Siūlome nustebinti svečius sultingais ir kvapniais žarijose skrudintais šonkauliukais. Šis receptas puikiausiai tinka, kai norisi dūmais kvepiančio maisto, tačiau už lango oras nelepina ir nevilioja praleisti kelių valandų lauke vartant groteles. O paslaptis paprasta - šonkauliukai ant grotelių dedami jau išvirti, o laužas tik pabaigia darbą.
4 didelėms porcijoms reikės:
1 kg kiaulienos šonkaulių
Vandens
Kelių lauro lapelių, pipirų, garstyčių grūdelių, druskos
Marinatui:
Pusės stiklinės pomidorų pastos
Pusės stiklinės vandens
1 česnako galva arba 4 šaukštai česnako granulių
4 šaukštų alyvuogių aliejaus
4 šaukštų grūdėtųjų garstyčių
4 šaukštų cukraus
2 šaukštų sojos padažo
2 šaukštų citrinos sulčių
2 arbatinių šaukštelių saldžiosios paprikos miltelių
0,5 arbatinio šaukštelio maltos aitriosios paprikos
Paruošimas:
Šonkaulius supjaustyti porcijomis po 1-2 kauliukus, nuplauti, sudėti į puodą, įpilti vandens tiek, kad apsemtų, suberti lauro lapus, pipirus, druską ir virti 1-1,5 val., kol mėsa visiškai išvirs, tačiau nepradės skirtis nuo kaulo.
Kol šonkauliai verda, reikia paruošti marinatą: visas sudedamąsias dali sudėti į puodą (česnaką išspausti, smulkiai supjaustyti ar sutrinti) užvirti ir dar kelias minutes palaukti.
Išvirusius šonkaulius apipilti marinatu ir gerai išmaišyti - padažu turi būti apteptas kiekvienas gabalėlis. Apie 1-2 val. leisti prieskoniams gertis į mėsą. Galima palikti marinuotis ir ilgiau.
Šonkaulius dėti ant grotelių ir kepti žarijose kiekvieną pusę po maždaug 10-15 min., priklausomai nuo kaitros. Kadangi mėsa išvirusi, nebūtina tikrinti, ar ji iškepusi, reikia tiesiog leisti apskrusti.
Šiuo būdu kepti šonkauliukai be galo sultingi, kvapnūs, prie jų labai tinka bulvių košė ir marinuotos daržovės. Kitokio paruošimo būdo net neverta bandyti!
Temos straipsniai
Faršo paplotėliai orkaitėje
Orkaitėje kepti faršo paplotėliai su bulvėmis ir sūriu stožki
Kiaulienos išpjovos medalionai grietinėlėje
Minkštučiai kiaulienos išpjovos medalionai patroškinti grietinėlėje
Kiaulienos sprandinės šašlykas marinuotas kefyre
Kaip pagaminti minkštutėlį kiaulienos šašlyką išmarinuotą kefyre
Kiaulienos troškinys aštriame padaže
Aštrus kiaulienos troškinys užkeptas su pievagrybiais
Troškinys špižinėje puodynėje
Kaimiško mėsos ir bulvių troškinio ketaus puodynėje gaminimo receptas
Velykiniai kiaulienos patiekalai
Velykų kiaulienos receptai. Tradicinė šaltiena, netikras zuikis bei gardūs kiaulienos šonkauliukai šventiniam Velykų stalui.
Šašlykas marinuotas aluje
Aluje marinuoto šašlyko receptas
Šernienos troškinys su raugintais kopūstais
Raugintų kopūstų troškinys su šerniena, šernienos ir kopūstų troškinio receptas
Žarijose skrudinti šonkauliukai
Žiemos orui tinkantis žarijose keptų šonkauliukų receptas