Turbūt visi sutiks, kad svarbiausias visų švenčių akcentas yra desertas. Vaikai jo laukia, suaugusieji juo gardžiuojasi ir visi lieka patenkinti. Pyragai, tortai, keksai ir kiti skanumynai yra tiesiog būtinybė, nes po karštųjų patiekalų visuomet norisi kažko saldaus. Nors pilvą prikimšus sūriu maistu atrodo, kad daugiau niekas nebetilps, bet vietos skrandyje visad atsiras mažam gabalėliui skanaus torto.
Jogurtinis tortas su mandarinais
Tešlai reikės:
- 180 g sviesto
- 3 stiklinių miltų
- Pusės stiklinės pieno
- 3 arbatinių šaukštelių cukraus
- 70 g grietinės
Pertepimui:
- 1 l jogurto
- Pusės stiklinės cukraus
- 12 mandarinų
- 1-2 bananų
- 2 šaukštų želatinos
Puošimui:
- 260 ml grietinėlės
- 3 šaukštų cukraus
- 6 mandarinų
Paruošimas:
Į platų dubenį suberkite miltus, sudėkite gabalėliais supjaustytą atšaldytą sviestą ir grietinę, supilkite pieną ir suberkite cukrų. Kapokite ilgu peiliu tol, kol neliks sausų miltų. Tada tešlą rankomis suspauskite į vieną gabalą ir padėkite kelioms valandoms šaltai. Orkaitę įkaitinkite iki 200° C laipsnių. Iš atšalusios tešlos atsargiai, nespaudžiant iškočiokite 2 mm storio 5-6 lakštus. Juos po vieną kepkite, kol gražiai pagels. Iškepusius lakštus dar karštus apipjaukite pagal kepimo formos, kurioje darysite tortą, dugną ir leiskite jiems atvėsti. Pertepimui skirtą jogurtą ir cukrų išplakite, nuolat maišydami supilkite ištirpintą želatiną. Į sudedamą kepimo formą dėkite vieną tešlos lakštą, išdėliokite ant jo dalį mandarinų skiltelių ir aptepkite kremu. Dėkite kitą tešlos lakštą, jį atsargiai prispauskite ir apdėliokite bananų griežinėliais ir aptepkite kremu. Taip sudėkite visus torto lakštus, paskutinį aptepkite likusiu kremu ir apibarstykite trupiniais, kuriuos nesunkiai pasidarysite sutrynę lakštų nuopjovas. Padarytą tortą reiktų palaikyti kelias valandas šaltai, o galima ir per naktį. Jeigu tešlos lakštus išpjausite pagal formos, kurioje darysite tortą, dugną, torto kraštai išeis lygūs ir gražūs ir puošti jų praktiškai nereikės. Beliks tik papuošti viršų pasaldinta plakta grietinėle ir mandarinų skiltelėmis.
Moliūgų pyragas
Reikės:
- 0,75 kg moliūgo,
- 0,75 kg cukinijos,
- 3 kiaušiniai,
- 0,3 kg cukraus,
- 0,8 kg miltų,
- 1 pakelis kepimo miltelių (30 g),
- 140 g aliejaus,
- sauja migdolų riešutų drožlių, 1/3 šaukšto druskos.
Paruošimas:
Moliūgai ir cukinijos supjaustomi, nužievinami ir sutarkuojami. Pradžioje sumaišome visus ingradientus išskyrus miltus. Kai kruopščiai išmaišysime rankomis dar pridedame miltus. Išklojame kepimo popieriumi kepimo indą ir sudedame tešlą. Palaikome apie valandą šiltai ir tada įdedame į iki 180 laipsnių orkaitę pusantros valandos.
Šokoladinis karamelinis tortas
Šokolado - karamelinis tortas vienas iš skaniausių ir sodriausio skonio tortų. Šokoladas ir karamelė labai puikiai tarpusavyje dera ir pabrėžia viena skito skonį. Torto kremas taip pat gaminamas karamelinis.
Nežiūrint į atrodantį gaminimo sudėtingumą tortą pagaminsite gana greitai. Biskvitas gaminamas labai greitai, net nereikės plakti kiaušinių, paprasta sumaišyti visus ingradientus. Tik kremui reikės suplakti kiaušinio baltymą. Karamelinis ganašas gaminamas kaip įprastai.
Biskvitui:
Kvietinių miltų 250 g.;
Cukrus 300g.;
Kakavos miltelių 55 g;
Sodos 1,5 arbatinio šaukšto;
Drusko 1 arbatinis šaukštas;
Kiaušiniai 2 vnt;
Sviesto 60 g;
Aliejaus 60 ml;
Pieno 280 g;
Acto 6 % šaukštas;
Karamelinis padažas
Cukrus 250 g;
Grietinėlė 33-36 % - 300 ml;
Sviesto - 50 g;
Druskos pusė arbatinio šaukštelio;
Karamelinis ganašas
Tamsus šokoladas 200 g;
Karamelinis padažas 200g;
Kremui
Kiaušinių baltymai 4 vnt;
Cukrus 150 g;
Sviesto 300 g;
Karamelinio padažo 3-4 šaukštai;
Torto gaminimas prasideda nuo biskvito. Pradžioje reikia prasijoti miltus ir kakavą. Į indą sudedame kitus ingradientus išskyrus actą. Sviestas ištirpdomas ir pilamas kiek ataušintas. Kambario temperatūros ingradientai sumaišomi mikseriu nedideliu greičiu. Galiausiai įpilamas actas.
Tešla supilama į formą ir kepama 180 - 190 laipsnių temperatūroje apie 50 - 60 minučių. Iš tiek ingredientų biskvitas gaunasi apie 7-8 centimetrų. Biskvitas palaikomas apie 10 - 15 minučių. Tada ataušinamas ir suvyniojamas į maistinę plėvelę ir palaikomas 4 valandas.
Kol biskvitas bręsta gaminamas kremas ir karamelinis padažas. Cukrus supilamas į puodą ir palaikomas ant vidutinės ugnies kol ištirpsta. Tirpimo metu maišome. Paraleliai iki virimo privedame grietinėlę. Supilame grietinėlę į ištirpintą cukrų ir išmaišome. Grietinėlę reikėtų supiltį mažomis dozėmis. Įdedame druską ir sviestą ir išmaišome. Gautą padažą ataušiname.
Verta biskvitą ir padažą daryti vieną dieną, leisti jiems pabręsti ir kitą dieną gaminti kremą ir patį tortą.
Kremą gaminant baltymus sujungiame su cukrumi ir įdedame į kaitinamą puodą. Baltymus kaitiname iki 60 laispnių temperatūros, pastoviai maišome. Turi ištirpti cukrus ir atsirasti plėvelė. Perpilame į kitą indą, kad kuo greičiau ataušinti. Indą įdedame į kitą indą su šaltu vandeniu ir plakame. Baltymai plakami apie 15 minučių. Nedidelėmis porcijomis pridėti kambario temperatūros sviestą ir išmušti iki kremo. Gaunamas kietos konsistencijos kremas. Į kremą deda 3-4 arbatinius šaukštus karamelinio padažo ir išmaišoma. Maišoma šaukštu.
Biskvitas supjaustomas į tris dalis. Apatinį gabalą aptepame puse kremo ir pabarstyti dar galima riešutais. Uždedame dar viena biskvito plokštuma ir aptepame likusiu kremu bei pabarstome riešutais. Uždedame viršų likusia plokštuma. Dedame į šaldytuvą.
Paruošiame karamelinį ganašą susmulkinant šokoladą ir užpilant karameliniu padažu. Atšaldome iki kambario temperatūros. Ganašu aptepame tortą, pabarstome riešutais. Grąžiname tortą į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms.
Prieš pateikiant ant stalo atšildome kambario temperatūroje pusę valandos.
Pyragas su juodaisiais serbentais
Reikės:
- 200 gramų miltų;
- 4 kiaušinius;
- 200 gramų sviesto formai aptepti
- 180 gramų cukraus;
- 3 šaukštelius vanilinio cukrus
- 80 gramų bulviu krakmolo
- 2 arbatinius šaukštelius kepimo miltelių
- 350 gramų juodųjų serbentų tyrės
Paruošimas:
Sviestą sumaišome su cukrumi. Kiaušinius dedame po vieną kiekvieną kartą sumaišydami.Dedame krakmolą, vanilinį cukrų, kepimo miltelius. Maišydami pilame po truputį miltų. Darome tešlą puria.
Kepimo formą ištriname sveistu, dedame tešlą ir lyginame. Dedame luoskniu jį užpildydami juodųjų serbentų tyre. Kepame 20 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Dar kepame 20 -25 minutes sumažinus temperatūrą iki 160 laipsnių.
Pyragas su riešutais
Reikės
- 150 g sviesto
- 250g cukraus
- Vanilės 1 arbat. š. ekstrakto
- Kiaušinių 2-3 vnt.
- 130 g miltų
- 1-2 arbat. š kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 50 g Graikiniai riešutai
- 50 g Lazdynų riešutai
- 1 puodelio miltelinio cukraus
Paruošimas:
Cukrų, vanilės ekstraktą, kiaušinius kartu sumaišyti. Tada suberkite miltus su kepimo milteliais, įberkite druskos ir išmaišykite. Graikinius riešutus sutrupinkite, lazdynų – suskaldykite. Viską palengva įmaišykite į tešlą. Kvadratinę 20 cm x 20 cm dydžio formą išklokite kepimo popieriumi. Šaukštu sudėkite tešlą. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Palikite atvėsti formoje mažiausiai valandą ir supjaustykite kvadratėliais. Pabarstykite milteliniu cukrumi.
Magiškas varškes pyrago receptas:
Seniai seniai, šiaurės Europoje miestelyje “Fjordas” gyveno močiutė vardu Milda, jį dirbo virtuvėje padėjėja, taip pat laukuose ganė karvės. Artinosi princo karūnavimo šventė, taigi visi ruošėsi puotai. Virtuvėje tvyravo chaosas, visi nežinojo kokį paruošti desertą. Princas mėgdavo ragaut skanėstus, bet kai jam nepatikdavo atsakingas asmuo budavo pakariamas. Tais metais mūsų močiutė buvo paskirta gaminti desertą princui. Viena dieną, močiutė ganė karvę ir po ilgos dienos vakarė nuėjo miegot. Jai prisisapnavo angelas, kuris pasakė stebuklingą varškės pyrago receptą princui. Kitą dieną močiutė paruošė šį pateikalą, jam reikėto:
400 gramų miltų; 200 gramų cukraus; 170 gramų ištirpinto sviesto;
Viska sumaišė ir ipylė visa masę į kepimo forma.
Antrame etape reikėjo pagamintį varškės tešlą. Močiutė 500 gramų varškės, du kiaušinius ir puse litro pieną suplakė vienam dubėnyje.
Kepė derertas 40 minučių, 220 laipsnių temperatūroje. Šiais laikais tai galima daryti orkaitėje. Kai atėjo laikas puotai, princas skaniai pavalgęs pradėjo ragaut pyragą. Po kelių minučių jo nebeliko. Iš jo veido išraiškos buvo matyti, kad jis jam patiko. Taigi, močiutė Milda liko gyva ir savo patiekalą pavadino “Magiškų varškes pyragų”. Jį gaminti išmokė ir mane.
Andžejus
Temos straipsniai
Agrastų uogienė
Agrastų uogienės receptas, kaip pagaminti skanią agrastų uogienę
Aguonų biskvitas
Kaip pagaminti purų ir dieviškai skanų aguoninį biskvitą
Aviečių džemas
Klasikinio aviečių džemo receptas
Braškių ir tręšnių uogienė
Saldi braškių uogienė su gaiviomis tręšnėmis žiemai
Bruknių uogienė su kriaušėmis
Geriausios bruknių uogienės su kriaušėmis receptas
Bunet – šokoladinis piemontietiškas desertas
Kaip paruošti puikų itališką desertą - Bunet. Gaminame su Gian Luca Demarco
Cinamoninių riešutų užkandis
Traškūs cinamoniniai riešutai papildys šventės užkandžių stalą ir puikiai tiks tiek prie vyno taurės, tiek pavaišinti vaikus.
Cukinijų ir svarainių uogienė
Skani uogienė iš cukinijų, citrinų ir svarainių žiemai
Geriausia tręšnių uogienė
Tręšnių uogienės receptas, kaip pagaminti klasikinę tręšnių uogienę, uogienė su kauliukais
Itališkas sūrio pyragas
Šokoladinis amareto skonio sūrio pyragas
Jogurtinis tortas
Kaip pagaminti gaivų jogurtinį tortą
Juodųjų serbentų uogienė
Juodųjų serbentų uogienės receptas
Karameliniai kukurūzai
Pigaus ir nesudėtingo, tačiau be galo skanaus, traškaus užkandžio receptas
Klasikinė braškių uogienė
Skaniausios braškių uogienės receptas, kaip pagaminti klasikinę braškių uogienę
Moliūgo pyragas
Pyrago iš moliūgo receptas
Moliūgų ir morkų pyragas
Moliūgo ir morkų pyrago receptas, skaniausias moliūgų ir morkų pyragas.
Obuolių pyragas su maskarponės sūriu
Obuolių pyrago su maskarpone receptas, švelnus obuolių pyragas
Obuolių pyragas su varške
Obuolių pyrago su varške receptas, kaip pagaminti obuolių pyragą su varške
Pyragas su džiovintais vaisiais
Pyrago su džiovintais vaisiais receptas
Pyragas su juodaisiais serbentais
Skanaus pyrago su juodųjų serbentų uogiene receptas