Geriausia tręšnių uogienė
Atnaujinta: 2020-03-09
  • klasikinė tręšnių uogienė

Sunku užauginti tiek tręšnių, kad panaudoti jas uogieniems. Kai tręšnės turėtų būti prisirpusios ir saldžios ant medžio jų dažniausiai nelieka. Strazdai, varnėnai ir kėkštai suryja jų neįtikėtinus kiekius. Belieka jų nusipirkti. Šiais metais geriausiu pasirinkimu tapo tręšnių pirkimas daržovių bazėje Vilniaus Kirtimuose. Iš čia tręšnės iškeliauja po visą Vilnių ir jau brangesnės pasirodo turguose, parduotuvėse ir kioskeliuose. Kaina kiek didesnė, bet ne tik tai yra privalumas. Čia labai didelis tręšnių pasirinkimas. Kiek mažiau prisirpusios ir pigesnės lenkiškos, trsi kartus brangesnės tamsiai juodos didžiulės ir prisirpusios ispaniškos, kiek mažesnės ir kiek pigesnės geltonos vengriškos. Prie tręšnių čia pat galima įsigyti abrikosų, braškių, persikų ir kitokių vaisių.

Klasikinė tręšnių uogienė

Į klasikinę tręšnių uogienę dažniausiai dar įdedama apie trečdalį vyšnių. Tai daroma dėl papildomo rųgštumo, tačiau dideliame cukraus kiekyje to rūgštumo beveik nesijaučia. O ir daugeliu atveju saldi tręšnių uogienė daug patrauklesnė. Tręšnių uogienė su miltiniais blynais ir pienu, tręšnių pyragas tai tik dalis patiekalų kur tręšnių uogienė tiesiog nepamainoma.

Tręšnėms išimame kauliukus.  Kilogramui išdorotų tręšnių ar tręšnių - vyšnių mišinio reikia apie pusę kilogramo cukraus. Galima mažesnį, iki 200 g cukraus kiekį kilogramui. Mažesniame kiekyje jau nepavyks išlaikyti uogienės ne šaltose sąlygose. Kuo cukraus mažiau, tuo vėsesnėse sąlygose reikės laikyti tręšnių uogienę. 

Užpylus cukrumi tręšnes palaikome per naktį. Cukrus turi ištirpti. Tręšnes su sirupu verdame nugraibydami putas. Kuo mažiau liks putų, tuo uogienė geriau laikysis. Užvirus kiek palaikom ir ataušinam. Ataušinus tręšnės pasiskirstys tolygiai stiklainėlyje. 
  Užverdame antrą kartą, nugraibome likusias putas ir išpilstome į sterilius stiklainėlius. Užsukus sterilizuotais dangteliais palaikome kol atauš apvertus. 

klasikinė tręšnių uogienė

 Tręšnių uogienė su abrikosais

Abrikosai, persikai, kriaušės jau visai nebeegzotiniai vaisiai. Jie netgi pigesni nei tręšnės. Nusipirkus geresnes ir aromatingesnes tręšnes jos dominuos uogienieje net įdėjus didelį kiekį papildomų vaisių. Nors daugiau kaip pusės kitų vaisių dėti neverta. 

Tręšnių ir abrikosų uogienė
   Galima padaryti tiek sudėtingesnių derinių su kitais vaisiais, galima padaryti dviejų komponentų uogienes su tręšnėmis. Padaryti daug uogienių derinių nėra sudėtinga. Visus vaisius ir uogas paruošiame: tręšnes nukauliname, abrikosus ir persikus nulupame, jų odelės duos kartumo. Supjaustome persikus ir abrikosus gabaliukais ir užpilame nuo trečdalio iki pusės svorio cukraus. Palaikome kaip ir tręšnes 10 - 12 valandų. 
  Visus komponentus verdame atskirai  ir nugraibome putas. Leidžiame ataušti ir tada sumaišome į atskirus puodus norimomis proporcijomis. Dar kartą verdame ir išpilstome į stiklainius.

Tręšnių uogienė su braškėmis

Tai vienas iš geriausių uogų mišinių. Uogienė gaunasi saldi ir sodri. 

tręšnių ir braškių uogienė

Tręšnių uogienė su riešutais

Tikras kulinarinis pasididžiavimas yra tręšnių uogienė kurioje kauliuką pakeičia riešutas. Tai gali būti gabaliukas migdolo ar graikiško riešuto. Sunkiausia tai tvarkingai išimti tręšnės kauliuką. Specialus prietaisas perduria kiaurai, geriau naudoti segtuką. Su jo galu užkabinamas kauliukas ir ištraukiamas, lieka maža skylutė.

 Riešutams reikėtų nuimti žievelę. Tai padaroma juos užpylus verdančiu vandeniu ir kiek palaikius. Tada žievelė atšoka nuo riešuto ir ją lengviau nuimti. 

1 kg tręšnių,
200 - 300 g riešutų,
0,7- 0,8 kg cukraus,
200 g. vandens
1 citrina,

Į  tręšnės viduriuką įdedame riešutą. Sudedame į puodą ir užpilame cukrumi. Palaikome 6- 10 valandų kol išsiskirs sultys. Jei išsiskiria per mažai sulčių galima įpilti vandens. Sudedame likusius riešutus. 
  Kaitiname uogienę, bet ant mažos ugnies. Tręšnės turėtų imti skaidrėti, negalima leisti uogienei užvirti. Verdama apie 30 - 40 minučių. Dešimt minučių iki baigimo įspaudžiame citriną. 
  Karštą tręšnių uogienę su riešutais išpilstome į stiklainius. 

 Su tręšnių uogiene tinka kiek brendžio, džino, tekilos, medaus. 

  

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Agrastų uogienė

Agrastų uogienės receptas, kaip pagaminti skanią agrastų uogienę

Aguonų biskvitas

Kaip pagaminti purų ir dieviškai skanų aguoninį biskvitą

Aviečių džemas

Klasikinio aviečių džemo receptas

Braškių ir tręšnių uogienė

Saldi braškių uogienė su gaiviomis tręšnėmis žiemai

Bruknių uogienė su kriaušėmis

Geriausios bruknių uogienės su kriaušėmis receptas

Bunet – šokoladinis piemontietiškas desertas

Kaip paruošti puikų itališką desertą - Bunet. Gaminame su Gian Luca Demarco

Cinamoninių riešutų užkandis

Traškūs cinamoniniai riešutai papildys šventės užkandžių stalą ir puikiai tiks tiek prie vyno taurės, tiek pavaišinti vaikus.

Cukinijų ir svarainių uogienė

Skani uogienė iš cukinijų, citrinų ir svarainių žiemai

Geriausia tręšnių uogienė

Tręšnių uogienės receptas, kaip pagaminti klasikinę tręšnių uogienę, uogienė su kauliukais

Itališkas sūrio pyragas

Šokoladinis amareto skonio sūrio pyragas

Jogurtinis tortas

Kaip pagaminti gaivų jogurtinį tortą

Juodųjų serbentų uogienė

Juodųjų serbentų uogienės receptas

Karameliniai kukurūzai

Pigaus ir nesudėtingo, tačiau be galo skanaus, traškaus užkandžio receptas

Klasikinė braškių uogienė

Skaniausios braškių uogienės receptas, kaip pagaminti klasikinę braškių uogienę

Moliūgo pyragas

Pyrago iš moliūgo receptas

Moliūgų ir morkų pyragas

Moliūgo ir morkų pyrago receptas, skaniausias moliūgų ir morkų pyragas.

Obuolių pyragas su maskarponės sūriu

Obuolių pyrago su maskarpone receptas, švelnus obuolių pyragas

Obuolių pyragas su varške

Obuolių pyrago su varške receptas, kaip pagaminti obuolių pyragą su varške

Pyragas su džiovintais vaisiais

Pyrago su džiovintais vaisiais receptas

Pyragas su juodaisiais serbentais

Skanaus pyrago su juodųjų serbentų uogiene receptas

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: