Cukinijos receptai
Atnaujinta: 2023-07-20

Cukinijų vertė 

Cukinijos vertinamos kaip daržovė dėl savo savybių. Cukinijų vaisiuose yra daugiau maistinių medžiagų nei agurkai, įskaitant vitaminus C, A, K ir B grupės vitaminus, beta karotiną, flavonoidus ir mineralines druskas (magnio, kalio ir geležies), todėl teigiamai veikia organizmo imunitetą. Cukinijos iš dirvožemio sukaupia mažai sunkiųjų metalų. 90 procentų cukinijų. jis susideda iš vandens, todėl tai nekaloringa daržovė – tik 15 kcal 100 g – ir lengvai virškinama. Štai kodėl jis dažnai naudojamas dietose. Cukinijų vartojimas teigiamai veikia kraujotaką ir virškinimo sistemą, palengvina padidėjusį rūgštingumą, skatina medžiagų apykaitą.

Cukinijų maistinė vertė 

Vitaminai ir mineralai: cukinijose yra daug vitaminų ir mineralų, kurie gali teigiamai paveikti jūsų sveikatą. Šie vitaminai ir mineralai apima:

Manganas: šis mineralas prisideda prie medžiagų apykaitos procesų, kuriuose dalyvauja aminorūgštys, angliavandeniai, cholesterolis ir gliukozė.

Kalis: šis mineralas padeda reguliuoti organizmo skysčių balansą ir palaiko raumenų bei nervų sistemos veiklą.

Vitaminas C: vitaminas C dalyvauja daugelyje svarbių organizmo funkcijų, tokių kaip kolageno sintezė, geležies įsisavinimas ir imuninės sistemos palaikymas.

Vitaminas B6: taip pat žinomas kaip piridoksinas, būtinas baltymų, riebalų ir angliavandenių apykaitai.

Cukinijose taip pat yra antioksidantų, kurie gali padėti apsaugoti mūsų ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Šie antioksidantai yra liuteinas, zeaksantinas ir beta karotinas. Daugiausia antioksidantų randama cukinijų žievelėse, ir yra žinoma, kad geltonojoje cukinijoje gali būti net daugiau antioksidantų nei žaliosiose cukinijose.

Čia galite matyti 1 didelės cukinijos (apie 350 g) maistinę vertę:

55 kalorijos

3,9 g baltymų

10,1 g angliavandenių

8,1 g cukraus

3,2 g skaidulų

1,0 g riebalų

 

cukinijos receptai

Cukinijų gaminimo ypatumai, pagrindiniai gaminimo būdai

Cukinijų privalumas – universalumas, leidžiantis iš jų ruošti įvairius patiekalus. Yra daugybė cukinijų panaudojimo virtuvėje galimybių. Šias daržoves skanu virti, kepti, ar įdaryti mėsa. Ant grotelių keptos cukinijos taip pat puikaus skonio. Vis labiau populiarėja ir cukinijų konservų ruošimas. Cukinijų gėlės yra taip pat valgomos. Nuskinę cukinijų žiedus švelniai nuvalykite ir apkepę tešloje (galite įdaryti, pvz., sūriu) galite mėgautis patiekalu. 

Cukinijų receptai

Cukinijų apkepas su varške

Cukinijos ir varškės apkepas - puiki idėja sunaudoti cukinijas virtuvėje. Cukinijų apkepas gali būti patiekiamas su graikišku jogurtu kaip atskiras patiekalas arba kaip priedas prie keptos žuvies. Paruošti labai paprasta ir greita!

cukiniju_apkepas_su_varske

Cukinijų apkepo su varške ingredientai

1 cukinija

200 g varškės

1 svogūnas

3 kiaušiniai

5 šaukštai aliejaus

1 stiklinė džiūvėsėlių

Pagal skonį druskos ir pipirų

Cukinijų apkepo su varške gaminimas

Nulupkite cukinijas ir sutarkuokite stambia tarka, pagardinkite druska ir pipirais. Sudėkite kiaušinius, varškę, aliejų ir kubeliais pjaustytą svogūną. Galiausiai suberkite džiūvėsėlius. Kruopščiai išmaišykite ir kepkite valandą laiko 180 laipsnių temperatūroje. Patiekite su grietine arba natūraliu jogurtu.

Cukinijų blyneliai

Pagaminkite švelnius ir skanius cukinijų blynelius pagal šį receptą - vietoj kvietinių miltų pabandykite įdėti kukurūzų miltų.

cukiniju_blyneliai

Cukinijų blynelių ingredientai

500 g cukinijų

3 kiaušiniai 

200 g kukurūzų miltų (arba kvietinių)

2 skiltelės česnako

pagal skonį druskos

pagal skonų mėgstamų žalumynų

augalinis aliejus kepimui

Cukinijų blynelių gaminimas

Kiaušinius išplakite su druska, žaluma ir česnakais. Tuomet įdėkite burokine tarka sutarkuotas cukinijas ir po truputį įdėkite miltų. Tešla turi būti šiek tiek skysta. Kepkite blynelius kol gražiai apskrus. 

Įdaryta cukinija

Cukinijų sezonas įsibėgėjo, reikia tuo pasinaudoti, tad pats laikas tobulam cukinijų užkandžiui. Taip paruošta įdaryta cukinija yra labai skanus ir sveikas patiekalas. Kupinas vitaminų, traškus, savo skoniu džiugins net išrankiausius suaugusius bei vaikus.

idaryta_cukinija

Įdarytos cukinijos ingredientai 

1 vidutinė cukinija

1 paprika

2 morkos

2 svogūnai

petražolės

prieskoniai: druska ir pipirai

alyvuogių aliejus

Įdarytos cukinijos gaminimas

Cukiniją perpjaukite į dvi lygias dalis ir išimkite sėklas. Svogūną ir papriką supjaustykite mažais kubeliais, morkas sutarkuokite burokine tarka. Į keptuvę supilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir suberkite susmulkintą svogūną, papriką ir morką. Į keptas daržoves suberkite smulkiai pjaustytas petražoles. Daržoves galime pagardinti druska, pipirais ir kitais prieskoniais. Lengvai pasūdykite cukiniją. Į ją dedame keptuvėje paruoštą įdarą. Kepimo indą arba kepimo skardą ištepkite riebalais (pvz., alyvuogių aliejumi). Kad įdarytos cukinijos nepridegtų, ant kepimo skardos uždėkite aliuminio foliją. Daržovėmis įdarytas cukinijas dėkite ant folijos. Viską pašaukite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40 minučių.

Cukinijų sriuba

Cukinija – tai daržovė, iš kurios galime paruošti viską: nuo troškinių iki kepinių. Šį kartą siūlome skanią cukinijų sriubą vos iš keletos ingredientų.

cukiniju_sriuba

Cukinijų sriubos ingredientai

500 g cukinijų

2 svogūnai

4 česnako skiltelės

1 l sultinio

2 šaukštai sviesto

1 lauro lapas

šiek tiek krapų ir petražolių

druskos ir pipirų pagal skonų

Cukinijų sriubos gaminimas

Cukinijas nuplaukite ir sutarkuokite burokine tarka. Svogūnus supjaustykite kubeliais, česnaką išspauskite. Svogūnus ir česnaką pakepinkite svieste, atsargiai, kad nesudegtų. Suberkite cukiniją, lauro lapą, druską, pipirus ir užpilkite sultiniu. Virkite apie 15-20 minučių, kol cukinija suminkštės. Išimkite lauro lapą ir sutrinkite sriubą iki vientisos masės. Patiekite apibarstę smulkintais žalumynais. Skrudinta duona yra puikus šios sriubos priedas.

Cukinijų salotos

Cukinijų salotos greitai pagaminamas patiekalas, kurį verta pabandyti pagaminti. Papildomai galima dėti ir kitų daržovių salotų paįvairinimui. Tokios salotos tinka vietoj užkandžio ar garnyro šalia pagrindinio patiekalo.

cukiniju_salotos

Cukinijų salotų ingredientai

600 g cukinijos 

4 skiltelės česnako 

2 šaukštai aliejaus

2 šauktai petražolių 

1 šaukštelis citrinų sulčių

druska

Cukinijų salotų gaminimas

Nuplautas cukinijas perpjaukite išilgai pusiau ir supjaustykite pusgriežinėliais. Gilioje keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų ir suberkite cukinijas. Kepkite apie 3 minutes. Tada suberkite išspaustą česnaką ir toliau kepkite dar 3-5 minutes kad cukinijos apskrustų. Pabaigoje pasūdykite, įpilkite citrinos sulčių, pabarstykite petražolėmis ir išmaišę patiekite.

Cukinijų troškinys

Siūlome skanų troškinį su cukinijomis ir pomidorais, jį galima patiekti su duona ar ryžiais.

cukiniju_troskinys

Cukinijos troškinio ingredientai

650 g cukinijos

0,5 šaukšto aliejaus

0,5 svogūno

200 g šoninės 

1 mažas poras

2 skiltelės česnako

0,5 stiklinės sultinio

0,5 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių

1 raudonoji paprika

1 pomidoras

1 šaukštelis pomidorų pastos

šiek tiek petražolių

Cukinijos troškinio gaminimas

Nuplaukite cukinijas, supjaustykite kubeliais ir atidėkite. Plačiame didesniame puode arba gilioje keptuvėje aliejuje pakepinkite kubeliais supjaustytą svogūną. Suberkite kubeliais pjaustytą šoninę ir, nuolat maišydami, kepkite apie 5 minutes. Nupjaukite žalius poro lapus, palikite baltą ir šviesiai žalią dalis. Nuplaukite, išdžiovinkite ir supjaustykite išilgai į 4 dalis, tada skersai griežinėliais. Sudėkite į keptą šoninę ir išmaišykite. Tuomet sudėkite česnaką ir maišydami kepinkite 2 minutes. Uždenkite ir troškinkite apie 3 minutes, kol porai suminkštės. Atidenkite puodą ir supilkite sultinį, suberkite paprikos miltelius. Virkite apie 3 minutes. Suberkite cukinijas, išmaišykite, pagardinkite druska ir pipirais. Retkarčiais pamaišydami virkite 7-10 minučių, kol cukinijos suminkštės. Įpusėjus virti, suberkite kubeliais pjaustytą papriką. Pomidorą nulupkite ir supjaustykite griežinėliais ir įdėkite jį į patiekalą kartu su pomidorų pasta. Maišydami virkite 2-3 minutes, pabarstykite petražolėmis ir patiekite.

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Agurkuose rauginti agurkai

.Agurkų tarkyje raugintų agurkų receptas

Agurkų mišrainė su svogūnais žiemai

Pjaustytų agurkų mišrainė iš agurkų ir svogūnų žiemai

Apkepas su smidrais

Purus smidrų apkepas su kiaušinine tešla

Aštrios baklažanų salotos

Rudens daržovių, petražolių maloniai aštrios salotos-mišrainė.

Aštrūs marinuoti agurkėliai

Saldžarūgščių, aštrių ir traškių agurkėlių salotos žiemai

Brokolių salotos su džiovintomis spanguolėmis

Kaip pagaminti skanias vegetariškas brokolių su spanguolėmis salotas

Burokėliai su silke

Silkė burokėlių dubenėlyje

Burokėlių ir cukinijų mišrainė žiemai

Skanios cukinijos ir burokėlių mišrainės žiemai receptas

Burokėlių ir svogūnų mišrainė žiemai

Mišrainės žiemai iš burokėlių su keptais svogūnais receptas

Burokėlių mišrainė su grybais žiemai

Mišrainės su burokėliais ir grybais receptas žiemai

Cukinijos receptai

Skaniausi patiekalai iš cukinijos, ką skanaus pagaminti iš cukinijos, top 6 cukinijos receptai

Cukinijų apkepas

Skaniausi apkepai iš cukinijos, top 4 cukinijos apkepų receptai

Cukinijų apkepas su faršu

Apkepo iš cukinijos su faršu receptas, kaip pagaminti cukinijos apkepą su mėsa

Cukinijų apkepas su sūriu

Apkepo su sūriu receptas, kaip pagaminti skanų cukinijos apkepą su sūriu

Cukinijų blyneliai

Blynelių iš cukinijos receptas, kaip iškepti skanius cukinijų blynelius

Cukinijų mišrainė su ananasais Uncle Ben's

Uncle Ben's cukinijų mišrainės su ananasais receptas

Cukinijų mišrainė su paprikomis

Skanios cukinijų mišrainės su paprikomis receptas žiemai, cukinijos konservuota mišrainė

Cukinijų mišrainė žiemai

Mišrainė su cukinijomis žiemai, skaniausios cukinijų mišrainės receptas

Cukinijų mišrainė žiemai

Skanios cukinijų mišrainės receptas žiemai, cukinijos konservuota mišrainė, patiekalai iš cukinijos

Cukinijų sriuba

Cukinijos sriubos receptas, kaip pagaminti skanią cukinijų sriubą

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: