Rauginti pomidorai yra geriau įsisavinami organizmo. Tai yra dėl kitokių konservacijos procesų nei marinavimo metu. Rauginimo metu pagrindinis konservantas yra pieno rūgštis. Pieno rūgštis susidaro pieno bakterijoms perdirbant cukrų. Fermentacijos metu keičiama pomidorų lastelių struktūra ir jis tampa geriau įsisavinamas organizmo.
Pieno rūgšties bakterijoms pati geriausia terpė yra 3 procentų druskos tirpalas. Tai valgomas šaukštas druskos litrui vandens. Dedama druska be jodo.
Rauginimo metu taip pat dalyvauja mielės , acto bakterijos. Tinkamoje temperatūroje ir sąlygose pieno rūgšties bakterijos nuslopina kitų mikroorganizmų veiklą. Svarbi sąlyga yra švara, kad išvengti patogeninių mikroorganizmų.
Žalių pomidorų rauginimas
Žali pomidorai turi savyje nuodingo solanino, kaip pažaliavusios bulvės. Rauginimo metu solaninas išnyksta. Cukraus žali pomidorai turi minimalų kiekį, o jo reikia pieno bakterijų veiklai. Jo bus dedama papildomai.
Kiekiai trijų litrų stiklainiui:
2 kilogramai pomidorų,
3 šaukštai druskos,
1 šaukštas cukraus,
Vyšnių lapų,
Krapų žiedynų,
Juodųjų serbentų lapų,
Česnako galva,
Pomidorus nuplauname, nusausiname ir sudedame vieną priekito į stiklainį. Sluoksniuojame su prieskoniais, česnakais. Ant viršaus užpilame cukrų ir druską. Užpilame švarų ir šaltą vandenį. Uždedame orą ribotai praleidžiantį dangtį. Tai gali būti švarus medvilnis audeklas, medinis dangtelis, plastikinis dangtis.
Optimali pirminio rūgimo temperatūra apie 20 - 22 laipsniai. Pirminis rūgimas vyksta apie 3- 4 dienas. Simptomas susidrumstęs skystis.
Po to stiklainiai perkeliami į vėsią patalpą, rūsį. Geriausia temperatūra apie 0 -2 laipsniai. Pomidorai tinkami vartoti būna praėjus nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių.
Rauginti pomidorai žiemai
Raudoni prisirpę rauginti pomidorai daug kam gerokai labiau patinka. Sukaupia prisirpę pomidorai apie 5 -6 procentus cukraus, daugiausiai gliukozės ir fruktozės. Jo turėtų pakakti. Rauginimo procesas tas pats.
Aštrumui pasiekti galima įdėti aštriosios paprikos ankštį.
Temos straipsniai
Brusketa su pomidorais
Populiaraus itališko užkandžio brusketa receptas
Cukinijų, pomidorų ir agurkų mišrainė žiemai
Saldžiarūgštės mišrainės žiemai su agurkais, pomidorais ir cukinijomis receptas
Gražgarsčių ir pomidorų salotos
Sveikos ir vegetariškos rukolos salotos su pomidorais
Jautienos čili sriuba
Jautienos čili sriubos receptas, kaip pagaminti tobulą čili sriubą
Konservuotos pupelės pomidorų tyrėje
Klasikinių konservuotų pupelių pomidorų tyrėje receptas
Marinuoti žali pomidorai
Žalių pomidorų marinavimas žiemai, klasikinis receptas
Marinuotų daržovių asorti žiemai
Daržovių asorti marinavimo receptas
Marinuotų pomidorų ir agurkų asorti
Agurkai marinuoti su žaliais pomidorais žiemai receptas
Naminis pomidorų padažas
Geriausių naminių pomidorų padažų receptai
Paprika pomidorų sultyse žiemai
Troškintos paprikos su pomidorais receptas be acto žiemai
Pomidorai savo sultyse žiemai
Konservuoti pomidorai savo sultyse žiemai, klasikinis pomidorų konservavimo receptas
Pomidorų konservavimas
Marinuoti pomidorai žiemai ir pomidorai savo sultyse, mišrainės su pomidorais žiemai
Pomidorų mišrainė žiemai su česnakais
Pomidorų mišrainės žiemai receptas su česnaku
Rauginti pomidorai žiemai
Žalių ir prisirpusių pomidorų rauginimas, kaip rauginti pomidorus
Tabule salotos
Libanietiškos bulguro kruopų, pomidorų ir petražolių salotos tabbouleh
Čili sriuba
Meksikietiškos čili sriubos receptas, tobula čili sriuba, kaip pagaminti skanią čili sriubą
Čili troškinys
Aštraus čili troškinio receptas