Velykiniai vištienos patiekalai
Atnaujinta: 2021-04-01

Velykiniai vištienos patiekalai

Vištiena yra sulaukusi ypatingo dėmesio ant Velykų stalo. Be to, kad kulinarijoje ji išsiskiria savo skoniu, universalumu ir tekstūra, vištiena yra viena iš nedaugelio maisto produktų tokia turtinga medžiagomis, kaip geležis, cinkas, magnis, kalis ar fosforas.  Yra begalė skirtingų receptų ir būdų: kepti, marinuoti, troškinti... visi skanūs ir iš esmės labai sveiki. Taigi, atraskite laiko ir energijos ir būtinai pavaišinkite svečius gardžiais, kvapniais bei  paprastais vištienos patiekalais. 

Velykiniai vištienos patiekalai

Kepta višta orkaitėje Velykoms

Prieš perkant vištą labai svarbu žinoti, kaip ji buvo auginama. Pašarai turi tiesioginę įtaką mėsos skoniui. Tad mėsą, kaip ir kitus produktus, patartina pirkti tik iš tų vietų, kur tikrai garantuojama jų kokybė, žinomi gamintojai.

Reikės

  • 1 višta
  • 1 svogūnas
  • 8 – 10 nedidelių bulvių
  • 5 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai majonezo
  • 1 šaukštai pomidoro padažo
  • 5 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai aliejus
  • 1 citrina
  • Prieskonių (kmynai, kuminas, kalendros, čiobreliai,)
  • Druskos, pipirų, lauro lapų

Gaminimas:

  • Vištą išdarinėti, nuplauti, nusausinti, viduje išspausti citrinų sultis, pabarstyti kmynais, įdėti svogūną ir lauro lapų. O vištos išorę ištrinti 2 česnako skiltelėmis ir prieskoniais bei druska su pipirais. Palikite marinuotis apie valandą.
  • Nuskuskite, nuplaukite bulves. Vėliau sudėkite bulves į dubenį ir suberkite druską, pipirus, įpilkite pomidorų padažo, šaukštą aliejaus bei majonezą ir įdėkite 3 nenuluptas česnako skilteles. Viską išmaišykite, kad bulvės pasidengtų padažu.
  • Ant skardos glaudžiai paskleiskite bulves, o ant viršaus padėkite vištą. Įpilkite pusę stiklinės vandens ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 1 h, kol gražiai apskrus.

Velykų_višta_kepta_orkaitėje

Norint, kad nugarėlė apskrustų taip gražiai, kaip ir viršus, mėsą galima padėti ant nedidelių grotelių su kojelėmis.

 

Velykinės keptos vištų blauzdelės su medumi

Medus tinka ne tik pyragams ir pyragėliams, bet ir mėsai pagardinti. Kepsniai su juo – ypatingo skonio ir labai kvapnūs. Įrodyta, kad mėsos marinavimas su medumi sumažina mėsos bakterijų dauginimąsi, nedarant jokio neigiamo poveikio mėsos kokybei ir jos sensorinėms savybėms. 

Reikės

  • 10 vištų blauzdelių
  • 4-5 Šaukštai medaus
  • 60 g Tirpinto sviesto
  • 4 Šaukštai grūdėtų garstyčių
  • 2 Šaukštai citrinų sulčių
  • Druskos ir pipirų

Gaminimas:

  1. Sumaišykite garstyčias su medumi, ištirpintu sviestu ir citrinų sultimis.  Gauta padažą ir aptepkite blauzdeles. Pamarinuokite dvi valandas kambario temperatūroje.
  2. Skardą išklokite kepimo popieriumi, padėkite blauzdeles ir šaukite į 200 laipsnių orkaitę
  3. Blauzdeles sas 10 min. apšlakstykite susidariusiu padažu.

vištų_blauzdelės_Velykoms

Vietoj blauzdelių galite rinktis ir sparnelius

 

Vištienos kepsnys su sūriu ir pomidorų padažu

Traški vištiena, nors ir vadinamas amerikietišku, jau seniai tapo visų pamėgta tarpatautinių gardėsiu. Šie kepsniai suteiks Velykų stalui modernumo ir išskirtinumo. O kad valgis nebūtų toks sausas, pridėsime dviejų rūšių sūrių ir pomidorų padažo. Kietieji sūriai suteikia gilesnio skonio, o sutarkuota  mocarela šiltuose patiekaluose tolygiai pasiskirsto ir geriausiai lydosi iš visų sūrių. Rekomenduojama gaminti su tikra tradicinė mocarela, nes tradicinėje „Mozzarella“ sudėtyje nėra konservantų, kurie praskiedžiai skonį, dėl ilgesnio galiojimo laikotarpio. Daugumoje rūšių nėra glitimo, kai kurios yra net vegetariškos. Bet kokiu atveju, būtinai patikrinkite etiketę. Švieži mocarela turi lengvą ir švelnų aromatą.

4 porcijoms reikės:

  • 720 kg vištienos šlaunelės
  • 200 g džiūvėsėlių
  • 2 kiaušiniai
  • 80 g kietojo sūrio
  • 360 g  mocarela sūrio
  • 1,5  skardinė konservuotų pomidorų savose sultyse
  • Druskos ir pipirų

Gaminimas:

  1. Prieš pradedant ruošti kepsnius, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
  2. Šlauneles perpjauname pusiau. Iš abiejų pusių išmušame mėsos muštuku ir pamarinuojame kelias minutes su druska ir pipirais.
  3. Kiaušinį išplakame. Sutarkuojame kietąjį sūrį.
  4. Šlauneles pirmiausia apvoliojame kiaušinio plakinyje, vėliau džiūvėsėliuose ir galiausiai kietajame sūryje.
  5. Dedame į keptuvę aliejaus, įkaitiname ir dedame vištieną. Kiekvieną kepsnį kepame vartant apie 10 min.
  6. Kitoje keptuvėje sudedam pomidorų savose sultyse, druską ir pipirus. Viska pakepinam.
  7. Ant iškeptų kepsnių pirmiausia užpilam pomidorų sultis, o vėliau sutarkuotą mocarelos sūrį.
  8. Išklokite skardą kepimo popieriumi ir padėkite kepsnius, šaukite į orkaitę ir kepkite apie 5 min.  kol sūris išsilydis.

vištienos_kepsnys_su_sūriu_Velykoms

Prie šio kepsnio tiktų tiek keptos, tiek virtos, tiek sutrintos bulvės bei šviežios daržovės

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

... astrios vistienos receptas
... cukinijos receptai
... Gardžios vištienos salotos
... padazai prie vistienos
... patiekalai iš vištienos krūtinėlės
... plovas su baravykais ir vištiena
... Salotos su vištienos krūtinėle ir jogurto padažu
... Vištienos troškinys su pomidorais
... troškinys su vištiena ir perlinemis kruopomis
... Velykiniai vištienos patiekalai
... višta įdaryta kruopomis
... vistiena kinietiskai
... vištienos ir daržovių  troškinys
... vištienos kepsneliai
... vištienos orkaitėje patiekalai
... Sriuba su vištiena
... Vištienos sultinio sriuba
... vištienos troškinys
... vyne troškinta vištiena
... Įdaryta vištienos krūtinėlė