Velykiniai paukštienos patiekalai
Atnaujinta: 2021-04-01

Velykiniai paukštienos patiekalai

Antis, kalakutas ir kiti paukščiai taip pat yra Velykų stalo privalumas. Šių paukščių gaminimui reikėtų daugiau dėmesio skirti, kad patiekiama mėsa nebūtų kieta ir sausa. Iš tikrųjų mėsą minkština visos rūgštys: citrinų, acto, pieno, vaisių daržovių. Marinuojamą mėsą minkština pomidorų pasta, kefyras, obuolių ir vynuogių sultys ir visi citrusinių vaisių (citrinų, apelsinų ir kt.) sultys. Be to, mėsai minkštumo suteikia ir daugelis druskų. 

Velykiniai paukštienos patiekalai

Velykų Antis medaus padaže

Normalu, kad mėsos kokybė kartai priklauso nuo paukščio amžiaus. Kad atskirtumėte jauno paukščio nuo seno, tai paukštienos senumą išduoda gelsva, patamsėjusi ir stora oda. Pirkite vidutinio dydžio paukščius su šviesia oda, be papilkėjimo.

6 porcijoms reikės:

  • 1,5 kg anties
  • 100 g Spanguolių
  • 2 Obuolių
  • 2 Šaukštai medaus
  • 2 Šaukštai garstyčių padažo
  • 1 Šaukštai rozmarinų ir čiobrelių
  • Druskos ir pipirų

Gaminimas:

  1. Garstyčias išmaišykite su išlydytu medumi, rozmarinu, čiobreliais ir druska su pipirais.
  2. Pašalinkite nereikalingus riebalus uodegos ir kaklo srityje. Antį iš visų pusių įtrinkite medaus mišiniu ir truputi antį įpjaukite ir dėkite į skardą.
  3. Obuolius perpjaukite į keturias dalis, išpjaukite sėklalizdžius. Sukimškite juos į anties vidų, įdėkite spanguolių. Paukštį užsiūkite.
  4. Apgaubta folija antį kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 1,5 val. Vėliau folija nuimkite ir dar pakepkite 15-20 min., kad mėsa gražiai apskrustų.
  5. Prieš teikdami leiskite 10 minučių pagulėti lėkštėje.

velyku_kepta_antis_orkaiteje

Prie šios anties puikiai tiks vaisių garnyras. Galit tiekti antį su keptomis figomis, apelsinais ir žaliomis citrinomis.

Velykinis orkaitėje keptas kalakutas

Šviežiai iškeptas orkaitėje kalakutas taip pat dažnai puikuojasi ant Velykų stalo. Susirinkusius artimuosius pavaišinkite apskrudusiu ir minkštu kalakutu. Mėsa bus minkštesnė, ne sausa ir ypatingo skonio, jei po paukščio oda įšvirkšite tirpalo, pasigaminto iš sviesto, skysto medaus, lengvo vyno ar aromatingų padažų.

Reikės

  • 7 kg kalakutas
  • 3 česnako galvučių
  • 240 ml sauso balto vyno
  • 480 ml šviežių citrinų sulčių
  • 0,5 l apelsinų sulčių
  • 4 g druskos
  • 2 g pipirų
  • 2 g maltų kmynų
  • 1 g džiovinto raudonėlio

Gaminimas:

  1. Nulupkite česnako skilteles ir susmulkinkite. Vėliau suberkite į didelį dubenį. Pagardinkite pipirais, kmynais, raudonėliais ir druska. Supilkite vyną, citrinos ir apelsinų sulčių. Viską kruopščiai išmaišykite.
  2. Aštriu peiliu pradurti kalakuto krūtinę, šlaunis ir kojas; kad užpiltas marinatas galėtų patekti į paukščio vidų. Supilkite marinatą ant kalakuto ir į skylutes. Stenkitės, kad ir česnako gabaliukai patektų į paukščio įpjovimus. Kalakutą gerai uždenkite ir palaikykite per naktį šaldytuve, kad pasimarinuotų.
  3. Į kepimo skardą skersai ir išilgai ilgų folijos juostų pridėkite taip, kad ant jų padėtą kalakutą būtų galima apgaubti nepaliekant plyšių. Gaubtas turėtų būti erdvus, kad kalakutas galėtų kvėpuoti. Pirmai, 40 min kepkite 220 laipsnių temperatūroje. Vėliau apie 5h kepkite 160 laipsnių temperatūroje. Kepimo trukmė paprastai skaičiuojama pagal kalakuto svorį - vienam kilogramui skirkite apie 45-50 min.

velykinis_orkaiteje_keptas_kalakutas

Nors kalakutas dažniausiai tiekiamas kriaušių bei bruknių uogiene, galite rinkti ir kitus pagardus. Puikiai tinka kepintos, troškintos ar garintos daržovės ar vaisiai. Taip pat, virti ryžiai, grikiai ir įvairios jūsų mėgstamos kruopos.

Velykinė Kepta antis

Kartais trūksta laiko paruošti visą paukštį, o juk norisi nustebinti susibūrusius prie Velykų stalo šeimos narius ir artimiausius giminaičius.  Šiam anties receptui pagaminti reikia skirti mažai laiko, o rezultatas toks pat unikalus ir gardus.

4 porcijoms reikės:

  • 600 kg anties krūtinėlė
  • Teriyaki padažas
  • bruknių uogienės (uogienė pagal skonį)
  • Druskos ir pipirų
  • 5 vnt ne didelių bulvių
  • Pusę stiklinės pašildyto pieno
  • 60 g mažų morkyčių
  • 200 g įvairių salotų lapų
  • 60 g juodųjų gervuogių

Gaminimas:

  1. Anties krūtinėlės odą įpjauname aštriu peiliu rombais ir užmarinuojame. Kad mėsa geriau užsimarinuotų, įdėkite į šaldytuvą ir dvi valandas palaikykite.
  2. Kol marinuojasi mėsa galite pradėti ruošti bulves. Nuluptas ir išvirtas bulves sutriname su pašildytu pienu. Sumaišome.
  3. Tuomet imame užmarinuotą antį, kepame ant karštos ugnies iš abiejų pusių po 5 min.
  4. Iškeptą antį aptepti teriyakio padažu.
  5. garnyrui ruošti - atskirame inde sudėdame uogas ir supjaustytas salotas, viską švelniai išmaišome su šiek tiek pagardiname su aliejumi ir druska. Antį patiekite su salotomis ir bulvių koše.

kepta_antis_velykoms

Užkandžiui tiktų ir tarkuotų morkų salotos su parūgštintais raudonųjų burokėlių griežiniais.

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

12 Kūčių patiekalų

Kūčių stalas iš 12 patiekalų, geriausi Kūčių patiekalai

Antis gabaliukais kokosų pieno padaže

Orkaitėje kepta ir kokosų pieno padaže troškinta antis

Baklažanų suktinukai su feta sūriu

Vegetariškų baklažanų suktinukų įdarytų feta sūriu receptas

Geriausi silkės patiekalai Kūčioms

Kaip pagaminti įsidėmėtiną klasikinį ar modernų silkės patiekalą Kūčioms

Itališkas sūrio pyragas

Šokoladinis amareto skonio sūrio pyragas

Kiaulienos išpjovos medalionai grietinėlėje

Minkštučiai kiaulienos išpjovos medalionai patroškinti grietinėlėje

Kiaušiniai įdaryti grybais

Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai

Kiaušiniai įdaryti silke

Silke įdarytų kiaušinių receptas

Kumpiu įdarytos kiaušinių puselės

Įdaryti kiaušiniai su kumpiu

Lašiša tempura tešloje

Lašišos užkandėlė tempuros tešloje

Salotos su žuvimi Velykoms

Salotų su žuvimi patiekalai Velykiniam stalui. Velykinis salotų su lašisa vainikas, tuno salotų Velykinis receptas ir Velykinės špinatų ir rūkytų lašišų salotos su citrinų-krapų padažu.

Stirnienos karpačo

Tikriausiai pats įspūdingiausias patiekalas iš stirnienos yra karpačo

Stirnienos kepsneliai grietinėlės padaže

Stirniena su grietinėle tiesiog idealiai derinasi, itin skanaus stirnienos patiekalo receptas

Strimėlės užkandėlė

Šventinis užkandis iš įdarytos strimėlės

Velykiniai kiaulienos patiekalai

Velykų kiaulienos receptai. Tradicinė šaltiena, netikras zuikis bei gardūs kiaulienos šonkauliukai šventiniam Velykų stalui.

Velykiniai patiekalai iš karpio

Karpio patiekalai Velykiniam stalui. Velykinio karpio drebučiuose, kepto karpio gabaliukų Velykoms ir kepto karpio su medumi Velykų stalui receptai

Velykiniai paukštienos patiekalai

Velykų pauštienos receptai. Tradiciniai keptos anties ir kalakuto valgiai ant Velykų stalo.

Velykiniai silkės patiekalai

Silkės patiekalai Velykų stalui. Silkės su avokadais ir keptomis daržovėmis Velykoms, Silkės su morkomis Velykoms ir silkės su burokėliais receptai.

Velykiniai vištienos patiekalai

Velykų vištienos receptai. Skaniausi vištos orkaitėje, vštienos kepsnio ir blauzdelių valgiai ant Velykų stalo.

Velykiniai žuvies patiekalai

Velykų patiekalai iš žuvies. Keptos lydekos su svogūnų padažu, žuvies filė su kaparinio sviesto padažu ir žuvies kotletų su varške receptai Velykų stalui.