžiukus. Kiek pakepinus ( 1 - 2 minutės) sudedame smulkiai pjaustytą sūrį. Sūriui ištirpus pilame vyną, jam užvirus gietinėlę ir sudedame druską ir smulkiai pjaustytas petražoles. Prieš pat užvirimą išjungiam ugnį ir palaikom porą minučių uždengus dangčiu.

Labai tinka užpilti ant minkštai paruoštos vidutinio apkepimo jautienos, elnienos

 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Baravykai troškinti grietinėje

Kaip skaniai paruošti baravykus

Barščiai su grybais

Skanių barščių su grybais receptas

Bobausių patiekalai

Patiekalai iš bobausių, geriausi bobausių receptai. Svieste kepti bobausiai su bulvėmis

Geltonpintės receptai

Kaip paruošti valgomąją geltonpintę, grietinėlėje troškinta geltonpintė

Grybų mišrainė su kopūstais žiemai

Gardžios grybų mišrainės su kopūstais receptas žiemai

Keptos voveraitės prancūziškai

Klasikinis ant sviesto keptų voveraičių receptas. Svarbu nepadauginti prieskonių

Kiaušiniai įdaryti grybais

Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai

Kreminė baravykų sriuba

Trinta kreminė sriuba iš baravykų, originalus receptas

Lazanija su grybais ir mėsa

Grybų lazanija su pomidorais, grybais ir faršu

Marinuoti baravykai savo sultyse žiemai

Baravykų marinavimas savo sultyse, puikus švelnių grybų receptas žiemai

Marinuoti grybai žiemai

Grybų marinavimo žiemai receptas

Patiekalai iš briedžiukų

Valgomasis briedžiukas, kaip paruošti briedžiuką grybą, geriausi receptai su briedžiukais

Pavasarinė balteklė - avižėlė grybas

Patiekalai iš avižėlės grybo, keli receptai iš pavasarinės balteklės

Rissoto su baravykais ir vištiena

Daugiaryžis su šviežiais baravykais ir vištiena

Svieste kepti traškūs baravykai

Pats geriausias baravyko skonį atskleidžiantis receptas