Rauginti pomidorai žiemai
Atnaujinta: 2020-08-26
  • rauginti pomidorai ziemai
  • žali rauginti pomidorai

Rauginti pomidorai yra geriau įsisavinami organizmo. Tai yra dėl kitokių konservacijos procesų nei marinavimo metu. Rauginimo metu pagrindinis konservantas yra pieno rūgštis. Pieno rūgštis susidaro pieno bakterijoms perdirbant cukrų. Fermentacijos metu keičiama pomidorų lastelių struktūra ir jis tampa geriau įsisavinamas organizmo.
   Druska nėra būtina rauginimo procese, bet yra papildomas konservantas ir priduoda skonio. Konservavimui dedama apie 2 procentai vaisinei masei ir 5 procentai vandeniui.
    Rauginimo metu taip pat dalyvauja mielės , acto bakterijos. Tinkamoje temperatūroje ir sąlygose pieno rūgšties bakterijos nuslopina kitų mikroorganizmų veiklą. Svarbi sąlyga yra švara, kad išvengti patogeninių mikroorganizmų.

Žalių pomidorų rauginimas

Žali pomidorai turi savyje nuodingo solanino, kaip pažaliavusios bulvės. Rauginimo metu solaninas išnyksta. Cukraus žali pomidorai turi minimalų kiekį, o jo reikia pieno bakterijų veiklai. Jo bus dedama papildomai.

Kiekiai trijų litrų stiklainiui:

2 kilogramai pomidorų,
3 šaukštai druskos,
1 šaukštas cukraus,
Vyšnių lapų,
Krapų žiedynų,
Juodųjų serbentų lapų,
Česnako galva,

Pomidorus nuplauname, nusausiname ir sudedame vieną priekito į stiklainį. Sluoksniuojame su prieskoniais, česnakais. Ant viršaus užpilame cukrų ir druską. Užpilame švarų ir šaltą vandenį. Uždedame orą ribotai praleidžiantį dangtį. Tai gali būti švarus medvilnis audeklas, medinis dangtelis, plastikinis dangtis.
Optimali pirminio rūgimo temperatūra apie 20 - 22 laipsniai. Pirminis rūgimas vyksta apie 3- 4 dienas. Simptomas susidrumstęs skystis.
  Po to stiklainiai perkeliami į vėsią patalpą, rūsį. Geriausia temperatūra apie 0 -2 laipsniai.  Pomidorai tinkami vartoti būna praėjus nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių.

žali rauginti pomidorai

Rauginti pomidorai žiemai

Raudoni prisirpę rauginti pomidorai daug kam gerokai labiau patinka. Sukaupia prisirpę pomidorai apie 5 -6 procentus cukraus, daugiausiai gliukozės ir fruktozės. Jo turėtų pakakti. Rauginimo procesas tas pats.

Aštrumui pasiekti galima įdėti aštriosios paprikos ankštį.

rauginti pomidorai ziemai  

 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Brusketa su pomidorais

Populiaraus itališko užkandžio brusketa receptas

Gražgarsčių ir pomidorų salotos

Sveikos ir vegetariškos rukolos salotos su pomidorais

Konservuotos pupelės pomidorų tyrėje

Klasikinių konservuotų pupelių pomidorų tyrėje receptas

Marinuoti žali pomidorai

Žalių pomidorų marinavimas žiemai, klasikinis receptas

Marinuotų daržovių asorti žiemai

Daržovių asorti marinavimo receptas

Marinuotų pomidorų ir agurkų asorti

Agurkai marinuoti su žaliais pomidorais žiemai receptas

Paprika pomidorų sultyse žiemai

Troškintos paprikos su pomidorais receptas be acto žiemai

Pomidorai savo sultyse žiemai

Konservuoti pomidorai savo sultyse žiemai, klasikinis pomidorų konservavimo receptas

Pomidorų konservavimas

Marinuoti pomidorai žiemai ir pomidorai savo sultyse, mišrainės su pomidorais žiemai

Pomidorų mišrainė žiemai su česnakais

Pomidorų mišrainės žiemai receptas su česnaku

Rauginti pomidorai žiemai

Žalių ir prisirpusių pomidorų rauginimas

Tabule salotos

Libanietiškos bulguro kruopų, pomidorų ir petražolių salotos tabbouleh

Čili troškinys

Aštraus čili troškinio receptas