Šerniena – tai ypatingai turtingo skonio ir aromato mėsa, kurią aukštai vertina tokie garsūs kulinarai kaip Jamie Oliver ir Gordon Ramsay. Ši mėsa yra tamsesnė ir liesesnė nei įprasta kiauliena, turinti subtilų žvėrienos poskonį. Dėl savo struktūros šerniena reikalauja ilgesnio ir kruopštesnio gaminimo, kad išlaikytų švelnumą bei skonio gilumą. Šerniena puikiai dera su intensyvaus skonio prieskoniais ir daržovėmis, kurios dar labiau pabrėžia jos unikalumą.
Reikalingi ingredientai (4 žmonėms):
- 1 kg šernienos (be kaulų) arba 1,5 kg šernienos su kaulais
- 750 g raugintų kopūstų
- 200 g morkų (tarkuotų)
- 200 g svogūnų (stambiai pjaustytų)
- 200 g smulkintų pomidorų arba 1 šaukštas pomidorų pastos
- 75 g sviesto
- 50 ml aliejaus kepimui
- 1 litras jautienos arba elnienos sultinio
- 0,5 šaukšto kalendros sėklų (sutrintų)
- 0,5 aitriosios paprikos ankšties (smulkiai pjaustytos)
- 0,5 šaukšto džiovintų čiobrelių lapelių
- 0,5 šaukšto džiovintų petražolių
- 0,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- 0,5 šaukšto druskos (pagal skonį)
- 2-3 skiltelės česnako (smulkiai pjaustytos)
Gaminimo eiga:
-
Įkaitinkite aliejų dideliame puode ar keptuvėje. Apkepkite stambiai pjaustytus svogūnus, kad jie įgautų auksinį atspalvį ir karamelizuotųsi. Svogūnus kepkite dalimis, kad jie nesitroškintų. Apkepintus svogūnus sudėkite į troškinimo indo apačią.
-
Aliejuje apkepkite tarkuotas morkas, kol jos suminkštės ir pradės karamelizuotis. Sudėkite morkas ant svogūnų sluoksnio.
-
Šernieną galite naudoti su kaulais, nes tai suteikia papildomo skonio troškiniui. Jei naudojate kiek ilgiau šaldytuve laikytus šonkaulius, stuburo kaulus ar kitus didesnius gabalus, apvirkite mėsą verdančiame vandenyje apie 15 minučių, kad išvengtumėte nepageidaujamo kvapo. Mėsą sudėkite ant svogūnų ir morkų sluoksnio.
-
Ant šernienos užbarstykite džiovintus čiobrelius, sutrintas kalendros sėklas, ir smulkintą aitriąją papriką. Jei ruošiate iš vyresnio šerno, galite pridėti daugiau prieskonių, tokių kaip gelsvės stiebai ar kvapieji pipirai.
-
Atskirame puode apie 20 minučių troškinkite raugintus kopūstus. Jei kopūstai labai rūgštūs, juos perplaukite vandeniu. Į troškintus kopūstus įmaišykite smulkintus pomidorus ir trečdalį morkų, tada visą šį mišinį užpilkite ant mėsos.
-
Į troškinimo indą supilkite jautienos ar elnienos sultinį. Kaitinkite ant didelės ugnies, kol skystis užvirs, tada sumažinkite ugnį iki minimumo ir troškinkite:
- Pirmamečio šerniuko mėsą troškinkite apie 1 valandą.
- Antramečio šerno mėsą – 2 valandas.
- Trečiametį šerną ar vyresnio amžiaus šernieną – 3 valandas.
-
Likus 30 minučių iki troškinimo pabaigos, įdėkite smulkiai pjaustytas petražoles, druską, juoduosius pipirus ir česnaką. Gerai išmaišykite ir leiskite troškiniui dar kartą užvirti.
Šis turtingo skonio šernienos troškinys su raugintais kopūstais taps puikiu pasirinkimu ne tik medžioklės sezono pabaigtuvėms, bet ir bet kokiai progai, kai norisi šilto, aromatingo ir sotinančio patiekalo.
Temos straipsniai
Faršo paplotėliai orkaitėje
Orkaitėje kepti faršo paplotėliai su bulvėmis ir sūriu stožki
Kiaulienos išpjovos medalionai grietinėlėje
Minkštučiai kiaulienos išpjovos medalionai patroškinti grietinėlėje
Kiaulienos sprandinės šašlykas marinuotas kefyre
Kaip pagaminti minkštutėlį kiaulienos šašlyką išmarinuotą kefyre
Kiaulienos troškinys aštriame padaže
Aštrus kiaulienos troškinys užkeptas su pievagrybiais
Troškinys špižinėje puodynėje
Kaimiško mėsos ir bulvių troškinio ketaus puodynėje gaminimo receptas
Velykiniai kiaulienos patiekalai
Velykų kiaulienos receptai. Tradicinė šaltiena, netikras zuikis bei gardūs kiaulienos šonkauliukai šventiniam Velykų stalui.
Šašlykas marinuotas aluje
Aluje marinuoto šašlyko receptas
Šernienos troškinys su raugintais kopūstais
Raugintų kopūstų troškinys su šerniena, šernienos ir kopūstų troškinio receptas
Žarijose skrudinti šonkauliukai
Žiemos orui tinkantis žarijose keptų šonkauliukų receptas