Mišrainių ir salotų receptai Velykoms
Atnaujinta: 2023-03-29

Ant Velykinio stalo kartu su užkandžiais karaliauja mišrainės. Vėlai prasidedantys pusryčiai labiau panašūs į anksti prasidedančius pietus. Laiko šeimininkei paruošti karštiems patiekalams nėra daug, todėl svarbu, kad šaltieji patiekalai juos atstotų. O dažniausiai šią dieną susirenka visa po Lietuvą ar net pasaulį išsibarsčiusi šeimyna ir iškeisti retą bendravimą į patiekalų gamybą visai nesinori.

Mišrainės pagrindiniai inredientai paruošiami iš vakaro. Dažnai jie jau sumaišomi paliekant priekoniams ir sudedamosioms mišrainės dalims įsigerti ir perduoti vienas kitam skonį. Ryte beliks įdėti majonezo ir velykinė mišrainė gatava patiekti ant stalo.

 

Tradicinės Velykų mišrainės

Kas gali būti tradiciškesnio už namines ir burokėlių su pupelėmis salotas. Neįmaišant grietinės ar majonezo jos puikiai išsilaikys išsilaikys šaldytuve per naktį. O tinka šios mišrainės tikriausiai prie visų užkandžių, tiek šaltų, tiek karštų. 

Naminės salotos

Didelei šeimynai reikės:

0,5 kg  bulvių,
0,2 kg morkų,

3 kiaušiniai,
2-3 rauginti agurkai,
0,5 l indelis žirnelių,
150 g majonezo,
Druska ir juodieji pipirai;

naminės salotos

Mama visada bulves ir morkas mišrainei verda su lupenomis ir kiek ataušinus nulupa. Išeina sultingesnės bulvės ir morkos. 

Bulvės, morkos, virti kiaušiniai, agurkai supjaustomi 0,5- 1 centimetro kubeliais ir sumaišomi su druska ir pipirais. Tokiam pavidale dedama į šaltytuvą iki ryto ir prieš pateikiant ant stalo sumaišoma su majonezu.

Galima padaryti sočią baltąją naminę mišrainę idedant smulkiai pjaustyto virto  kiaulienos kumpio.

 Burokėlių mišrainė su pupelėmis

Burukėlių mišrainei galim apanaudoti marinuotus arba šviežius burokėlius. Dažniausiai naudojama 1 prie 3 proporcija, viena dalis pupelių ir 3 dalys burokėlių. Greitai viską padaryti sumaišant marinuotus burokėlius ir konservuotas pupeles galima. Tačiau daug skaniau kiek skirti laiko pilnam procesui. 

0,6 kg burokėlių,
0,2 kg baltų pupelių,
0,1 kg svogūno,
3 rauginti agurkai,
60 g majonezo,

Druska ir juodieji pipirai

Nakčiai užmerkiame pupeles, po to virsime kol pilnai suminkštės. Burokėlius verdame su lupenomis ir kiek atšaldžius nulupsime. Pjaustomi burokėliai ir agurkai 0,5 - 1 centimetro kubeliais. Svogūnai supjaustomi smulkiau. Išmaišome viską be majonezo. Majonezą įmaišome prieš pateikiant ant stalo.

 

silkė su burokėliais

 

Salotos velykų stalui

Velykų šventei galima šeimyną pradžiuginti šviežiais svogūnų laiškais. Nėra sudėtinga jų nusipirkti parduotuvėje ar turguje, tačiau daugiausia džiaugsmo suteiks pačių užauginti svogūnų laiškai. svogūnų "plantacijai" pakaks 1,5 - 2 litrų plastikinio butelio. Jis pripildomas žemėmis ir per visą aukštį ir perimetrą prakerpamos skylutės  svogūno galvutėms. Viename butelyje taip auginamos 10- 15 svogūno galvučių. Variantų šioms salotoms labai daug nes svogūnų laiškai tinka prie daugybės kitų daržovių. Jie tiks prie ridikėlių, agurkų, špinatų, rukolos, pomidorų. Puikiai tinka baltieji sūriai.

Pats paprasčiausias, bet tikriausiai mėgstamiausias iš grynų svogūnų laišku. Paimi pundelį laiškų, supjaustai ir sumaišai su skystesne grietine. Reikia taikyti druskos, nes masės šios salotos neturi, tad atrodytų į tokį didelį puodą reikia dėti daug druskos, bet imi ir persūdai. Šiek tiek įdėti juodųjų pipirų.

svogunų laiškų salotos

Pjaustyti ir gaminti geriau prieš pat pateikiant ant stalo, nes šios salotos greitai suvysta ir praranda šviežumą. 

Karštos mišrainės Velykoms

Pasiruošus pakaks 15 minučių pagaminti skanią karštą mišrainę. 

1 kg pievagrybių,
1 kg menkės filė,
0,1 kg svogūno,
3 skiltelės česnako,
1 saldžioji paprika,

Čiobrelis, krapai

0,1 kg sviesto
20g aliejaus

druska, juodieji pipirai


pievagrybių mišrainė su menke
 

Įpilame kiek aliejaus, tirpiname pusę sviesto,  Įkaitus dedame stambiai pjaustytus svogūnus,  jiems karamelizavus papriką.  Sudedame į puodą ir laikome šiltai uždengus dangčiu.

 Vėl pilame kiek aliejaus, dedame čiobrelio šakeles ir gabaliukais pjaustytą česnaką. Tirpdome sviestą ir jam įkaitus dedame menkės gabaliukus. Apskrudiname menkė sgabaliukus iš abiejų pusių po trejetą ketvertą minučių ir dedame į puodą su grybais. 

 Sumaišome įdėdami druskos ir pipirų. Galima įspausti dar skiltelę česnako, smulkiai pjaustytų krapų ar petražolių. 

 

 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

... Aštrios baklažanų salotos
... brokoliu salotos su spanguolėmis
... burokelių ir cukinijų mišrainė žiemai
... burokėlių mišrainė su grybais žiemai

Burokėlių mišrainė su pupelėmis

Tradicinės burokėlių salotos su pupelėmis receptas

... burokelių mišrainė žiemai
... cukinijų mišrainė  su ananasais uncle benc
... cukinijų mišrainė su paprikomis
... cukinijų mišrainė su pomidorais
... Cukinijų mišrainė žiemai
... cukinijų mišrainė žiemai
... cukinijų pomidorų ir agurkų mišrainė žiemai
... Gaivios agurkų salotos
... Gardžios vištienos salotos
... gražgarsčių salotos su grilinta vištiena_ir_suriu_sg
... rukolos salotos su pomidorais
... Lašišos salotos su bulguru
... lašišos salotos su bulvėmis
... Lęšių salotos
... meksikietiškos silkes salotos