Velykiniai kiaulienos patiekalai
Kiauliena - lietuvių pamėgta ir turtinga įvairiausiais receptais. Nuo seno ant šventinio Velykų stalo puikuojasi kiaulienos šaltiena, netikras zuikis, kumpis ir kt. Kad kiaulienos valgiai būtų gardūs ir sveiki, kaip ir su kiekvienu mėsos produktu, kiaulienos rekomenduojame įsigyti tik pas patikimus pardavėjus, kurie visada užsiima higiena ir šviežiais produktais.
Tradicinė Velykų šaltiena
Kai kurios (kremzlėtos ir gyslotos) kiaulienos dalys (kojos, galva, ausys) lėtai išvirtos tampa intin gardžios. Jos užpilamos vandeniu su prieskoniais ir labai lėtai verdamos. Todėl ir per kiekvienas šventes šaltiena yra daugelio mėgstama. Šiai tradicinei šaltienai nepakenks, jei naudosite ir kiaulienos ausį. Be to, šiam patiekalui ruošti tinka įvairiausios jūsų mėgstamos daržovės, o jų pasirinkimas – išties didelis.
8 porcijoms reikės:
- 400 g neriebios kiaulienos
- 3-4 nedidelių paršelio kojų
- Petražolės šaknies
- 3 svogūnus
- 3 morkos
- 4 česnako sklitelės
- 3 lauro lapų
- 4 juodųjų pipirų grūdelių
Gaminimas:
- Kiaulės koją ir mėsą nuplaukite, sudėkite į puodą. Užpilkite 2 – 3 l vandens ir užvirinkite. Nugraibykite paviršiuje susidariusias putas, sudėkite lauro lapus, supjaustytas daržoves ir įberkite druskos, pipirų. Virkite maždaug 2h, kol mėsa atšoks nuo kaulų.
- Baigiant virti mėsą išimkite, supjaustykite smulkesniais gabaliukais. Sultinį pagardinkite sutrintu česnaku.
- Į indo dugną, kuriame šaldysite šaltieną, dėkite morkas ir įvairių norimų daržovių. Ant viršaus mėsą ir viską užpilkite nukoštu sultiniu. Palikite šaldytuve, kad sustingtų.
Patiekiamą šaltieną puoškite šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, o valgykite su majonezu ar krienais.
Velykinis netikras zuikis su daržovėmis
Netikrą zuikį šeimininkės gamina pagal savo šeimos tradicijas, todėl yra begalės skirtingų būdų jį ruošiant. Kad ir kaip sugalvosite patiekti, zuikis yra universalus bei laukiamas per kiekvienas Velykų šventes. Taigi, mėgstantiems tradicijas siūlome pagaminti kiaulienos netikrą zuikį su daržovėmis.
10 porcijoms reikės:
- 1 kg kiaulienos faršo
- 2 kiaušiniai
- 200 g morkų
- 200 g svogūnų
- 7 skiltelių česnako
- 100 g konservuotų žirnelių
- 50 g paprikos
- 1 šaukšto druskos
- 0,5 šakštelio pipirų
- 4 rieklių batono
- Šviežių petražolių arba krapų papuošti
Gaminimas:
- Visas daržoves supjaustykite, pakepinkite keptuvėje ir vėliau su specialiu smulkintuvu viską susmulkinkite.
- Batoną pamirkykite piene, sumaišykite su kiaulienos faršu, įmuškite kiaušinius ir pabarstykite druskos ir pipirų.
- Susmulkintas daržoves sudėkite į mėsos masę ir gerai išmaišykite
- Gautą mėsos masę suformuokite ir dėkite į skardą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 1h 30min. Iškepusį puoškite petražolėmis ar krapais.
Šį gardų zuikį patiekite su troškintomis arba šviežiomis daržovėmis.
Kiaulienos šonkauliai su aštriu padažu
Šis patiekalas dažnai gaminamas vasarą ant grotelių virš žarijų. Tačiau, kadangi Velykos yra gamtos prabudimo šventė, visus šiltai ir šventiškai nuteiks kiaulienos šonkauliukai. Kepti šonkauliukai orkaitėje taipogi skanūs ir kvapnūs. Norint, kad ji gražiai paskrustų, paviršių reikia patepti riebalais, o kad gardžiai kvepėtų, prieš kepant pabarstykite prieskoniais. Kepimo skardą iškloti folija, įstatyti šonkaulių riestę, užkloti ir šonkaulių galiukus folijos lakštu ir pusvalandį kepti 200 laipsnių orkaitėje. Paskui karštį sumažinti iki 180 laipsnių ir kepti dar valandą. Tačiau yra ir lengvesnių būdų, jei turite mažesnę mėsos masę, galite šonkauliukus supjaustyti po vieną. Kepimo procesas bus lengvesni, o rezultatas toks pat.
4 porcijoms reikės:
- 800 g kiaulienos šonkaulių
- 6 šaukštai sojų padažo
- 4 koncervuotų agurkėlių
- 500 ml pomidorų padažo
- 1 svogūno
- 4 šaukštai aliejaus
- Žiupsnelio maltų aitriųjų pipirų
- Šviežių mairūno šakelių
- Kelių kadagio uogų
Gaminimas:
- Šonkauliukus supjaustyti po vieną ir sudėti dubenin, apiberti pipirais, idėti smulkiai supjaustytą svogūną ir mairūną, kadagio uogomų. Įdėti pomidoro padažo ir aliejaus. Viską gerai išmaišyti, uždengti ir palikti šaldytuve pernakt.
- Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių temperatūros. Šonkaulius išdeliokite skardoje ir kepkite 50-60 minučių. Kas 10 min. apverskite ir palaistykite likusiu marinatu.
- Padažą paruoškite iš likusiu pomidorų padažo, sojų padažo, smulkiai supjaustytų agurkėlių ir aitriųjų pipirų. Visus šiuos produktus sumaišykite, supilkite į dubenėlį ir patiekite kartu su šonkauliukais ir virtais ryžiais.
Galima patiekti ir su BBQ padažu bei keptomis grilyje daržovėmis.
Temos straipsniai
Faršo paplotėliai orkaitėje
Orkaitėje kepti faršo paplotėliai su bulvėmis ir sūriu stožki
Kiaulienos išpjovos medalionai grietinėlėje
Minkštučiai kiaulienos išpjovos medalionai patroškinti grietinėlėje
Kiaulienos sprandinės šašlykas marinuotas kefyre
Kaip pagaminti minkštutėlį kiaulienos šašlyką išmarinuotą kefyre
Kiaulienos troškinys aštriame padaže
Aštrus kiaulienos troškinys užkeptas su pievagrybiais
Troškinys špižinėje puodynėje
Kaimiško mėsos ir bulvių troškinio ketaus puodynėje gaminimo receptas
Velykiniai kiaulienos patiekalai
Velykų kiaulienos receptai. Tradicinė šaltiena, netikras zuikis bei gardūs kiaulienos šonkauliukai šventiniam Velykų stalui.
Šašlykas marinuotas aluje
Aluje marinuoto šašlyko receptas
Šernienos troškinys su raugintais kopūstais
Raugintų kopūstų troškinys su šerniena, šernienos ir kopūstų troškinio receptas
Žarijose skrudinti šonkauliukai
Žiemos orui tinkantis žarijose keptų šonkauliukų receptas