Jau kelinti metai rudenį pirmieji miške masiškai išlenda lepšiukai. Džiovinant lepšius lieka tik išdžiūvusi odelė, kepti patinka tik itin jaunus ir kietus lepšiai. Kiek vyresnių iš viso nerinkdavau, nors jie keleri metai beveik nesukirmyję. Tačiau šiais metais labai patiko pagaminta grybų mišrainė.
Derinyje su daržovėmis lepšių minkštumas labai tiko. Tokią mišrainę atsidarai ir turi patiekalą iš karto. Vietoj lepšių tiktų visi valgomi grybai.
2 - 3 kilogramai lepšių ar kitokių grybų, iš jų išeis apie 1 litras apvirtų,
1 kilogramas prisirpusių pomidorų arba 200 g. pomidorų pastos,
3 didelių svogūnų, apie 0,4 kg,
5 didelės morkos, apie 0,6 kg,
Galvutė česnako,
200 g aliejaus,
50 g druskos valgomas šaukštas su kaupu,
Valgomas šaukštas cukraus,
Juodieji pipirai, lauro lapai,
Svogūnus supjaustom ir apkepam gerai įkaitintame aliejuje iki apskrudimo. Morką supjaustome per pusę išilgai ir vėliau pusiniais skritulėliais. Sudedame į kepamus svogūnus ir apkepiname 5- 7 minutes. Jei kiekiai didesni verta svogūnus ir morkas kepti mažesniais kiekiais ir atskirai , tada jos gražiau apskrunda ir karamelizuojasi.
Pomidorus supjaustome ir sudedame kaitintis į puodą. Kai pomidorai suminkštėja ir pasidaro vienalytė masė dedame kepintus svogūnus, morkas ir ant paviršiaus užberiame ryžius. Įpilame vandens, kad apsemtų ryžius ir jie būtų per pirštą žemiau vandens paviršiaus. Uždengiame dangčiu ir laikome ant mažos ugnies 20- 30 minučių. Troškinimo laikas priklauso nuo ryžių rūšies, laikas ryžiams paruošti būna užrašytas ant pakelio. Troškinimo metu nenuimkite dangčio !
Prieš pabaigą suberiame smulkiai pajaustytus česnakus. Galima skonį paįvairinti įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis: čiobreliais, petražolėmis, raudonėliais, gelsve, melisa, dašiu. Išmaišome, padidinam ugnį, palaikome 2- 3 minutes, išjungiam ugnį ir sudedama į sterilius stiklainius ir užsukam steriliais dangteliais. Dangtelius 2- 3 minutes palaikam verdančiame vandenyje.
Temos straipsniai
Agurkuose rauginti agurkai
.Agurkų tarkyje raugintų agurkų receptas
Agurkų mišrainė su svogūnais žiemai
Pjaustytų agurkų mišrainė iš agurkų ir svogūnų žiemai
Apkepas su smidrais
Purus smidrų apkepas su kiaušinine tešla
Aštrios baklažanų salotos
Rudens daržovių, petražolių maloniai aštrios salotos-mišrainė.
Aštrūs marinuoti agurkėliai
Saldžarūgščių, aštrių ir traškių agurkėlių salotos žiemai
Brokolių salotos su džiovintomis spanguolėmis
Kaip pagaminti skanias vegetariškas brokolių su spanguolėmis salotas
Burokėlių ir cukinijų mišrainė žiemai
Skanios cukinijos ir burokėlių mišrainės žiemai receptas
Burokėlių ir svogūnų mišrainė žiemai
Mišrainės žiemai iš burokėlių su keptais svogūnais receptas
Burokėlių mišrainė su grybais žiemai
Mišrainės su burokėliais ir grybais receptas žiemai
Cukinijų mišrainė su ananasais Uncle Ben's
Uncle Ben's cukinijų mišrainės su ananasais receptas
Cukinijų mišrainė žiemai
Mišrainė su cukinijomis žiemai, skaniausios cukinijų mišrainės receptas
Cukinijų, pomidorų ir agurkų mišrainė žiemai
Saldžiarūgštės mišrainės žiemai su agurkais, pomidorais ir cukinijomis receptas
Daržovių mišrainė su grybais ir ryžiais
Pomidorai, morkos, svogūnai, grybai ir ryžiai nepakartojamo skonio mišrainėje žiemai
Geriausios salotos su rukola
Rukolos salotų receptai
Konservuotos pupelės pomidorų tyrėje
Klasikinių konservuotų pupelių pomidorų tyrėje receptas
Konservuotos šparaginės pupelės žiemai
Kaip marinuoti šparagines pupeles žiemai
Kreminė keptų moliūgų sriuba
Orkaitėje paruoštų moliūgų sriuba su paprika, morkomis ir grietinėle
Lęšių salotos
Kaip pagaminti sveikas ir skanias lęšių salotas
Marinuotų daržovių asorti žiemai
Daržovių asorti marinavimo receptas
Pikantiški šaltibarščiai su rukola
Aštrių ir pikantiško skonio šaltibarščių su rukola receptas