Velykos yra krikščionių šventė, skirta Jėzaus Kristaus prisikėlimui. Ji švenčiama pirmąjį sekmadienį po pirmosios pilnaties po pavasario lygiadienio, kuris paprastai būna kovo 22–balandžio 25 d. Prieš Velykas yra pasninko ir atgailos laikotarpis, vadinamas gavėnia, kuris prasideda Pelenų trečiadienį ir trunka 40 dienų, išskyrus sekmadienius.
Savaitė iki Velykų vadinama Didžiąja savaite ir apima Didįjį ketvirtadienį, Didįjį penktadienį ir Didįjį šeštadienį. Didysis ketvirtadienis mini Paskutinę vakarienę, Didysis penktadienis – Jėzaus nukryžiavimą, o Didysis šeštadienis – dieną, kai Jėzus gulėjo kape.
Velykos švenčiamos bažnytinėmis pamaldomis, vaišėmis ir Velykinių kiaušinių mainais, kurie dažniausiai būna iš šokolado ar saldainių gaminami papuošti kiaušiniai. Velykų zuikis taip pat yra populiarus šventės simbolis, nešantis Velykinius kiaušinius ir saldainius vaikams.
Margučiai yra neatsiejama Velykinio stalo dalis
Tradcinių patiekalų Velykoms receptai
Skirtingos šalys Velykinius stalus nukloja skirtingais patiekalais, priklausomai nuo tradicijų. Pavyzdžiui kiekvieno vengriško Velykinio stalo centre rasite Velykinę avieną, kietai virtus kiaušinius, įvairių rūšių kumpius ir pintą brioche duoną, kadangi per Velykas vengrai taip pat mėgsta valgyti garstyčias ir krienus, ši duona ypatingai tinka. Kitas pavyzdys - tradicinis jamaikietiškas Velykų maistas yra garintas žuvis su gysločiais ir ryžiais.Kaip daugelis žmonių žino, maistas yra labai svarbi Jamaikos kultūros dalis, o Velykinis stalas atspindi turtingą ir ilgą krikšionišką istoriją Jamaikoje. Viena populiariausių Jamaikos Velykų tradicinių maistų yra jau daugelį metų šalyje mėgstama Velykinė bandelė ir sūris. Kaip ir visose šalyse, taip ir Lietuvoje, mes stalus Velykoms ruošiame pagal tradicijas - dailiname margučius, kepame Velykinę bobą ir netikrą zuikį.
Tradicinis Velykinis patiekalas Jamaikoje
Netikras zuikis Velykoms
Netikras zuikis yra universalus patiekalas, kurį galima pritaikyti įvairiais būdais, kad atitiktų skirtingus skonius ir pageidavimus. Kai kurie žmonės į mėsos mišinį įdeda daržovių, tokių kaip svogūnai, morkos ar paprikos, kad pagerintų skonį, kiti deda sūrio, žolelių ar prieskonių. Netikras zuikis patiekiamas su įvairiais garnyrais, pavyzdžiui, bulvių koše, šparaginėmis pupelėmis ar keptomis daržovėmis. Netikras zuikis populiarus daugelyje šalių, įskaitant Jungtines Valstijas ir Kanadą, kur jis dažnai patiekiamas šeimos vakarienėms ar švenčių proga.
Netikras zuikis turėtų būti sultingas
Netikram Velykiniui netikram zuikiui reikalingi ingridientai
- 680 gramų maltos jautienos
- 100 gramų duonos trupinių
- 80 gramų pjaustytų svogūnų
- 2 kiaušiniai
- 60 ml pieno
- 1 šaukštelis. druskos
- 1/4 šaukštelio. Juodasis pipiras
- 60 ml kečupo
- 1 valgomasis šaukštas Vorčesterio padažas
Instrukcijos kepant Velykinį netikra zuikį
Įkaitinkite orkaitę iki 175°C. Dideliame dubenyje sumaišykite maltą jautieną, duonos trupinius, susmulkintą svogūną, kiaušinius, pieną, druską ir juoduosius pipirus. Viską kruopščiai sumaišykite rankomis. Į mišinį įpilkite kečupo ir Vusterio padažo ir gerai išmaišykite. Suspauskite mišinį į kepimo formą, rankomis išlyginkite viršų.Kepkite įkaitintoje orkaitėje 50-60 minučių arba tol, kol mėsytė iškeps ir viršus taps auksinės spalvos. Prieš pjaustydami ir patiekdami, leiskite mėsai pailsėti 5-10 minučių.
Užkandžių Velykoms receptai
Dažniausiai užkandžiai siūlomi prieš pagrindinį patiekalą. Jie yra skirti apetitui sužadint, lengvam užkandžiui rinkites tokius produktus kaip sūris, duoniukai, švieži vaisiai, riešutai ar spragėsiai. Jei norite pademonstruoti savo kulinarinį meistriškumą, galite pasirinkti tokius užkandžius, kaip įdaryti kiaušiniai, brusketos ar kitus laiko reikalajančius užkandžius.
Užkandis gali būti ir salotos ar mišrainės
Klasikinė brusketa Velykiniam stalui
Bruschetta yra klasikinis itališkas užkandis, gaminamas iš ant grotelių keptos arba skrudintos duonos, paprastai išpjaustytos iš batono arba raugo kepalo, įtrintos česnaku ir apšlakstytos alyvuogių aliejumi. Žodis „bruschetta“ kilęs iš italų kalbos žodžio „bruscare“, kuris reiškia „skrudinti“. Patiekalas kilęs iš centrinės Italijos, kur tai paplito kaip būdas sunaudoti pasenusią duoną. Šiandien tai populiarus užkandis visame pasaulyje ir jį galima rasti daugelio itališkų restoranų meniu. Brusketa paruošti nesunku ir ji pagaminama vos per kelias minutes. Brusketa, taip pat, yra puikus būdas panaudoti šviežias sezonines daržoves.
Duoną galite paskrudinti ant griliaus
Ingridientai reikalingi Brusketai Velykiniam stalui
- 1 batonas arba itališka duona
- 4-5 prinokę pomidorai, supjaustyti
- 2-3 skiltelės česnako, susmulkinto
- 1/4 puodelio šviežio baziliko, susmulkinto
- 3-4 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druska ir pipirai, pagal skonį
Instrukcijos kaip kepti brusketą Velykoms
Įkaitinkite orkaitę iki 190 °c. Duoną supjaustykite 3-5 cm storio griežinėliais ir kiekvieną gabalėlį aptepkite alyvuogių aliejumi.Kepkite duonos riekeles ant kepimo skardos 10–15 minučių arba kol taps švelniai auksinės spalvos ir traškios. Kol duona skrudinama, dubenyje sumaišykite susmulkintus pomidorus, česnaką, baziliką, alyvuogių aliejų, druską ir pipirus.
Kai duonos riekeles iškeps, išimkite jas iš orkaitės ir leiskite šiek tiek atvėsti. Kiekvieną riekelę įtrinkite česnako skiltele, kad duona įgautų česnako skonio. Ant kiekvienos riekelės užpilkite šaukštą pomidorų mišinio, tolygiai paskirstydami pomidorų mišinį.
Patiekite iš karto ir mėgaukitės!
Paprasti įdaryti kiaušiniai Velykoms
Įdaryti kiaušiniai yra populiarus užkandis, gaminamas kietai verdant kiaušinius perpjaunant juos išilgai, o trynius maišant su įvairiais prieskoniais ir padažais. Tai klasikinis Velykinis užkandis kuriuo liks sužavėti Jūsų šventės svečiai.
Įdarytus kiaušinius galite puošti žalumynais
Ingridientai Velykiniams įdarytiems kiaušiniams
- 6 dideli kiaušiniai
- 1/4 puodelio majonezo
- 1 arbatinis šaukštelis geltonųjų garstyčių
- 1/4 arbatinio šaukštelio druskos
- 1/8 arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų
- Paprika, papuošimui
Instrukcijos gaminant įdarytus kiaušinius Velykoms
Įdėkite kiaušinius į puodą ir užpilkite vandeniu. Užvirinkite ant stiprios ugnies.Kai vanduo užvirs, išjunkite ugnį ir uždenkite puodą. Palikite kiaušinius 10-12 minučių.Išimkite kiaušinius iš puodo ir sudėkite į dubenį su lediniu vandeniu, kad atvėstų.Kai kiaušiniai atvės, nulupkite juos ir perpjaukite išilgai pusiau. Išimkite trynius ir sudėkite į atskirą dubenį.Kiaušinių trynius sutrinkite šakute ir suberkite majonezą, garstyčias, druską ir pipirus. Gerai ismaisyti.Šaukštu supilkite kiaušinio trynių mišinį atgal į kiaušinių baltymų puseles.Papuošimui pabarstykite paprika.Atvėsinkite kiaušinius šaldytuve, kol jie bus paruošti patiekti.
Karštųjų patiekalų Velykoms receptas
Karštieji patiekalai yra pagrindinis švenčių akcentas daugelyje pasaulion šalių, kadangi jie visus sutelkia prie vieno stalo.Vienas iš karštųjų patiekalų privalumų yra tai, kad juos lengva paruošti dideliais kiekiais, todėl jie puikiai tinka pamaitinti Velykoms sugužėjusius svečius. Dažniausiai, karštieji šventiniai patiekalai gaminami iš sezoninių ingredientų ir asocijuojasi su tradicijomis ir sukelia nostalgija. Daugelis šeimų turi savo karštųjų patiekalų receptus, kurie buvo perduodami iš kartos į kartą.
Idėja, kaip galite puošti Velykinį stalą
Kumpis su medumi Velykoms
Kumpis su medumi yra patiekalas, patiekiamas ypatingomis progomis, tad puikiai tiks ir Velykoms. Glajuje naudojamas medus, kuris suteikia natūralų saldumą, kuris puikiai dera su kumpio sūrumu. Kumpis puikiai dera su keptomis daržovėmis, bulvių koše ar žaliomis salotomis. Jei kumpio liks, galite būti naudojamas sumuštiniams ar salotoms.
Kumpį rekomenduotina pjaustyti kuo ploniau
Ingridientai Velykiniam kumpiui
- 1 kumpis be kaulų (3-4 kg)
- 1 puodelis medaus
- 1/2 stiklinės rudojo cukraus
- 1/4 puodelio Dižono garstyčių
- 1/4 puodelio obuolių sidro acto
- 1 šaukštelis maltų gvazdikėlių
Kaip iškepti Velykinį kumpį
Įkaitinkite orkaitę iki 160 ° C.Sudėkite kumpį į didelę kepimo skardą, supjaustytą puse žemyn.Mažame dubenyje sumaišykite medų, rudąjį cukrų, Dižono garstyčias, obuolių sidro actą ir maltus gvazdikėlius, kol gerai susimaišys.Medaus glajų užpilkite ant kumpio, įsitikinkite, kad jis tolygiai padengtas.Kepimo skardą uždenkite aliuminio folija ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 2-3 valandas arba kol kumpis iškeps ir suminkštės. Nuimkite foliją nuo kepimo skardos ir padidinkite orkaitės temperatūrą iki 220°C.Aptepkite kumpį glaistu ir grąžinkite į orkaitę neuždengtą 15-20 minučių arba tol, kol glajus pradės burbuliuoti ir karamelizuosis.Išimkite kumpį iš orkaitės ir palikite 10-15 minučių pailsėti prieš pjaustydami ir patiekdami.
Pastaba: Kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo jūsų kumpio dydžio, todėl prieš patiekdami būtinai patikrinkite vidinę temperatūrą mėsos termometru, kad įsitikintumėte, jog ji pasiekė 63 °.
Velykinis bulvių apkepas su kumpiu ir sūriu
Bulvių apkepas su sūriu ir kumpiu puikiai tinka sočiai šeimos vakarienei. Šis patiekalas dažnai gaminamas su čederio sūriu, kuris apkepui suteikia sodraus ir pikantiško skonio. Bulvės ir kumpis suteikia sotumo, o sūrio padažas suteikia kremiškumo, taip pat šį patiekalą galima pritaikyti pagal individualų skonį. Pavyzdžiui, galite naudoti įvairių rūšių sūrį arba pridėti brokolių ar špinatų, kad gautumėte papildomo skonio, bei maistinių medžiagų.
Bulvių apkepą patiekite su mėgstamomis salotomis
Instrukcijos kepant Velykini bulvių apkepą
- 800 gramų nuskustų ir kubeliais pjaustytų bulvių
- 300 gramų kubeliais pjaustyto virto kumpio
- 60 gramų pjaustytų svogūnų
- 60 gramų sviesto
- 30 gramų universalių miltų
- 500 mililitrų pieno
- 200 gramų tarkuoto čederio sūrio
- 1/4 arbatinio šaukštelio česnako miltelių
- Druska ir pipirai, pagal skonį
- 30 gramų džiūvėsėlių
- 2 šaukštai kapotų šviežių petražolių
Ingridientai bulvių apkepui Velykoms
Įkaitinkite orkaitę iki 190°C .Dideliame puode užvirkite kubeliais pjaustytas bulves ir virkite apie 10 minučių arba kol suminkštės. Nusausinkite ir atidėkite į šalį.Didelėje keptuvėje svieste pakepinkite kubeliais pjaustytą svogūną ir virtą kumpį, kol svogūnas suminkštės.Įmaišykite miltus, kol gerai susimaišys. Palaipsniui pilkite pieną, nuolat maišydami, kol masė sutirštės. Suberkite susmulkintą sūrį, česnako miltelius, druską ir pipirus ir maišykite, kol sūris išsilydys ir mišinys gerai susimaišys.Sudėkite virtas bulves ir švelniai išmaišykite, kad pasidengtų sūrio mišiniu.Supilkite mišinį į kepimo formą ir ant viršaus pabarstykite džiūvėsėliais.Kepkite 25-30 minučių arba tol, kol viršus taps auksinės rudos spalvos.Prieš patiekdami papuoškite kapotomis petražolėmis.
Velykinių desertų receptai
Desertai dažniausiai siejami su šventėmis ir ypatingomis progomis, tokiomis kaip Velykos. Daugelyje desertų yra daug cukraus ir riebalų, todėl juos reikėtų vartoti saikingai, laikantis subalansuotos mitybos. Tačiau kai kurie desertai taip pat gali būti sveikesni naudojant alternatyvius saldiklius arba pakeičiančius kitus ingredientus. Apskritai desertai yra skanus ir malonus skanėstas, kuriuo galima mėgautis ir džiuginti svečius.
Tradicinis Velykų desertas Lietuvoje - boba
Nekepti kreminio sūrio pyragaičiai Velykoms
Vienas iš nekepto sūrio pyrago privalumų yra tas, kad jį pagaminti daug lengviau ir greičiau nei tradicinį keptą sūrio pyragą. Jam taip pat nereikia jokios specialios įrangos ar kepimo įgūdžių, todėl tai idealus desertas pradedantiesiems kepėjams.Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori greitai pasigaminti desertą, per daug nepraleidžiant virtuvėje. Šiame recepte nekeptas sūrio pyragas paskirstytas į keksiuku formeles, taip svečiams pasidalinti desertą bus lengviau.
Pyragaičius galite puošti ir šokoladu
Ingridientai Velykiniams sūrio pyragaičiai
- 12 šokoladinių sausainių, sutrintų
- 50 g sviesto, lydyto
- 200 g kreminio sūrio
- 100g cukraus pudros
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- 200 ml dvigubos grietinėlės
- Mini šokoladiniai kiaušiniai papuošimui
Instrukcijos Velykiniams kreminio sūrio pyragaičiams
Keksiukų gaminimo formą išklokite popieriniais dėklais.Dubenyje sumaišykite susmulkintus sausainius ir lydytą sviestą, kol gerai susimaišys.Tolygiai supilkite mišinį į formeles ir šaukštu paspauskite, kad susidarytų plokščias pagrindas. Atskirame dubenyje iki vientisos masės išplakite kreminį sūrį, cukraus pudrą ir vanilės ekstraktą.Atskirame dubenyje išplakite grietinėlę, kol susidarys minkštos smailės. Švelniai įmaišykite plaktą grietinėlę į grietinėlės sūrio mišinį, kol gerai susimaišys.Sūrio pyrago mišinį tolygiai supilkite į popierines skardas, kiekvieną užpildydami maždaug tris ketvirtadalius.Atšaldykite šaldytuve mažiausiai 2 valandas arba kol sustings.Kai sustings, išimkite sūrio pyragus iš formelių ir kiekvieną papuoškite mini kiaušiniais.
Temos straipsniai
12 Kūčių patiekalų
Kūčių stalas iš 12 patiekalų, geriausi Kūčių patiekalai
Antis gabaliukais kokosų pieno padaže
Orkaitėje kepta ir kokosų pieno padaže troškinta antis
Baklažanų suktinukai su feta sūriu
Vegetariškų baklažanų suktinukų įdarytų feta sūriu receptas
Geriausi silkės patiekalai Kūčioms
Silkės receptai Kūčioms, kaip pagaminti silkės patiekalą Kūčioms
Itališkas sūrio pyragas
Šokoladinis amareto skonio sūrio pyragas
Kiaulienos išpjovos medalionai grietinėlėje
Minkštučiai kiaulienos išpjovos medalionai patroškinti grietinėlėje
Kiaušiniai įdaryti grybais
Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai
Kiaušiniai įdaryti silke
Silke įdarytų kiaušinių receptas
Kumpiu įdarytos kiaušinių puselės
Įdaryti kiaušiniai su kumpiu
Lašiša tempura tešloje
Lašišos užkandėlė tempuros tešloje
Salotos su žuvimi Velykoms
Salotų su žuvimi patiekalai Velykiniam stalui. Velykinis salotų su lašisa vainikas, tuno salotų Velykinis receptas ir Velykinės špinatų ir rūkytų lašišų salotos su citrinų-krapų padažu.
Stirnienos karpačo
Tikriausiai pats įspūdingiausias patiekalas iš stirnienos yra karpačo
Stirnienos kepsneliai grietinėlės padaže
Stirniena su grietinėle tiesiog idealiai derinasi, itin skanaus stirnienos patiekalo receptas
Strimėlės užkandėlė
Šventinis užkandis iš įdarytos strimėlės
Velykiniai kiaulienos patiekalai
Velykų kiaulienos receptai. Tradicinė šaltiena, netikras zuikis bei gardūs kiaulienos šonkauliukai šventiniam Velykų stalui.
Velykiniai patiekalai iš karpio
Karpio patiekalai Velykiniam stalui, Velykų valgiai iš karpio, receptai iš karpio Velykoms
Velykiniai paukštienos patiekalai
Velykų pauštienos receptai. Tradiciniai keptos anties ir kalakuto valgiai ant Velykų stalo.
Velykiniai silkės patiekalai
Silkės patiekalai Velykų stalui. Silkės su avokadais ir keptomis daržovėmis Velykoms, Silkės su morkomis Velykoms ir silkės su burokėliais receptai.
Velykiniai vištienos patiekalai
Velykų vištienos receptai. Skaniausi vištos orkaitėje, vštienos kepsnio ir blauzdelių valgiai ant Velykų stalo.
Velykiniai žuvies patiekalai
Velykų patiekalai iš žuvies. Keptos lydekos su svogūnų padažu, žuvies filė su kaparinio sviesto padažu ir žuvies kotletų su varške receptai Velykų stalui.