Cukinijos ir burokėlių salotos labai puikiai tinka prie beveik visų mėsos patiekalų. Šią mišrainę panaudoju kai nėra laiko vargti su troškiniu. Pakanka stiklainėlio šios mišrainės, greitai pakeptų mėsos gabaliukų ir po pusvalandžio nuostabus troškinys ant stalo. Tai vienas iš pagrindinių garnyrų ir troškinio ingradientų atvažiavus žiemą į sodybą.
Cukinija šiame troškinyje tinka tiek dėl skonio, tiek dėl paprasto jos apdorojimo. Cukinijos, patisono odelė minkšta, todėl jo nereikia lupti. Vietoj cukinijos tiks ir agurotis, tik jį reikės nulupti.
1 kg cukinijų,
1 kg burokėlių,
0,5 kg svogūnų,
0,2 l aliejaus,
1,5 šaukšto druskos,
30-50 g. acto,
0,5 šaukštelio aitriosios paprikos,
Trečdalis šaukštelio maltų kaledrų,
0,5 šaukštelio juodųjų pipirų,
4 skiltelės česnako,
Pundelis petražolių, kiek gelsvės. Geriau kokybiškai išdžiovintų šaukštelį ir pusę šaukštelio.
Jauna cukinija arba patisonas galima pjaustyti be sėklų išėmimo. Senesniems reikėtų išimti sėklas. Burokėliai lupami ir pjaustomi. Greičiausiai susmulkinti išeis su tarkavimo mašina įdėjus burokinius peilius.
Toliau prasideda kelimo ir troškinimo procesas. Svarbu, kad gerai apskrustų svogūnai. Jie supjaustomi smulkiai ir kepinami plonu sluoksniu ant gerai įkaitinto aliejaus. Jei bus didelis kiekis svogūnų reikia keponti porcijomis ir dėti į pagrindinį troškinimo puodą. Supilamas visas aliejus, įkaitinama ir dedami pjaustyti česnakai, kalendra, aštrioji paprika. Dedami burokėliai ir cukinija.
Gali tekti kiek įpilti vandens. tačiau jo nereikėtų pilti daug nes daržovės sukošės. Šiam kiekiui reikės apie 0,7 - 1 litras vandens. Troškinama apie 30 -40 minučių. Prieš pabaigą supilame actą, dedame petražolę, gelsvę, pipirus, druską. Viską sudėjus paviriname dar kelias minutes.
Išpilstome mišrainę į iškaitintus stiklainiukus, užsukame sterilizuotais dangteliais. Apverčiame kuriam laikui stiklainiukus, kad galutinai sterilizuoti dangtelius.