Cukinijų vertė
Cukinijos vertinamos kaip daržovė dėl savo savybių. Cukinijų vaisiuose yra daugiau maistinių medžiagų nei agurkai, įskaitant vitaminus C, A, K ir B grupės vitaminus, beta karotiną, flavonoidus ir mineralines druskas (magnio, kalio ir geležies), todėl teigiamai veikia organizmo imunitetą. Cukinijos iš dirvožemio sukaupia mažai sunkiųjų metalų. 90 procentų cukinijų. jis susideda iš vandens, todėl tai nekaloringa daržovė – tik 15 kcal 100 g – ir lengvai virškinama. Štai kodėl jis dažnai naudojamas dietose. Cukinijų vartojimas teigiamai veikia kraujotaką ir virškinimo sistemą, palengvina padidėjusį rūgštingumą, skatina medžiagų apykaitą.
Cukinijų maistinė vertė
Vitaminai ir mineralai: cukinijose yra daug vitaminų ir mineralų, kurie gali teigiamai paveikti jūsų sveikatą. Šie vitaminai ir mineralai apima:
Manganas: šis mineralas prisideda prie medžiagų apykaitos procesų, kuriuose dalyvauja aminorūgštys, angliavandeniai, cholesterolis ir gliukozė.
Kalis: šis mineralas padeda reguliuoti organizmo skysčių balansą ir palaiko raumenų bei nervų sistemos veiklą.
Vitaminas C: vitaminas C dalyvauja daugelyje svarbių organizmo funkcijų, tokių kaip kolageno sintezė, geležies įsisavinimas ir imuninės sistemos palaikymas.
Vitaminas B6: taip pat žinomas kaip piridoksinas, būtinas baltymų, riebalų ir angliavandenių apykaitai.
Cukinijose taip pat yra antioksidantų, kurie gali padėti apsaugoti mūsų ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Šie antioksidantai yra liuteinas, zeaksantinas ir beta karotinas. Daugiausia antioksidantų randama cukinijų žievelėse, ir yra žinoma, kad geltonojoje cukinijoje gali būti net daugiau antioksidantų nei žaliosiose cukinijose.
Čia galite matyti 1 didelės cukinijos (apie 350 g) maistinę vertę:
55 kalorijos
3,9 g baltymų
10,1 g angliavandenių
8,1 g cukraus
3,2 g skaidulų
1,0 g riebalų
Cukinijų gaminimo ypatumai, pagrindiniai gaminimo būdai
Cukinijų privalumas – universalumas, leidžiantis iš jų ruošti įvairius patiekalus. Yra daugybė cukinijų panaudojimo virtuvėje galimybių. Šias daržoves skanu virti, kepti, ar įdaryti mėsa. Ant grotelių keptos cukinijos taip pat puikaus skonio. Vis labiau populiarėja ir cukinijų konservų ruošimas. Cukinijų gėlės yra taip pat valgomos. Nuskinę cukinijų žiedus švelniai nuvalykite ir apkepę tešloje (galite įdaryti, pvz., sūriu) galite mėgautis patiekalu.
Cukinijų receptai
Cukinijų apkepas su varške
Cukinijos ir varškės apkepas - puiki idėja sunaudoti cukinijas virtuvėje. Cukinijų apkepas gali būti patiekiamas su graikišku jogurtu kaip atskiras patiekalas arba kaip priedas prie keptos žuvies. Paruošti labai paprasta ir greita!
Cukinijų apkepo su varške ingredientai
1 cukinija
200 g varškės
1 svogūnas
3 kiaušiniai
5 šaukštai aliejaus
1 stiklinė džiūvėsėlių
Pagal skonį druskos ir pipirų
Cukinijų apkepo su varške gaminimas
Nulupkite cukinijas ir sutarkuokite stambia tarka, pagardinkite druska ir pipirais. Sudėkite kiaušinius, varškę, aliejų ir kubeliais pjaustytą svogūną. Galiausiai suberkite džiūvėsėlius. Kruopščiai išmaišykite ir kepkite valandą laiko 180 laipsnių temperatūroje. Patiekite su grietine arba natūraliu jogurtu.
Cukinijų blyneliai
Pagaminkite švelnius ir skanius cukinijų blynelius pagal šį receptą - vietoj kvietinių miltų pabandykite įdėti kukurūzų miltų.
Cukinijų blynelių ingredientai
500 g cukinijų
3 kiaušiniai
200 g kukurūzų miltų (arba kvietinių)
2 skiltelės česnako
pagal skonį druskos
pagal skonų mėgstamų žalumynų
augalinis aliejus kepimui
Cukinijų blynelių gaminimas
Kiaušinius išplakite su druska, žaluma ir česnakais. Tuomet įdėkite burokine tarka sutarkuotas cukinijas ir po truputį įdėkite miltų. Tešla turi būti šiek tiek skysta. Kepkite blynelius kol gražiai apskrus.
Įdaryta cukinija
Cukinijų sezonas įsibėgėjo, reikia tuo pasinaudoti, tad pats laikas tobulam cukinijų užkandžiui. Taip paruošta įdaryta cukinija yra labai skanus ir sveikas patiekalas. Kupinas vitaminų, traškus, savo skoniu džiugins net išrankiausius suaugusius bei vaikus.
Įdarytos cukinijos ingredientai
1 vidutinė cukinija
1 paprika
2 morkos
2 svogūnai
petražolės
prieskoniai: druska ir pipirai
alyvuogių aliejus
Įdarytos cukinijos gaminimas
Cukiniją perpjaukite į dvi lygias dalis ir išimkite sėklas. Svogūną ir papriką supjaustykite mažais kubeliais, morkas sutarkuokite burokine tarka. Į keptuvę supilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir suberkite susmulkintą svogūną, papriką ir morką. Į keptas daržoves suberkite smulkiai pjaustytas petražoles. Daržoves galime pagardinti druska, pipirais ir kitais prieskoniais. Lengvai pasūdykite cukiniją. Į ją dedame keptuvėje paruoštą įdarą. Kepimo indą arba kepimo skardą ištepkite riebalais (pvz., alyvuogių aliejumi). Kad įdarytos cukinijos nepridegtų, ant kepimo skardos uždėkite aliuminio foliją. Daržovėmis įdarytas cukinijas dėkite ant folijos. Viską pašaukite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40 minučių.
Cukinijų sriuba
Cukinija – tai daržovė, iš kurios galime paruošti viską: nuo troškinių iki kepinių. Šį kartą siūlome skanią cukinijų sriubą vos iš keletos ingredientų.
Cukinijų sriubos ingredientai
500 g cukinijų
2 svogūnai
4 česnako skiltelės
1 l sultinio
2 šaukštai sviesto
1 lauro lapas
šiek tiek krapų ir petražolių
druskos ir pipirų pagal skonų
Cukinijų sriubos gaminimas
Cukinijas nuplaukite ir sutarkuokite burokine tarka. Svogūnus supjaustykite kubeliais, česnaką išspauskite. Svogūnus ir česnaką pakepinkite svieste, atsargiai, kad nesudegtų. Suberkite cukiniją, lauro lapą, druską, pipirus ir užpilkite sultiniu. Virkite apie 15-20 minučių, kol cukinija suminkštės. Išimkite lauro lapą ir sutrinkite sriubą iki vientisos masės. Patiekite apibarstę smulkintais žalumynais. Skrudinta duona yra puikus šios sriubos priedas.
Cukinijų salotos
Cukinijų salotos greitai pagaminamas patiekalas, kurį verta pabandyti pagaminti. Papildomai galima dėti ir kitų daržovių salotų paįvairinimui. Tokios salotos tinka vietoj užkandžio ar garnyro šalia pagrindinio patiekalo.
Cukinijų salotų ingredientai
600 g cukinijos
4 skiltelės česnako
2 šaukštai aliejaus
2 šauktai petražolių
1 šaukštelis citrinų sulčių
druska
Cukinijų salotų gaminimas
Nuplautas cukinijas perpjaukite išilgai pusiau ir supjaustykite pusgriežinėliais. Gilioje keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų ir suberkite cukinijas. Kepkite apie 3 minutes. Tada suberkite išspaustą česnaką ir toliau kepkite dar 3-5 minutes kad cukinijos apskrustų. Pabaigoje pasūdykite, įpilkite citrinos sulčių, pabarstykite petražolėmis ir išmaišę patiekite.
Cukinijų troškinys
Siūlome skanų troškinį su cukinijomis ir pomidorais, jį galima patiekti su duona ar ryžiais.
Cukinijos troškinio ingredientai
650 g cukinijos
0,5 šaukšto aliejaus
0,5 svogūno
200 g šoninės
1 mažas poras
2 skiltelės česnako
0,5 stiklinės sultinio
0,5 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
1 raudonoji paprika
1 pomidoras
1 šaukštelis pomidorų pastos
šiek tiek petražolių
Cukinijos troškinio gaminimas
Nuplaukite cukinijas, supjaustykite kubeliais ir atidėkite. Plačiame didesniame puode arba gilioje keptuvėje aliejuje pakepinkite kubeliais supjaustytą svogūną. Suberkite kubeliais pjaustytą šoninę ir, nuolat maišydami, kepkite apie 5 minutes. Nupjaukite žalius poro lapus, palikite baltą ir šviesiai žalią dalis. Nuplaukite, išdžiovinkite ir supjaustykite išilgai į 4 dalis, tada skersai griežinėliais. Sudėkite į keptą šoninę ir išmaišykite. Tuomet sudėkite česnaką ir maišydami kepinkite 2 minutes. Uždenkite ir troškinkite apie 3 minutes, kol porai suminkštės. Atidenkite puodą ir supilkite sultinį, suberkite paprikos miltelius. Virkite apie 3 minutes. Suberkite cukinijas, išmaišykite, pagardinkite druska ir pipirais. Retkarčiais pamaišydami virkite 7-10 minučių, kol cukinijos suminkštės. Įpusėjus virti, suberkite kubeliais pjaustytą papriką. Pomidorą nulupkite ir supjaustykite griežinėliais ir įdėkite jį į patiekalą kartu su pomidorų pasta. Maišydami virkite 2-3 minutes, pabarstykite petražolėmis ir patiekite.
Temos straipsniai
Agurkuose rauginti agurkai
.Agurkų tarkyje raugintų agurkų receptas
Agurkų mišrainė su svogūnais žiemai
Pjaustytų agurkų mišrainė iš agurkų ir svogūnų žiemai
Apkepas su smidrais
Purus smidrų apkepas su kiaušinine tešla
Aštrios baklažanų salotos
Rudens daržovių, petražolių maloniai aštrios salotos-mišrainė.
Aštrūs marinuoti agurkėliai
Saldžarūgščių, aštrių ir traškių agurkėlių salotos žiemai
Brokolių salotos su džiovintomis spanguolėmis
Kaip pagaminti skanias vegetariškas brokolių su spanguolėmis salotas
Burokėliai su silke
Silkė burokėlių dubenėlyje
Burokėlių ir cukinijų mišrainė žiemai
Skanios cukinijos ir burokėlių mišrainės žiemai receptas
Burokėlių ir svogūnų mišrainė žiemai
Mišrainės žiemai iš burokėlių su keptais svogūnais receptas
Burokėlių mišrainė su grybais žiemai
Mišrainės su burokėliais ir grybais receptas žiemai
Cukinijos receptai
Skaniausi patiekalai iš cukinijos, ką skanaus pagaminti iš cukinijos, top 6 cukinijos receptai
Cukinijų apkepas
Skaniausi apkepai iš cukinijos, top 4 cukinijos apkepų receptai
Cukinijų apkepas su faršu
Apkepo iš cukinijos su faršu receptas, kaip pagaminti cukinijos apkepą su mėsa
Cukinijų apkepas su sūriu
Apkepo su sūriu receptas, kaip pagaminti skanų cukinijos apkepą su sūriu
Cukinijų blyneliai
Blynelių iš cukinijos receptas, kaip iškepti skanius cukinijų blynelius
Cukinijų mišrainė su ananasais Uncle Ben's
Uncle Ben's cukinijų mišrainės su ananasais receptas
Cukinijų mišrainė su paprikomis
Skanios cukinijų mišrainės su paprikomis receptas žiemai, cukinijos konservuota mišrainė
Cukinijų mišrainė žiemai
Mišrainė su cukinijomis žiemai, skaniausios cukinijų mišrainės receptas
Cukinijų mišrainė žiemai
Skanios cukinijų mišrainės receptas žiemai, cukinijos konservuota mišrainė, patiekalai iš cukinijos
Cukinijų sriuba
Cukinijos sriubos receptas, kaip pagaminti skanią cukinijų sriubą