Ant Velykinio stalo kartu su užkandžiais karaliauja mišrainės. Vėlai prasidedantys pusryčiai labiau panašūs į anksti prasidedančius pietus. Laiko šeimininkei paruošti karštiems patiekalams nėra daug, todėl svarbu, kad šaltieji patiekalai juos atstotų. O dažniausiai šią dieną susirenka visa po Lietuvą ar net pasaulį išsibarsčiusi šeimyna ir iškeisti retą bendravimą į patiekalų gamybą visai nesinori.
Mišrainės pagrindiniai inredientai paruošiami iš vakaro. Dažnai jie jau sumaišomi paliekant priekoniams ir sudedamosioms mišrainės dalims įsigerti ir perduoti vienas kitam skonį. Ryte beliks įdėti majonezo ir velykinė mišrainė gatava patiekti ant stalo.
Tradicinės Velykų mišrainės
Kas gali būti tradiciškesnio už namines ir burokėlių su pupelėmis salotas. Neįmaišant grietinės ar majonezo jos puikiai išsilaikys išsilaikys šaldytuve per naktį. O tinka šios mišrainės tikriausiai prie visų užkandžių, tiek šaltų, tiek karštų.
Naminės salotos
Didelei šeimynai reikės:
0,5 kg bulvių,
0,2 kg morkų,
3 kiaušiniai,
2-3 rauginti agurkai,
0,5 l indelis žirnelių,
150 g majonezo,
Druska ir juodieji pipirai;
Mama visada bulves ir morkas mišrainei verda su lupenomis ir kiek ataušinus nulupa. Išeina sultingesnės bulvės ir morkos.
Bulvės, morkos, virti kiaušiniai, agurkai supjaustomi 0,5- 1 centimetro kubeliais ir sumaišomi su druska ir pipirais. Tokiam pavidale dedama į šaltytuvą iki ryto ir prieš pateikiant ant stalo sumaišoma su majonezu.
Galima padaryti sočią baltąją naminę mišrainę idedant smulkiai pjaustyto virto kiaulienos kumpio.
Burokėlių mišrainė su pupelėmis
Burukėlių mišrainei galim apanaudoti marinuotus arba šviežius burokėlius. Dažniausiai naudojama 1 prie 3 proporcija, viena dalis pupelių ir 3 dalys burokėlių. Greitai viską padaryti sumaišant marinuotus burokėlius ir konservuotas pupeles galima. Tačiau daug skaniau kiek skirti laiko pilnam procesui.
0,6 kg burokėlių,
0,2 kg baltų pupelių,
0,1 kg svogūno,
3 rauginti agurkai,
60 g majonezo,
Druska ir juodieji pipirai
Nakčiai užmerkiame pupeles, po to virsime kol pilnai suminkštės. Burokėlius verdame su lupenomis ir kiek atšaldžius nulupsime. Pjaustomi burokėliai ir agurkai 0,5 - 1 centimetro kubeliais. Svogūnai supjaustomi smulkiau. Išmaišome viską be majonezo. Majonezą įmaišome prieš pateikiant ant stalo.
Salotos velykų stalui
Velykų šventei galima šeimyną pradžiuginti šviežiais svogūnų laiškais. Nėra sudėtinga jų nusipirkti parduotuvėje ar turguje, tačiau daugiausia džiaugsmo suteiks pačių užauginti svogūnų laiškai. svogūnų "plantacijai" pakaks 1,5 - 2 litrų plastikinio butelio. Jis pripildomas žemėmis ir per visą aukštį ir perimetrą prakerpamos skylutės svogūno galvutėms. Viename butelyje taip auginamos 10- 15 svogūno galvučių. Variantų šioms salotoms labai daug nes svogūnų laiškai tinka prie daugybės kitų daržovių. Jie tiks prie ridikėlių, agurkų, špinatų, rukolos, pomidorų. Puikiai tinka baltieji sūriai.
Pats paprasčiausias, bet tikriausiai mėgstamiausias iš grynų svogūnų laišku. Paimi pundelį laiškų, supjaustai ir sumaišai su skystesne grietine. Reikia taikyti druskos, nes masės šios salotos neturi, tad atrodytų į tokį didelį puodą reikia dėti daug druskos, bet imi ir persūdai. Šiek tiek įdėti juodųjų pipirų.
Pjaustyti ir gaminti geriau prieš pat pateikiant ant stalo, nes šios salotos greitai suvysta ir praranda šviežumą.
Karštos mišrainės Velykoms
Pasiruošus pakaks 15 minučių pagaminti skanią karštą mišrainę.
1 kg pievagrybių,
1 kg menkės filė,
0,1 kg svogūno,
3 skiltelės česnako,
1 saldžioji paprika,
Čiobrelis, krapai
0,1 kg sviesto
20g aliejaus
druska, juodieji pipirai
Įpilame kiek aliejaus, tirpiname pusę sviesto, Įkaitus dedame stambiai pjaustytus svogūnus, jiems karamelizavus papriką. Sudedame į puodą ir laikome šiltai uždengus dangčiu.
Vėl pilame kiek aliejaus, dedame čiobrelio šakeles ir gabaliukais pjaustytą česnaką. Tirpdome sviestą ir jam įkaitus dedame menkės gabaliukus. Apskrudiname menkė sgabaliukus iš abiejų pusių po trejetą ketvertą minučių ir dedame į puodą su grybais.
Sumaišome įdėdami druskos ir pipirų. Galima įspausti dar skiltelę česnako, smulkiai pjaustytų krapų ar petražolių.
Temos straipsniai
Aštrios baklažanų salotos
Rudens daržovių, petražolių maloniai aštrios salotos-mišrainė.
Brokolių salotos su džiovintomis spanguolėmis
Kaip pagaminti skanias vegetariškas brokolių su spanguolėmis salotas
Burokėlių ir cukinijų mišrainė žiemai
Skanios cukinijos ir burokėlių mišrainės žiemai receptas
Burokėlių mišrainė su grybais žiemai
Mišrainės su burokėliais ir grybais receptas žiemai
Burokėlių mišrainė su pupelėmis
Tradicinės burokėlių salotos su pupelėmis receptas
Burokėlių mišrainė žiemai
Konservuota mišrainė iš burokėlių žiemai
Cukinijų mišrainė su ananasais Uncle Ben's
Uncle Ben's cukinijų mišrainės su ananasais receptas
Cukinijų mišrainė su paprikomis
Skanios cukinijų mišrainės su paprikomis receptas žiemai, cukinijos konservuota mišrainė
Cukinijų mišrainė su pomidorais
Mišrainės su cukinijomis ir pomidorais, receptas žiemai
Cukinijų mišrainė žiemai
Mišrainė su cukinijomis žiemai, skaniausios cukinijų mišrainės receptas
Cukinijų mišrainė žiemai
Skanios cukinijų mišrainės receptas žiemai, cukinijos konservuota mišrainė, patiekalai iš cukinijos
Cukinijų, pomidorų ir agurkų mišrainė žiemai
Saldžiarūgštės mišrainės žiemai su agurkais, pomidorais ir cukinijomis receptas
Gaivios agurkų salotos žiemai
Kaip pasigaminti agurkų mišrainę žiemai, gaivios agurkų salotos žiemai, agurkai žiemai, agurkų salotų žiemai receptas
Gardžios vištienos salotos
Vištienos salotos su gražgarstėm, aisbergo salotomis, paprika ir konservuotais persikais.
Geriausios salotos su rukola
Rukolos salotų receptai
Gražgarsčių ir pomidorų salotos
Sveikos ir vegetariškos rukolos salotos su pomidorais
Lašišos salotos su bulguru
Salotos su lašiša, bulguru, pomidorais ir gražgarstėmis
Lašišos salotos su bulvėmis
Sūdytos lašišos salotų receptas su bulvėmis
Lęšių salotos
Kaip pagaminti sveikas ir skanias lęšių salotas
Morkų ir svogūnų mišrainė žiemai
Konservuotos mišrainės iš morkų su svogūnais receptas žiemai