Velykų rytą taip mažai laiko lieka viskam suspėti, kad karštieji patiekalai turėtų būti kaip galima paprastesni ir greičiau paruošiami. Tačiau tuo pat metu labai norisi palepinti savo šeimyną. Velykos ta diena kai susirenka išsibarsčiusi šeimyna, kai kurie gal kokį pusmetį nematyti.
Todėl norint pagaminti tikrai skanų patiekalą Velykoms laikykitės kelių taisyklių. Jei viską darysite Velykų rytą naudokite tik itin šviežius produktus, gero šviežio produkto nepagadinsi. Tačiau dar geriau jei ryte liks tik iškepti ar išvirti tai ką pasiruošėte iš vakaro.
Keptas upėtakis Velykoms
Žuvis Velykoms. Šviežio upėtakio nesugadins net prasta šeimininkė. Tačiau šviežios iš ryto niekas neatneš, per naktį pagulėjusi ji jau nebebus šviežia. Išeitis yra - žuvį pamarinuoti.
2 kilogramų upėtakiui marinatui reikės:
1 citrina,
Žiupsnelis čiobrelio, kalninio dašio, rozmarino
Žiupsnelis šviežių krapų, petražolių, raudonėlio
3 šaukšati kokybiko alyvuogių aliejaus
3 - 4 skiltelės česnako
Juodųjų pipirų
Sumaišome marinatą, ištepame ir įtriname į upėtakį. Įdedame upėtakį į maišelį, užrišame ir padedame į 0 - +1 temperatūrą.
Ryte į kepimo skardą dedame kepimo popierių, bulves, kalafijorus. ant viršaus uždedame upėtakį. 200 laipsnių temperatūroje upėtakiui pakaks 30- 40 minučių.
Kol orkaitėje gaminsis upėtakis spėsite paruošti Velykinį stalą.
Kiaulienos nugarinės kepsneliai čigoniškai
Itin greitai paruošiamas ir daug skonio turintis patiekalas. Eksperimentuojant su marinatais, prieskoniais ir daržovėmis galima gauti daug skirtingo skonio variantų. Mėsą prieš gaminant galima pamarinuoti, tačiau dažniausiai kepam be marinavimo.
Mėsa supjaustoma 2 centimetro gabaliukais, kiek išmušama. Įtrinama druska ir pipirais, išvoliojama miltuose, po to kiaušinyje. Apkepama gerai įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių.
Apkepus uždedami pjaustyti svogūnai, po šaukštelį pomidorų padažo, pjaustytų grybų ir paprikos. Ant viršaus uždedama sūrio riekutė. Uždengus dangčiu kepama kol išsilydo sūris.
Risotto su mėsa
Atrodytų paprastas ryžių patiekalas reikalauja meistriškumo. Visai nesunku padaryti ryžių košę, kuri gali būti taip pat skani, bet ne tas lygmuo. Risotto ryžiai turi būti minkšti, purūs ir nesulipę.
0,5 kg ryžių,
1 kg mėsos,
0,4 kg morkų,
0,1 kg svogūnų,
0,1 l aliejaus,
0,2 l pomidorų padažo
Druska, juodieji pipirai
Puikiai tiks įvairios žolelės - petražolės, čiobrelis, raudonėlis, kalninis dašis
Riebalai, kaip ir ruošimo būdas daug nulemia ryžių birumą. Pradžioje puode supilame aliejų, galime jį paskaninti čiobrelių, kalninio dašio šakelėmis ir česnako gabaliukais. Apkepame stambiau pjaustytus svogūnus. Morkas tuo tarpu reikia kaip galima smulkiau sukapoti, nuo to labai priklauso skonis. Morkos iš viso labai puikiai dera su ryžiais. Jas taip pat kepame. Po morkų seka gana smulkiai pjaustyta mėsa. Geriau apkepsite jei patrauksite į šoną apkeptus svogūnus ir morkas ir kiek leisite atsilaisvinusiame plote pakaisti aliejui.
Pilame pomidorų padažą, sudedame likusius pieskonius ir uždengiame ryžiais. Pilame vandens tiek, kad virš ryžių jo būtų 2 pirštai. Uždengiame dangčiu ir apie valandą verdame ant mažos - vidutinės ugnies. Jokiais būdais nekilnokite dangčio.
Taip pat siūlome puikius antrųjų patiekalų receptus Velykoms:
Kepta antiena gabaliukais ir troškinta kokosų piene
Temos straipsniai
12 Kūčių patiekalų
Kūčių stalas iš 12 patiekalų, geriausi Kūčių patiekalai
Antis gabaliukais kokosų pieno padaže
Orkaitėje kepta ir kokosų pieno padaže troškinta antis
Baklažanų suktinukai su feta sūriu
Vegetariškų baklažanų suktinukų įdarytų feta sūriu receptas
Geriausi silkės patiekalai Kūčioms
Silkės receptai Kūčioms, kaip pagaminti silkės patiekalą Kūčioms
Itališkas sūrio pyragas
Šokoladinis amareto skonio sūrio pyragas
Kiaulienos išpjovos medalionai grietinėlėje
Minkštučiai kiaulienos išpjovos medalionai patroškinti grietinėlėje
Kiaušiniai įdaryti grybais
Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai
Kiaušiniai įdaryti silke
Silke įdarytų kiaušinių receptas
Kumpiu įdarytos kiaušinių puselės
Įdaryti kiaušiniai su kumpiu
Lašiša tempura tešloje
Lašišos užkandėlė tempuros tešloje
Salotos su žuvimi Velykoms
Salotų su žuvimi patiekalai Velykiniam stalui. Velykinis salotų su lašisa vainikas, tuno salotų Velykinis receptas ir Velykinės špinatų ir rūkytų lašišų salotos su citrinų-krapų padažu.
Stirnienos karpačo
Tikriausiai pats įspūdingiausias patiekalas iš stirnienos yra karpačo
Stirnienos kepsneliai grietinėlės padaže
Stirniena su grietinėle tiesiog idealiai derinasi, itin skanaus stirnienos patiekalo receptas
Strimėlės užkandėlė
Šventinis užkandis iš įdarytos strimėlės
Velykiniai kiaulienos patiekalai
Velykų kiaulienos receptai. Tradicinė šaltiena, netikras zuikis bei gardūs kiaulienos šonkauliukai šventiniam Velykų stalui.
Velykiniai patiekalai iš karpio
Karpio patiekalai Velykiniam stalui, Velykų valgiai iš karpio, receptai iš karpio Velykoms
Velykiniai paukštienos patiekalai
Velykų pauštienos receptai. Tradiciniai keptos anties ir kalakuto valgiai ant Velykų stalo.
Velykiniai silkės patiekalai
Silkės patiekalai Velykų stalui. Silkės su avokadais ir keptomis daržovėmis Velykoms, Silkės su morkomis Velykoms ir silkės su burokėliais receptai.
Velykiniai vištienos patiekalai
Velykų vištienos receptai. Skaniausi vištos orkaitėje, vštienos kepsnio ir blauzdelių valgiai ant Velykų stalo.
Velykiniai žuvies patiekalai
Velykų patiekalai iš žuvies. Keptos lydekos su svogūnų padažu, žuvies filė su kaparinio sviesto padažu ir žuvies kotletų su varške receptai Velykų stalui.