Rauginti agurkai yra geriau organizmo įsisavinami nei švieži. Agurko fermentacijos metu dalyvauja gerosios bakterijos, probiotikai, fermentai. Jie pakeičia agurko struktūrą ir pakeičia dalį jo medžiagų taip, kad jos tampa geriau įsisavinamos organizmo. Taip pat kartu su raugintu agurku į žarnyną patenkantys mikroorganizmai teigiamai veikia žarnyną. Pastaruoju metu fermentuoto maisto poveikis laikomas vienu iš geriausių būdų stiprinti imunitetą ir net gydyti žarnyno sistemos ligas. Tadiciškai nėščiąsias traukia prie rauginto agurkėlio. Tai paprasčiausias būdas sustiprinti žarnyno mikloflorą, kas teigiamai paveikia reikiamų medžiagų įsisavinimą. Taip pat rauginto agurko ar marinato norisi per pagirias. Gerosios bakterijos ir probiotikai pašalina iš organizmo toksiškas medžiagas. Mikrofloros atstatymas suaktyvina metabolizmą kas teigiamai veikia svorio mažėjimą.
Skaniam ir organizmui naudingo šviežio rauginimo agurkui pagaminti galioja kelios taisyklės. Pagrindas tai švarus vanduo. Jis neturėtų būti chloruotas, tai sumažins mikroorganizmų veikimą. Iš švaraus vandens daromas marinatas kuriuo užpilami agurkai. Švara vienas iš esminių gero rauginto agurkų taisyklių.
Marinavime naudojami serbentų, vyšnių ir krienų lapai. Tikėtina ant šių lapų taip pat yra procesui reikalingi mikroorganizmai.
Yra du agurkų marinavimo būdai, karštame ir šaltame vandenyje. Karštame vandenyje agurkai pasigamina gerokai greičiau, mažiau nei per dieną. Karšto paruošimo šviežio rauginimo agurkų skonis būna toks pat puikus kaip ir šalto rauginimo. Vis dėl to tikėtina, kad šalto rauginimo agurkai turi daugiau naudingų medžiagų, mikroorganizmų ir probiotikų.
Šviežio raugimo agurkai šaltame marinate
2 kg šviežių agurkų, jei agurkai parduotuviniai palaikom trejetą valandų šaltame vandenyje,
Po 6 vyšnios, juodųjų serbentų lapelius, šviežių krapų stiebus, petražolės, šešis česnako skilteles. Porą lauro lapelių ir krieno lapą.
Marinatas šviežio raugimo agurkams:
Darome marinatą iš 1,5 litro vandens, 2 šaukštų druskos, 1 šaukšto cukraus, šaukštelį grūstų juodųjų ir kvapių pipirų.
Šviežio rauginimo agukų gaminimas
Sluoksniuojame stiklainyje agurkus ir lapus, prieskonines žoles, česnakus.
Pagaminame marinatą virindami vandenį su druska, cukrumi, lauro lapeliais, pipirais. Ataušinus iki kambario temperatūros ir užpilame rauginamus agurkus ir lapus. Užarome dangteliu.
Patys skaniausi agurkai po dviejų dienų. Geriau laikyti šaltai, nes šilumoje perrūgsta.
Norint padaryti aštrius agurkus į marinatą galima įdėti ankštį aštriosios paprikos.
Traškūs šviežiai rauginti agurkai karštame marinate
1 kg. agurkų,
4 skiltelės česnako,
Po saujelę juodųjų serbentų, vyšnių lapų, krapų stiebų ir viršūnėlių, krieno lapų ar šaknį
Litras vandens, 2 šaukštai druskos, šaukštelis cukraus, šešetas juodųjų ir kvapiųjų pipirų žirnelių
Agurkų galiukus nupjauname. Agurkus sluoksniuojame su supjaustytomis priekoninėmis žolelėmis ir lapais į puodą.
Marinatas gali būti karštas ir šaltas. Ištirpdome druską ir cukrų, užviriname vandenį ir užpilame agurkus. Agurkai bus gatavi vandeniui atšalus.
Sausai ir greitai raugti švieži agurkai
Šiam greito rauginimo receptui geriausiai tiks labai švieži agurkai. Jei naudoti pirktiniai agurkai reiketų bent keletą valandų palaikyti nupjovus galiukus.
Kilogramui šviežių agurkų reikės šaukšto druskos, pusę šaukšto cukraus, pusę šaukštelio juodųjų pipirų, keturias česnako skilteles, saują krapų.
Dedame agurkus į maišiuką ir užpildome druskos, cukraus, juodųjų pipirų mišiniu, smulkiai pjautytų krapų mišiniu. Įspaudžiame česnakus. Sukratome viską maišelyje kokias tris minutes. palaikome valandą šiltai, dar supurtome ir įdedame į šaldytuvą trejetui valandų. Po šio laiko šviežiai rauginti agurkai bus paruošti.
Temos straipsniai
Agurkuose rauginti agurkai
.Agurkų tarkyje raugintų agurkų receptas
Agurkų mišrainė su svogūnais žiemai
Pjaustytų agurkų mišrainė iš agurkų ir svogūnų žiemai
Apkepas su smidrais
Purus smidrų apkepas su kiaušinine tešla
Aštrios baklažanų salotos
Rudens daržovių, petražolių maloniai aštrios salotos-mišrainė.
Aštrūs marinuoti agurkėliai
Saldžarūgščių, aštrių ir traškių agurkėlių salotos žiemai
Brokolių salotos su džiovintomis spanguolėmis
Kaip pagaminti skanias vegetariškas brokolių su spanguolėmis salotas
Burokėliai su silke
Silkė burokėlių dubenėlyje
Burokėlių ir cukinijų mišrainė žiemai
Skanios cukinijos ir burokėlių mišrainės žiemai receptas
Burokėlių ir svogūnų mišrainė žiemai
Mišrainės žiemai iš burokėlių su keptais svogūnais receptas
Burokėlių mišrainė su grybais žiemai
Mišrainės su burokėliais ir grybais receptas žiemai
Cukinijos receptai
Skaniausi patiekalai iš cukinijos, ką skanaus pagaminti iš cukinijos, top 6 cukinijos receptai
Cukinijų apkepas
Skaniausi apkepai iš cukinijos, top 4 cukinijos apkepų receptai
Cukinijų apkepas su faršu
Apkepo iš cukinijos su faršu receptas, kaip pagaminti cukinijos apkepą su mėsa
Cukinijų apkepas su sūriu
Apkepo su sūriu receptas, kaip pagaminti skanų cukinijos apkepą su sūriu
Cukinijų blyneliai
Blynelių iš cukinijos receptas, kaip iškepti skanius cukinijų blynelius
Cukinijų mišrainė su ananasais Uncle Ben's
Uncle Ben's cukinijų mišrainės su ananasais receptas
Cukinijų mišrainė su paprikomis
Skanios cukinijų mišrainės su paprikomis receptas žiemai, cukinijos konservuota mišrainė
Cukinijų mišrainė žiemai
Mišrainė su cukinijomis žiemai, skaniausios cukinijų mišrainės receptas
Cukinijų mišrainė žiemai
Skanios cukinijų mišrainės receptas žiemai, cukinijos konservuota mišrainė, patiekalai iš cukinijos
Cukinijų sriuba
Cukinijos sriubos receptas, kaip pagaminti skanią cukinijų sriubą