Velykinės bobos receptas
Atnaujinta: 2019-04-19
  • velykinės bobos receptas

Klasikinis Velykinis mielinis pyragas, dar vadinamas Velykine Boba turi daug receptų. Tačiau saldus šio puraus pyrago skonis gali skirtis netgi naudojant tą patį receptą. Pyrago purumo paslaptis teisingai paruoštoje tešloje. Daugybę metų Velykinį pyragą gaminančios Ramunės receptas. Neįtikėtinai skanus, laukiamas patiekalas per kiekvienas Velykas.

Pienas 500 g, Miltai 1,3 kg, Kiaušiniai 6 vnt, Sviestas 200 g, Cukrus 250 g, Šaukštelis vanilinio cukraus

Įdarui džiovinti vaisiai, riešutai. Kaip ir tradiciškai labiau tinkami džiovinti vaisiai – razinos, džiovinti obuoliai, slyvos, kriaušės. Tačiau puikiai tiks eksperimentai su lazdynų riešutais, migdolais. Vaisių reikės apie 300 g. Vaisius suminkštiname palaikydami karštame vandenyje apie penkiolika minučių, riešutus tris keturias minutes palaikom verdančiame vandenyje.

Glaistui:

1 citrinos sultys, Cukraus pudros,

Šiltame piene ištirpdome šviežias mieles, išmaišome ir pridedame ir išmaišome apie trečdalį miltų. Padaromas raugas kuris vėliau greitai užves tęšlą. Raugas turi būti laikomas apie 30 – 35 laipsniuose. Tradiciškai raugą laikydavo prie krosnies, dažnai raugu dalindavosi su kaimynais. Raugas uždengiamas su rankšluoščiu ir saugomas nuo skersvėjų. Dabar galima raugą laikyti prie radiatoriaus ar silpnai pašildytoje orkaitėje. Raugas padidėja apie tris kartus. Laikoma apie pusvalandį.

Atskiriame kiaušinių baltymus ir trynius. Trynius sutriname su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Baltymai išmušami iki stabilios putos. Į baltymus sudedame kiek druskos. Pradžioje į raugą sudedame ir išmaišome trynius, vėliau kiek pašildytą ir sutrintą sviestą, galiausiai sudedame ir išmaišome baltymus.

 

  Darome pagrindinę tešlą. Į skystą raugą beriame miltus ir maišome. Kai tešla tampa nebe skysta išimame ant stalo su pabertais miltais. Kočiojame pridėdami miltus kol nebelips prie stalo ir rankų. Tešla turi būti vientisa, plastiška ir minkšta. Gražiname tešlą šiltai į puodą uždengus rankšluoščiu dar valandai. Tešlai iškilus sudedame vaisius ir išmaišome. Dar palaikome su vaisiais pusvalandį.

 

Orkaitę sušildome iki 100 laipsnių. Per tą laiką tešlą sudedame į formas. Formų apačią ištepame sviestu, sudedame apačion ir į šonus kepimo popierių. Tešla supjaustoma porcijomis ir švelniai rankomis sukočiojama į kamuoliuką. Tešlos turėtų būti apie trečdalis – pusė formos. Dar neskubame dėti į orkaitę, o uždengus staltiese palaikome apie pusvalandį. Tešla turi išslysti iš formos.  

Pradžioje kepame 100 laipsnių temperatūroje apie 10 minučių. Tada dar apie pusvalandį – keturiasdešimt minučių apie 180 laipsnių temperatūroje. Laikas priklausys nuo pyrago dydžio, iškepusio pyrago viršus turi būti sausas.  Palaikome dešimtį minučių ir ištraukiame iš formos. Dar karštą Velykų bobą padengiame glazūra. Glazūra daroma sumaišius citrinų sultis ir cukraus pudros.

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Agrastų uogienė

Agrastų uogienės receptas, kaip pagaminti skanią agrastų uogienę

Aguonų biskvitas

Kaip pagaminti purų ir dieviškai skanų aguoninį biskvitą

Aviečių džemas

Klasikinio aviečių džemo receptas

Braškių ir tręšnių uogienė

Saldi braškių uogienė su gaiviomis tręšnėmis žiemai

Bruknių uogienė su kriaušėmis

Geriausios bruknių uogienės su kriaušėmis receptas

Bunet – šokoladinis piemontietiškas desertas

Kaip paruošti puikų itališką desertą - Bunet. Gaminame su Gian Luca Demarco

Cinamoninių riešutų užkandis

Traškūs cinamoniniai riešutai papildys šventės užkandžių stalą ir puikiai tiks tiek prie vyno taurės, tiek pavaišinti vaikus.

Cukinijų ir svarainių uogienė

Skani uogienė iš cukinijų, citrinų ir svarainių žiemai

Geriausia tręšnių uogienė

Tręšnių uogienės receptas, kaip pagaminti klasikinę tręšnių uogienę, uogienė su kauliukais

Itališkas sūrio pyragas

Šokoladinis amareto skonio sūrio pyragas

Jogurtinis tortas

Kaip pagaminti gaivų jogurtinį tortą

Juodųjų serbentų uogienė

Juodųjų serbentų uogienės receptas

Karameliniai kukurūzai

Pigaus ir nesudėtingo, tačiau be galo skanaus, traškaus užkandžio receptas

Klasikinė braškių uogienė

Skaniausios braškių uogienės receptas, kaip pagaminti klasikinę braškių uogienę

Moliūgo pyragas

Pyrago iš moliūgo receptas

Moliūgų ir morkų pyragas

Moliūgo ir morkų pyrago receptas, skaniausias moliūgų ir morkų pyragas.

Obuolių pyragas su maskarponės sūriu

Obuolių pyrago su maskarpone receptas, švelnus obuolių pyragas

Obuolių pyragas su varške

Obuolių pyrago su varške receptas, kaip pagaminti obuolių pyragą su varške

Pyragas su džiovintais vaisiais

Pyrago su džiovintais vaisiais receptas

Pyragas su juodaisiais serbentais

Skanaus pyrago su juodųjų serbentų uogiene receptas