Klasikinis Velykinis mielinis pyragas, dar vadinamas Velykine Boba turi daug receptų. Tačiau saldus šio puraus pyrago skonis gali skirtis netgi naudojant tą patį receptą. Pyrago purumo paslaptis teisingai paruoštoje tešloje. Daugybę metų Velykinį pyragą gaminančios Ramunės receptas. Neįtikėtinai skanus, laukiamas patiekalas per kiekvienas Velykas.
Pienas 500 g, Miltai 1,3 kg, Kiaušiniai 6 vnt, Sviestas 200 g, Cukrus 250 g, Šaukštelis vanilinio cukraus
Įdarui džiovinti vaisiai, riešutai. Kaip ir tradiciškai labiau tinkami džiovinti vaisiai – razinos, džiovinti obuoliai, slyvos, kriaušės. Tačiau puikiai tiks eksperimentai su lazdynų riešutais, migdolais. Vaisių reikės apie 300 g. Vaisius suminkštiname palaikydami karštame vandenyje apie penkiolika minučių, riešutus tris keturias minutes palaikom verdančiame vandenyje.
Glaistui:
1 citrinos sultys, Cukraus pudros,
Šiltame piene ištirpdome šviežias mieles, išmaišome ir pridedame ir išmaišome apie trečdalį miltų. Padaromas raugas kuris vėliau greitai užves tęšlą. Raugas turi būti laikomas apie 30 – 35 laipsniuose. Tradiciškai raugą laikydavo prie krosnies, dažnai raugu dalindavosi su kaimynais. Raugas uždengiamas su rankšluoščiu ir saugomas nuo skersvėjų. Dabar galima raugą laikyti prie radiatoriaus ar silpnai pašildytoje orkaitėje. Raugas padidėja apie tris kartus. Laikoma apie pusvalandį.
Atskiriame kiaušinių baltymus ir trynius. Trynius sutriname su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Baltymai išmušami iki stabilios putos. Į baltymus sudedame kiek druskos. Pradžioje į raugą sudedame ir išmaišome trynius, vėliau kiek pašildytą ir sutrintą sviestą, galiausiai sudedame ir išmaišome baltymus.
Darome pagrindinę tešlą. Į skystą raugą beriame miltus ir maišome. Kai tešla tampa nebe skysta išimame ant stalo su pabertais miltais. Kočiojame pridėdami miltus kol nebelips prie stalo ir rankų. Tešla turi būti vientisa, plastiška ir minkšta. Gražiname tešlą šiltai į puodą uždengus rankšluoščiu dar valandai. Tešlai iškilus sudedame vaisius ir išmaišome. Dar palaikome su vaisiais pusvalandį.
Orkaitę sušildome iki 100 laipsnių. Per tą laiką tešlą sudedame į formas. Formų apačią ištepame sviestu, sudedame apačion ir į šonus kepimo popierių. Tešla supjaustoma porcijomis ir švelniai rankomis sukočiojama į kamuoliuką. Tešlos turėtų būti apie trečdalis – pusė formos. Dar neskubame dėti į orkaitę, o uždengus staltiese palaikome apie pusvalandį. Tešla turi išslysti iš formos.
Pradžioje kepame 100 laipsnių temperatūroje apie 10 minučių. Tada dar apie pusvalandį – keturiasdešimt minučių apie 180 laipsnių temperatūroje. Laikas priklausys nuo pyrago dydžio, iškepusio pyrago viršus turi būti sausas. Palaikome dešimtį minučių ir ištraukiame iš formos. Dar karštą Velykų bobą padengiame glazūra. Glazūra daroma sumaišius citrinų sultis ir cukraus pudros.
Temos straipsniai
Agrastų uogienė
Agrastų uogienės receptas, kaip pagaminti skanią agrastų uogienę
Aguonų biskvitas
Kaip pagaminti purų ir dieviškai skanų aguoninį biskvitą
Aviečių džemas
Klasikinio aviečių džemo receptas
Braškių ir tręšnių uogienė
Saldi braškių uogienė su gaiviomis tręšnėmis žiemai
Bruknių uogienė su kriaušėmis
Geriausios bruknių uogienės su kriaušėmis receptas
Bunet – šokoladinis piemontietiškas desertas
Kaip paruošti puikų itališką desertą - Bunet. Gaminame su Gian Luca Demarco
Cinamoninių riešutų užkandis
Traškūs cinamoniniai riešutai papildys šventės užkandžių stalą ir puikiai tiks tiek prie vyno taurės, tiek pavaišinti vaikus.
Cukinijų ir svarainių uogienė
Skani uogienė iš cukinijų, citrinų ir svarainių žiemai
Geriausia tręšnių uogienė
Tręšnių uogienės receptas, kaip pagaminti klasikinę tręšnių uogienę, uogienė su kauliukais
Itališkas sūrio pyragas
Šokoladinis amareto skonio sūrio pyragas
Jogurtinis tortas
Kaip pagaminti gaivų jogurtinį tortą
Juodųjų serbentų uogienė
Juodųjų serbentų uogienės receptas
Karameliniai kukurūzai
Pigaus ir nesudėtingo, tačiau be galo skanaus, traškaus užkandžio receptas
Klasikinė braškių uogienė
Skaniausios braškių uogienės receptas, kaip pagaminti klasikinę braškių uogienę
Moliūgo pyragas
Pyrago iš moliūgo receptas
Moliūgų ir morkų pyragas
Moliūgo ir morkų pyrago receptas, skaniausias moliūgų ir morkų pyragas.
Obuolių pyragas su maskarponės sūriu
Obuolių pyrago su maskarpone receptas, švelnus obuolių pyragas
Obuolių pyragas su varške
Obuolių pyrago su varške receptas, kaip pagaminti obuolių pyragą su varške
Pyragas su džiovintais vaisiais
Pyrago su džiovintais vaisiais receptas
Pyragas su juodaisiais serbentais
Skanaus pyrago su juodųjų serbentų uogiene receptas