Aktinidijų uogienė
Atnaujinta: 2021-10-19

  Aktinidijos yra viena iš daugiausiai vitamino C sukaupiančių uogų. Daug joje ir kitokių organizmui naudingų medžiagų. Neabejotinai šviežią uogą valgyti ir skaniausia ir naudingiausia. Ne mažiau naudinga bus sušaldyta uogų tyrė pagaminta kaip ledai. 
  Metai pasitaikė tokie, kad aktinidijų uogų nuo poros krūmų susidarė keli kibirai. Jau ir šviežios atsibodo ir šaldiklis užsipildė. Gal pasidaryti aktinidijų uogienės. Žiūrim internete. Kažkaip labai įtartini receptai - dedam cukraus daugiau nei uogų, dedam rūgšties tarsi jos pačios rūgšties neturėtų. Tačiau pavyksta ištraukti įdomią skaidrių aktinidijų  uogienėje nuotrauką. Reiškia galima padaryti ne tik tyrę, bet ir uogienę su pilna uoga. Aktinidijų uogų kibiras eksperimentams, negaila, norisis rasti išties skanų aktinidijų uogienės receptą.


   Skaidrių aktinidijų uogienė

  Aktinidijas renkant reikėtų nuimti kotelį. Dažnai kotelis išplešia dalį aktinidijos. Tai nėra blogai, aktinidijos odelė itin atspari išorės poveikiui ir nesubadyta aktinidija cukruje sulčių neišskirs. Todėl išdraskymas visai padeda iškirti sultis iš aktinidijos. 

   Dar reikėtų atsižvelgti, kad Lietuvoje auginamos smailialapės  ir margalapės aktinidijos. Gerokai anksčiau imtos auginti margalapės aktinidijos gana stipriai išgąsdino augintojus. Uogos subręsta netolygiai, subrendusios nukrenta. Kokią ten uogienę virsi kai nokimas išsitęsia. Tuo tarpu  smailialapių aktinidijų uogos labai gerai laikosi ant šakų, net ir po šalnų. Smailialapių aktinidijų uogos taip pat gerokai didesnės. Nors jų prinokimas ir dydis labai priklauso nuo genėjimo, tręšimo. Kiek daugiau apie aktinidijų auginimą straipsnyje "aktinidijų auginimas". 

   Nuskabytas ir be kotelių aktinidijų uogas užpilam cukrumi. Laikom per naktį. Cha jokio efekto. Tada darom stiprų cukraus sirupą ( 2 dalys cukraus, 1 dalis karšto vandens). Užpilam atšaldytą sirupą ir po kokių trejetos dienų imu jausti, kad cukrus įsiskverbė į vidų. Tačiau tik tų aktinidijų kurioms buvo išplėštas kotelis. 

  Išvada - norint gauti vitaminigą ir mažai virtą ugienę iš uogos formą išlaikančių aktinidijų reikia jas subadyti arba kaip aš padariau pradurti šoną peiliu. Uogos didelės, ne tiek ten ir vargo. Didžiausios uogos siekė 10 - 12 g,vidurkis 6 - 8 g. 

  Subadytos uogos cukrų išileidžia ir išskiria į išorę sultis per kelias dienas. Reikia laikyti šaltai, kad neužrūgtų. O tada klasika

   1 kg aktinidijų uogų,
  0,6 kg cukraus,
  

 Užvirinam aktinidijų uogas su sirupu ir nuimam putas. Verdam ne daugiau 10 minučių. Dar geriau užvirus sumažinam ugnį, kad procesas  būtų kokių 80 laipsnių temperatūroje. Ataušinam.

  Vėl užvirinam ir išpilstom į stiklainiukus. Taip išvirus uogos kiek labiau pasikirsto po stiklainiuką.

aktinidijų uogienė

Taip paruošta aktinidijų uogienė gaunasi išaikant uogų vaizdą, bet kiek skystoka. Aišku išlaikoma maksimaliai vitaminų. Uogienė saldžiarūgštė.

 

Aktinidijų džemas

Šį kartą aktinidijas jau ruošiu jas labiau supjaustydamas. Pusė aktinidijų perpjaunama, kita pusė perduriama. Užpilama 0,6 kg cukraus 1 kilogramui uogų. Uogos išskyrė sultis per parą. 

Užverdam, nuimam putas ir verdam apie 2  valandas kartais pamaišant. Spalva keičiasi, tamsėja, džemas vis tirštėja. Sublenderiuojame ir užvirus išpilstome į stiklainiukus.

Aktinidijų džemas

Džemas gaunasi saldžiarūgštis,  tiks įvairiems pyragams pertepti.

 

Aktinidijų uogienė su kriaušėmis ir morkomis

 

Paraleliai su aktinidijomis cukrumi užpiltos smulkiai pjaustytos kriaušės ir smulkiai pjaustytos morkos. Per parą kriaušės ir morkos išskirs sultis.  Įdomus derinys su morkomis. Gana rūgščios aktinidijos sušvelnėja nuo saldžių kriaušių ir morkų. 

1 kg aktinidijų + 0,6 kg cukraus,
0,4 kg kriaušių + 0,2 kg cukraus,
0,3 kg morkų + 0,15 kg cukraus,

  Į pusvalandį virtas aktinidijas dedame kriaušes ir morkas. Dar verdame dvidešimt minučių. 

Aktinidijų ir kriaušių uogienė

 

  Aktinidijų ir aviečių uogienė

Rudeninių aviečių sunokimas sutampa su aktinidijų sunokimu. Derinys išeina labai geras. Avietes laikome cukruje apie parą, išsiskiria sultys. Labai gerai išėjo kartu su kriaušėmis ir morkomis

1 kg aktinidijų + 0,6 kg cukraus,
0,4 kg kriaušių + 0,2 kg cukraus,
0,3 kg morkų + 0,15 kg cukraus,
0,5 kg aviečių + 0,25 kg cukraus,

Aktinidijas verdame pusvalandį ir po to dedame kriaušes, morkas ir avietes. Verdame dar 20 minučių. Išpilstome į stiklainiukus.

Aktinidijų ir aviečių uogienė 

 

 

   

 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Agrastų ir juodųjų serbentų kompotas

Kompotas iš agrastų ir juodųjų serbentų

Agrastų kompotas žiemai

Geras agrastų kompoto receptas, agrastų kompotas žiemai su juodųjų serbentų sultimis

Aktinidijų uogienė

Uogienės iš aktinidijų receptas, kaip pagaminti skanią aktinidijų uogienę

Kaukazo slyvų uogienė

Gardžiausios uogienės iš Kaukazo slyvų receptas

Klasikinė braškių uogienė

Skaniausios braškių uogienės receptas

Klasikinė vyšnių uogienė

Kaip pagaminti skaniausią vyšnių uogienę

Kriaušių ir agrastų kompotas

Gerai derantis kriaušių ir agrastų kompotas

Kriaušių ir svarainių uogienė

Svarainiai kriaušių sirupe, pikantiška uogienė neeiliniam pyragui

Obuolienė su bruknėmis

Skanios obuolienės su bruknėmis receptas

Obuolių ir kriaušių uogienė

Skaniausios uogienės iš obuolių ir kriaušių receptas

Persikų uogienė

Uogienės iš persikų receptas

Slyvų ir agrastų kompotas

Kaip pagaminti skanų kompotą iš slyvų ir agrastų

Svarainių sirupas

Svarainių sirupo gamybos receptas

Vyšnių kompotas

Geriausias vyšnių kompotas, kaip išvirti vyšnių kompotą, kaip pasigaminti vyšnių kompota, vyšnių kompoto receptas, receptai su vyšniomis

Šilauogių uogienė

Uogienė iš šilauogių, skanios šilauogių uogienės receptas