Patiekalai iš cukinijos
Atnaujinta: 2020-03-09
  • cukinijos patiekalai
  • cukinijų mišrainė su paprikomisa
  • įdaryta cukinija
  • trinta cukinijų sriuba

Patiekalai iš cukinijos labai švelnūs ir puikiai derantys su kitais ingradientais. Kaip paruošti cukinijas ? Yra daugybė cukinijų paruošimo receptų, tiek šviežių tiek žiemai. Įsimintinos cukinijų sriubos, ypač trintų cukinijų sriuba. Makaronai su cukinija puikiai žinomas itališkas patiekalas. Receptus  su cukinijų konservavimu žiemai net sunku išvardinti. Tai gausios salotos su cukinijomis žiemai.

 

Trinta cukinijų sriuba

Jums reikės:
3 vidutinės cukinijos arba aguročiai
1 mažas svogūnas
2-3 šakelės šviežio baziliko 
1 česnako skiltelė
alyvuogių aliejaus
2 puodeliai daržovių sultinio arba vandens
druska, pipirai

Trintos cukinijų sriubos paruošimas

Į indą su storu dugnu supilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir jame pakepinkite supjaustytą svogūną. 
Kai tik svogūnai pasidaro minkšti, įdėkite susmulkintą česnaką, išmaišykite.
Kol svogūnai ir česnakai kepa, supjaustykite cukinijas ir įdėkite į svogūnus po to, kai česnakai šiek tiek pakepinti.
Išmaišykite, sumažinkite ugnį, įpilkite šiek tiek vandens ar sultinio ir troškinkite 5 minutes po dangčiu.
Įpilkite sultinio / vandens tiek, kad jis šiek tiek uždengtų daržoves. Jei reikia, tiesiog įpilkite vandens.
Užvirkite ir troškinkite ant labai silpnos ugnies, kol cukinijos suminkštės.
Išjungus verta kiek palaikyti sriubą  pastovėti prieš sumalant ją trintuvu. Sumalame ir įdedame keletą baziliko lapelių. Uždengus dar kiek palaikome. 

 Skoniais praturtina jei pakepinti morkas, pabaigoje įpilti samtį liesos grietinėlės.

trinta cukinijų sriuba

 

Cukinijų blynai

Cukinijos - 5 vnt
Vištos kiaušiniai - 2 
Kvietiniai miltai- 2 šaukštai
Druska  - 1/2 šaukštelio
Juodieji pipirai (+ padažui 1/2 šaukštelio) - 1/4 šaukštelio
Natūralus jogurtas be cukraus - 150 g
Kmynai  - 1/2 šaukštelio
Paprikos saldžiosios (rūkytos) - 1/2 šaukštelio
Česnakai - 1 skiltelė
Kalendra (švieži, supjaustyti) - 3 šaukštai. 
Citrinų sultys - 2 šaukštai
Alyvuogių aliejus - 2 šaukštai

 

Cukinijų blynelių gaminimas


1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Cukinijas sutarkuokite.
2. Sudėkite tarkuotą cukiniją į kiaurasamtį ant puodo, pabarstykite druska ir palikite 10 minučių.
3. Sudedam cukinijas į spaudimo maišelį, išspaudžiame sultis.
4. Kol cukinija bus laikoma  kiaurasamtyje, paruoškite padažą: sumaišome citrinos sultis, papriką, kalendrą, kmynus, jogurto be cukraus.
5. Kai būsite pasiruošę kepti blynus, dideliame dubenyje lengvai įmuškite du kiaušinius, įberkite druskos, pipirų ir miltų, išmaišykite. Į dubenį sudėkite tarkuotą cukiniją ir vėl viską gerai išmaišykite.
6. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies, įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Kepkite maždaug tris minutes, kol krašteliai paauksės. Apversčiame ir kepame  dar porą minučių iš kitos pusės. Nepamirškite įpilti aliejaus į keptuvę pagal poreikį.
7. Apkeptus blynus iš abiejų pusių sudėkite ant servetėlės, kad nebeliktų aliejaus pertekliaus, o tada - ant kepimo skardos.
8. Įdėkite blynus į orkaitę ir kepkite 8-10 minučių, kol taps traškūs. Patiekite su padažu.

Cukinijų salotos žiemai

Reikės:


Cukinijos - 2kg
šviežių svogūnų - 3-4 vnt.
Šviežios paprikos - 4-5 vnt.
Pomidorų pasta - 350 g.
Vanduo - 100g.
stalo druskos - 1 valgomasis šaukštas
Cukrus - 200g
Augalinis aliejus - 300g 
Actas 9 proc. - 100g

Kaip pagaminti cukininjų mišrainę žiemai:

Supjaustykite vidutinio dydžio cukinijas į kubelius. Įdedame cukiniją į puodą.

Paprikų išimame sėklas ir pašalinam stiebą, tada  supjaustome  juos kubeliais ir padėkite į ant mažos ugnies verdamą puodą su cukinijomis. 

Tą pačią procedūrą, kaip ir su cukinijomis ir pipirais, darome su svogūnais.

Atskirame dubenyje sumaišykite vandenį, pomidorų pastą, actą, augalinį aliejų, cukrų ir druską. Supilkite šį mišinį ant daržovių, ir jei norite, pabarstykite žalumynais.

Įjungiame mažą ugnį keturiasdešimčiai minučių. 

Gautas daržovių salotas gerai išmaišome ir sudedame į sterilizuotus stiklainius. Užsukame dangteliais ir apverčiame. Leiskite stiklainiam atvėsti.

 cukinijų mišrainė su paprikomisa

 

Cukinijų mišrainė žiemai

 reikės:Cukinijos - 3 kg

Morkos - 3 vnt.

Česnakai - 0,5 stiklinės

Pomidorų pasta - 0,5 L

Actas (9%) - 0,5 stiklinės

Augalinis aliejus - 1 stiklinė

Druska - 1 šaukštas

Cukrus - 1 stiklinė

receptas:

Cukinijos supjaustomos žiedais arba pusžiedžiais, kurių plotis 0,8–1 cm. Sumaišome su cukrumi, druska, actu ir augaliniu aliejumi. Leiskite pastovėti 30 minučių.

Per tą laiką sutriname morkas. Man patinka tarkuoti korėjietiškas morkas. Česnaką suspauskite per česnako spaustuką arba smulkiai supjaustykite. 

Tuo pačiu metu mes sterilizuojame 0,5 stiklainius.

Cukinijų sultys turėtų išsiskirti per 30 min. Supilkite pomidorų pastą, česnaką, morkas ir virkite 30 minučių ant silpnos ugnies. Kepimo metu galite sureguliuoti druskos ar acto kiekį. Taip pat pridėkite aštrių paprikų, jei kas nors mėgsta daugiau aštrumo.

Paruoštą cukinijų mišrainę dedame į karštus stiklainius, užsukame steriliais dangčiais ir apverčiame, kol jie visiškai atvės.

 

Marinuota cukinija

reikės:

 cukinijos - 300-350g
actas (9%) - 1 valgomasis šaukštas. 
cukrus - 1 valgomasis šaukštas.
česnakai - 2-3 skiltelės
vanduo - 150 ml
druska - 3/4 šaukštelio
čili pipirai (milteliai) - 1/4 šaukštelio.
švieži krapai - 10g.

receptas:

Jauną cukiniją supjaustykite maždaug 5 mm storio apskritimais. Sudėkite juos į puodą. Į cukiniją įdedama pjaustytų šviežių kvapnių krapų šakelių. Česnako skilteles suspaudžiame  ir sudedame į bendrą masę.
Daromas marinatas į vandenį dedant  druską ir čili. Jei norite, į marinatą galime pridėti lauro lapą. Užvirus užpilui, supilkite actą.
Gautą marinatą supilkite į indą su cukinijomis, uždenkite dangčiu ir palikite kambario temperatūroje 2–2,5 valandos.
Per šį laikotarpį cukinijos įsigers marinato ir įgaus pikantiošką skonį. Gaunamas greitaio paruoštas   užkandis tinkanti skaip idealus garnyras.
  Jei norima marinuoti cukinijas žiemai tai supjaustytos cukinijos dedamos į stiklainius, sudedami krapų stiebai ir nepjaustyti ar stambiai pjaustyti česnakai, keletas pipiro žirnelių. labaiu tinka ne čili milteliai, bet gabaliukas čili.

 Marinatas užpilamas, kiek atvėsinama sir vėl užvirus užpilamas. Jei gabaliukai didesni ar stiklainis didesnis užpilti reikėtų 3 kartus. 

Cukinijų ir faršo troškinys

reikės:
0,5 kg mažų cukinijų 
0,4 kg maltos mėsos 
2 maži svogūnai
4 skiltelės česnako
1 skardinė konservuotų pomidorų džiovintų  
2 šaukštai pomidorų pastos
5 šaukštai alyvuogių aliejaus
sauja šviežių baziliko lapų
didelis žiupsnis Provanso žolelių ( čiobrelis, raudonėlis, mairūnai, rozmarinas, bazilikas)
1 šaukštelis cukraus
druska, šviežiai maltų juodųjų pipirų

receptas:
Svogūną nulupkite, supjaustykite plonais žiedais. Česnako skilteles nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais. Cukinijos, supjaustomos maždaug 4 cm ilgio ir 1 cm pločio stulpeliais.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūną ir pakepinkite maišant 2 minutes, sudėkite česnaką, išmaišykite, suberkite maltą mėsą ir kepkite, nuolat maišant, kol jos spalva visiškai pasikeis.


Įpilkite konservuotų pomidorų, pomidorų pastos ir 1-1,5 puodelio vandens (neturėtų būti per skystas, bet turėtų uždengti ingredientus). Vietoj vandens galite užpilti pomidorų arba sultinio  arba vandens ir baltojo vyno mišinį. Sudėkite cukinijas, žoleles ir cukrų. Pagardinkite druska ir pipirais. Išmaišykite.
Troškinkite ant vidutinės ugnies po dangčiu 10–15 minučių, kol cukinijos taps minkštos, bet nesušals. Suberkite baziliko lapelius, išmaišykite ir patiekite.

Įdaryta cukinija

Reikės:
1 svogūnas
200 g pievagrybių
200 g virtos vištienos
90g lydyto sūrio 
1 morka
2-3 skiltelės česnako
kelios krapų šakos
4 cukinijos
keli šaukštai augalinio aliejaus
druska pagal skonį
malti juodieji pipirai - pagal skonį
100 g kieto sūrio

receptas:

Svogūnus, grybus, vištieną ir sūrį supjaustykite mažais kubeliais. Morkas sutarkuokite. Česnaką ir krapus susmulkinkite.

Supjaustykite cukinijas per pusę ir išimkite sėklas i kiek minkštimo. Sudedam ant kepimo popieriaus į  kepimo skardą ir apibarstom druska ir pipirais.Skardos dugną verta palaistyti aliejumi.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir, maišant, pakepinkite svogūną. Sudėkite morkas ir troškiname dar keletą minučių. Tada sudėkite grybus ir česnaką ir pakepkite 2–3 minutes. Į keptuvę įmeskite vištienos, druskos ir pipirų. Išmaišykite, supilkite grietinėlę ir troškinkite dar keletą minučių.

Nuimkite keptuvę nuo viryklės, įpilkite sūrio ir krapų ir gerai išmaišykite. Sudėkite įdarą į cukinijas  ir padėkite į 50 minučių įkaitintą iki 180 ° C orkaitę. Pabarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite dar 10 minučių.

Šiam  patiekalui yra labai daug varinatų. Įdarui gali būti naudojama kiauliena, jautiena, aviena, paprikos, pomidorai, alyvuogės ir dar daug ingradientų.

 įdaryta cukinija

Cukinijos ir paprikos mišrainė žiemai

Reikės:

Cukinijos - 2 kg
Svogūnai - 4 vnt
Paprika - 5 vnt
Pomidorų pasta - 350 g
Druska - 1 valgomasis šaukštas
Cukrus - 200 g
Actas (9%) - 100 g
Vanduo - 100 g
Žaluma (bet kokia) - 1 sauja
Saulėgrąžų aliejus - 300 g

receptas:

 

Smulkiai supjaustykite svogūną ir suberkite į puodą.

 
Cukiniją supjaustykite kubeliais ir sudėkite ant svogūno.

 
Supjaustykite papriką ir taip pat sudėkite į dubenį.

 
Atskirai į dubenį sudėkite pastą, druską, cukrų, vandenį, aliejų, actą ir išmaišykite.

 
Į puodą supilkite įdarą ant daržovių, ant viršaus pabarstykite žolelėmis.

 
Verdama ant silpnos ugnies apie 40 minučių. 

 
Švelniai sumaišykite karštą mišrainę ir sudėkite į sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite dangteliu. Apvertus laikoma kol atauš.

cukinijų mišrainė su paprikomisa

 

Cukinijos ir ananasų mišrainė žiemai

reikės:
1 kg cukinijų
0.25 kg morku
0.25 kg paprikų
0,42 kg konservuotų ananasų
200 ml aliejaus
100 g cukraus
1 valg. šaukštų druskos
0,25 l pomidorų padažo
75 ml acto 9 %

receptas:

  1. Nulupkite cukinijas ir supjaustykite kubeliais. Morkas nuplaukite, nuskuskuite ir sutarkuokite. Paprikas nuplaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite mažais gabaliukais.
  2. Į puodą įpilkite aliejų, berkite cukrų ir druską, sudėkite daržoves ir konservuotus ananasus su skysčiu.
  3. Viską užvirkite ir virkite ant nedidelės ugnies 20 min. Tuomet įdėkite pomidorų padažą. Virkite dar 15 min. supilkite actą ir  užvirkite.
  4. Karštą mišrainę dėkite į paruoštus stiklainius, uždarykite, stiklainius palaikykite apverstus apie 10-15 min. Atvėsusius stiklainius pastatykite vėsioje vietoje žiemai.

 

Cukinijos salotos

 reikės:

cukinijos - 2 vnt
citrinos sultys - 2 šaukštai
krapai - 1 ryšulėlis
česnakai - 3 skiltelės
alyvuogių aliejus - 3 šaukštai
druska, pipirai - pagal skonį

receptas:

Nulupkite cukiniją.
Užpilkite sūdytu verdančiu vandeniu ir palaikykite 4-5 minutes. Nusausinkite vandenį ir atvėsinkite.
Cukinijas supjaustykite pusžiedžiais.
Susmulkinkite krapus ir sumaišykite su cukinija.
Pagardinkite citrinos sultimis su alyvuogių aliejumi.
Įpilkite druskos ir pipirų pagal skonį.

Cukinijos žiemai su česnakais

reikės:

apie 3kg cukinijos

80 g aliejaus

4 šaukštų cukraus

2  šaukštų druskos

500 g pomidorų padažo

100 g česnako

50-60 g acto.

receptas:

Cukinijas nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais.

Berkite į puodą kartu su druska, cukrum, aliejum, actu ir patroškinkitei 20 min.

Tada supilkite pomidorų padažą ir susmulkintus česnakus, dar patroškinkite 10 min.

Sudėkite į paruoštus stiklainius, užsukite dangteliais ir palikite atvėsti.

Jeigu mėgstate, galite pridėti truputį papildomo  cukraus ar acto

Daržovių troškinys su cukinija

reikės:

Cukinija1
Svogūnas 1
Pomidorai 3
Morka 1 
Žaliasis pipiras 1
Bulvės 4
skiltelės česnako 2
Druska 10 g
Maltų juodųjų pipirų 5 g
Augalinis aliejus 50 ml

receptas:

1. Keptuvėje su augaliniu aliejumi pakepinkite pjaustytus svogūnus ir tarkuotas morkas.
2. Bulves nulupkite, supjaustykite stambiais gabalėliais ir pakepinkite su svogūnais ir morkomis.
3. Pašalinkite sėklas iš pipirų, supjaustykite juostelėmis ir suberkite į daržoves.
4. Cukiniją nulupkite, pašalinkite sėklas, supjaustykite kubeliais ir supilkite į keptuvę su likusiomis daržovėmis.
5. Kepkite viską kartu 10–15 minučių, retkarčiais pamaišydami.
6. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis ir suberkite į troškinį. Įpilkite druskos, pipirų, česnako.
7. Viską išmaišykite, sumažinkite šilumą, keptuvę uždenkite dangčiu ir troškinkite 15–20 minučių retkarčiais pamaišydami. Kai visos daržovės bus paruoštos, išjunkite ugnį ir leiskite troškiniui stovėti po dangčiu.

Cukinijų mišrainė su morkomis

reikės:

Cukinijos 1 vnt
Morka 1 vnt
Raudonasis svogūnas 1 vnt
Alyvuogių aliejaus 2 šaukštai
Citrinos sulčių 1 šaukštelis
Druska pagal skonį
Malti juodieji pipirai pagal skonį

receptas:

Žalias cukinijas ir morkos sutarkuokite.

Raudonas svogūnas supjaustytas pusžiedžiais.

 Sumaišykite morkas, cukinijas, svogūnus.sudėkite druską ir pipirus. Pagardinkite alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių mišiniu.

Cukinijų mišrainė su pomidorais

reikės:

cukinijos 1 vnt
pomidorai 3 vnt
čederio sūrio 45 g
kiaušiniai 1 vnt
druska pagal skonį
medaus 1 arbat
miltų 4 šaukštai. 
kepimo aliejus

receptas:

Nuplaukite daržoves. Cukinija ir sūris sutarkuojami ant daržovių trintuvės. Pomidorus smulkiai pjaustykite peiliu, į dubenį sudėkite cukinijas ir sūrį. suplakite kiaušinį, įberkite druskos, įpilkite medaus, suberkite miltus ir švelniai išmaišykite tešlą. Kepkite gruzdintuves karštame aliejuje. Patiekite su riebiu natūraliu jogurtu.

 

 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Agurkuose rauginti agurkai

.Agurkų tarkyje raugintų agurkų receptas

Agurkų mišrainė su svogūnais žiemai

Pjaustytų agurkų mišrainė iš agurkų ir svogūnų žiemai

Apkepas su smidrais

Purus smidrų apkepas su kiaušinine tešla

Aštrios baklažanų salotos

Rudens daržovių, petražolių maloniai aštrios salotos-mišrainė.

Aštrūs marinuoti agurkėliai

Saldžarūgščių, aštrių ir traškių agurkėlių salotos žiemai

Brokolių salotos su džiovintomis spanguolėmis

Kaip pagaminti skanias vegetariškas brokolių su spanguolėmis salotas

Burokėlių ir cukinijų mišrainė žiemai

Skanios cukinijos ir burokėlių mišrainės žiemai receptas

Burokėlių ir svogūnų mišrainė žiemai

Mišrainės žiemai iš burokėlių su keptais svogūnais receptas

Burokėlių mišrainė su grybais žiemai

Mišrainės su burokėliais ir grybais receptas žiemai

Cukinijų mišrainė su ananasais Uncle Ben's

Uncle Ben's cukinijų mišrainės su ananasais receptas

Cukinijų, pomidorų ir agurkų mišrainė žiemai

Saldžiarūgštės mišrainės žiemai su agurkais, pomidorais ir cukinijomis receptas

Daržovių mišrainė su grybais ir ryžiais

Pomidorai, morkos, svogūnai, grybai ir ryžiai nepakartojamo skonio mišrainėje žiemai

Geriausios salotos su rukola

Rukolos salotų receptai

Konservuotos pupelės pomidorų tyrėje

Klasikinių konservuotų pupelių pomidorų tyrėje receptas

Konservuotos šparaginės pupelės žiemai

Kaip marinuoti šparagines pupeles žiemai

Lęšių salotos

Kaip pagaminti sveikas ir skanias lęšių salotas

Marinuotų daržovių asorti žiemai

Daržovių asorti marinavimo receptas

Pikantiški šaltibarščiai su rukola

Aštrių ir pikantiško skonio šaltibarščių su rukola receptas

Pomidorų mišrainė žiemai su česnakais

Pomidorų mišrainės žiemai receptas su česnaku

Pyragas su smidrais

Purus nuostabaus skonio smidrų / šparagų pyragas su voveraitėmis