Sultinys yra geros sriubos pagrindas. Azijos virtuvėje sultinys kulinarinio meno rūšis. Čia rasite vien tik sultinius verdančias užeigas kuriose bus patiekta daugybė skirtingo skonio sultinių. Fantastiškas patiekalas gaunasi sultinį ir ingradientus maišant jau lėkštėje. Tada jaučiamas ir sultinio ir garnyro skonis. Kas padaro sultinį nepakartojamą?
Ingradientai sultiniui
Sultiniai gali būti iš kaulų, vištienos, daržovių, žuvies. Kelių ingradientų sultiniai skanesni ir sodresni.
Jautienos kaulai puikus pagrindas sodriam ir sočiam mėsos sultiniui. Virimas gali trukti net kelias dienas, tačiau dažniausiai tam skiriama 2-6 valandos. Kuo ilgiau verdama, tuo daugiau suminkštėja kaulai ir tuo daugiau mineralinių medžiagų išsiskiria į sultinį. Kuo senesnio gyvulio mėsa, tuo ji bus riebesnė. Išvisus riebios mėsos sultinį, verta pašalinti riebalus. Tai daroma sultinį atšaldžius ir nuimant viršuje sušalusius riebalus. Jautienos sultiniai geriausi iš smegeninių kulninės kaulų su mėsa. Geras sultinys išeis jau po poros valandų virimo. Tokie sultiniai tinka barščiams ir kitoms sočioms sriuboms ruošti.
Vištienos sultiniai daugumos laikomi gydomaisiais. Skaidrūs, kiek gelsvoki sultiniai valgomi vieni, puikiai tinka panaudoti verdant daržovių, žuvies, jūros gėrybių, paukštienos sriubas. Vištienai geriausia panaudoti kaulus likusius nuėmus file. Pakaks poros valandų,kad gautusi puikus sultinys.
Daržovių sultiniai daromi iš kelių daržovių. Tai morkų, bulvių, svogūno sultiniai. Puikiai tinka petražolių ar salierų šaknys. Daržovių sultiniai puikiai tiks visų rušių sriuboms virti.
Žuvies sultiniams naudokite tik šviežią žuvį. Sultinys geriausiai atskleidžia žuvies skonį ir jaučiasi mažiausi poskoniai. Žuvies sultinys puikiai atskirs laukinės ir tvenkinio lydekos skonį. Eilės tvarka geriausios žuvys sultiniui: pugžlys, jūros pugžlys, ešeriai, sterkas, lydeka. Geriausi žuvies sultiniai daromi per kelis užvirimus. Pradžioje į šaltą vandenį dedamos smulkios žuvelės ir verdamos apie valandą. Nukošus sultinį sudedami žuvies gabaliukai , kurie šiek tiek atiduoda skonio , tačiau išklaikoma ir žuvies mėsos skonis.
Sultinio virimo taisyklės
Ingradientai dedami į šaltą vandenį. Norint gauti sodrų ir tirštą sultinį leidžiama dideliam kiekiui vandens nuvirti. Gauti 3 litrams sultinio reikėtų du kartus daugiau vandens. Verdant negalima pripilti papildomo vandens.
Sultinio akcentas tai natūralus jo saldumas. Saldumo priduoda morkos ir svogūnai. Jei juos prieš verdant apkepinsite karamelizuojant jų cukrų gausite kitokį skonį nei verdant šviežius.
Kaip išlaikyti sultinį skaidrų
Ilgai verdamos jautienos sultinio nepavyks padaryti skaidraus. Tačiau vištienos, daržovių, žuvies sultiniai būna skaidrūs. Nepalikite išsiskiriančių putų.
Sultinio prieskoniai
Druska ir pipirai dedami virimo pabaigoje. Verdant ilgai patikrinamas skonis, nes iš kaulų išsiskiria druskos.
Virimo pradžioje galima įdėti čili papriką, čiobrelį, lauro lapelius, kalninį dašį. Valanda iki virimo pabaigos galima įdėti gelsvę, peletrūną.
Prieš pat pabaigą galima įdėti petražolę, krapus, raudonėlį
Ilgai nelaikyti verdant petražolės ir saliero šaknis. Nuo ilgo virimo jų skonis beveik išgaruoja iš sultinio.
Temos straipsniai
Barščiai su grybais
Skanių barščių su grybais receptas
Cukinijų sriuba
Cukinijos sriubos receptas, kaip pagaminti skanią cukinijų sriubą
Jautienos čili sriuba
Jautienos čili sriubos receptas, kaip pagaminti tobulą čili sriubą
Jūros gėrybių sriuba su grietinėle
Jūros gėrybių sriubos pagamintos žuvies sultinyje receptas
Kreminė baravykų sriuba
Trinta kreminė sriuba iš baravykų, originalus kreminės baravykų sriubos receptas
Kreminė keptų moliūgų sriuba
Orkaitėje paruoštų moliūgų sriuba su paprika, morkomis ir grietinėle
Kreminė moliūgų sriuba su stirniena
Kreminės sriubos su stirniena receptas, neįprastas moliūgo sriubos receptas.
Pikantiški šaltibarščiai su rukola
Aštrių ir pikantiško skonio šaltibarščių su rukola receptas
Prancūziška žuvies sriuba Bouillabaisse
Prancūziškos Viduržemio jūros Marselio sriubos Bouillabaisse receptas
Raugintų kopūstų sriuba
Geriausia kopūstų sriuba, kaip pagaminti skanią kopūstų sriubą
Skaniausia pūgžlių žuvienė
Kaip išvirti skanią pūgžlių žuvienę
Skaniausios žuvienės receptas
Geriausios žuvies sriubos receptas, pačių skaniausių pasaulio virtuvių žuvienų receptai
Skaniausių šaltibarščių receptas
Šaltibarščių receptas, kaip teisingai pagaminti šaltibarščius
Soti perlinių kruopų sriuba
Tiršta, soti ir kiek aitroka sriuba su perlinėmis kruopomis
Trinta baravykų sriuba
Kreminė trinta baravykų sriuba, trintos baravykų sriubos receptas
Trinta bulvių sriuba
Trintos bulvių sriubos receptas
Trinta moliūgų sriuba
Trintos moliūgo sriubos receptas, skaniausia moliūgų sriuba
Trinta smidrų sriuba
Trintos smidrų sriubos receptas
Trinta špinatų sriuba
4 rinktiniai trintos špinatų sriubos receptai, kreminė špinatų sriuba, trintos špinatų sriubos receptas, kelios paslaptys kaip pagerinti špinatų sriubos skonį,
Vištienos sriubos
Sriubų su vištiena receptai. Moliūgų sriuba su vištiena, burokėlių sriuba su vištiena ir trinta vištienos sriuba su šparagais.