Smidras arba šparagas yra labai populiari daržovė Vakarų Europoje. Vokietijos Heide regione auginami hektarai smidrų. Smidras veikia viso regiono ekonomiką. Sezono metu čia ištisas festivalis, važiuojama šeimomis, ragaujami smidrai. Nutiesta daugybė pėsčiųjų ir dviračių takų kuriais jungiami ūkiai. Tai šiame regione garsus smidrų kelias.
Sunku pavadinti tai ką perkame supermarketuose smidrais. Nupjauti smidrai labai greitai praranda skonį. Todėl smidrus verta auginti patiems. Tai nėra sudėtinga padaryti, ypač jei yra laisvas pakankamai šviesus kamputis darže. Pasodinus smidrams daug priežiūros nereikia.
Smidrų paruošimas
Smidrai pjaunami kiek žemiau dirvos lygio. Pjaunami visi stiebai, nes palikus augti stiebą jis ima stabdyti naujų stiebų augimą. Smidro stiebas apačioje dažniausiai turi kietą dalį nuo kurios jis atskiriamas. Tai galima padaryti laužiant stiebą, galima atsargiai kapojant peiliu rasti kur stiebas suminkštėja.
Pats geriausias yra centimetro skersmens smidras su dar neprasiskleidžiančia viršūne. Šviežius smidrų stiebus paverdama apie minutę verdančiame sūriame vandenyje. Galima porą minučių palaikyti karštuose garuose. Sudėjus smidrus į lėkštę uždedama sviesto ir galima sūrio. Valgoma mirkant į šiltą padažą.
Smidrų receptai
Gerų receptų su smidrais yra labai daug. Smidras tinka tiek su švelniais ingradientais, tiek su stipriais ingradientais. Jis papildys švelnius briedžiukus ar voveraites. Švelnų smidro lazdyno riešutų skonį paryškins sviestas, grietinėlė, kiaušiniai. Smidrai sušvelnina rūkytos mėsos, žuvies, paukštienos skonį.
Omletas su smidrais
Sekantis žingsnis kai nusibosta grynas smidrų skonis yra smidrų omletas. Kiaušiniai netgi kiek paryškina smidrų skonį.
6 kiaušiniai,
600 g. smidrų,
50 g. švelnios kalendos lapelių,
4 šaukštai miltų,
Kieto sūrio drožlės,
200 ml. pieno,
50 g. sviesto,
Purų omletą galima gauti įmaišant pieno, nedidelį kiekį miltų. Puikus skonis gaunasi vietoj pieno įpilant liesos grietinėlės. Smidrus reikia kepti svieste, jis paryškina jų skonį. Karštas aliejus ištraukia smidrų skonį. Svieste kiek pakepinam smidrus ir užpilam kiaušinių, pieno, miltų, prieskonių išplaktu mišiniu. Užbarstom sūrio drožlėmis. Jos pasiskirstys po visą omletą.
Salotos su smidrais
Labai geras derinys sumaišyti smidrus su aštriais ir riebiais ingradientais. Tai gali būti riebesnė rūkyta vištiena, lašiša, eršketas.
0,2 kg smidrų,
0,2 rūkyto eršketo,
0,2 kg bulguro kruopų,
0,1 špinatų,
0,1 rukolos,
50 g. petražolių,
30 g. švelnios kalendros kaip Confetti,
Sviešto šaukštas,
70 kokybiško alyvuogių aliejaus,
Druskos šaukštelis ir kiek juodųjų pipirų,
Padarome smidrų sultinio iš kietų smidro stiebų. Dar karštą sultinį užpilame ant bulguro. Paliekame brinkti apie 15 minučių. Į dar karštą sudedame pjaustytu smidro stiebus. Po penketo minučių sudedame kitus ingradientus ir išmaišome.
Smidrų apkepas su voveraitėmis
Smidrus galima pjauti apie mėnesį iki birželio vidurio. Tuo metu pasirodo pirmosios voveraitės. Voveraičių ir smidrų derinys labai fantastiškas. Ne ką prasčiau dera smidrai ir briedžiukai. Briedžiukai užpildomi sūriu ir uždaromi smidru. Tada minutę pakepinami ant sviesto.
6 kiaušinių,
0.2 litro grietinėlės,
0,4 kg smidrų
0,2 kg voveraičių,
0,1 kg miltų,
Druskos, pipirų, prieskoninių žolelių pagal skonį.
Sviesto
Smidrus ir voveraites sudedame į indą, indo dugną patepame karštu sviestu. Viską užpilame kiaušinių, miltų, prieskonių suplaktu mišiniu. Dedame į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 20 minučių. Pagaminus pateikiame apverstą kaip pyragą.
Smidrų pyragas
Purus kiaušininis smidrų pyragas. Jam labai tinka sultingumas kurį gali priduyoti riebi giretinėlė. Pyragą galima paskaninti rūkytu kumpiu, žuvimi, vištiena. Gaminame orkaitėje.
6 kiaušinių,
0.2 litro pieno,
0,4 kg smidrų
0,3 kg rūkytos mėsos,
0,15 kg voveraičių,
0,1 kg miltų,
Druskos, pipirų, prieskoninių žolelių pagal skonį.
Sviesto
Trinta smidrų sriuba
Pats geriausias būdas sunaudoti peraugusius smidrus tai panaudoti juos sriubai. Peraugusius smidrus galima suskirstyti į tris dalis: tai minkšta viršūnėlė, vidurinė kieta, bet išvirus susimalanti dalis ir apatinė su kieta odele. Šią dalį reikėtų nuimti. Galima sunaudoti net ir nuluptą žievelę išverdant daržovių sultinį. Šparagų sriuba tiks tiek šalta, tiek karšta.
1 kg smidrų,
1 l vištienos sultinio,
0,2 ropinių arba laiškinių svogūnų,
4 česnako stiebų,
0,3 kg bulvių,
50 g sviesto
100 g grietinėlės,
50 g petražolių,
Druska, juodieji pipirai
Padarome kokybišką sultinį iš vištienos. Dar į jį dedu keletą morkų, bulvių, svogūnų, lauro lapų.
Įkaitinam sviestą ir kepame pjaustytus svogūnus. Dedame pjaustytas bulves ir užpilame sultiniu. Paverdame dešimt minučių, dedame pjaustytus šparagus, česnakus. Paverdame penketą minučių, sudedame petražoles ir ataušiname. Ataušinus sumalame, padruskiname, papipiriname ir supilame grietinėlę.
Temos straipsniai
Agurkuose rauginti agurkai
.Agurkų tarkyje raugintų agurkų receptas
Agurkų mišrainė su svogūnais žiemai
Pjaustytų agurkų mišrainė iš agurkų ir svogūnų žiemai
Apkepas su smidrais
Purus smidrų apkepas su kiaušinine tešla
Aštrios baklažanų salotos
Rudens daržovių, petražolių maloniai aštrios salotos-mišrainė.
Aštrūs marinuoti agurkėliai
Saldžarūgščių, aštrių ir traškių agurkėlių salotos žiemai
Brokolių salotos su džiovintomis spanguolėmis
Kaip pagaminti skanias vegetariškas brokolių su spanguolėmis salotas
Burokėliai su silke
Silkė burokėlių dubenėlyje
Burokėlių ir cukinijų mišrainė žiemai
Skanios cukinijos ir burokėlių mišrainės žiemai receptas
Burokėlių ir svogūnų mišrainė žiemai
Mišrainės žiemai iš burokėlių su keptais svogūnais receptas
Burokėlių mišrainė su grybais žiemai
Mišrainės su burokėliais ir grybais receptas žiemai
Cukinijos receptai
Skaniausi patiekalai iš cukinijos, ką skanaus pagaminti iš cukinijos, top 6 cukinijos receptai
Cukinijų apkepas
Skaniausi apkepai iš cukinijos, top 4 cukinijos apkepų receptai
Cukinijų apkepas su faršu
Apkepo iš cukinijos su faršu receptas, kaip pagaminti cukinijos apkepą su mėsa
Cukinijų apkepas su sūriu
Apkepo su sūriu receptas, kaip pagaminti skanų cukinijos apkepą su sūriu
Cukinijų blyneliai
Blynelių iš cukinijos receptas, kaip iškepti skanius cukinijų blynelius
Cukinijų mišrainė su ananasais Uncle Ben's
Uncle Ben's cukinijų mišrainės su ananasais receptas
Cukinijų mišrainė su paprikomis
Skanios cukinijų mišrainės su paprikomis receptas žiemai, cukinijos konservuota mišrainė
Cukinijų mišrainė žiemai
Mišrainė su cukinijomis žiemai, skaniausios cukinijų mišrainės receptas
Cukinijų mišrainė žiemai
Skanios cukinijų mišrainės receptas žiemai, cukinijos konservuota mišrainė, patiekalai iš cukinijos
Cukinijų sriuba
Cukinijos sriubos receptas, kaip pagaminti skanią cukinijų sriubą