Geriausi receptai su smidrais
Atnaujinta: 2020-06-09
  • Smidrų receptas
  • Omletas su smidrais
  • Salotos iš kruopų su smidrais
  • Salotos su smidrais ir rūkyta žuvimi
  • Smidrų apkepas su voveraitėmis
  • Smidrų pyragas su sūriu
  • Smidrų suktinis su šonine
  • Trinta smidrų sriuba

   Smidras arba šparagas yra labai populiari daržovė Vakarų Europoje. Vokietijos Heide regione auginami hektarai smidrų. Smidras veikia viso regiono ekonomiką. Sezono metu čia ištisas festivalis, važiuojama šeimomis, ragaujami smidrai. Nutiesta  daugybė pėsčiųjų ir dviračių takų kuriais jungiami ūkiai. Tai šiame regione garsus smidrų kelias.  

  Sunku pavadinti tai ką perkame supermarketuose smidrais. Nupjauti smidrai labai greitai praranda skonį. Todėl smidrus verta auginti patiems. Tai nėra sudėtinga padaryti, ypač jei yra laisvas pakankamai šviesus kamputis darže. Pasodinus smidrams daug priežiūros nereikia.

  Smidrų paruošimas

Smidrai pjaunami kiek žemiau dirvos lygio. Pjaunami visi stiebai, nes palikus augti stiebą jis ima stabdyti naujų stiebų augimą. Smidro stiebas apačioje dažniausiai turi kietą dalį nuo kurios jis atskiriamas. Tai galima padaryti laužiant stiebą, galima atsargiai kapojant peiliu rasti kur stiebas suminkštėja. 

 Smidrų receptas

Pats geriausias yra centimetro skersmens smidras su dar neprasiskleidžiančia viršūne. Šviežius smidrų stiebus paverdama apie minutę verdančiame sūriame vandenyje. Galima porą minučių palaikyti karštuose garuose. Sudėjus smidrus į lėkštę uždedama sviesto ir galima sūrio. Valgoma mirkant į šiltą padažą.

  Smidrų receptai

Gerų receptų su smidrais yra labai daug. Smidras tinka tiek su švelniais ingradientais, tiek su stipriais ingradientais. Jis papildys švelnius briedžiukus ar voveraites. Švelnų smidro lazdyno riešutų skonį paryškins sviestas, grietinėlė, kiaušiniai. Smidrai sušvelnina rūkytos mėsos, žuvies, paukštienos skonį. 

Omletas su smidrais

Sekantis žingsnis kai nusibosta grynas smidrų skonis yra smidrų omletas. 

6 kiaušiniai,
600 g. smidrų,
50 g. švelnios kalendos lapelių,
4 šaukštai miltų,
Kieto sūrio drožlės,
200 ml. pieno,
50 g. sviesto,

Purų omletą galima gauti įmaišant pieno, nedidelį kiekį miltų. Puikus skonis gaunasi vietoj pieno įpilant liesos grietinėlės. Smidrus reikia kepti svieste, jis paryškina jų skonį. Karštas aliejus ištraukia smidrų skonį. Svieste kiek pakepinam smidrus ir užpilam kiaušinių, pieno, miltų, prieskonių  išplaktu mišiniu. Užbarstom sūrio drožlėmis. Jos pasiskirstys po visą omletą. 

Salotos su smidrais ir rūkyta žuvimi

Labai geras derinys sumaišyti smidrus su aštriais ir riebiais ingradientais. Tai gali būti riebesnė rūkyta vištiena, lašiša, eršketas.

0,2 kg  smidrų,
0,2 rūkyto eršketo,
0,2 kg bulguro kruopų,
0,1 špinatų,
0,1 rukolos,
50 g. petražolių,
30 g. švelnios kalendros kaip Confetti,
Sviešto šaukštas,
70 kokybiško alyvuogių aliejaus,
Druskos šaukštelis ir kiek juodųjų pipirų,

Padarome smidrų sultinio iš kietų smidro stiebų. Dar karštą sultinį užpilame ant bulguro. Paliekame brinkti apie 15 minučių. Į dar karštą sudedame pjaustytu smidro stiebus. Po penketo minučių sudedame kitus ingradientus ir išmaišome. 

Smidrų apkepas su voveraitėmis

Smidrus galima pjauti apie mėnesį iki birželio vidurio. Tuo metu pasirodo pirmosios voveraitės. Voveraičių ir smidrų derinys labai fantastiškas. Ne ką prasčiau dera smidrai ir briedžiukai. Briedžiukai užpildomi sūriu ir uždaromi smidru. Tada minutę pakepinami ant sviesto. 

6 kiaušinių,
0.2 litro grietinėlės,
0,4 kg smidrų
0,2 kg voveraičių,
0,1 kg miltų,
Druskos, pipirų, prieskoninių žolelių pagal skonį.
Sviesto

Smidrus ir voveraites sudedame į indą, indo dugną patepame karštu sviestu. Viską užpilame kiaušinių, miltų, prieskonių suplaktu mišiniu. Dedame į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 20 minučių. Pagaminus pateikiame apverstą kaip pyragą.

 

Smidrų pyragas su sūriu

Purus kiaušininis smidrų pyragas. Jam labai tinka sultingumas kurį gali priduyoti riebi giretinėlė. Pyragą galima paskaninti rūkytu kumpiu, žuvimi, vištiena. Gaminame orkaitėje.

6 kiaušinių,
0.2 litro pieno,
0,4 kg smidrų
0,3 kg rūkytos mėsos,
0,15 kg voveraičių,
0,1 kg miltų,
Druskos, pipirų, prieskoninių žolelių pagal skonį.
Sviesto
   

Trinta smidrų sriuba

Pats geriausias būdas sunaudoti peraugusius smidrus tai panaudoti juos sriubai. Peraugusius smidrus galima suskirstyti į tris dalis: tai minkšta viršūnėlė, vidurinė kieta, bet išvirus susimalanti dalis ir apatinė su kieta odele. Šią dalį reikėtų nuimti. Galima sunaudoti net ir nuluptą žievelę išverdant daržovių sultinį. Šparagų sriuba tiks tiek šalta, tiek karšta.

1 kg smidrų,
1 l vištienos sultinio,
0,2 ropinių arba laiškinių svogūnų,
4 česnako stiebų,
0,3 kg bulvių,

50 g  sviesto
100 g grietinėlės,
50 g petražolių,

Druska, juodieji pipirai

Padarome kokybišką sultinį iš vištienos. Dar į jį dedu keletą morkų, bulvių, svogūnų, lauro lapų. 
Įkaitinam sviestą ir kepame pjaustytus svogūnus. Dedame pjaustytas bulves ir užpilame sultiniu. Paverdame dešimt minučių, dedame pjaustytus šparagus, česnakus. Paverdame penketą minučių, sudedame petražoles  ir ataušiname. Ataušinus sumalame, padruskiname, papipiriname ir supilame grietinėlę.

Trinta smidrų sriuba

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Agurkuose rauginti agurkai

.Agurkų tarkyje raugintų agurkų receptas

Agurkų mišrainė su svogūnais žiemai

Pjaustytų agurkų mišrainė iš agurkų ir svogūnų žiemai

Apkepas su smidrais

Purus smidrų apkepas su kiaušinine tešla

Aštrios baklažanų salotos

Rudens daržovių, petražolių maloniai aštrios salotos-mišrainė.

Aštrūs marinuoti agurkėliai

Saldžarūgščių, aštrių ir traškių agurkėlių salotos žiemai

Brokolių salotos su džiovintomis spanguolėmis

Kaip pagaminti skanias vegetariškas brokolių su spanguolėmis salotas

Burokėlių ir cukinijų mišrainė žiemai

Skanios cukinijos ir burokėlių mišrainės žiemai receptas

Burokėlių ir svogūnų mišrainė žiemai

Mišrainės žiemai iš burokėlių su keptais svogūnais receptas

Burokėlių mišrainė su grybais žiemai

Mišrainės su burokėliais ir grybais receptas žiemai

Cukinijų mišrainė su ananasais Uncle Ben's

Uncle Ben's cukinijų mišrainės su ananasais receptas

Cukinijų, pomidorų ir agurkų mišrainė žiemai

Saldžiarūgštės mišrainės žiemai su agurkais, pomidorais ir cukinijomis receptas

Daržovių mišrainė su grybais ir ryžiais

Pomidorai, morkos, svogūnai, grybai ir ryžiai nepakartojamo skonio mišrainėje žiemai

Geriausios salotos su rukola

Rukolos salotų receptai

Konservuotos pupelės pomidorų tyrėje

Klasikinių konservuotų pupelių pomidorų tyrėje receptas

Konservuotos šparaginės pupelės žiemai

Kaip marinuoti šparagines pupeles žiemai

Lęšių salotos

Kaip pagaminti sveikas ir skanias lęšių salotas

Marinuotų daržovių asorti žiemai

Daržovių asorti marinavimo receptas

Pikantiški šaltibarščiai su rukola

Aštrių ir pikantiško skonio šaltibarščių su rukola receptas

Pomidorų mišrainė žiemai su česnakais

Pomidorų mišrainės žiemai receptas su česnaku

Pyragas su smidrais

Purus nuostabaus skonio smidrų / šparagų pyragas su voveraitėmis