Vištienos mėsa puikus dietinis produktas, kurį mėgsta tiek suaugę, tiek vaikai. Derėtų prisiminti, kad mėsa turi būti išimama iš šaldytuvo ir atšildoma iki kambario temperatūros gerokai iš anksto prieš gaminimą- tokiu atveju ji iškeps tolygiai. Siūlome išsikepti afrikietiškos piri piri vištienos ir visų mėgstamų aštrių traškių vištienos kepsnelių.
Piri Piri vištiena
„Peri Peri“ (portugališkai pẽri pẽri, tariama piri piri) yra pirmiausia pipiro, afrikietiško prieskonio, kurį pirmieji vištienos marinavimui pradėjo naudoti portugalai, pavadinimas. Šį pavadinimą taip pat naudojo ir Malajų gentis iš Kongo Respublikos, kas jų kalba reiškia ,,pipiras“ ,,pipiras“ Šio recepto paslaptis ilgas marinavimas labai paprastame marinate (citrinos sultys+ druska+ česnakai+ čili pipirai), o paskui gana ilgas kepimas ant silpnos kaitros ant žarijų. Bet galima piri piri vištienos pasigaminti ir orkaitėje.
1 viščiuko
5 vidutinio dydžio bulvių
Žiupsnelio druskos
4 v.š. alyvuogių aliejaus
2 v.š. raudonojo vyno acto
2 v.š. citrinos sulčių
2 džiovintų čili pipirų arba 1 a.š. malto čili pipiro
6 skiltelių česnako
1 a.š. druskos
1/4 a.š. pipirų
1 a.š. maltos rūkytos paprikos
1/2 a.š. maltos kalendros
1/2 a.š. malto kumino
Gaminimo eiga:
Visus marinato ingredientus dedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės.
Kepimo skardos apačią patepame marinatu, dedame plonai pjaustytas (apie 5 mm. storio griežinėliais) bulves, jas pabarstome druska.
Virtuvinėmis žirklėmis pašaliname viščiuko stuburą ir paguldome.
Viščiuką gausiai aptepame marinatu (bet dar šiek tiek marinato paliekame).
Viščiuką guldome ant bulvių odele žemyn.
Kepame 200 laipsnių orkaitėje 20 minučių.
Apverčiame viščiuką, aptepame viršų likusiu marinatu ir kepame dar 40 minučių.
Aštrūs traškūs vištienos kepsneliai
Reikės:
500 g vištienos filė
2 kiaušinių baltymai
Krakmolas
1 šaukštas sezamų aliejus
1 šaukštas rūkytų paprikų miltelių
0.5 šaukštelio raudonėlių
0.5 šaukštelio juodųjų pipirų
Žiupsnelis druskos
5 šauktai kukurūzų miltų
1 šaukštelis aitriosios paprikos miltelių
2 šaukšteliai žaliosios citrinos sulčių
Gaminimo eiga:
- Vištieną supjaustykite plonomis juostelėmis.
- Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir sumaišykite su krakmolu, aliejumi, raudonėliais, pipirais, druska, rūkytos paprikos milteliais. Supilkite žaliosios citrinos sultis ir išmaišykite.
- Kukurūzų miltus atskirame dubenyje sumaišykite su aitriųjų paprikų milteliais.
4.Vištienos juosteles pamirkykite kiaušinio plakinyje ir apvoliokite kukurūzų miltuose.
- Dėkite kepti į keptuvėje įkaitintą aliejų (aliejaus turi būti įpilta pakankamai daug, kad beveik apsemtų juosteles). Vienu metu sudėkite tiek juostelių, kad šios keptų viena prie kitos nesiliesdamos.
- Kepkite ant vidutinės ugnies ir nemaišykite. Juosteles apverskite tik kai apatinė pusė jau bus gražiai paskrudusi.