Jeigu kada valgėte kinų restorane ir galvojote, kaip tai pagaminama, galite pabandyti šiuos tris labai populiarius receptus. Gaminant kinų maistą svarbu visus produktus susipjaustyti ir pasiruošti iš anksto. Patys patiekalai pagaminami labai greitai ant itin aukštos temperatūros, geriausia wok keptuvėje. Kinų maistas tuo ir puikus, kad gaminant nereikia krūvos indų, orkaičių ir daug laiko. Visą patiekalą pasigaminsite vienoje keptuvėje per keliasdešimt minučių. Patiekalus skanu valgyti su virtais ryžiais, taip pat ryžių, ar kiaušininiais makaronais.
Generolo Tso vištiena.
Generolo Tso vištiena- labai populiarus kinų patiekalas. Šis saldžiai aštrus traškios vištienos patiekalas turi daug istorijų apie savo pavadinimo kilmę. Teigiama, kad patiekalas pavadintas generolo Tso Tsung-tang garbei, kuris taip mėgęs šią vištieną, kad pralaimėjęs mūšį. Nežinia, kiek realybėje šis maistas turi bendro su garsiu Kinijos generolu, tačiau sakoma, kad regionas, iš kurio kilęs generolas Tso, nė negirdėjęs apie tokį patiekalą.
Reikės:
Vištienos krūtinėlė 500 g.
1 kiaušinis
Vanduo labai šaltas 4 šaukštai
Kukurūzų arba bulvių krakmolas 150 g.
4 skiltelės česnako
Imbieras
1 čili pipiras
Svogūno laiškai 10 g.
4 šaukštai sojos padažo
4 šaukštai cukraus arba medaus
1 ryžių acto
1 kepintų sezamų aliejaus
180 ml vandens
Aliejaus kepimui
Gaminimo eiga:
- Vištieną supjaustome nedideliais gabaliukais. Kiaušinio baltymą išplakame su vandeniu ir įmaišome krakmolą. Į paruoštą masę supilame mėsos gabaliukus ir išmaišome.
- Susmulkiname česnaką, nedidelį gabalėlį imbiero, čili pipirą ir svogūno laiškus.
- Į 180ml. Vandens supilame soją, ryžių actą, sezamų aliejų, cukrų.
- Į gerai įkaitintą keptuvę supilame aliejų, mėsą apkepame dalimis iš visų pusių.
- Kai mėsa iškepa į keptuvę suberiame česnaką ir imbierą, trumpai pakepiname. Supilame padažą ir kaitiname, kol užvirs. Atskirai išmaišome krakmolą su trupučiu vandens, supilame į padažą, pakaitiname kol sutirštės. Sudedame mėsą, čili ir svogūnų laiškus. Viską išmaišome.
Gong Bao vištiena
Šis Sičiuano provincijos patiekalas yra labai populiarus kinų restoranuose. Dabar jį galite lengvai pasigaminti savo namuose. Kaip ir visiems kinų patiekalams, reikėtų produktus susipjaustyti iš anksto, pats kepimas užtruks apie 10 min.
Reikės:
500 g vištienos filė
4 skiltelės česnako
Gabalėlis imbiero
Žiupsnelis svogūno laiškų
Čili pipirų pagal skonį
Aliejaus kepimui
Paskrudintų žemės riešutų
2 šaukštai sojos padažo
2 šaukšteliai krakmolo
Druskos
Šaukštas vandens
1 šaukštas cukraus
1 šaukštas tamsaus sojų padažo
1 šaukštelis sezamų aliejaus
1 šaukštelis ryžių acto.
Gaminimo eiga:
1.Supjaustykite vištienos krūtinėles vienodais kubeliais, maždaug 1-1,5cm dydžio. Sudėkite vištieną į nedidelį dubenėlį. Sumaišykite visus marinato ingredientus ir užpilkite ant vištienos, viską gerai išmaišykite ir palikite pasimarinuoti mažiausiai pusvalandžiui, galit ir per naktį šaldytuve.
2.Česnakus supjaustykite plonomis juostelėmis. Svogūnų laiškus supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais, kokiais pjaustėte vištieną. Mažame indelyje sumaišykite visus ingredientus padažui.
3.Ant didelės ugnies įkaitinkite wok keptuvę. Įpilkite aliejaus ir pateliuškuokite, kad juo pasidengtų sienelės. Suberkite čili pipirus ir Sičuano pipirus ir akimirką pakepinkite, kol paskleis aromatą, bet saugokit, kad neimtų svilti.
4.Sudėkite vištieną ir kepinkite nuolat maišydami. Kai tik vištienos kubeliai atsiskirs vienas nuo kito, suberkite česnakus ir imbierus, taip pat svogūno laiškus, ir toliau kepinkite maišydami kol pasklis aromatas, o vištiena bus beveik iškepusi (galite patikrinti išėmę gabalėlį ir perpjovę pusiau).
5.Išmaišykite padažą ir supilkite jį į wok keptuvę, visąlaik maišydami ir kepindami. Kai tik padažas taps tirštas ir žvilgantis, suberkite žemės riešutus, dar kartą išmaišykite ir patiekite iškart.
Vištiena su ananasais
Reikės:
500 g. vištienos filė
1 paprika
200 g konservuotų ananasų
5 šaukštai ryžių acto
10 šaukštelių sojos padažo
3 šaukštai pomidorų pastos
Čili pipirų pagal skonį
1 šaukštas sezamų aliejaus
2 šaukštai cukraus
Gaminimo eiga:
1. Vištieną smulkiai supjaustome, įpilame sojos padažo, pipirų ir lengvai apkepiname.
2.Į keptuvę įpilame sojos padažo, sezamų aliejaus, ryžių acto ir sudedame pomidorų pastą, šiek tiek pakaitiname. Suberiame cukrų ir apie 200 ml vandens.
3.Į keptuvę su padažu sudedame juostelėmis pjaustytą papriką, susmulkintus ananasus.
4.Padažą reikia troškinti ant silpnos ugnies apie 10 min., kol padažas sutirštėja, tačiau daržovės išlieka traškios.
5.Tada į tą pačią keptuvę sudėti apkepintą vištieną ir dar patroškiname apie 10 min.