Žuvies sriubos receptų yra labai daug. Žuvis puikiai dera su daugybe produktų. Tai pomidorai su garsia prancūziška Bouillabaisse žuvies sriuba, paprikos su vengrų žvejų sriuba Halaszle, suomiška lašišinių žuvų sriuba su grietinėle ir žuvies sultinio sriuba su daug geros šviežios žuvies. Tradiciškai žuvies sriubos nėra aukštuomenės patiekalas, tai dažniausiai vargingų žvejų patiekalas. Tačiau jau daugybę metų šios vargšų žvejų sriubos karaliauja prabangiausių restoranų valgiaraščiuose.
Kaip taisyklė žvejai žuvienę virdavo iš žuvies kurios nepirkdavo užsakovai, dvarininkai, restoranai. Todėl gera žuvienė nebūtinai iš geriausios žuvies. Paprastumas ir šviežumas tai geriausios žuvienės receptas. Pačią geriausią žuvienę paragausite ne restorane, bet prie laužo, pakrantėje žvejojant. Ne prastesnę žuvienę pasigaminsite ryte nuėję į žvejų turgų Viduržemio ar Atlanto pakrantės miestelyje.
Antra gero žuvienės recepto dalis yra geras žuvies sultinys. Sultiniui dažniausiai naudojamos nedidelės žuvelės. Iš gėlavandenių geriausias pugžlys, kaip ir tarp jūrinių geriausias sultinys iš jūros pūgžlio. Antra pagal gerumą žuvis sultiniui yra ešerys. Prie jūros reikia ieškoti raudonojo jūrgaidžio ( Red gurnard). Geriausiai sultiniui tiks spygliuotos žuvys. Kiek lėkštesnis sultinys gaunamas iš kuojų, plakių, karšių.
Sultinys daromas kartu su svogūnais ir morkomis. Šios daržovės priduoda ne tiek skonio, kiek malonaus saldumo.
Žuvys sultiniui dedamos į šaltą vandenį, taip geriau žuvis atiduos skonį į vandenį. Verdama apie valandą. Galima įdėti krapų, petražolių stiebų. Visai tinka trečdalis nuo morkų kiekio įdėti bulvių. Žuvys ir daržovės nusunkiamos. Itin gerai tiks dvigubas sultinys. Pradžioje sudedamos prastesnės žuvys kaip kuojos, plakiai. Tada nusunkus į tą patį sultinį dedamos geresnės žuvys kaip pūgžliai, ešeriai, didžiųjų žuvų galvos, uodegos ir pelekai.
Skaniausia ant laužo virta žuvienė.Nereikia jokių alksnio apanglėjusių šakų kišti, žuvienė natūraliai prasismelks dūmais.
Klasikinė žuvienė
Pati įsimintiniausia žuvienė kurią teko ragauti buvo iš pūgžlio sultinio ir lydekos. Nors pūgžlai labai skiriasi. Jie žuvienei naudoti Kuršių marių sultinį jį galima ir sugadinti. Kartais kuršmariniai pūgžliai būna visai nieko, tačiau kelis kartus pasitaikė tokie, kad sultinys atsidavė visos Lietuvos pamazgomis. Ta įsimintiniausia žuvienė buvo iš Aiseto pūgžlių.
Žuvies sultinys:
1,7 kg smulkios žuvies, didžiųjų žuvų galvų,
3 l vandens,
0,4 kg morkų,
0,3 kg svogūnų,
0,1 kg bulvių,
4 skiltelės česnako,
Pora lauro lapelių, pora šakelių čiobrelio, pora stiebų krapų.
Dedame kilogramą žuvies, pusę morkų, svogūnų, bulvių ir verdame apie pusvalandį. Nukošiame ir į sultinį dedame likusią žuvį ir daržoves, lauro lapus, čiobrelį, krapų stiebus, neluptą česnaką. Dar verdame pusvalandį. Prieš pabaigą įdedame druską ir pipirus.
Žuvienei
Liks apie 2,5 litro sultinio,
1 kg geros žuvies,
0,2 kg morkų,
0,2 kg bulvių,
3 skiltelės česnako, druskos, juodųjų pipirų, šaukštelis krapų viršūnėlių
Gera žuvis tai lydeka, didelis ešerys, sterkas, europinis šamas. Juos išdorojus galvos ( būtinai be žiaunų) ir nupjauti pelekai eina į sultinį.
Į karštą sultinį įmetam pjaustytas morkas, bulves. Kai jos išverda sudedam prieskonius ir supjaustytą žuvį. Verdam priklausomai nuo žuvies nuo kelių iki septynių minučių.
Prancūziška žuvies sriuba
Prancūziškas žuvies ir net ne žuvies restoranas neįsivaizduojamas be Bajabes ( Bouillabaisse) žuvies ir jūros gėrybių sriubos. Ši iš Marselio kilusi žuvies sriuba tikra palaima visiems žuvies ir jūros gėrybių mėgėjams. Šioje sriuboje susiderina žuvies, jūros gėrybių saldumas su pomidorų rūgštumu. Proporcijos gali būti įvairios, tačiau išlieka pagrindinis ingradientas - geras žuvies sultinys. Pabandykite įsivaizduoti kaip Bouillabaisse gamino Marselio žvejai. Aišku didelė ir kokybiška žuvis paruošta keliauti į turgų ar tiesiai kokiam turtuoliui ant stalo. Į žuvienę eina menkavertės žuvys kaip jūros pūgžliai ir jūrgaidžiai. Kiek pavaikščiojus po pakrantės uolas prisirenka katiliukas krevečių, midijų ir kitokių jūros sraigių. Daržovės taip pat neegzotinės, svogūnai, morkos, pomidorai, česnakas. Paskaninama kas po kojomis - čiobrelis, mairūnas, petražolė. Aišku su laiku aukštojoje virtuvėje receptas aplipo brangesniais ingradientais kaip šafranas.
Žuvienei reikės 1 kg smulkių žuvelių.
Tokiam kiekiui 3 litrai vandens.
4 lauro lapeliai,
10 juodųjų pipirų žirnelių,
Čiobrelis,
Žuvelės verdamos apie pusvalandį. Sultinys nupilamas, išspaudžiamos žuvelės.
400 g pomidorų. Užkaitinam sultinį, supjaustom pomidorus ir sumetam į puodą. Po dešimties minučių sublenderiuojame. Dažnai vietoj šio proceso panaudoju kokybišką pomidorų tyrę. Ją supilu kai jau pavirtos jūros gėrybės. Tada jos būna minkštesnės.
300 g krevečių,
200 g midijų,
400 g žuvies filė ( jūros ešerys, jūros velnias, otas)
1 didelis svogūnas,
50g kokybiško aliejaus jam apkepti,
1 poras,
50 g pankolio, jis suteikia malonų krapų kvapą. Jei nėra pankolio galima panaudoti paskutiniu momentu krapų viršūnėles arba verdant žuvies sultinį įdėti krapų stiebus.
4 česnako skiltelės,
Pusė šaukštelio čiobrelio lapelių,
Pusė šaukštelio mairūno arba raudonėlio,
Pusė šaukštelio aitrios paprikos miltelių arba sultinį verdant įdėti vieną ankštį,
Pusė šaukštelio šafrano,
Pusė šaukštelio krapų viršūnėlių,
Šaukštas druskos,
Ketvirtis šaukštelio juodųjų pipirų,
100g sauso balto vyno,
Į sultinį sudedam jūros gėrybes, verdam keletą minučių. Tada dedam prieskonius, pilam baltą vyną. Dedam pjaustytą žuvies filė. Dar paverdam penketą minučių. Galiausiai dedami trinti česnakai, šviežios krapų viršūnėlės arba petražolės. Uždengiam dangčiu, išjungiam ugnį ir palaikom penketą minučių.
Supaprastinta lietuviškai prancūziška sriuba. Sultinys iš ešerio, kuojos ir plakių. Sultinyje papildomai įdėta morkų, svogūnas. Panaudota didelio ešerio filė, ikrai.
Žuvies sriuba su grietinėle
Dar vienas gerų žuvienių receptas yra jas daryti su grietinėle. Populiari yra suomiška lašišos žuvienė su grietinėle. Nors su parduotuvėje pirkta auginta lašiša šios žuvienės geriau nevirti. Tikra lašišos žuvienė yra su laukine lašiša. Jos visai kitas aromatas, skonis. Dar puikios žuvienės, greičiau jūros gėrybių sriubos yra kinietiškos su grietinėle.
500 g lašišos,
1,5 l žuvies sultinio,
300 g bulvių,
100 g morkų,
100 g svogūno,
1 šaukštelis druskos,
Pusė šaukštelio juodųjų pipirų,
1 šaukštas miltų,
150 ml grietinėlės,
70 g sviesto,
Pusė šaukštelio krapų viršūnėlių,
3 česnako skiltelės,
Puode ištirpinam sviestą ir apkepinam žiedais pjaustytus svogūnus. Paskui kepinam morkas. Užpilam sultinį, užverdam ir sudedam pjaustytas bulves. Verdam apie 10 minučių, sudedam pjaustytą lašišos filė. Dedam prieskonius, druską. Šaltam sultinyje išmaišom miltus ir supilam į žuvienę. Užverdam, sudedam krapus, įspaudžiame česnakus, pilam grietinėlę. Išjungiam neleidžiant užvirti ir uždengus dangčiu palaikom penketą minučių. Grietinėlės galima nepilti, o patiekti kartu su sriuba.
Rytietiška jūros gėrybių žuvienė. Vietoje bulvių dedam ryžių makaronus. Papildomai keliauja jūros gėrybės.
Temos straipsniai
Keptas upėtakis
Kaip skaniai iškepti upėtakį, traškus upėtakis su plutele ir su svogūnų padažu
Lašiša tempura tešloje
Lašišos užkandėlė tempuros tešloje
Lašišos kepsneliai
Kepsnelių iš lašišos receptai, lašišiniai kepsneliai apvolioti miltuose ir kiaušiniuose
Lašišos salotos su bulguru
Salotos su lašiša, bulguru, pomidorais ir gražgarstėmis
Lašišos salotos su bulvėmis
Sūdytos lašišos salotų receptas su bulvėmis
Orkaitėje keptas upėtakis
Kaip iškepti skanų upėtakį
Skaniausios žuvienės receptas
Geriausios žuvies sriubos receptas, pačių skaniausių pasaulio virtuvių žuvienų receptai
Įdaryti kiaušiniai su lašiša
Lašiša įdarytų kiaušinių receptas
Žuvienė iš upėtakio
Skanios žuvienės iš upėtakio ir džiovintų grybų receptas