Velykiniai paukštienos patiekalai
Antis, kalakutas ir kiti paukščiai taip pat yra Velykų stalo privalumas. Šių paukščių gaminimui reikėtų daugiau dėmesio skirti, kad patiekiama mėsa nebūtų kieta ir sausa. Iš tikrųjų mėsą minkština visos rūgštys: citrinų, acto, pieno, vaisių daržovių. Marinuojamą mėsą minkština pomidorų pasta, kefyras, obuolių ir vynuogių sultys ir visi citrusinių vaisių (citrinų, apelsinų ir kt.) sultys. Be to, mėsai minkštumo suteikia ir daugelis druskų.
Velykų Antis medaus padaže
Normalu, kad mėsos kokybė kartai priklauso nuo paukščio amžiaus. Kad atskirtumėte jauno paukščio nuo seno, tai paukštienos senumą išduoda gelsva, patamsėjusi ir stora oda. Pirkite vidutinio dydžio paukščius su šviesia oda, be papilkėjimo.
6 porcijoms reikės:
- 1,5 kg anties
- 100 g Spanguolių
- 2 Obuolių
- 2 Šaukštai medaus
- 2 Šaukštai garstyčių padažo
- 1 Šaukštai rozmarinų ir čiobrelių
- Druskos ir pipirų
Gaminimas:
- Garstyčias išmaišykite su išlydytu medumi, rozmarinu, čiobreliais ir druska su pipirais.
- Pašalinkite nereikalingus riebalus uodegos ir kaklo srityje. Antį iš visų pusių įtrinkite medaus mišiniu ir truputi antį įpjaukite ir dėkite į skardą.
- Obuolius perpjaukite į keturias dalis, išpjaukite sėklalizdžius. Sukimškite juos į anties vidų, įdėkite spanguolių. Paukštį užsiūkite.
- Apgaubta folija antį kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 1,5 val. Vėliau folija nuimkite ir dar pakepkite 15-20 min., kad mėsa gražiai apskrustų.
- Prieš teikdami leiskite 10 minučių pagulėti lėkštėje.
Prie šios anties puikiai tiks vaisių garnyras. Galit tiekti antį su keptomis figomis, apelsinais ir žaliomis citrinomis.
Velykinis orkaitėje keptas kalakutas
Šviežiai iškeptas orkaitėje kalakutas taip pat dažnai puikuojasi ant Velykų stalo. Susirinkusius artimuosius pavaišinkite apskrudusiu ir minkštu kalakutu. Mėsa bus minkštesnė, ne sausa ir ypatingo skonio, jei po paukščio oda įšvirkšite tirpalo, pasigaminto iš sviesto, skysto medaus, lengvo vyno ar aromatingų padažų.
Reikės
- 7 kg kalakutas
- 3 česnako galvučių
- 240 ml sauso balto vyno
- 480 ml šviežių citrinų sulčių
- 0,5 l apelsinų sulčių
- 4 g druskos
- 2 g pipirų
- 2 g maltų kmynų
- 1 g džiovinto raudonėlio
Gaminimas:
- Nulupkite česnako skilteles ir susmulkinkite. Vėliau suberkite į didelį dubenį. Pagardinkite pipirais, kmynais, raudonėliais ir druska. Supilkite vyną, citrinos ir apelsinų sulčių. Viską kruopščiai išmaišykite.
- Aštriu peiliu pradurti kalakuto krūtinę, šlaunis ir kojas; kad užpiltas marinatas galėtų patekti į paukščio vidų. Supilkite marinatą ant kalakuto ir į skylutes. Stenkitės, kad ir česnako gabaliukai patektų į paukščio įpjovimus. Kalakutą gerai uždenkite ir palaikykite per naktį šaldytuve, kad pasimarinuotų.
- Į kepimo skardą skersai ir išilgai ilgų folijos juostų pridėkite taip, kad ant jų padėtą kalakutą būtų galima apgaubti nepaliekant plyšių. Gaubtas turėtų būti erdvus, kad kalakutas galėtų kvėpuoti. Pirmai, 40 min kepkite 220 laipsnių temperatūroje. Vėliau apie 5h kepkite 160 laipsnių temperatūroje. Kepimo trukmė paprastai skaičiuojama pagal kalakuto svorį - vienam kilogramui skirkite apie 45-50 min.
Nors kalakutas dažniausiai tiekiamas kriaušių bei bruknių uogiene, galite rinkti ir kitus pagardus. Puikiai tinka kepintos, troškintos ar garintos daržovės ar vaisiai. Taip pat, virti ryžiai, grikiai ir įvairios jūsų mėgstamos kruopos.
Velykinė Kepta antis
Kartais trūksta laiko paruošti visą paukštį, o juk norisi nustebinti susibūrusius prie Velykų stalo šeimos narius ir artimiausius giminaičius. Šiam anties receptui pagaminti reikia skirti mažai laiko, o rezultatas toks pat unikalus ir gardus.
4 porcijoms reikės:
- 600 kg anties krūtinėlė
- Teriyaki padažas
- bruknių uogienės (uogienė pagal skonį)
- Druskos ir pipirų
- 5 vnt ne didelių bulvių
- Pusę stiklinės pašildyto pieno
- 60 g mažų morkyčių
- 200 g įvairių salotų lapų
- 60 g juodųjų gervuogių
Gaminimas:
- Anties krūtinėlės odą įpjauname aštriu peiliu rombais ir užmarinuojame. Kad mėsa geriau užsimarinuotų, įdėkite į šaldytuvą ir dvi valandas palaikykite.
- Kol marinuojasi mėsa galite pradėti ruošti bulves. Nuluptas ir išvirtas bulves sutriname su pašildytu pienu. Sumaišome.
- Tuomet imame užmarinuotą antį, kepame ant karštos ugnies iš abiejų pusių po 5 min.
- Iškeptą antį aptepti teriyakio padažu.
- garnyrui ruošti - atskirame inde sudėdame uogas ir supjaustytas salotas, viską švelniai išmaišome su šiek tiek pagardiname su aliejumi ir druska. Antį patiekite su salotomis ir bulvių koše.
Užkandžiui tiktų ir tarkuotų morkų salotos su parūgštintais raudonųjų burokėlių griežiniais.
Temos straipsniai
12 Kūčių patiekalų
Kūčių stalas iš 12 patiekalų, geriausi Kūčių patiekalai
Antis gabaliukais kokosų pieno padaže
Orkaitėje kepta ir kokosų pieno padaže troškinta antis
Baklažanų suktinukai su feta sūriu
Vegetariškų baklažanų suktinukų įdarytų feta sūriu receptas
Geriausi silkės patiekalai Kūčioms
Silkės receptai Kūčioms, kaip pagaminti silkės patiekalą Kūčioms
Itališkas sūrio pyragas
Šokoladinis amareto skonio sūrio pyragas
Kiaulienos išpjovos medalionai grietinėlėje
Minkštučiai kiaulienos išpjovos medalionai patroškinti grietinėlėje
Kiaušiniai įdaryti grybais
Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai
Kiaušiniai įdaryti silke
Silke įdarytų kiaušinių receptas
Kumpiu įdarytos kiaušinių puselės
Įdaryti kiaušiniai su kumpiu
Lašiša tempura tešloje
Lašišos užkandėlė tempuros tešloje
Salotos su žuvimi Velykoms
Salotų su žuvimi patiekalai Velykiniam stalui. Velykinis salotų su lašisa vainikas, tuno salotų Velykinis receptas ir Velykinės špinatų ir rūkytų lašišų salotos su citrinų-krapų padažu.
Stirnienos karpačo
Tikriausiai pats įspūdingiausias patiekalas iš stirnienos yra karpačo
Stirnienos kepsneliai grietinėlės padaže
Stirniena su grietinėle tiesiog idealiai derinasi, itin skanaus stirnienos patiekalo receptas
Strimėlės užkandėlė
Šventinis užkandis iš įdarytos strimėlės
Velykiniai kiaulienos patiekalai
Velykų kiaulienos receptai. Tradicinė šaltiena, netikras zuikis bei gardūs kiaulienos šonkauliukai šventiniam Velykų stalui.
Velykiniai patiekalai iš karpio
Karpio patiekalai Velykiniam stalui, Velykų valgiai iš karpio, receptai iš karpio Velykoms
Velykiniai paukštienos patiekalai
Velykų pauštienos receptai. Tradiciniai keptos anties ir kalakuto valgiai ant Velykų stalo.
Velykiniai silkės patiekalai
Silkės patiekalai Velykų stalui. Silkės su avokadais ir keptomis daržovėmis Velykoms, Silkės su morkomis Velykoms ir silkės su burokėliais receptai.
Velykiniai vištienos patiekalai
Velykų vištienos receptai. Skaniausi vištos orkaitėje, vštienos kepsnio ir blauzdelių valgiai ant Velykų stalo.
Velykiniai žuvies patiekalai
Velykų patiekalai iš žuvies. Keptos lydekos su svogūnų padažu, žuvies filė su kaparinio sviesto padažu ir žuvies kotletų su varške receptai Velykų stalui.