Tradicinis Velykų stalas neapsieina be gausaus užkandžių asortimento. Velykiniame stale laukia gausūs karštieji, šaltieji ir saldieji užkandžiai. Jie gerokai skiriasi nuo tų užkandžių kuriuos patiekiame draugų stalui. Egzotiški užkandžiai pakeičiami paprastais, sočiais užkandžiais kurių tradicinė receptūra siekia tikriausiai šimtmečius. Ant stalo ima dominuoti mėsos, subproduktų vyniotiniai ir slėgtainiai.
Naturalu, nes tradiciškai Velykų ryte vyresnieji grįždavo iš maldos namų ir laiko paruošti patiekalus šeimynai nelikdavo. Todėl ant stalo gulė iš vakaro paruošti ir antriesiems patiekalams nenusileidžiantys užkandžiai.
Vištienos užkandžiai Velykoms
Daugybę įdomių Velykinių receptų pagaminama iš vištienos. Didelė erdvė fantazijai atsiveria gaminant įvairius vištienos vyniotinius. Vištienos muštiniai ar faršas sluoksniuojamas su vaisiais ir daržovėmis. Tačiau tikroji stalo puošmena ir daina skrandžiui bus farširuota višta. Ją pagaminus atšaldysime ir supjaustysime nedideliais gabaliukais.
Šis patiekalas ne toks jau baisiai gaminamas kaip atrodo. Daugumą baido odelės nuėmimas ir jos prikimšimas. Tačiau nėra taip jau sudėtinga nei nuimti odą, nei prikimšti ją. Belieka atverti fantaziją įdaro gaminimui.
Reikės apie 2 kg vištos;
Faršo apie 0.6 - 1 kg, gali būti tiek vištienos, tiek kiaulienos;
Trečdalį batono;
Grietinėlės 0.5 kg;
Tarkuotų morkų apie 0,3 kg;
3- 4 skilteles česnako;
Raudonėlio;
Druska, juodieji pipirai;
Riešutai, džiovinti vaisiai kaip abrikosai;
Aliejaus
Nukauliname mėsą, sumalame ir sumaišome su papildomu faršu. Maišome su grietinėlėje mirkytu batonu, sudedame morkas, įspaudžiame česnaką. Sudedame prieskonius. Gerai išmaišome faršą ir sudedame į odą. Su papildoma druska patriname odą, apibarstome kmynais ir šepetėliu patepame aliejumi odelę.
Dedame į orkaitę vienai valandai apie 160 - 180 laipsnių, po to apie 20 minučių pakeliam temperatūrą, kad apskrudinti. Temperatūrinį režimą galima keisti. Kepant mažesnėje temperatūroje ( 150 -160) išeina skaniau, geriau išsilaiko odelė. Tik tam reikės kepti 1,5 - 2 valandas.
Mėsos vyniotiniai Velykoms
Per Velykų šventes ant sato dažnai atsirasdavo išmaningiausi mėsos ir vaisių bei daržovių vyniotiniai. Itin populiarūs subproduktų vyniotiniai iš liežuvių, kulninės, karkos.
Jei dar neragavote kiaulės kulninės/karkos vyniotinio būtinai tai padarykite. Kulninės ir karkos mėsa viena iš minkščiausių ir įpatingo skonio.
Karkos kurios mėsą atsargiai nuimame nuo kaulo;
Galima kiek sprandinės įdėti į vyniotinio vidų;
Galima prieš verdant vyniotinį pamarinuoti. Pamarinuoti galima naudojant česnaką, čiobrelį, pipirus.
Galima iš karto išmušti mėsą, padruskinti, papipirinti. Suvyniojame, įdedame į marlę, aprišame siūlu ir verdame apie 1.5 - 2 valandas. Išvirus prispaužiame ir leidžiame atšalti.
Žuvies kepsnelių užkandžiai Velykoms
Šalti žuvies kepsneliai tešloje vienas iš puikių Velykų stalo akcentų. Nėra sudėtinga juos paruošti iš vakaro, o Velykų dieną jie bus kaip švieži. Viena iš sąlygų, kad žuvis visiems patiktų tai nepalikti joje kauliukų. Todėl žuvies patiekalo tešloje patiekalui geriausiai tiks jūrinės žuvys: menkės, jūros lydeka, lašiša.
Net ir tai pačiai žuviai skirtingą skonį suteiks tešla kurioje bus įkepta žuvis. Klasikinė tešla tai miltai, kiaušinis, kiek druskos, pipirų. Dėl purumo galima įdėti kiek sodos. Į tešlą taip pat galima įpilti kiek alaus. Traškėsnė tešla bus įdėjus kiek krakmolo.
Puikiai tiks tešlos sūrio apvalkale. Kietasis sūris sutarkuojamas, maišomas su majonezu, kiaušiniais, šiek tiek miltų.
Būtina sąlyga padaryti gerą žuvį tešloje tai stipriai įkaitintas aliejus. Apvolojus tešloje žuvį dedame į keptuvę ir po keletą minučių iš abiejų pusių apkepame. Nelaikome aliejuje, išėmus dar geriau uždėti ant popieriaus, kad aliejus nuvarvėtų.
Kiaulienos liežuvio slėgtainis
Kiek daugiau laiko užims skanaus liežuvio ar kiaulės liežuvio ir kiaulės ausų vyniotinis. Tačiau jei padarysite taip kaip jį padaro mano mama, tada tikrai suprasite, kad laikas praleistas neveltui. Kiek laiko užims pirminis pasiruošimas išvalant ausis.
Kiaulės liežuvių 3 vnt;
Kiaulės ausų 3 vnt;
Morkos 2 vnt;
Svogūnų 3 vnt;
Česnako 4 skiltelės;
Pusė šaukštelio juodųjų pipirų;
Lauro lapelių 4-6 vnt;
Šaukštas druskos;
Želatino šaukštas;
Liežuvį ir išvalytas ausis įdedame į puodą su šaltu vandeniu. Palaikome apie 4- 5 valandas, kelis kartus pakeisdami vandenį. Paskutinį kartą nupilame vandenį ir naujame vandenyje verdame liežuvį ir ausis iki užvirimo. Pavirus kelias minutes nupilame vandenį ir vėl verdame iš naujo. Nuimame susidarančias putas. Sudedame lauro lapus, svogūnus, morkas, galima keletą žirnelių juodųjų pipirų. Verdame ant mažos ugnies 1,5 - 2 valandas.
Ištraukiame liežuvius, įdedame į šaltą vandenį ir nulupame. Dedame atgal į sultinį. Ausis išimame ir atidedame ant atskiros lėkštės, kad atauštų.
Vyniotinio užpilui nukošiame apie 0,5 litro sultinio ir jame pamerkiame želatiną. Jį reikės laikyti kol želatinas ištirps, gali reikėti jį kiek pašildyti. Į sultinį dėl skonio ir kvapo įdedame česnako skilteles, patikriname sūrumą ir jei reikia kiek pasūdome.
Nuo kiaulės ausų nuskutame odelę ir minkštimą, palikdami tik kremzlę. Minkštimą supjaustome.
Į formas kuriose darysime vyniotinį įdedame maistinę plėvelę. Įdedame kiaulės kremzles,kad būtų kiek išsikišę iš formos. Liežuvio gabaliukus dedame į formą sluoksniuodami su minkštomis ausies dalimis. Užpilame nukoštu sultiniu ir uždengiame ausies kremzlės kampais. Uždengiame kiek paspausdami maistine plėvele. Ataušus dedame į šaldytuvą 5-7 valandoms. Puikiai tiks su majonezu.
Kiti skoniogidas.lt užkandžių receptai:
Įdarytų kiaušinių receptų rinkinys
Baklažanų suktinukai su feta sūriu
Temos straipsniai
Baklažanų suktinukai su feta sūriu
Vegetariškų baklažanų suktinukų įdarytų feta sūriu receptas
Brusketa su pomidorais
Populiaraus itališko užkandžio brusketa receptas
Burokėliai su silke
Silkė burokėlių dubenėlyje
Cinamoninių riešutų užkandis
Traškūs cinamoniniai riešutai papildys šventės užkandžių stalą ir puikiai tiks tiek prie vyno taurės, tiek pavaišinti vaikus.
Cukinijų suktinukai
Cukinijos suktinukai su kiaušiniu ir sūriu
Jautienos ir daržovių suktinukai
Tortilijų suktinukai su jautiena ir daržovėmis
Kaip gaminti sushi ryžius
Kaip virti sushi ryžius, sushi gamyba, ingredientai sushi ryžiams, kaip plauti sushi ryžius, kaip gaminti maki sushi, sushi ingredientai, koks gali būti sušių įdaras, sushi tiekimas
Karameliniai kukurūzai
Pigaus ir nesudėtingo, tačiau be galo skanaus, traškaus užkandžio receptas
Kepta stinta
Kaip skaniai iškepti stintą
Kiaušiniai įdaryti silke
Silke įdarytų kiaušinių receptas
Krevetės tempura tešloje
Užkandis su krevetėmis keptomis tempura tešloje
Kumpiu įdarytos kiaušinių puselės
Įdaryti kiaušiniai su kumpiu
Lašiša tempura tešloje
Lašišos užkandėlė tempuros tešloje
Lašišos kepsneliai
Kepsnelių iš lašišos receptai, lašišiniai kepsneliai apvolioti miltuose ir kiaušiniuose
Paprastas spragėsių gaminimo būdas
Kaip paruošti kukurūzinius spragėsius
Smidrų suktinukai su šonine
Šparagų suktinukai apvynioti šonine ir apkepti keptuvėje
Stirnienos karpačo
Tikriausiai pats įspūdingiausias patiekalas iš stirnienos yra karpačo
Strimėlės užkandėlė
Šventinis užkandis iš įdarytos strimėlės
Tempura tešla
Kaip pagaminti tempura tešlą ir kaip gaminti su tempura tešla
Užtepėlė iš krabų lazdelių
Pikantiško skonio greitai pagaminama užtepėlė iš krabų lazdelių, silkės, ricotta sūrio