Ką skanaus greitai pagaminti draugų kompanijai. Neabejotinai vienas iš geriausių pasirinkimų čili sriuba, ypač jei kompanija ką tik grįžo po pasivaikščiojimo šaltyje. Dvidešimt minučių ir ant stalo garuoja lėkštės skanios, aštrios, kvapnios čili sriubos.
Čili sriuba arba čili troškinys, gali būti žinomas kaip chili con carne, iš ispanų kalbos verčiant čili su mėsa. Ji yra Teksaso valstijos nacionalinis valgis. Tai patiekalas, kuris yra paprastai gaminamas, yra sotus, aštrus bei šiltas. Čili yra pelniusi pripažinimą kaip patiekalas, iš kurio atsirado „Tex-Mex“ virtuvė.
Čili sriubą galima pagaminti greitai, galima ištęsti malonumą valandoms. Čili sriubą galima konservuoti ir esant poreikiui greitai pašildyti įpilant kiek sultinio.
Čili sriubos
Tradicinė čili sriuba - tai pagrindinė čili sriubos rūšis, kuri yra ruošiama iš pomidorų, pupelių, maltos jautienos, čili pipirų ir kitų priedų, tačiau yra gaminamos ir žinomos dar kitos šio troškinio rūšys:
- Žaliasis čili troškinys (žinomas kaip „chili verde“) - paprastai gaminamas iš kiaulienos gabaliukų, kurie lėtai virti vištienos sultinyje, česnake, žaliuose pomidoruose ir skrudintame žaliame čili, taip pat papildomai dedama ir įvairių čili pipirų. Šis troškinys yra vidutiniškai ar labai aštrus Naujosios Meksikos troškinys arba padažas.
- Baltasis čili troškinys (žinomas kaip „chili blanco“) - patiekalas gali atrodyti baltesnis ir yra skystesnis, nėra tirštas troškinys. Gaminamas naudojant vištienos arba kalakutienos mėsą ir sultinį, žaliuosius čili pipirus ir baltąsias pupeles. Patiekiant dažnai pridedama grietinė arba baltas sūris.
- Vegetariškas čili troškinys (žinomas kaip „chili sin carne“) - augant vegetarizmui išpopulerėjo ir pats troškinys. Dažnai naudojami tofu, burokėliai, moliūgai, grybai ar bulvės. Ši sriuba yra gaminama be mėsos, todėl galima į ją dėti daug skirtingų daržovių variacijų.
Tobula čili sriuba ir jos ingredientai
Čili sriuba dažniausiai yra gaminama iš maltos jautienos, česnakų, pomidorų, aitriųjų čili pipirų, pupelių ir svogūnų. Kartais įdėjus saldesnio ingrediento yra puikus būdas sukurti subalansuotą skonį, pavyzdžiui, kaip kečupas ar rudasis cukrus arba morkos.
- Sultinys - sultinys suteikia papildomo gero skonio, galima naudoti ir jautienos kaulus. Kai sultinys verdamas iš kokybiškos mėsos gali būti naudingas sveikatai ir pasižymėti gydomosiomis savybėmis, todėl tai ne tik skanu, bet ir naudinga. Taip pat vietoj sultinio galima naudoti vandenį.
- Mėsa - tai yra pagrindinis tradicinės čili sriubos ingredientas, mėsa turėtų būti sumalta. Šioje sriuboje populiariausia mėsa yra jautienos, bet galima naudoti ir kitas, tai yra kiaulienos arba kiaulienos ir jautienos mišinį.
- Pupelės - pupelės pagardina troškinį, todėl labai populiaru į čili sriubą dėti raudonąsias pupeles. Dažniausiai naudojamos aštrios konservuotos pupelės.
- Čili pipirai - dedant į sriubą čili pipirus, jie suteikia aitrumo. Galima rinktis didesnio arba mažesnio aitrumo bei skonio ir aromato pipirus, taip pat galima išbandyti ne vieną pipirų rūšį.
- Pomidorai - taip pat labai svarbus troškinio ingredientas. Yra naudojami konservuoti pomidorai iš skardinės su visu skysčiu arba švieži pomidorai, kuriems reikia nulupti odeles bei juos nuplikyti. Taip pat jeigu norima suteikti stipresnio skonio yra naudojamas pomidorų padažas.
- Kitos daržovės - tai raudonosios paprikos, konservuoti kukurūzai, svogūnai, česnakai ar kitos daržovės. Taip pat galima dėti ir daržoves pagal skonį, kaip pavyzdžiui morkas.
- Prieskoniai - norint, kad čili sriuba būtų daroma aštresnė, reikėtų rinktis ir aštresnius prieskonius. Tam gali tikti saldžiosios paprikos milteliai, druska, prieskoniai jautienai, džiovintas mairūnas ar raudonėlis ir kiti.
Tradicinės čili sriubos receptai
Sunku teigti kokia yra tradicinė čili sriuba, nes ingredientų įvairovė gali būti labai didelė. Pirmiausia gali būti skirtinga jautiena, skirtingos pupelės ar skirtingos aitriosios paprikos, o jų įvairovė yra labai didelė ir jeigu norisi rinktis kitokias rūšis, nuo to nepasikeis pati sriuba, ši sriuba gali būti kitokia, geriausia nebijoti ir galvoti kokių skonių balansas labiausiai patinka, ar aštresnis, ar tirštesnis, ar skystesnis bei sultingesnis.
Reikalingi produktai:
Jautienos faršas: 500 gramų
Pomidorų pasta: 2 stiklinių
Svogūnai: 3
Česnakas: 4 skiltelių
Raudonosios paprikos: 1
Konservuotos raudonosios pupelės: 2 skardinės
Konservuoti pomidorai be odelių savo sultyse: 2 skardinių
Raudonosios paprikos: 1
Alyvuogių aliejus: šlakelio (kepimui)
Džiovintas raudonėlis: 2 arbatinių šaukštelių
Džiovintas bazilikas: 2 arbatinių šaukštelių
Mėgiami prieskoniai maltai mėsai: 1-2 a. š.
Čili pipirai: 2 arba galima pakeisti 2 a. š. maltais čili prieskoniais
Saldžiosios paprikos milteliai: 2 a. š.
Džiovinti raudonėliai: 1 a. š.
Druska, pipirai: pagal poreikį
poros saujų: tarkuoto fermentinio sūrio
Gaminimas:
- Pirmiausia jautienos faršą reikia paruošti naudojant prieskonius. Česnakus sutrinti arba smulkiai sukapoti, svogūnus supjaustyti. Padruskinti, papipirinti, apibarstyti mėgstamais maltos mėsos prieskoniais arba džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis, česnakus sutrinti arba smulkiai sukapoti, svogūnus supjaustyti.
- Keptuvėje apkepti su alyvuogių aliejumi svogūnus bei česnakus, apie 5 minutes.
- Vėliau sudėti faršą, smulkiai supjaustytą čili pipirą ar suberti čili miltelius, susmulkintą papriką bei viską kartu kepti apie 15 minučių.
- Tada į puodą sudėti apkepintą faršą, supilti pomidorų pastą. Pomidorus patraiškyti šaukštu, šakute arba tiesiog truputį pasmulkinti bei sudėti į puodą ir dar patroškinti.
- Paskui, žiūrint kokį troškinį norima gauti, galima visą masę pertrinti trintuvu arba palikti taip, kaip yra.
- Paskutinis žingsnis - reikia sudėti nusausintas pupeles, įberti saldžiosios paprikos bei kitų prieskoninių žolelių ir dar truputį pavirti.
Skaniausia valgyti ir gražiausia patiekti su paskrudintomis ir česnaku įtrintomis batono riekelėmis arba pašildytomis česnakinėmis bandelėmis.
Meksikietiška čili sriuba
Meksikietiškai čili sriubai dažniausiai naudojama jautiena. Puikus pasirinkimas būtų įsigyti kulninę, nes būtent jos sultinys įgauna kaulų čiulpų ir mėsos skonį, pati mėsa yra labai sultinga ir turi daug skonio, kas puikiai tinka sultinio gaminimui. Pačią mėsą geriausia naudoti šviežią, todėl geriausia įsigyti iš ūkininkų arba turgelių.
Reikalingi produktai:
Maltos jautienos faršas: 500 g
Čili pipiro: 1 (galima naudoti ir daugiau)
Paprikos: 1
Skiltelių česnakų: 4
Svogūnai: 3
Pomidorų pastos: 2 šaukštų
Malto čili: 1 (galima naudoti ir daugiau)
Maltos paprikos: 1 šaukšto
Sultinio arba vandens: 400 ml (galima ir daugiau, žiūrėti pagal norimos sriubos tirštumą)
Konservuotų raudonųjų pupelių: 1 skardinės
Konservuotų, smulkintų pomidorų: 1 skardinės
Konservuotų kukurūzų: 1 skardinės
Čili pipiro: 1 (galima naudoti ir daugiau)
Paprikos: 1
Skiltelių česnakų: 4
Svogūnų: 3
Pomidorų pastos: 2 šaukštų
Malto čili: 1 šaukštelio (galima naudoti ir daugiau)
Maltos paprikos: 1 šaukšto
Rudojo cukraus: 1 šaukšto
Džiovinto mairūno: 0,5 šaukštelio
Kitas daržoves galima rinktis pagal skonį: 2 morkos
Pagal skonį druskos, pipirų
Aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Jeigu yra išsirenkamas sultinys, pirmiausia jį reikia užvirti ir palikti virti apie 2 valandas.
- Keptuvėje su aliejumi apkepamas susmulkintas svogūnas, kad svogūnas karamelizuotųsi ir kepamas apie 5 minutes.
- Vėliau kartu įdedamas česnakas ir kepamas apie 3 minutes.
- Tada įdedama ir kartu apkepama mėsa apie 5 minutes, vėliau kartu sumaišomas maltas čili pipiras ir malta paprika.
- Vėliau apkepamos kitos daržovės, susmulkinta paprika, susmulkinta morka ir smulkintas čili pipiras, kepama apie 3 minutes.
- Visos daržovės suberiamos į puodą, taip pat ir mėsa. Tada į puodą suverčiama skardinė konservuotų, smulkintų pomidorų, supilamas sultinys arba vanduo, įdedama pomidorų pasta, džiovinti mairūnai, cukrus, jis subalansuoja pomidorų rūgštumą, ir pagardinama druska, pipirais.
- Vėliau reikia užvirti, sumažinti ugnį ir virti apie 30 minučių. Pamaišyti ir stebėti ar sriuba nėra per tiršta.
- Galiausiai į sriubą sudedamos perplautos konservuotos pupelės ir kukurūzai, pagal skonį galima papildyti prieskoniais ir jeigu trūksta, galima įpilti dar vandens ar sultinio, viską vėl užvirti, sumažinti ugnį ir virti dar 10 minučių.
- Kai sriuba jau yra išvirus, galima palikti pastovėti, kad skoniai pasiskirstytų apie 10 minučių.
Patiekti galima su tarkuotu sūriu ir petražolėmis. Taip pat skrudinta balta česnakine duona, prancūziška duona su česnakiniu sviestu arba su paprastu, truputį apskrudintu batonu.
Aštri čili sriuba
Jeigu mėgstate aštrią sriubą, čili sriuba yra puikus pasirinkimas, nes galite pasirinkti norimą aštrumą, o pati sriuba ne tik sušildys, bet ir suteiks puikaus skonio.
Reikalingi produktai:
Jautienos faršo: 500 gramų (arba smulkiai supjaustyto kumpio)
Konservuotų pomidorų: 400 gramų (savo sultyse, be odelių)
Konservuotų pupelių: 400 gramų (aštrių)
Pomidorų padažas: 100 gramų (aštraus)
Konservuotų kukurūzų: 150 gramų (pusė skardinės)
Raudonosios paprikos: 1
Svogūnų: 1
Aitriosios paprikos: 1
Česnako: 2
Aliejaus
Maltos raudonosios paprikos (šiek tiek)
Aitriosios paprikos miltelių (šiek tiek)
Prieskonių jautienai (šiek tiek)
Druskos (šiek tiek)
Patiekiant naudoti tarkuotą sūrį
Pagal poreikį česnakinės bandelės prie patiekalo
Gaminimas:
- Pirmiausia česnako skilteles, pomidorus, čili pipirą, papriką ir reikia sumalti arba sutrinti elektriniu trintuvu taip, kad liktų šiek tiek gabaliukų.
- Keptuvėje įkaitinti aliejų ir tada apkepinti jautienos faršą kartu su smulkiai supjaustytu svogūnu.
- Vėliau į puodą supilti sumaltą daržovių masę, faršą, konservuotas pupeles ir pomidorų padažą. Jeigu norisi skystesnės sriubos, galima įdėti šiek tiek daugiau pomidorų padažo arba galima įpilti sultinio arba truputį vandens.
- Suberti prieskonius ir druską ir viską gerai išmaišyti
- Ant silpnos ugnies troškinti apie 15 - 20 minučių iki norimo tirštumo. Į troškinimo pabaigą, jeigu norima, galima sudėti konservuotus kukurūzus ir dar keletą minučių patroškinti.
Patiekiant karštą sriubą reikia supilstyti į dubenėlius, galima patiekti su česnakiniu batonu, apibarstyti tarkuotu sūriu, petražolėmis.
Čili sriubos legendos ir istorija
Istoriškai manoma, kad XIX a. Kaubojai ruošdavo ruošinius, kuriuos tereikėjo užpilti vandeniu. Pirmiausia džiovintą jautieną, taukus, druską, čili pipirus supresuodavo į „plytas“ ir pasiimdavo jas kartu su savimi. Kelionės metu šį ruošinį tereikėjo užpilti vandeniu, virti puoduose ir pridėti turimų priedų.
- Kai kurios legendos pripažįsta Ispanijos seserį María de Ágreda, kaip žinomą kaip „Lady in Blue“, kuri, matyt, vienoje iš daugybės vizijų regėjo šią „aitriąją sriubą“ ir XVII amžiuje ją išmokė vietinius amerikiečius.
- Pagal Indijos legendą, „Lady in Blue“ taip pat išmokė juos ugningai raudono troškinio, kuris per kitą šimtmetį buvo žinomas kaip čili con carne.
- Kita legenda teigia, kad imigrantai iš Kanarų salų atsivežė čili receptą, kai 1700 -ųjų pradžioje apsigyveno San Antonijuje.
Kaip patiekti čili sriubą?
Čili sriuba yra tiekiama labai įvairiai. Pavyzdžiui su smulkiai pjaustytais svogūnais, smulkintais svogūnų laiškais, su tarkuotu sūriu, petražolėmis ar grietine. Taip pat gali būti tiekiama su česnakiniu batonu, kukurūzų duona ar juoda duona, susuktomis tortilijomis ar tortilijų traškučiais.
Temos straipsniai
Brusketa su pomidorais
Populiaraus itališko užkandžio brusketa receptas
Cukinijų, pomidorų ir agurkų mišrainė žiemai
Saldžiarūgštės mišrainės žiemai su agurkais, pomidorais ir cukinijomis receptas
Gražgarsčių ir pomidorų salotos
Sveikos ir vegetariškos rukolos salotos su pomidorais
Jautienos čili sriuba
Jautienos čili sriubos receptas, kaip pagaminti tobulą čili sriubą
Konservuotos pupelės pomidorų tyrėje
Klasikinių konservuotų pupelių pomidorų tyrėje receptas
Marinuoti žali pomidorai
Žalių pomidorų marinavimas žiemai, klasikinis receptas
Marinuotų daržovių asorti žiemai
Daržovių asorti marinavimo receptas
Marinuotų pomidorų ir agurkų asorti
Agurkai marinuoti su žaliais pomidorais žiemai receptas
Naminis pomidorų padažas
Geriausių naminių pomidorų padažų receptai
Paprika pomidorų sultyse žiemai
Troškintos paprikos su pomidorais receptas be acto žiemai
Pomidorai savo sultyse žiemai
Konservuoti pomidorai savo sultyse žiemai, klasikinis pomidorų konservavimo receptas
Pomidorų konservavimas
Marinuoti pomidorai žiemai ir pomidorai savo sultyse, mišrainės su pomidorais žiemai
Pomidorų mišrainė žiemai su česnakais
Pomidorų mišrainės žiemai receptas su česnaku
Rauginti pomidorai žiemai
Žalių ir prisirpusių pomidorų rauginimas, kaip rauginti pomidorus
Tabule salotos
Libanietiškos bulguro kruopų, pomidorų ir petražolių salotos tabbouleh
Čili sriuba
Meksikietiškos čili sriubos receptas, tobula čili sriuba, kaip pagaminti skanią čili sriubą
Čili troškinys
Aštraus čili troškinio receptas