Skaniausi Velykų patiekalai
Velykos – šventė, simbolizuojanti Kristaus prisikėlimą iš numirusiųjų po nukryžiavimo. Į mūsų šalį Lietuvą atėjo su krikščionybe. Tai šventė, kada bunda gamta, dienos ilgėja, gyventi darosi šviesiau, lengviau ir šilčiau. Nuo seno Velykų sekmadienį lietuviai bažnyčiose šventina verbas, vandenį, ugnį ir be abejo – maistą. Didįjį penktadienį laikosi rimties, pasninkauja, o sekmadienį, pasibaigus mišioms, skuba namo susėsti prie šventiško stalo su artimiausiais žmonėmis. Pirmą Velykų dieną ant stalo dėdavo iš bažnyčios parsineštą šventintą keptą avieną, Velykų bobą ir būtinai rūkytų, sūdytų, žolelėmis pagardintų lašinių: tai buvo privalomas patiekalas, kuris sustiprindavo per šaltąjį sezoną nualintą organizmą, suteikdavo daugiau jėgų. Ant šventinio stalo puikuodavosi naminės mišrainės, mėsos patiekalai, žuvis ir, aišku, svarbiausias Velykų simbolis – kiaušinis.
Tradicijos mažai pasikeitė, iki šiol Velykinis stalas atrodo panašiai, pilnas sočių ir reikšmingų valgių. Ligi šiol tikima, kad Velykų stalas turi būti turtingas, nes tuomet turtingi bus ir visi metai. Taigi, smagaus pasiruošimo ir linksmo, gardžiai kvepiančio Velykų stalo.
Tradiciniai Velykų patiekalai
Be kiaušinių neįsivaizduojamas Velykų stalas, po įvairiausių raštais išmargintų margučių daužymo prasideda vaišės. Kiaušinis simbolizuoja gyvybės atsiradimą, stiprybę, vaisingumą. Kiaušinio patiekalai puoselėja šeimos artumą ir stiprybę, o, kad paįvairinti kiaušinio skonį - įdaryti kiaušiniai yra vienas iš unikalių ir labai paprastų Velykinių receptų.
Grybais ir sūriu įdaryti kiaušiniai Velykoms
2 porcijoms reikės:
- 2 kiaušinių
- 3 šaukštai sviesto
- 180 g fermentinio sūrio
- 4 šaukštų majonezo
- 50 g marinuotų pievagrybių
- Papuošimui - Smulkintų žalumynų
Gaminimas:
- Išvirtus ir nuluptus kiaušinius padalykite išilgai pusiau, išimkite trynius.
- Atskiram inde kiaušinių trynius ištrinkite su sviestu ir trečdaliu sūrio. Suberkite smulkiai supjaustytus grybus ir viską gerai išmaišykite.
- Gautą masę įdarykite baltymų puselėse.
- Likusį sūrį sumaišykite su majonezu ir sudėkite ant serviravimo lėkštės. Sudėkite ant viršaus įdarytus kiaušinius ir apibarstykite žalumynais.
Velykų stalui labai tiks ir įprasti įdaryti kiaušiniai su rūkyta dešra, džiovintais grybais, alyvuogėmis ar gabalėliu rūkytos lašišos.
Velykiniai mėsos patiekalai
Kadangi Velykų patiekalai simbolizuoja gamtos prabudimą, tai tuo pačiu ir medžioklės pradžią, todėl mėsos patiekalai yra dažnas valgis ant daugelio stalo. Paukštiena ir kiauliena visoje Lietuvoje paplitę Velykiniai patiekalai. Kiaulė simbolizuoja sėkmę ir klestėjimą, o viščiukas, išsiritęs iš kiaušinio, simbolizuoja naują gyvenimą ar atgimimą.
Įvairūs mėsos pagardai ir įdarai pavers tradicinį patiekalą patraukliu ir įdomiu tiek mažiems, tiek dideliems. Su šiais pavasariniais mėsos valgiais galit lengvai nustebinti laukiančius ko nors naujo ir netikėto.
Paukštienos receptai Velykoms
Yra daugybė receptų ir būdų, kaip tinkamai ir skaniai paruošti paukštienos mėsą. Be to, vištienoje ir antienoje taip pat gausu vitaminų ir baltymų. Valgydami paukštienos mėsą, svečiai, be kita ko, gauna svarbių B grupės vitaminų, kurie stiprina imuninę sistemą, gerina nervų sistemą ir paprastai suteikia daugiau energijos kasdieniame gyvenime. Taigi, pakepintos su gardžiais prieskoniais bei riebalais, jos tirpsta burnoje. Sveika, skanu, be to, nebrangu.
Kepta Velykoms višta orkaitėje
Mėsiniai viščiukai auginami įvariomis sąlygomis. Aišku skaniausias viščiukas bus auginamas natūralesnėmis sąlygomis. Jo prekybos centre nesurasi, įmanoma surasti kiek pavaikščiojus po turgų. Jis bus riebesnis, mėsa kiek tvirtesnė, tačiau sultingesnė ir išraiškingo skonio. Pats geriausias orkaitėje gaminamo višiuko svoris apie 1,5 - 1,8 kilogramo.
Reikės
- 1 višta
- 1 citrina
- 9 – 11 bulvių
- 1 šaukštai pomidoro padažo
- 2 šaukštai majonezo
- 5 skiltelės česnako
- Prieskonių (kmynai, kuminas, kalendros, čiobreliai,)
- Druskos, pipirų, lauro lapų
- 2 šaukštai aliejus
- 1 svogūnas
Gaminimas:
- 2 Česnako skilteles nulupkite, smulkiai supjaustykite.
- Vištą įtrinti supjaustytu česnaku ir prieskoniais bei druska su pipirais.
- Vištos vidų pabarstykite kmynais ir įtrinkite citrinų sultimis, tuomet įdėkite svogūną ir lauro lapų. Palikite vištą marinuotis apie valandą.
- Nuskuskite bulves ir supjaustykite į dvi dalis, jei jos didelės.
- Bulves dėkite į dubenį, suberkite likusius česnako skilteles, dėkite majonezą, pomidorų padažą, šaukštą aliejaus, įberkite druskos ir pipirų.
- Išmaišykite, kad bulvės pasidengtų padažu.
- Ant riebalais patepta skardą paskleiskite glaudžiai bulves (kad greitai neišdžiūtų). Ant jų dėkite paruoštą vištą, įpilkite pusę stiklinės vandens ir pašaukite į orkaitę 200 laipsnių temperatūroje, kol gražiai apskrus.
Paukštienos įdarui galima naudoti slyvų, džiovintus obuolius, besėkles razinas, abrikosus ir kriaušes. O pikantiško skonio vištai suteiks, jei kepant užpilsite šaukštą kokosų pieno.
Velykinis vištienos kepsnys
2 porcijoms reikės:
- 360 g vištienos šlaunelės
- 50 g druskos
- 10 g pipirų
- 50 g Kieto sūrio „Džiugas“
- 100 g džiūvėsėlių
- 1 skardinė konservuotų pomidorų savose sultyse
- 180g sūrio mocarela
- 1 kiaušinis
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir išklokite skardą kepimo popieriumi.
- Vištienos šlauneles perpjauname perpus ir gerai išmušame mėsos muštuku iš abiejų pusių. Ant kiekvieno mėsos pjausnio pabarstome druską ir pipirus.
- Sutarkuojam kietąjį sūrį. Atskiram dubenėlyje įmušam kiaušinį ir suplakam.
- Vištieną apmirkome kiaušinio plakinyje, apvoliojame džiūvėsėliuose, po to sutarkuotame kietajame sūryje.
- Įpilkite į keptuvę aliejaus ir kepkite vištieną vartant apie 10min.
- Atskiroje keptuvėje pakepinti pomidorų padažą su druska ir pipirais.
- Ant iškeptų kepsnių užpilam pomidorų sultis ir ant viršaus uždedam sutarkuotą mocarelos sūrį.
- Kepsnius padedam ant išklotos kepimo popieriaus skardos ir kepame orkaitėje iki tol, kol sūris išsilydys.
Vištieną galima pavolioti ir įvairiose kruopose, sezamų sėklose.
Kepta antis Velykoms
2 porcijoms reikės:
- 400g anties krūtinėlė
- 5 g druskos
- 10 g pipirų
- Teriyaki padažas
- 100g spanguolių uogienė
Garnyrui:
- 100g įvairių, pagal skonį, salotų lapų
- 50g gervuogių
- 30 g morkų
Gaminimas:
- Anties krūtinėlę supjaustome ir užmarinuojame su prieskoniais. Dvi valandas palaikome šaldytuve.
- Baigę marinuoti kepame krūtinėlę ant karštos ugnies po 4 min iš abiejų pusių.
- Baigiant kepti aptepti teriyaki padažu.
Garnyras:
Visas salotas supjaustome ir sudedam kartu su uogom, išmaišome su žiupsneliu druskos ir aliejumi.
Prie kepsnio tinka įvairios saldžios uogienės, kaip spanguolių, bruknių, kriaušių uogienės ar obuolių, cukinijų padažai.
Kiaulienos receptai Velykoms
Visame pasaulyje būtent kiaulienos mėsa yra viena iš labiausiai naudojamų mėsos rūšių. Svarbiausia žinokite, kokiu būdu ją pagaminti ir kokiais kiekiais valgyti. Tarp kitko, kiaulė simbolizuoja tiek sėkmę, tiek klestėjimą, todėl tegul ir ant šventinio stalo puikuojasi keletą unikalių, tradicinių kiaulienos patiekalų, kaip netikras zuikis su daržovėmis ir tradicinė šaltiena.
Velykinis netikras zuikis su daržovėmis
10 porcijoms reikės:
- 1 kg kiaulienos faršo
- 200 g svogūnų
- 200 g morkų
- 100 g konservuotų žirnelių
- 50 g paprikos
- 30 g česnako
- 20 g druskos
- 10g juodųjų pipirų
- 1 kiaušinis
Gaminimas:
- Į kiaulienos faršą dedame druską ir pipirą.
- Visas daržoves pakepiname keptuvėje ir su smulkintuvu kruopščiai susmulkiname.
- Į kiaulienos faršą sudedame susmulkintą daržovių masę ir viską sumaišome, įmušam kiaušinį ir dar kartą gerai sumaišome.
- Skardą, kurioje keps netikras zuikis, išklojame kepimo popieriumi.
- Suformuokite norimą kepinio formą ir įdėkite į 200 laipsnių orkaitę. Kepkite 1h30min.
- Patiekti galite su šviežiomis daržovėmis ir virtomis bulvėmis.
Netikras zuikis - universalus Velykų patiekalas. Tinka valgyti kartu su salotomis ir pagardintu krapais bei krienais majonezo padažu.
Tradicinė šaltiena
6 porcijoms reikės:
- 0,3 kg neriebios kiaulienos
- 3 nedidelių paršelio kojų
- 2 vnt svogūnų
- 2 vnt morkos
- Petražolės šaknies ir nedidelio saliero
- 2 vnt česnako skiltelių
- 2 lauro lapų
- 3 juodųjų ir kvepiančiųjų pipirų grūdelius
Gaminimas
- Mėsą ir kojelę užpilkite vandeniu ir ant mažos ugnies virkite maždaug 2h 30min.
- Sudėkite supjaustytas daržoves ir virkite iki tol, kol mėsa atšoks nuo kaulų.
- Baigiant virti įberkite druskos, pipirų ir lauro lapų.
- Sultis perkoškite, kauliukus išimti, mėsą supjaustykite ir meskite į sultinį,
- Sultinį pagardinkite smulkiai supjaustytu ir su druska ištrintu česnaku, užvirinkite ir supilstykite į formeles.
- Kai šaltiena sustings, mentele nuimkite riebalų perteklių nuo paviršiaus. Apverskite ir išimkite paruoštą šaltieną į lėkštę, kurioje patieksite.
Velykų salotos ir mišrainė
Be klasikinių kiaušinių ir mėsos patiekalų siūlome ant šventinio Velykų stalo nepamiršti ryškių, gyvybingų ir šviežių ingredientų. Šios dvi gaivios Velykų salotos, suteiks stalui gardaus papildymo ir jaukių spalvų. Negana to, salotos turi daug reikalingų vitaminų ir medžiagų.
Velykinės morkų salotos
10 porcijoms reikės:
- 0,5 kg morkų
- 200 g svogūnų
- 20 g druskos
- 5 g pipirų
- 50 g obuolių acto 6%
- 100 g rukolos ir salotų lapų
- 150 g skrebučių
Gaminimas:
- Morkas nulupam, išplaunam ir sutarkuojame šiaudeliais.
- Svogūnus nulupame ir smulkiai supjaustome, pakepiname su aliejumi.
- Pakepintus svogūnus sudedam į morkų salotas. Dedame druskos, pipirų ir acto. Viską sumaišome
- Pateikiame su rukolos ir salotų lapais ir, atskirai paskrudinę, skrebučiais.
Kiekvieną prie stalo šventiškai nuteiks morkų su rukalą salotos, jei jos bus puošniai pateiktos. Pirmiausia ant patiekiamos lėkštės sauja suspauskite morkų salotas, o ant viršaus padėliokite žalumynų.
Gaivios Salotos su kuskusu
2 porcijoms reikės:
- 200 g salotų lapų „lollo biondo“
- 60 g saulėje džiovinti pomidorai
- 40 g agurkų
- 50 g pomidorų (rekomenduojame vyšninius pomidorus)
- 100 g kuskusų
- 2 šaukštai aliejaus
Gaminimas:
- Pasiruošite kuskusą pagal instrukcijas ant pakuotės. Vėliau perlieti šaltu vandeniu, suberkite į dubenį ir įpilkite šaukštą aliejaus ir išmaišykite.
- Nuplauname ir supjaustome visas daržoves.
- Salotų lapus, agurkus, pomidorus sumaišome su aliejumi ir sudedam kuskusą.
- Sumaišę kuskusą dedam ant viršaus supjaustytus džiovintus pomidorus.
Į salotas galite dėti ir keptos pagal skonį vištienos gabaliukų.
Klasikinė baltoji mišrainė
2 porcijoms reikės:
- 3 bulvės
- 1 morka
- 2 kiaušiniai
- 1 raugintas agurkas
- 1 žalias agurkas
- Du šaukštai konservuotų žaliųjų žirnelių
- 90g šaltai rūkyta kalakutienos filė
- Druskos, pipirų
- Majonezas
Gaminimas:
- Išverdame bulves, morkas. Bulvės ir morkos, virkite apie 30 min, kol suminkštės, bet nesukrins.
- Kiaušinius verdame apie 7 min. Išvirtus perlieti šaltu vandeniu, kad lengviau luptųsi.
- Išvirtas daržovės, kiaušinius, rūkytą kalakutieną, raugintą agurką ir žalią agurką smulkiai supjaustykite ir dėkite į bendrą dubenį, ant viršaus suberkite konservuotų žirnelių ir viską išmaišykite.
- Įberkite druskos, pipirų ir įdėkite majonezo. Viską kruopščiai išmaišykite.
Baltoji naminė mišrainė - Lietuvoje populiariausia. Dažnai ją gaminame pagal savo šeimos tradicijas, kai kurie dar pagardina su susmulkintais svogūnais ar naminiais obuoliais.
Velykiniai žuvies receptai
Žuvies valgiai užima garbingą vietą ant Velykinio stalo. Biblijos Jono 21 skyriuje mokiniai visą naktį žvejojo, bet nieko nepagavo. Išaušus valtis pasuko į krantą. Pakrantėje pamatė stovintį nepažįstamą žmogų, nepažįstamasis patarė tinklą išmesti per dešinį bortą. Mokiniai pakluso ir tik išmetę tinklą, jame spurdėjo žuvys. Visi dabar suprato, kad tas nepažįstamasis buvo Jėzus. Prisikėlęs iš numirusiųjų Jėzus! Kai mokiniai išeina į krantą, Jėzus paruošia jiems duoną ir žuvį, kurią virė ant ugnies.
Taigi Ankstyvojoje Bažnyčioje žuvies simbolis turėjo „švenčiausią reikšmę“, nes šį simbolį krikščionys naudojo, kad atpažintų bažnyčias ir kitus tikinčiuosius. Kirkščionybėje žuvis yra kaip vilties tikėjimu Jėzumi ženklas, todėl žuvys ne veltui visame pasaulyje laikomos delikatesu.
Velykinės silkės receptas
Silkė patiekalai yra vieni iš paprasčiausių žuvies receptų. Visame pasaulyje yra sukurta daugiau nei keli šimtai šios žuvies paruošimo būdų. Tačiau, kad ir kokiu būdu pagaminsite, jos būna minkštos, lengvai kramtomos ir virškinamos.
Silkė su grybais
4 porcijoms reikės:
- 4 silkių filė juostelės
- 75 g džiovintų grybų
- 2 morkų
- 2 svogūnai
- 70 g saulėgrąžų
- 2 šaukštai aliejaus
- Druskos ir maltų pipirų
Gaminimas:
- Išmirkytus ir išvirtus grybus, svogūnus ir morkas smulkiai supjaustykite, pasūdykite ir pakepinkite aliejuje.
- Suberkite saulėgrąžas ir dar truputį pakepinti, įberkite pipirų.
- Atvėsintą mišinį padėkite ant pailgai gabaliukais supjaustytų silkių.
Silkių filė bus minkštesnė, jei ją valandą pamirkysite piene.
Keptos lydekos su svogūnų padažu
6 porcijoms reikės:
- 1 kg šviežių ežerinių lydekų
- 600 g svogūnų
- 50 g miltų
- Pora džiovintų baravykų kepuraitės
- Puse citrinos
- 4 šaukštai aliejaus
- maltų pipirų
- druskos
Gaminimas:
- Kol ruošite kitus produktus, džiovintus grybus užpilkite šlakeliu verdančio vandens ir pamirkykite.
- Žuvį išdorokite, supjaustykite į 5 cm dydžio gabalėliais, įtrinkite druska ir pipirais, pašlakstykite citrinų sultimis ir 10 min pamarinuokite.
- Svogūnus nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais.
- Aliejumi išteptoje keptuvėje kepinkite svogūnus, kol pagels.
- Grybus užkaiskite, apie 5 min pavirkite. Nukošę, nuovirų neišpilkite. Supjaustykite plonai.
- Grybus sudėkite į sogūnus, įpilkite nuovirą, įberkite druksą su pipirais ir troškinkite, kol svogūnai paraus, o sunka išgaruos.
- Žuvį apvoliokite miltuose. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepkite žuvis, kol apskrus ir susidarys traški plutelė. Patiekite su svogūnų padažu.
Garnyrui galima pasirinkti virtus ryžius ir apvirtus pasūdytame vandenyje šparagus.
Temos straipsniai
12 Kūčių patiekalų
Kūčių stalas iš 12 patiekalų, geriausi Kūčių patiekalai
Antis gabaliukais kokosų pieno padaže
Orkaitėje kepta ir kokosų pieno padaže troškinta antis
Baklažanų suktinukai su feta sūriu
Vegetariškų baklažanų suktinukų įdarytų feta sūriu receptas
Geriausi silkės patiekalai Kūčioms
Silkės receptai Kūčioms, kaip pagaminti silkės patiekalą Kūčioms
Itališkas sūrio pyragas
Šokoladinis amareto skonio sūrio pyragas
Kiaulienos išpjovos medalionai grietinėlėje
Minkštučiai kiaulienos išpjovos medalionai patroškinti grietinėlėje
Kiaušiniai įdaryti grybais
Džiovintais grybais įdaryti kiaušiniai
Kiaušiniai įdaryti silke
Silke įdarytų kiaušinių receptas
Kumpiu įdarytos kiaušinių puselės
Įdaryti kiaušiniai su kumpiu
Lašiša tempura tešloje
Lašišos užkandėlė tempuros tešloje
Salotos su žuvimi Velykoms
Salotų su žuvimi patiekalai Velykiniam stalui. Velykinis salotų su lašisa vainikas, tuno salotų Velykinis receptas ir Velykinės špinatų ir rūkytų lašišų salotos su citrinų-krapų padažu.
Stirnienos karpačo
Tikriausiai pats įspūdingiausias patiekalas iš stirnienos yra karpačo
Stirnienos kepsneliai grietinėlės padaže
Stirniena su grietinėle tiesiog idealiai derinasi, itin skanaus stirnienos patiekalo receptas
Strimėlės užkandėlė
Šventinis užkandis iš įdarytos strimėlės
Velykiniai kiaulienos patiekalai
Velykų kiaulienos receptai. Tradicinė šaltiena, netikras zuikis bei gardūs kiaulienos šonkauliukai šventiniam Velykų stalui.
Velykiniai patiekalai iš karpio
Karpio patiekalai Velykiniam stalui, Velykų valgiai iš karpio, receptai iš karpio Velykoms
Velykiniai paukštienos patiekalai
Velykų pauštienos receptai. Tradiciniai keptos anties ir kalakuto valgiai ant Velykų stalo.
Velykiniai silkės patiekalai
Silkės patiekalai Velykų stalui. Silkės su avokadais ir keptomis daržovėmis Velykoms, Silkės su morkomis Velykoms ir silkės su burokėliais receptai.
Velykiniai vištienos patiekalai
Velykų vištienos receptai. Skaniausi vištos orkaitėje, vštienos kepsnio ir blauzdelių valgiai ant Velykų stalo.
Velykiniai žuvies patiekalai
Velykų patiekalai iš žuvies. Keptos lydekos su svogūnų padažu, žuvies filė su kaparinio sviesto padažu ir žuvies kotletų su varške receptai Velykų stalui.