Sunku užauginti tiek tręšnių, kad panaudoti jas uogieniems. Kai tręšnės turėtų būti prisirpusios ir saldžios ant medžio jų dažniausiai nelieka. Strazdai, varnėnai ir kėkštai suryja jų neįtikėtinus kiekius. Belieka jų nusipirkti. Šiais metais geriausiu pasirinkimu tapo tręšnių pirkimas daržovių bazėje Vilniaus Kirtimuose. Iš čia tręšnės iškeliauja po visą Vilnių ir jau brangesnės pasirodo turguose, parduotuvėse ir kioskeliuose. Kaina kiek didesnė, bet ne tik tai yra privalumas. Čia labai didelis tręšnių pasirinkimas. Kiek mažiau prisirpusios ir pigesnės lenkiškos, trsi kartus brangesnės tamsiai juodos didžiulės ir prisirpusios ispaniškos, kiek mažesnės ir kiek pigesnės geltonos vengriškos. Prie tręšnių čia pat galima įsigyti abrikosų, braškių, persikų ir kitokių vaisių.
Klasikinė tręšnių uogienė
Į klasikinę tręšnių uogienę dažniausiai dar įdedama apie trečdalį vyšnių. Tai daroma dėl papildomo rųgštumo, tačiau dideliame cukraus kiekyje to rūgštumo beveik nesijaučia. O ir daugeliu atveju saldi tręšnių uogienė daug patrauklesnė. Tręšnių uogienė su miltiniais blynais ir pienu, tręšnių pyragas tai tik dalis patiekalų kur tręšnių uogienė tiesiog nepamainoma.
Tręšnėms išimame kauliukus. Kilogramui išdorotų tręšnių ar tręšnių - vyšnių mišinio reikia apie pusę kilogramo cukraus. Galima mažesnį, iki 200 g cukraus kiekį kilogramui. Mažesniame kiekyje jau nepavyks išlaikyti uogienės ne šaltose sąlygose. Kuo cukraus mažiau, tuo vėsesnėse sąlygose reikės laikyti tręšnių uogienę.
Užpylus cukrumi tręšnes palaikome per naktį. Cukrus turi ištirpti. Tręšnes su sirupu verdame nugraibydami putas. Kuo mažiau liks putų, tuo uogienė geriau laikysis. Užvirus kiek palaikom ir ataušinam. Ataušinus tręšnės pasiskirstys tolygiai stiklainėlyje.
Užverdame antrą kartą, nugraibome likusias putas ir išpilstome į sterilius stiklainėlius. Užsukus sterilizuotais dangteliais palaikome kol atauš apvertus.
Tręšnių uogienė su abrikosais
Abrikosai, persikai, kriaušės jau visai nebeegzotiniai vaisiai. Jie netgi pigesni nei tręšnės. Nusipirkus geresnes ir aromatingesnes tręšnes jos dominuos uogienieje net įdėjus didelį kiekį papildomų vaisių. Nors daugiau kaip pusės kitų vaisių dėti neverta.
Galima padaryti tiek sudėtingesnių derinių su kitais vaisiais, galima padaryti dviejų komponentų uogienes su tręšnėmis. Padaryti daug uogienių derinių nėra sudėtinga. Visus vaisius ir uogas paruošiame: tręšnes nukauliname, abrikosus ir persikus nulupame, jų odelės duos kartumo. Supjaustome persikus ir abrikosus gabaliukais ir užpilame nuo trečdalio iki pusės svorio cukraus. Palaikome kaip ir tręšnes 10 - 12 valandų.
Visus komponentus verdame atskirai ir nugraibome putas. Leidžiame ataušti ir tada sumaišome į atskirus puodus norimomis proporcijomis. Dar kartą verdame ir išpilstome į stiklainius.
Tręšnių uogienė su braškėmis
Tai vienas iš geriausių uogų mišinių. Uogienė gaunasi saldi ir sodri.
Tręšnių uogienė su riešutais
Tikras kulinarinis pasididžiavimas yra tręšnių uogienė kurioje kauliuką pakeičia riešutas. Tai gali būti gabaliukas migdolo ar graikiško riešuto. Sunkiausia tai tvarkingai išimti tręšnės kauliuką. Specialus prietaisas perduria kiaurai, geriau naudoti segtuką. Su jo galu užkabinamas kauliukas ir ištraukiamas, lieka maža skylutė.
Riešutams reikėtų nuimti žievelę. Tai padaroma juos užpylus verdančiu vandeniu ir kiek palaikius. Tada žievelė atšoka nuo riešuto ir ją lengviau nuimti.
1 kg tręšnių,
200 - 300 g riešutų,
0,7- 0,8 kg cukraus,
200 g. vandens
1 citrina,
Į tręšnės viduriuką įdedame riešutą. Sudedame į puodą ir užpilame cukrumi. Palaikome 6- 10 valandų kol išsiskirs sultys. Jei išsiskiria per mažai sulčių galima įpilti vandens. Sudedame likusius riešutus.
Kaitiname uogienę, bet ant mažos ugnies. Tręšnės turėtų imti skaidrėti, negalima leisti uogienei užvirti. Verdama apie 30 - 40 minučių. Dešimt minučių iki baigimo įspaudžiame citriną.
Karštą tręšnių uogienę su riešutais išpilstome į stiklainius.
Su tręšnių uogiene tinka kiek brendžio, džino, tekilos, medaus.
Temos straipsniai
Agrastų uogienė
Agrastų uogienės receptas, kaip pagaminti skanią agrastų uogienę
Aguonų biskvitas
Kaip pagaminti purų ir dieviškai skanų aguoninį biskvitą
Aviečių džemas
Klasikinio aviečių džemo receptas
Braškių ir tręšnių uogienė
Saldi braškių uogienė su gaiviomis tręšnėmis žiemai
Bruknių uogienė su kriaušėmis
Geriausios bruknių uogienės su kriaušėmis receptas
Bunet – šokoladinis piemontietiškas desertas
Kaip paruošti puikų itališką desertą - Bunet. Gaminame su Gian Luca Demarco
Cinamoninių riešutų užkandis
Traškūs cinamoniniai riešutai papildys šventės užkandžių stalą ir puikiai tiks tiek prie vyno taurės, tiek pavaišinti vaikus.
Cukinijų ir svarainių uogienė
Skani uogienė iš cukinijų, citrinų ir svarainių žiemai
Geriausia tręšnių uogienė
Tręšnių uogienės receptas, kaip pagaminti klasikinę tręšnių uogienę, uogienė su kauliukais
Itališkas sūrio pyragas
Šokoladinis amareto skonio sūrio pyragas
Jogurtinis tortas
Kaip pagaminti gaivų jogurtinį tortą
Juodųjų serbentų uogienė
Juodųjų serbentų uogienės receptas
Karameliniai kukurūzai
Pigaus ir nesudėtingo, tačiau be galo skanaus, traškaus užkandžio receptas
Klasikinė braškių uogienė
Skaniausios braškių uogienės receptas, kaip pagaminti klasikinę braškių uogienę
Moliūgo pyragas
Pyrago iš moliūgo receptas
Moliūgų ir morkų pyragas
Moliūgo ir morkų pyrago receptas, skaniausias moliūgų ir morkų pyragas.
Obuolių pyragas su maskarponės sūriu
Obuolių pyrago su maskarpone receptas, švelnus obuolių pyragas
Obuolių pyragas su varške
Obuolių pyrago su varške receptas, kaip pagaminti obuolių pyragą su varške
Pyragas su džiovintais vaisiais
Pyrago su džiovintais vaisiais receptas
Pyragas su juodaisiais serbentais
Skanaus pyrago su juodųjų serbentų uogiene receptas