Šernienos troškinys su raugintais kopūstais
Atnaujinta: 2024-08-21

Šerniena – tai ypatingai turtingo skonio ir aromato mėsa, kurią aukštai vertina tokie garsūs kulinarai kaip Jamie Oliver ir Gordon Ramsay. Ši mėsa yra tamsesnė ir liesesnė nei įprasta kiauliena, turinti subtilų žvėrienos poskonį. Dėl savo struktūros šerniena reikalauja ilgesnio ir kruopštesnio gaminimo, kad išlaikytų švelnumą bei skonio gilumą. Šerniena puikiai dera su intensyvaus skonio prieskoniais ir daržovėmis, kurios dar labiau pabrėžia jos unikalumą.

Reikalingi ingredientai (4 žmonėms):

  • 1 kg šernienos (be kaulų) arba 1,5 kg šernienos su kaulais
  • 750 g raugintų kopūstų
  • 200 g morkų (tarkuotų)
  • 200 g svogūnų (stambiai pjaustytų)
  • 200 g smulkintų pomidorų arba 1 šaukštas pomidorų pastos
  • 75 g sviesto
  • 50 ml aliejaus kepimui
  • 1 litras jautienos arba elnienos sultinio
  • 0,5 šaukšto kalendros sėklų (sutrintų)
  • 0,5 aitriosios paprikos ankšties (smulkiai pjaustytos)
  • 0,5 šaukšto džiovintų čiobrelių lapelių
  • 0,5 šaukšto džiovintų petražolių
  • 0,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 0,5 šaukšto druskos (pagal skonį)
  • 2-3 skiltelės česnako (smulkiai pjaustytos)

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite aliejų dideliame puode ar keptuvėje. Apkepkite stambiai pjaustytus svogūnus, kad jie įgautų auksinį atspalvį ir karamelizuotųsi. Svogūnus kepkite dalimis, kad jie nesitroškintų. Apkepintus svogūnus sudėkite į troškinimo indo apačią.

  2. Aliejuje apkepkite tarkuotas morkas, kol jos suminkštės ir pradės karamelizuotis. Sudėkite morkas ant svogūnų sluoksnio.

  3. Šernieną galite naudoti su kaulais, nes tai suteikia papildomo skonio troškiniui. Jei naudojate kiek ilgiau šaldytuve laikytus  šonkaulius, stuburo kaulus ar kitus didesnius gabalus, apvirkite mėsą verdančiame vandenyje apie 15 minučių, kad išvengtumėte nepageidaujamo kvapo. Mėsą sudėkite ant svogūnų ir morkų sluoksnio.                                                                     Šernienos troškinio gaminimas                        

  4. Ant šernienos užbarstykite džiovintus čiobrelius, sutrintas kalendros sėklas, ir smulkintą aitriąją papriką. Jei ruošiate iš vyresnio šerno, galite pridėti daugiau prieskonių, tokių kaip gelsvės stiebai ar kvapieji pipirai.

  5. Atskirame puode apie 20 minučių troškinkite raugintus kopūstus. Jei kopūstai labai rūgštūs, juos perplaukite vandeniu. Į troškintus kopūstus įmaišykite smulkintus pomidorus ir trečdalį morkų, tada visą šį mišinį užpilkite ant mėsos.

  6. Į troškinimo indą supilkite jautienos ar elnienos sultinį. Kaitinkite ant didelės ugnies, kol skystis užvirs, tada sumažinkite ugnį iki minimumo ir troškinkite:

    • Pirmamečio šerniuko mėsą troškinkite apie 1 valandą.
    • Antramečio šerno mėsą – 2 valandas.
    • Trečiametį šerną ar vyresnio amžiaus šernieną – 3 valandas.
  7. Likus 30 minučių iki troškinimo pabaigos, įdėkite smulkiai pjaustytas petražoles, druską, juoduosius pipirus ir česnaką. Gerai išmaišykite ir leiskite troškiniui dar kartą užvirti.

Šernienos troškinys su raugintais kopūstais

Šis turtingo skonio šernienos troškinys su raugintais kopūstais taps puikiu pasirinkimu ne tik medžioklės sezono pabaigtuvėms, bet ir bet kokiai progai, kai norisi šilto, aromatingo ir sotinančio patiekalo.

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Faršo paplotėliai orkaitėje

Orkaitėje kepti faršo paplotėliai su bulvėmis ir sūriu stožki

Kiaulienos išpjovos medalionai grietinėlėje

Minkštučiai kiaulienos išpjovos medalionai patroškinti grietinėlėje

Kiaulienos sprandinės šašlykas marinuotas kefyre

Kaip pagaminti minkštutėlį kiaulienos šašlyką išmarinuotą kefyre

Kiaulienos troškinys aštriame padaže

Aštrus kiaulienos troškinys užkeptas su pievagrybiais

Troškinys špižinėje puodynėje

Kaimiško mėsos ir bulvių troškinio ketaus puodynėje gaminimo receptas

Velykiniai kiaulienos patiekalai

Velykų kiaulienos receptai. Tradicinė šaltiena, netikras zuikis bei gardūs kiaulienos šonkauliukai šventiniam Velykų stalui.

Šašlykas marinuotas aluje

Aluje marinuoto šašlyko receptas

Šernienos troškinys su raugintais kopūstais

Raugintų kopūstų troškinys su šerniena, šernienos ir kopūstų troškinio receptas

Žarijose skrudinti šonkauliukai

Žiemos orui tinkantis žarijose keptų šonkauliukų receptas