Tradicinis Velykų stalas daugiausiai susijęs su valstietiškomis Velykų šventimo tradicijomis. Katalikiškame krašte įprastai prieš Velykas laukia septynių savaičių gavėnia ir didžiosios savaitės pasnikas. Velykoms laukia gausus ir sotus stalas. Senesniuose laikuose pirmuoju patiekalu būdavo Velykų boba ir margučiai pašventinti bažnyčioje. Dabar Velykų pyragas tik paragaujamas ir imamasi kitų patiekalų. O kodėl nepakartoti savo senelių patirtį ir neišbandyti bent savaitę pasniko ir Velykines nakties pamaldas. Dažnai mes skubame, ieškome malonumų ir prarandame nedidelius, bet svarbius mus apvalančius įvykius.
Nuostabus šventinis pojūtis grįžtant ankstyvą rytą iš Velykinių pamaldų. Nuovalgio nesijaučia, nors lyg ir turėtum jį jausti po nemiegotos nakties. Ryte susėdus šeimai susidaužiama margučiais ir paragaujama po gabaliuką Velykinio pyrago.
Velykininis pyragas
Valstietiškame velykinės bobos recepte senovėje greičiausiai trūkdavo brangaus cukraus. Saldumo pyragui priduodavo džiovintos uogos ir vaisiai. Gausiai susirinkusiai šeimais reikės didelio Velykinio pyrago. Receptas didelei Velykų bobai.
1 kg miltų,
0,5 lpieno,
300 g. sviesto,
200 g. cukraus
4 kiaušinių,
4 šaukštų cukraus,
40 g. mielių,
200 g Razinų ir abrikosų, riešutų, kitokių sėklų
Druskos
Glaistui
200 g. cukraus pudros,
Pusė citrinos
Suaktyviname mieles. Tam pašildome pieną sumaišome su 700 gramų miltų. Tada sudedame mieles ir apie 100 g cukraus. Kruopščiai išmaišome ir pastatome šiltai.
Kiaušinių trynius atskiriame ir sumaišome trynius su likusiu cukrumi. Ištirpdome sviestą ir sumaišome su padaryta mase.
Supilame likusius miltus į didelį indą, pilame mielių mišinį, trynių mišinį, dedame druską. Minkome kol pasidarys vienalytė masė kuri nelips prie rankų.
Pradėjus darbus užpilame džiovintus vaisius karštu vandeniu. Padarius tešlą nusausiname vaisius ir supjaustome abrikosus. Sumaišome vaisius su tešla.
Paruošiame kepimo indą. Aliejumi ištepame kraštus, išklojame dugną ir šonus kepimo popieriumi. Sudedame tešlą kuri neturėtų užimti visą tūrį. Dar palaikome apie valandą, kad tešla dar pakiltų.
Kepama orkaitėje įkaitinus iki 180 laipsnių apie valandą.
Įdaryti kiaušiniai
Neapsieis Velykų stalas be tradicinių įdarytų kiaušinių. Fantazijos ir savų receptų tikriausiai turi kiekviena šeimininkė. Pats "indelis" paruošiamas kietai išverdant kiaušinį. Lengvai kiaušinis nusilups jei išvirus iš karto atšaldysite šaltame vandenyje. Nulupus pjaunama per pusę ir tryniai bus panaudojami įdarams.
Tryniai įdare sudaro nuo trečdalio iki pusės masės. Populiariausi įdarai su džiovintais grybais, ikrais, sūdyta silke, lašiša, skumbre. Kaip prieskoniai puikiai tiks žalios petražolės, krapai, juodieji pipirai. Daugiau įdarytų kiaušinių receptų galima rasti straipsnyje "Įdaryti kiaušiniai"
Įdaryti grybais kiaušiniai
8 kiaušiniai,
4 tryniai,
2 šaukštai džiovintų grybų,
Keletas šakelių petražolių,
Skiltelė česnako,
Pusė svogūno,
Šaukštas svogūno,
Supjaustome išmirkytus grybus ir juos kartu su smulkiai supjaustytais svogūnais ir česnakais apkepinsime svieste. Sumaišome su druska, juodaisiais pipirais, smulkiai pjaustytomis petražolėmis ir tryniais.
Padažai Velykų stalui
Vienas iš pirmųjų Velykų stalo patiekalų yra margučiai. Jiems tradiciškai paruošiamas majonezo ir krienų padažas. Jis puikiai tiks ir prie mėsos bei žuvies patiekalų.
Užkandžiai Velykų stalui
Kartos keičiasi ir susibūrus viduriniosios kartos šeimoms Velykų stale ima dominuoti užkandžiai. Ant stalo gausūs užjūrio produktų patiekalais. Neužmirštami ir klasikiniai mėsos vyniotiniai ir paštetai.
Nuo įdarytų kiaušinių liks trynių, juos galima panaudoti šaltoms užkandėlėms.
Krabų bokšteliai
150 g. krabų lazdelių,
2 kiaušinių trynių,
2 mažus šalot svogūnus,
100 g kieto sūrio drožlių,
Druska, pipirai,
2 šaukštai majonezo,
Sukapojame krabų lazdeles, trynius, svogūnus ir sumaišome su druska, pipirais ir majonezu.
Į taureles įdedame maistinę plėvelę, įdedame sūrio drožles ir ant jų mišinį. Dedame taureles į šaldytuvą valandai. Ištraukiame bokštelius, papuošiame krapais, petražolėmis
Kepenų paštetas
Ilgai eksperimentavus pagaliau priėjau prie idealaus kepenų pašteto recepto. Paštetui geriausiai tinka jautienos kepenys. Kepenų sausumas sumažinamas riebia mėsa, geriausiai pažande, sviestu, morkomis. Kepenų pašteto receptas didelei šeimynai:
1 kg jaučio kepenų,
0,4 kg kiaulienos pažandės,
2 dideli svogūnai,
3 didelės morkos,
3 šaukštai džiovintų grybų,
3 riekelės batono,
100 g. sviesto,
Druska, juodieji pipirai, šaukstelis džiovinto raudonėlio, petražolės,
Česnako galvutė,
Virimo prieskoniai:
Lauro lapeliai, sauja čiobrelio stiebelių
Suvyniosim į dumblių lapus
Pradžioje išverdame kepenis ir pažandę. verdame įdėję lauro lapelius, čiobrelius, 1 morką , 1 svogūną, pusę česnako. Šiltame vandenyje išmirkome džiovintus grybus.
Smulkiai kapojame svogūnus, česnakus, morkas, grybus ir juos apkepiname pusėje sviesto.
Išvirus sumalame su mėsmale mėsą ir batoną. Sudedame keptus svogūnus, morkas, grybus, priekonius, druską. Dar šiltą suvynuojame į dumblių lapus ir įdedame valandą šaltai.
Tradicinė šaltiena Velykoms
Šaltiena vienas iš seniausių ir įprastų Velykinio stalo patiekalų. Tradicinė šaltiena gaminama be želatinos, o naudojant naturalų nuvirtą sultinį. Sultinys verdamas iš kiaulės galvos, uodegėlių, kulnų, ausų. Pripilti reikėtų vandens gerokai daugiau, kad ilgai verdant nepritrūktų sultinio. Sultinys skaninamas prieskoniais kaip lauro lapeliai, čiobrelis, pipirai. Sultinį ir būsimą želatiną labai paskanins svogūnai, morkos. Gali būti papildomai pridedama kitokios liesesnės mėsos, kuri taip pat verdama iki minkštumo. Išvirus želatininį sultinį išpilstoma į indelius ir galima dar įdėti virtas daržoves ir vaisius.
Šaltiena su vištiena ir kiaulės ausimis
2 vnt. kiaulės kulniukų,
2 vnt. kiaulės ausų,
Ketvirtis kiaulės galvos,
0,5 kg vištienos ketvirčių,
2 svogūnai,
3 morkos,
Česnako galvutė,
Lauro lapai, druska, pipirai
Žalių petražolių,
Vienas iš nemalonesnių šaltienos problemų yra šereliai ir kauliukai. Dėl to apskrudiname kulniukus, ausis, pasistengiame išplauti kauliukų nuolaužas.
Vandens kiaulienos virimui įpilame dvidubai daugiau nei mėsos. Verdame valandą. Tada sudedame svogūnus, pusę česnako, 1 morką, lauro lapelius, pipiro žirnelius, vištieną. Virsime dar 40 minučių. Likus 20 minučių iki virimo pabaigos įdedame likusias morkas, druska. Galima morkas smulkiai supjaustyti ir apkepinti.
Išimame mėsą, nukošiame sultinį. Atšalusią mėsą nukauliname. Kartasi daroma klaida ištraukiant kaulus iš mėsos, o ne nuimant mėsą nuo kaulų. Nuimant mėsą nuo kaulų daug švariau nukaulinama.
Sultinį supilstome į indelius, sudedame morkas, smulkiai pjaustytas petražoles, smulkiai pjaustytus česnakus, smulkiai pjaustytą mėsą. Dedame į šaldytuvą ir palaikome kol sustings.
Mėsos vyniotiniai Velykoms
Kulinarams mėsos vyniotinai poligonas daugybei ekperimentų. Čia galima maišyti skirtingas mėsas, daržoves, kiaušinius, vaisius, žalumynus. Paprasta, tačiau daugelio mėgstama Velykų stalui labai tinkanti kulninės vyniotinė.
Kulninės vyniotinio receptas
Jums reikės:
1 kg kiaulės kulninės,
0,5 kiaulės sprandinės,
Juodieji ir čili pipirai, šiek tiek kvapiųjų pipirų, druskos
Kulninės vyniotinis
Kulninę perpjauname ir iškauliname. Mėsą išlyginame, išmušame, dedame išmuštą sprandinę. Pabarstome prieskoniais ir ištriname. Kulną susukame, suvyniojame į marlę, surišame ir verdame 1,5 valandos, greitpuodyje, 1 valandą.
Išvirus karštą prislegiame dugneliu su svoriu.
Užtepėlės Velykoms
Užtepėlėms puikiai tiks likę tryniai. Balandžio mėnesį gėlavandenės žuvys jau turi subrandintus ikrus ir juos puikiai panaudosite įvairioms užtepėlėms. Belika paskrudintos duonos, duonelių, šaukštelių ir turite daugybę puikių velykinių patiekalų.
1 avokadas,
1 kiaušinio trynys,
Šaukštas lydyto sūrio,
Šaukštas kuojos ikrų,
Druskos, juodųjų pipirų,
Sudedame ingredientus į indą ir sublenderiuojame.
Temos straipsniai
12 Kūčių patiekalų
Kūčių stalas iš 12 patiekalų, geriausi Kūčių patiekalai
Antis gabaliukais kokosų pieno padaže
Orkaitėje kepta ir kokosų pieno padaže troškinta antis
Baklažanų suktinukai su feta sūriu
Vegetariškų baklažanų suktinukų įdarytų feta sūriu receptas
Geriausi silkės patiekalai Kūčioms
Silkės receptai Kūčioms, kaip pagaminti silkės patiekalą Kūčioms
Itališkas sūrio pyragas
Šokoladinis amareto skonio sūrio pyragas
Kiaulienos išpjovos medalionai grietinėlėje
Minkštučiai kiaulienos išpjovos medalionai patroškinti grietinėlėje
Kiaušiniai įdaryti grybais
Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai
Kiaušiniai įdaryti silke
Silke įdarytų kiaušinių receptas
Kumpiu įdarytos kiaušinių puselės
Įdaryti kiaušiniai su kumpiu
Lašiša tempura tešloje
Lašišos užkandėlė tempuros tešloje
Salotos su žuvimi Velykoms
Salotų su žuvimi patiekalai Velykiniam stalui. Velykinis salotų su lašisa vainikas, tuno salotų Velykinis receptas ir Velykinės špinatų ir rūkytų lašišų salotos su citrinų-krapų padažu.
Stirnienos karpačo
Tikriausiai pats įspūdingiausias patiekalas iš stirnienos yra karpačo
Stirnienos kepsneliai grietinėlės padaže
Stirniena su grietinėle tiesiog idealiai derinasi, itin skanaus stirnienos patiekalo receptas
Strimėlės užkandėlė
Šventinis užkandis iš įdarytos strimėlės
Velykiniai kiaulienos patiekalai
Velykų kiaulienos receptai. Tradicinė šaltiena, netikras zuikis bei gardūs kiaulienos šonkauliukai šventiniam Velykų stalui.
Velykiniai patiekalai iš karpio
Karpio patiekalai Velykiniam stalui, Velykų valgiai iš karpio, receptai iš karpio Velykoms
Velykiniai paukštienos patiekalai
Velykų pauštienos receptai. Tradiciniai keptos anties ir kalakuto valgiai ant Velykų stalo.
Velykiniai silkės patiekalai
Silkės patiekalai Velykų stalui. Silkės su avokadais ir keptomis daržovėmis Velykoms, Silkės su morkomis Velykoms ir silkės su burokėliais receptai.
Velykiniai vištienos patiekalai
Velykų vištienos receptai. Skaniausi vištos orkaitėje, vštienos kepsnio ir blauzdelių valgiai ant Velykų stalo.
Velykiniai žuvies patiekalai
Velykų patiekalai iš žuvies. Keptos lydekos su svogūnų padažu, žuvies filė su kaparinio sviesto padažu ir žuvies kotletų su varške receptai Velykų stalui.