Cukinijų auginimas
Cukinijas auginti lengva ir smagu, todėl sodinti šią daržovę rekomenduojama pradedantiesiems sodininkams. Savo daržoves auginimas sode suteikia jums didelį pasitenkinimą. Papildomas privalumas – jų visada rasite savo sode, o vėliau sandėliuke. Cukinijos auga greitai, todėl savo sodo darbų rezultatus pamatysime praėjus vos kelioms savaitėms po daržovių pasodinimo. Kadangi cukinijos kilusios iš pietinių šalių, daržovė mėgsta saulėtas vietas, apsaugotas nuo vėjo. Cukinijos daigai geriausiai auga 20–25 °C temperatūroje. Nemėgsta šalčio ir nukritus temperatūrai augalas nustos vesti vaisius. Cukinijos puikiai jaučiasi saulėtoje vietoje, tačiau augs ir pavėsyje. Cukinijų auginimo žemė turi būti turtinga mineralų. Kadangi augalas turi būti gausiai laistomas ir visada turėti prieigą prie vandens.
Cukinijos maistinis ir skoninis vertingumas
Cukinijos priklauso mažo kaloringumo daržovių grupei, turinčioms didelę maistinę vertę. Pagrindinis cukinijų privalumas – skonis, todėl šios daržovės panaudojimas virtuvėje yra labai platus. Cukinijas galima patiekti žalias, keptas, keptas, troškintas ir virtas. Iš jų ruošiamos, be kita ko, sriubos, pagrindiniai patiekalai, salotos, kokteiliai, desertai ir marinatai. Taip pat cukinijos yra lengvai virškinamos švelnaus skonio daržovės. 100 g žalios cukinijos suteikia apie 16 kcal, 1,2 g baltymų, 0,1 g riebalų, 3,1 g angliavandenių ir 1 g skaidulų. Skvošas taip pat yra labai geras mineralų šaltinis, 100 g yra:
- kalcis - 16 mg,
- geležis - 0,4 mg,
- magnis - 18 mg,
- fosforas - 38 mg,
- kalis - 261 mg,
- natris - 8 mg,
- cinkas - 0,3 mg.
Vitaminai, esantys cukinijose, taip pat nusipelno ypatingo dėmesio, įskaitant:
- vitaminas C - 18 mg,
- vitaminas B1 - 0,05 mg,
- vitaminas B2 - 0,09 mg,
- vitaminas B3 - 0,45 mg,
- vitaminas B6 - 0,16 mg,
- folio rūgštis - 24 µg,
- vitaminas E - 0,12 mg,
- vitaminas K - 4,3 µg,
- vitaminas A - 200 TV.
Cukinijų apkepo receptai
Cukinijų apkepas su varške
Apkepas su kepta cukinija, varške, sūriu ir žolelėmis – skanus daržovių patiekalas, kuris yra skaniausias jaunų cukinijų sezonu.
Cukinijų apkepo su varške ingredientai
370 g cukinijos
200 g varškės
50 g kietojo sūrio
1 kiaušinis
2 skiltelės česnako
2 svogūnai
5 šakelės krapų
pagal skonį pipirų ir druskos
Cukinjų apkepo su varške gaminimas
Cukiniją sutarkuokite burokine tarka, pabarstykite druska ir palikite 5 min. Tada išspauskite cukinijos sultis. Sūrį sutarkuokite ant smulkios tarkos, smulkiai supjaustykite krapus, svogūnus ir česnaką. Į cukinijas įmuškite kiaušinį ir įdėkitie likusius ingredientus. Gerai išmaišykite. Visą masę sudėkite į kepimo indą ir kepkite 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių.
Cukinijų apkepas su vištiena
Jei norite naujų, neįprastų gastronominių potyrių, iškepkite cukinijų apkepą su vištiena pagal mūsų receptą. Kuo šis patiekalas skiriasi nuo šimtų kitų? Visų pirma, nepaprastai subtili tekstūra, kuri pasiekiama derinant sultingas cukinijas su vištienos filė. Kalbant apie miltus, jų čia labai mažai, o bendro įspūdžio tai nesugadina.
Cukinijų apkepo su vištiena ingredientai
800 g vištienos filė
120 g grietinės
1 šaukštas garstyčių
2 svogūnai
2 šaukštai aliejaus
600 g cukinijos
3 kiaušiniai
2 šaukštai miltų
100 g kietojo sūrio
druskos ir pipirų pagal skonį
Cukinijų apkepo su vištiena gaminimas
Vištienos filė supjaustykite mažais kubeliais. Dubenyje sumaišykite grietinę ir garstyčias ir įberkite šiek tiek druskos ir pipirų. Išmaišykite. Į gautą marinatą sudėkite susmulkintą vištienos file, išmaišykite ir uždarykite indą. Palikite vištieną marinuotis 20 minučių kambario temperatūroje. Svogūną supjaustykite mažais kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir ant vidutinės ugnies maišydami pakepinkite svogūną iki auksinės rudos spalvos. Cukinijas nenulupę, sutarkuokite ant burokinės tarkos. Palikite 10-15 minučių, tada išspauskite sultis. Sutarkuotą cukiniją sumaišykite su vištienos filė, sudėkite kiaušinius, pakepintus svogūnus ir miltus. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Gautą cukinijų masę su vištiena dėkite į kepimo formą. Kepkite orkaitėje 30 minučių. Paskui apkepą pabarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite dar 10 minučių iki auksinės rudos spalvos.
Cukinijų apkepas su faršu
Sultingas, faršas, kvapni ir traški cukinija – nuostabus derinys. Ir visa tai po kepta sūrio plutele. Skanu ir lengvai pagaminama!
Cukinijų apkepo su faršu ingredientai
1 kg cukinijų
500 g faršo
200 g svogūnų
5 šaukštų pomidorų pastos
150 g sūrio
aliejus
druskos
pipirų
Cukinijų apkepo su faršu gaminimas
Svogūną smulkiai supjaustykite ir kepkite aliejuje. Tuomet pridėkite faršo. Kepkite 5-7 minutes ir įdėkite pomidorų pastos, druskos ir pipirų. Cukinijas supjaustykite maždaug 5 mm storio žiedais. Sūrį sutarkuokite ant burokinės tarkos. Formoje išdėliokite 1/3 cukinijų ir pasūdykite. Pusę faršo padėkite ant cukinijų. Tuomet cukiniją dėkite ant faršo. Likusį faršą dėkite ant cukinijų. Likusias cukinijas dėkite ant faršo. Pabarstykite sūriu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite180 laipsnių temperatūroje 30-35 minutes.
Cukinijų apkepas su ryžiais
Tai lengvas ir mažai kaloringas patiekalas iš cukinijų ir ryžių. Apkepas labai skanus ir tikrai nepridės papildomų centimetrų talijai!
Cukinijų apkepo su ryžiais ingredientai
0,5 stiklinės ryžių
0,5 stilinės tarkuoto sūrio
1 svogūnas
800 g cukinijų
3 kiaušiniai
2 šaukšteliai aliejaus
druskos pagal skonį
Cukinijų apkepo su ryžiais gaminimas
Ryžius išvirkite, svogūną susmulkinkite ir pakepinkite keptuvėje, kol suminkštės. Cukiniją sutarkuokite ir sumaišykite su ryžiais, svogūnais, kiaušiniais ir puse tarkuoto sūrio. Įdėkite druskos ir prieskonių pagal skonį. Gautą mišinį dėkite į kepimo formą, pabarstykite likusiu sūriu ir kepkite 30 minučių 180 laipsnių orkaitėje.
Temos straipsniai
Agurkuose rauginti agurkai
.Agurkų tarkyje raugintų agurkų receptas
Agurkų mišrainė su svogūnais žiemai
Pjaustytų agurkų mišrainė iš agurkų ir svogūnų žiemai
Apkepas su smidrais
Purus smidrų apkepas su kiaušinine tešla
Aštrios baklažanų salotos
Rudens daržovių, petražolių maloniai aštrios salotos-mišrainė.
Aštrūs marinuoti agurkėliai
Saldžarūgščių, aštrių ir traškių agurkėlių salotos žiemai
Brokolių salotos su džiovintomis spanguolėmis
Kaip pagaminti skanias vegetariškas brokolių su spanguolėmis salotas
Burokėliai su silke
Silkė burokėlių dubenėlyje
Burokėlių ir cukinijų mišrainė žiemai
Skanios cukinijos ir burokėlių mišrainės žiemai receptas
Burokėlių ir svogūnų mišrainė žiemai
Mišrainės žiemai iš burokėlių su keptais svogūnais receptas
Burokėlių mišrainė su grybais žiemai
Mišrainės su burokėliais ir grybais receptas žiemai
Cukinijos receptai
Skaniausi patiekalai iš cukinijos, ką skanaus pagaminti iš cukinijos, top 6 cukinijos receptai
Cukinijų apkepas
Skaniausi apkepai iš cukinijos, top 4 cukinijos apkepų receptai
Cukinijų apkepas su faršu
Apkepo iš cukinijos su faršu receptas, kaip pagaminti cukinijos apkepą su mėsa
Cukinijų apkepas su sūriu
Apkepo su sūriu receptas, kaip pagaminti skanų cukinijos apkepą su sūriu
Cukinijų blyneliai
Blynelių iš cukinijos receptas, kaip iškepti skanius cukinijų blynelius
Cukinijų mišrainė su ananasais Uncle Ben's
Uncle Ben's cukinijų mišrainės su ananasais receptas
Cukinijų mišrainė su paprikomis
Skanios cukinijų mišrainės su paprikomis receptas žiemai, cukinijos konservuota mišrainė
Cukinijų mišrainė žiemai
Mišrainė su cukinijomis žiemai, skaniausios cukinijų mišrainės receptas
Cukinijų mišrainė žiemai
Skanios cukinijų mišrainės receptas žiemai, cukinijos konservuota mišrainė, patiekalai iš cukinijos
Cukinijų sriuba
Cukinijos sriubos receptas, kaip pagaminti skanią cukinijų sriubą