Šviežiai rauginti agurkai
Atnaujinta: 2020-06-07
  • šviežio rauginimo agurkai

    Rauginti  agurkai yra geriau organizmo įsisavinami nei švieži. Agurko fermentacijos metu dalyvauja gerosios bakterijos, probiotikai, fermentai. Jie pakeičia agurko struktūrą ir pakeičia dalį jo medžiagų taip, kad jos tampa geriau įsisavinamos organizmo. Taip pat kartu su raugintu agurku į žarnyną patenkantys mikroorganizmai teigiamai veikia žarnyną. Pastaruoju metu fermentuoto maisto poveikis laikomas vienu iš geriausių būdų stiprinti imunitetą ir net gydyti žarnyno sistemos ligas.  Tadiciškai nėščiąsias traukia prie rauginto agurkėlio. Tai paprasčiausias būdas sustiprinti žarnyno mikloflorą, kas teigiamai paveikia reikiamų medžiagų įsisavinimą. Taip pat rauginto agurko ar marinato norisi per pagirias. Gerosios bakterijos ir probiotikai pašalina iš organizmo toksiškas medžiagas. Mikrofloros atstatymas suaktyvina metabolizmą kas teigiamai veikia svorio mažėjimą.

    Skaniam ir organizmui naudingo šviežio rauginimo agurkui pagaminti galioja kelios taisyklės. Pagrindas tai švarus vanduo. Jis neturėtų būti chloruotas, tai sumažins mikroorganizmų veikimą. Iš švaraus vandens daromas marinatas kuriuo užpilami agurkai. Švara vienas iš esminių gero rauginto agurkų taisyklių.
  
   Marinavime naudojami serbentų, vyšnių ir krienų lapai. Tikėtina ant šių lapų taip pat yra procesui reikalingi mikroorganizmai. 

  Yra du agurkų marinavimo būdai, karštame ir šaltame vandenyje. Karštame vandenyje agurkai pasigamina gerokai greičiau, mažiau nei per dieną. Karšto paruošimo šviežio rauginimo agurkų skonis būna toks pat puikus kaip ir šalto rauginimo. Vis dėl to tikėtina, kad šalto rauginimo agurkai turi daugiau naudingų medžiagų, mikroorganizmų ir probiotikų.

 Šviežio raugimo agurkai šaltame marinate

 2 kg šviežių agurkų, jei agurkai parduotuviniai palaikom trejetą valandų šaltame vandenyje,
Po 6 vyšnios, juodųjų serbentų lapelius, šviežių krapų stiebus, petražolės, šešis česnako skilteles. Porą lauro lapelių ir krieno lapą.

  Marinatas šviežio raugimo agurkams:
  Darome marinatą iš 1,5 litro vandens, 2 šaukštų druskos, 1 šaukšto cukraus, šaukštelį grūstų juodųjų ir kvapių pipirų.

  Šviežio rauginimo agukų gaminimas

   Sluoksniuojame stiklainyje agurkus ir lapus, prieskonines žoles, česnakus.

   Pagaminame marinatą virindami  vandenį su druska, cukrumi, lauro lapeliais, pipirais. Ataušinus  iki kambario temperatūros ir užpilame rauginamus agurkus ir lapus. Užarome dangteliu. 
  Patys skaniausi agurkai po dviejų dienų. Geriau laikyti šaltai, nes šilumoje perrūgsta.
  Norint padaryti aštrius agurkus į marinatą galima įdėti ankštį aštriosios paprikos.

  Traškūs šviežiai rauginti agurkai karštame marinate

1 kg. agurkų,
4 skiltelės česnako,
Po saujelę juodųjų serbentų, vyšnių lapų, krapų stiebų ir viršūnėlių, krieno lapų ar šaknį
Litras vandens, 2 šaukštai druskos, šaukštelis cukraus, šešetas juodųjų ir kvapiųjų pipirų žirnelių

Agurkų galiukus nupjauname. Agurkus sluoksniuojame su supjaustytomis priekoninėmis žolelėmis ir lapais  į puodą. 
 Marinatas gali būti karštas ir šaltas. Ištirpdome druską ir cukrų, užviriname vandenį ir užpilame agurkus. Agurkai bus gatavi vandeniui atšalus. 

 Sausai ir greitai raugti švieži agurkai

Šiam greito rauginimo receptui geriausiai tiks labai švieži agurkai. Jei naudoti pirktiniai agurkai reiketų bent keletą valandų palaikyti nupjovus galiukus.
  Kilogramui šviežių agurkų reikės šaukšto druskos, pusę šaukšto cukraus, pusę šaukštelio juodųjų pipirų, keturias česnako skilteles, saują krapų.
 Dedame agurkus į maišiuką ir užpildome druskos, cukraus, juodųjų pipirų mišiniu, smulkiai pjautytų krapų mišiniu. Įspaudžiame česnakus.  Sukratome viską maišelyje kokias tris minutes. palaikome valandą šiltai, dar supurtome ir įdedame į šaldytuvą trejetui valandų. Po šio laiko šviežiai rauginti agurkai bus paruošti.

 

 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Agurkuose rauginti agurkai

.Agurkų tarkyje raugintų agurkų receptas

Agurkų mišrainė su svogūnais žiemai

Pjaustytų agurkų mišrainė iš agurkų ir svogūnų žiemai

Apkepas su smidrais

Purus smidrų apkepas su kiaušinine tešla

Aštrios baklažanų salotos

Rudens daržovių, petražolių maloniai aštrios salotos-mišrainė.

Aštrūs marinuoti agurkėliai

Saldžarūgščių, aštrių ir traškių agurkėlių salotos žiemai

Brokolių salotos su džiovintomis spanguolėmis

Kaip pagaminti skanias vegetariškas brokolių su spanguolėmis salotas

Burokėlių ir cukinijų mišrainė žiemai

Skanios cukinijos ir burokėlių mišrainės žiemai receptas

Burokėlių ir svogūnų mišrainė žiemai

Mišrainės žiemai iš burokėlių su keptais svogūnais receptas

Burokėlių mišrainė su grybais žiemai

Mišrainės su burokėliais ir grybais receptas žiemai

Cukinijų mišrainė su ananasais Uncle Ben's

Uncle Ben's cukinijų mišrainės su ananasais receptas

Cukinijų, pomidorų ir agurkų mišrainė žiemai

Saldžiarūgštės mišrainės žiemai su agurkais, pomidorais ir cukinijomis receptas

Daržovių mišrainė su grybais ir ryžiais

Pomidorai, morkos, svogūnai, grybai ir ryžiai nepakartojamo skonio mišrainėje žiemai

Geriausios salotos su rukola

Rukolos salotų receptai

Konservuotos pupelės pomidorų tyrėje

Klasikinių konservuotų pupelių pomidorų tyrėje receptas

Konservuotos šparaginės pupelės žiemai

Kaip marinuoti šparagines pupeles žiemai

Lęšių salotos

Kaip pagaminti sveikas ir skanias lęšių salotas

Marinuotų daržovių asorti žiemai

Daržovių asorti marinavimo receptas

Pikantiški šaltibarščiai su rukola

Aštrių ir pikantiško skonio šaltibarščių su rukola receptas

Pomidorų mišrainė žiemai su česnakais

Pomidorų mišrainės žiemai receptas su česnaku

Pyragas su smidrais

Purus nuostabaus skonio smidrų / šparagų pyragas su voveraitėmis