Pomidorų konservavimas
Atnaujinta: 2020-08-19

Savo sultyse marinuoti pomidorai žiemai

Pomidorus savo sultyse galima pagaminti keliais būdais. Dažniausiai papildomai be druskos ir cukraus į pomidorus nieko nededa, tačiau visai tinka česnakai ir pipirai.


 3 kilogramų nedidelių pomidorų

 2 kilogramų didelių pomidorų

 3 šaukšai  druskos

3 šaukštai cukrus

 

Mažus pomidorus nuplauname, išpjauname  uodegėles ir įmetame 2 minutėms į verdantį vandenį, vėliau į šaltą. Tai padės greitai nulupti pomidorų odelę. Nuluptus pomidorus nespaudžiant sudedam į stiklainius, apie 2/3 tūrio. 

Didelius pomidorus supjaustykite ir virkite puode, uždengę dangčiu. Masę pertriname per sietelį arba sublenderiuokite. Į 1 litrą sulčių  įberiama po 1 šaukštą cukraus ir druskos. Galima ir  žiupsnelį cinamono. Gautomis karštomis sultimis užpilami  stiklainyje sudėti pomidoriukai. Stiklainiukus be dangtelių dar įdedam į puodą ir palaikom verdančiame vandenyje apie 15 minučių. Tada užsukam dangtelius ir palaikom apvertus kol atauš. 

Pomidorai savo sultyse

Kitas receptas kiek labiau paplitęs. Pomidorai marinuojami be papildomų sulčių. Pomidorus nulupame ir sugrūdame, kad neliktų laisvų tarpų. Prieš tai įdedam pipirų , galima česnakų. Ant viršau užpilam druskos ir cukraus. Litrui reikia po nekupiną šaukštą. 
  Neužsuktus stiklainiukus įstatome į puodą ir laikome verdančiame vandenyje apie 15 minučių. Po to užsukam stiklainiukus ir apvertus ataušiname.

 

Marinuoti žali pomidorai

Konservavimui geriausia naudoti kiek sirpstančius pomidorus. Pomidorai su česnakais ir morkomis puikiai atrodo ant stalo ir stiklainiuose. Šiuo nuostabiu receptu pasidalijo su manimi senas draugas.

Ingredientai:


Pomidorai - 2 kilogramai;
 3 vnt morkų;
Galva česnakų;


Marinatas:
Vanduo - 3 litrai;
Druska - 90 gramų;
Cukrus nepilna stiklinė;
Actas - stiklinė;
Juodieji pipirai - 20 žirnių;
Laurų - 2 lapai;
Aliejus - 3 šaukštai.

Nuplaukite morkas, nulupkite, supjaustykite plonais apskritimais. Plokštelėmis supjaustome nuluptas česnako skilteles.
Pomidorus nuplauname ir įpjauname pomidorą dviem trečdaliais. Į pjūvį įdėkite morkos ir česnako skiltelę. Tokiu būdu paruošti pomidorai sudedami į stiklainius.
Visus marinato  ingredientus, išskyrus actą, virkite penkiolika minučių. Actas supilamas  nuėmus nuo viryklės.
Daržoves užpilkite karštu marinatu , uždenkite dangčiais. Palaukiame kol atauš ir nupilame. Vėl užviriname ir užpilame. Uždedame ir užsukame dangtelius, apverčiame ir ataušiname. 

Galima du kartus nenupylinėti o  sterilizuoti 12 - 15  minučių.

 

Pomidorų sultys arba tyrė  žiemai

reikės:

1.5 šaukšto druskos
3 kg pomidorai

receptas:

Pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu ir nulupkite odą. Plaktuvu, mėsmaliu, sutarkuokite arba susmulkinkite. Per sietą ar marlinę servetėlę prapauskite gautą tyrę. Supilkite sultis į puodą, įpilkite druskos ir užvirkite. Išmaišykite ir supilkite į karštus stiklainius.

Galima naudoti ir pomidorus su plonesne odele ir jų nelupti. Daug greičiau bus ir odeles pašalinti košiant per sietelį jau juos išvirus ir sublenderiavus. Nors odelės neerzina.  Į puodą galima sudėti supjaustytus pomidorus. Išvirus ir palaikius dešimtį minučių jie blenderiuojami, pridedama druskos. Visai geras skonis kartu su pomidorais sudėjus pjaustytos paprikos. Santykiu 1/5. 
  Ilgiau verdant gaunama tyrė ar pomidorų padažas. 

Pomidorų konservavimas

Daug kas mėgsta kiek tirštesnes pomidroų sultis. Jos gali būti geriamos, gali būti naudojamos patiekalams, sriuboms.

 

Džiovinti pomidorai

reikės:

1kg pomidorai

50g alyvuogių aliejus

receptas:

Pomidorų skilteles sudėkite ant popierinio rankšluosčio ir palikite 15 minučių.

Pomidorų skilteles sudėkite ant grotų.

Orkaitės apačioje padėkite skardą su vandeniu.

Džiovinkite įkaitintoje orkaitėje 100 laipsnių temperatūroje apie 9 valandas.

 

 

Marinuotų pomidorų asorti su daržovėmis

Pomidorų ir kitų daržovių asorti yra kiekvieno šventinio stalo puošmena. Asorti tinka praktiškai visos daržovės. mes mėgstam agurkus, cukinijas arba aguročius, šparagines pupeles, paprikas. Pomidorų tokiame asorti dedame apie trečdalį.

 

Ingredientai
Dražovių - 1500 gramų,
Pomidorai - apie 800 gramų,
Svogūnas - 2 galvos,
Česnakai - pora skiltelių.
Pagardai: pipirai, lauro lapas, kalendra.


1 litrui marinato

Druska - 1 šaukštas.
Cukrus - 2 šaukštai.
Acto 9 proc - 70 ml

 

 Jei agurkai yra švieži, tada pakanka juos gerai nuplauti. Jei jie gulėjo kelias dienas reikėtų į šaltą vandenį 6-8 valandoms. Agurkams apipjaustomi galiukai iš abiejų pusių.  Cukinijos, paprikos, svogūnai supjaustomi.

Nuplautus pomidorus subadome dantų krapštuku. Tai užtikrina, kad jų oda nebus įtrūkusi nuo karšto sūrymo ir kad ji netaps beformė.

Svogūną ir česnaką nulupkite ir supjaustykite pakankamai dideliais gabalais. Gali tikti ir krapai, petražolė, kalendra. Prieš dedant į stiklainius nušutinama verdančiu vandeniu.  

 

 Ant dugno sudedami prieskoniai. Juodieji pipirai 5–6 žirneliai, kvapieji pipirai  4–6 gabalėliai viename inde, pora lauro lapų, česnakai, kalendra, žolelės pagal skonį.

Pomidorus ir daržoves sudedame kaip galima tvirčiau vienas šalia kito.  Geriausia daržoves sluoksniuoti. Svogūnus dažniausiai dedu kaip viršutinį sluoksnį. 

Paruošiamas marinatas, užverdamas ir supilamas ant daržovių asorti. Geriau laikysis jei užpilsite 2 kartus. Po pirmo užpylimo palaukiame kol kiek pravės. Nupilame, dar kartą užverdame ir vėl užpilame. Tada užsukame dangtelius ir apverčiame kol atvės. 

Marinuotu pomidorų ir daržovių asorti žiemai

Marinuotų pomidorų mišrainė su kitomis daržovėmis tampa tikra šventinio stalo puošmena

 

Saldžiarūgščiai marinuoti pomidorai

reikės:
1kg pomidorų,
1 svogūnas,
skiltelė česnako,

Marinatui 1 litrui vandens,
4 žirneliai juodųjų pipirų,
lauro lapas
Krapai
1 šaukštas druskos,
2 šaukštai  cukraus,
2 šaukštai  9% acto.

Receptas:

Pomidorai nuplaunami, sudedami kartu su riekelėmis pjaustytais svogūnais į stiklainius. Svogūnai sukelia rūgimo riziką, todėl jei nėra daug patirties geriau apsiriboti vien pomidorais. Sudedam česnako skilteles ir krapus, geriausia stiebą arba žiedyną su sėklomis.
  Iš likusių acto, pipirų, lauro lapelių,druskos, cukraus,  išverdamas marinatas, panašiai būna 1 litras marinato 3 kilogramams pomidorų. Įpilama į stiklainį ir palaukiama kol atauš. Nupilama į puodą ir vėl verdama. Nupilti labai patogu su skylėtu dangteliu . Vėl užpilama ir užsukama dangteliais. Palaikom apvertus kol atauš. 

Saldžiarūgščiai marinuoti pomidorai

 

Pomidorų mišrainė žiemai su cukinija

reikės:


2 šaukštai  augalinio aliejaus
1 svogūnas
1 skiltelė česnako
500 g pomidorų
1 valgomasis šaukštas baziliko
1 šaukštas druskos
1 šaukštas 9 proc acto,
pusė šaukštelio juodųjų pipirų,
500 g mažų cukinijų


receptas:

Įkaitinamas aliejus suberiamas  susmulkintas svogūnas, česnakas ir pakepinama kol apskrus.
Pomidorus minutę užpilkite verdančiu vandeniu ir nuimkite odelę. Supjaustykite minkštimą į vidutinius kubelius. Galima nenuiminėti jei naudojami plonos odelės pomidorai. 
Į svogūną ir česnaką įdedama pomidorai, susmulkinti bazilikai, įdedama druska ir pipirais. Troškinkite, kol gaunamas gana tirštas padažas. 
Nuplaukite mažas cukinijas, nupjaustykite galus ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Cukinijos sudedamos į troškinį ir ant mažos ugnies troškinama apie 20 minučių.

Gauta pomidorų ir cukinijų mišrainė sudedama į stiklainiukus. Užsukami dangteliai, apverčiama ko atauš.

 

Pomidorų mišrainė žiemai su svogūnais ir morkomis

reikės:

1.5 kilogramai pomidorų
750 g morkų
500 g svogūnų
100 mililitrų aliejaus
100 mililitrų acto 9%
100 g cukraus
3 skiltelės česnako
1 šaukštas druskos
 
receptas:
 
Pomidorus supjaustome,  pakaitiname ir sumalame. 
 
Morkas sutarkuokite, svogūnus ir česnakus supjaustykite.
 
įkaitinkite aliejų, apkepinti svogūnus, sudėkite morkas ir česnaką, kepkit dar 5 minutes.
 
Sudėti pomidorų pastą, berti druską, cukrų. Patroškinti apie 20-30 minučių, kol nugaruos šiek tiek skysčio. Supilti actą, permaišyti ir užvirinti.
 
Dar kol karšta sudėkite viską į stiklainius ir užsukite

 

 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Brusketa su pomidorais

Populiaraus itališko užkandžio brusketa receptas

Cukinijų, pomidorų ir agurkų mišrainė žiemai

Saldžiarūgštės mišrainės žiemai su agurkais, pomidorais ir cukinijomis receptas

Gražgarsčių ir pomidorų salotos

Sveikos ir vegetariškos rukolos salotos su pomidorais

Jautienos čili sriuba

Jautienos čili sriubos receptas, kaip pagaminti tobulą čili sriubą

Konservuotos pupelės pomidorų tyrėje

Klasikinių konservuotų pupelių pomidorų tyrėje receptas

Marinuoti žali pomidorai

Žalių pomidorų marinavimas žiemai, klasikinis receptas

Marinuotų daržovių asorti žiemai

Daržovių asorti marinavimo receptas

Marinuotų pomidorų ir agurkų asorti

Agurkai marinuoti su žaliais pomidorais žiemai receptas

Naminis pomidorų padažas

Geriausių naminių pomidorų padažų receptai

Paprika pomidorų sultyse žiemai

Troškintos paprikos su pomidorais receptas be acto žiemai

Pomidorai savo sultyse žiemai

Konservuoti pomidorai savo sultyse žiemai, klasikinis pomidorų konservavimo receptas

Pomidorų konservavimas

Marinuoti pomidorai žiemai ir pomidorai savo sultyse, mišrainės su pomidorais žiemai

Pomidorų mišrainė žiemai su česnakais

Pomidorų mišrainės žiemai receptas su česnaku

Rauginti pomidorai žiemai

Žalių ir prisirpusių pomidorų rauginimas, kaip rauginti pomidorus

Tabule salotos

Libanietiškos bulguro kruopų, pomidorų ir petražolių salotos tabbouleh

Čili sriuba

Meksikietiškos čili sriubos receptas, tobula čili sriuba, kaip pagaminti skanią čili sriubą

Čili troškinys

Aštraus čili troškinio receptas