Geriausios daržovių mišrainės žiemai
Atnaujinta: 2020-09-17

   Reta šeimininkė apsieina be konservuotų daržovių mišrainių atsargų. Kaip taisyklė sandėliuko lentynas papuošia skirtingų mišrainių žiemai stiklainiukai. Šeima turi daugybę skonių pomėgių. Kiekvienais metais eksperimentuojama, išgirstama naujų daržovių mišrainių receptų. Pateikiame populiariausių daržovių mišrainių žiemai receptus.

   Populiariausi daržovių mišrainių mišiniai yra maišant saldžias ir rūgštesnes daržoves. Saldžios ir itin populiarios yra morkos, burokėliai. Taip pat populiarios neutralios daržovės kaip cukinijos, patisonai. Rūgštumą mišrainėms populiariausia suteikti naudojant pomidorus. Kai kuriais atvejais rūgštesniais obuoliais. Išskirtinį skonį mišrainėms žiemai suteikia grybai.

Burokėlių mišrainė su grybais žiemai

  Burokėliai yra viena iš saldžiausių, skaniausių ir naudingiausių daržovių. Burokėliai naudojami daugybėje troškinių ir sriubų. Konservuojant burokėlių mišrainę galima pagreitinti šių patiekalų ruošimą. Burokėlių mišrainę su grybais pakaks įdėti į sultinį, įdėti virtos mėsos ir gausime nuostabius barščius. Viso labo per dešimtį minučių.

1 kg. burokėlių,
0,3 kg grybų,
0,4  kg pomidorų arba  80 g pomidorų pastos,
0,15 svogūnų,
0,15 kg paprikos,
3  skiltelės česnako,
100 g aliejaus,
2  šaukštai  9 procentų acto,
2 šaukstai cukraus,
1 šauktas druskos, 20 g

Išvirtus burokėlius nulupame ir stambiai sutarkuojame. Supjaustome pomidorus, troškiname su paprikomis puode ir vėliau sublenderiuojame. Į tyrę dedami burokėliai ir troškinama 20 minučių.

  Grybai nuplaunami, supjaustome ir apverdame dešimtį minučių nugraibydami putas. Apvirus grybais dar perplaunami ir nuvarvinami. 
  Svogūnai pjaustomi gana smulkiai ir apkepinami ant įkaitinto aliejaus. Svogūnai dedami į troškinį, supilamas likęs aliejus, sudedama druska, cukrus. Dar troškinama apie 20 minučių. Prieš pabaigą sudedamas česnakas ir actas. 

Mišrainė sudedama į stiklainiukus, užsukami dangteliai ir palaikoma apvertus.

Burokėlių mišrainė su grybais

Burokėlių mišrainė su svogūnais žiemai

Gana saldi burokėlių mišrainė puikia dera su silke. Labai gerai kai ateina senesnės kartos svečiai ir ant stalo silkė pataluose tiesiog būtina. Supjaustoma silkė, išverčiamas stiklainiukas ir tiesiog šventinis patiekalas ant stalo.

Burokėliai 3- 4 kilogramai,
Svogūnai 1,5  kilogramo,
Aliejaus 0,2 - 0,3 l,
Gero obuolių acto ( 9 %) - 2- 3 šaukštai,
Cukraus 0,15 - 0,2 l,
Šaukštas druskos,
Šaukštelis juodųjų pipirų,

Išvirti burokėliai nulupami, sutarkuojami. Svogūnai pjaustomi smulkiai ir porcijomis apkepami ant gerai įkaitintos keptuvės ir aliejaus. 
 Į puodą storu dugnu pilam kiek aliejaus, dedam burokėlius. Iškepus dedami svogūnai. Vėliau druska, cukrus, likęs aliejus.  Troškinama apie 20 minučių ir baigiant įpilamas actas ir sudededami pipirai. 
  Išpilstom po stiklainėlius, usukam ir palaikom  apvertus kol atauš. 

Burokėlių mišrainė su svogūnais

 

Morkų mišrainė su svogūnais žiemai

Viena iš universaliausių mišrainių su morkomis. Idealiai tinka prie sūdytos, marinuotos silkės, keptos žuvies. Vienas minusas - daug ašarų išrieda ruošiant svogūnus

1 kg morkų,
0,4 kg svogūnų,
0,3 kg rūgščių obuolių,
100 ml aliejaus,
100 - 150 g pomidorų padažo,
1 šaukštas druskos,
1 šaukštelis juodųjų pipirų. 

 

  Morkos sutarkuojamos, dedamos į storadugnį puodą su gerai įkaitintu aliejumi. Gerai bent kiek pakepinti morkas, kas kiek cukraus karamelizuotusi. Troškinantis morkoms vis įdedam porcijas apkeptų svogūnų. Juos verta visus apkepti iki karamelizacijos. O tai galima padaryti tik kepant plonu sluoksniu. Troškinama bendrai apie 30 minučių. 
  Pabaigai sudedami nulupti, nusėklinti ir sutarkuoti obuoliai, pomidorų padažas, druska, pipirai. dar kaitinama apie 5 minutes. 
  Morkų ir svogūnų mišrainė sudedama į stiklainius. Užsukami dangteliai ir palaikoma apvertus kol atauš. 
  

Morkų mišrainė su svogūnais

Morkų mišrainė su grybais žiemai

Pastarųjų metų mėgstamiausias morkų ir grybų mišrainės receptas. Subalansuota saldžiarūgštė mišrainė pritaikoma beveik visiems patiekalams kaip garnyras. Tiks su silke, su bulvėmis ir lašiniais, kepta žuvimi, virta ir kepta mėsa. Kartais ir vieną išvalgau.  Tinka visi baravykiniai grybai, voveraitės, pievagrybiniai.

2 kg grybų,
2 kg morkų,
1,5 kg svogūnų,
1 litras pomidorų padažo,
1 šaukštas druskos,
2 šaukšteliai cukraus,
10- 15 žirnelių juodųjų pipirų arba šaukštelis maltų.
300 g aliejaus,

 Sutarkuotos morkos kepamos kaip ir prieš tai pateiktame morkų mišrainės su svogūnais recepte. Taip pat apkepinami svogūnai ir dedami į morkų troškinį. 
  Grybai apiplaunami, supjaustomi ir verdami apie 15- 20 minučių. Daug geriau grybus paruošti iš anksto. Dažniausiai mes po grybavimo apverdam grybus, kuriuos vėliau panaudojam skirtingose mišrainėse.
 Grybams dar reikėtų troškintis bendrame katile apie 20 minučių. Kartu su grybais dedama druska, cukrus, pomidorų padažas, juodųjų pipirų žirneliai, aliejus. Jei naudosite juoduosius pipirus juos reikia dėti prieš baigiant troškintis. 

Morkų mišrainė su grybais

 

Kopūstų mišrainė su grybais žiemai

Kopūstų mišraines darau dviejų tipų. Labiau mėgstu raugintų ir troškintų kopūstų mišrainę su grybais. Šioje mišrainėje daugiau natūralaus rūgštumo. Tačiau visai skaniai išeina ir šviežių kopūstų mišrainė.  Gaminimas identiškas, tik raugintiems kopūstams reikia mažiau troškinimo. 

2 kg kopūstų,
0,4 kg svogūnų,
0,4 kg morkų,
0,5 kg grybų,
150 g pomidorų pastos,
100 g aliejaus,
2 šaukštai druskos,
1 šaukštelis juodųjų pipirų,
100 g vandens,

Kopūstai dedami į troškinimo puodą su kiek aliejaus ir troškinami. Paraleliai kepinamos tarkuotos morkos, dedamos į troškinį. Vėliau dedami apkepti svogūnai. Užimti tai turėtų   apie 20 minučių. Jei kiekiai didesni morkas ir svogūnus reikėtų prieš tai apkepinti.
 Grybus dažniausiai  jau turiu pjaustytus ir apvirtus. Jiems troškinti reikės dar apie  20 minučių. Sudėjus daržoves ir grybus dedama druska, pomidorų pasta, aliejus. Pabaigoje sudedami juodieji pipirai. Kai kurios šeiminkės pabaigai įdeda šaukštą 9 procentų acto

Kopūstų mišrainė su grybais

Marinuotų šparaginių pupelių mišrainė su pomidorais žiemai

1kg šparaginių pupelių,
0,5 kg grybų,
0,3 kg morkų,
0,2 kg svogūnų,
1 kg pomidorų arba 200 g pomidorų pastos,
0,4 kg paprikų,
3 šaukštai druskos,
100 g aliejaus,
8 šaukštai 9% acto,
4 šaukštai cukraus,  

Šparaginėms pupelėms apipjaustomi galiukai, jos dar pasmulkinamos. aš darau 3 centimetrų ilgio gabaliukus. Pupelės verdamos apie 5 minutes. 
 Pomidorai pjaustomi ir dedami virti į troškinimo puodą. Dažniausiai su jais sudedu ir paprikas. Po 10 minučių masė sublenderiuojama. Dedama apkepintos morkos ir svogūnai. Tada sudedami 15- 20 minučių apvirti grybai, druska, cukrus. Dar troškinama apie 10 minučių, pabaigai įpilamas actas, išmaišoma ir sudedama į stiklainiukus.

Šparaginių pupelių mišrainė su pomidorais

 

Paprikų ir cukinijų mišrainė žiemai

Gana universali mišrainė kuri idealiai tinka prie keptų mėsos patiekalų. Naudoju jau kiek peraugusias cukinijas kurių odelė dar nesukietėjo. Dažniausiai tenka išimti ir sėklas. Recepte gana daug acto ir paragavus tik ką pagamintą troškinį jis stipriai jaučiasi. Tačiau jau po keleto dienų actas įsigeria į daržoves ir mišrainė tampa švelnaus skonio.

2 kg cukinijų,
0,5 kg paprikų,
0,4 l pomidorų padažo,
200 ml aliejaus,
200 g cukraus,
200 ml 9 procentų acto,
1 šaukštas druskos,

Cukinijos ir paprikos supjaustomos. Troškinimo puode sumaišoma su aliejumi, druska, cukrumi ir pomidorų padažu. Mėgstu palaikyti kokią valandą, kad kiek sulčių išsiskirtų. Verdama apie 30 minučių. prieš pabaigą supilamas actas, įdedu pjaustytą česnaką. Dar pakaitinus 5 minutes supilstoma į stiklainiukus, uždaroma dangčiu ir palaikoma apvertus iki atauš. 

Paprikų ir cukinijų mišrainė

 

Pomidorų padažas žiemai

  Drąsiai prie geriausių mišrainių galima priskirti pomidorų padažus. Jų gali būti įvairių, šį kartą apie praturtintus įvairiomis daržovėmis. Pomidorų padažai nepakeičiami ruošiant troškinius, sriubas. Pasigaminę savo padažus supras kiek naminis produktas yra skanesnis nei pirktiniai padažai. Pomidorus perku daržovių bazėje sezono pabaigoje. Tada didžiuliai, prinokę pomidorai kainuoja pigiau nei obuoliai. Kažkaip net norą atmuša auginti pomidorus pačiam.

 1 kg pomidorų,
 0,2 kg paprikų,
 4 česnako skiltelės,
1 šaukštelis druskos,
1 šaukštelis kokybiško acto, 
1 šaukštas gero aliejaus,
Saujelė petražolių, raudonėlio, baziliko

Pomidorus pjaustau ir dedu į puodą kurio dugne įpilu aliejų. Pomidorų nelupu, renkuosi minkštesnės odelės pomidorus. Sublenderiavis nieko neliks. Pomidorus verdu apie 10 minučių, sudedu pjaustytą papriką, druską. Dar po dešimties minučių masė sublenderiuojama. Gaunamas padažas artimas sultims. Dažnai jau šiuo momentu dalį supilstau sultims žiemai.
   Dar 30 minučių pavirus pomidorų sultys sutirštėja ir gaunama fantastiška pomidorų tyrė. Ją taip pat dažnai išpilstau žiemai.
  Po valandos  gaunamos dar tirštesnė tyrė į kurią jau galima sudėti česnaką, prieskonines žoleles, actą. Sublenderiavus supilstoma į stiklainiukus.
  Padažų dažnai darau vienu metu daugiau. Jau būna paruoštos apkepintos morkos, svogūnai. Gaunami pomidorų padažai su morkomis, svogūnais. įdedant svogūnus virti reikėtų kiek ilgiau, dar 15 minučių. Tik tada dėti česnaką, prieskonius, actą. 

Pomidorų padažas žiemai

  Dažnai į padažą dedu aitriosios paprikos. Jei naudojama su sėklytėmis ją galima dėti virimo pradžioje, aitrumas nedingsta. Kilogramui pomidorų reikia apie trečdalio aitriosios paprikos, nors priklauso nuo veislės. Subtilesnis aštrumas gaunamas dedant be sėklų. Tik tada dedama, kad nebūtų ilgiau 20 minučių verdama.

Marinuotų pomidorų ir agurkų mišrainė žiemai

Pomidorų sezono pabaigoje vis dar būna agurkų likučiai. Estetinis jų vaizdas nekoks, tačiau skonis nuo to mažai nenukenčia. geras variantas padaryti mišrainę iš sveikų pomidorų ir pjaustytų agurkų. 

1,3 kg agurkų,
1,3 kg pomidorų,
0,4 kg svogūnų,

1 litras vandens marinatui,
Cukrus 2 šaukštai,
Actas 2 šaukštai,
Druska 2 šaukštai,
5 pipirų žirneliai,
2 česnako skiltelės,
Krapų žiedynas,
Šauktas aliejus,

Pomidorus subadome keliose vietose prie kotelio. Supjaustome agurkus ir svogunus. Apačioje dedamas krapų žiedynas, pipirų žirneliai. Sudedame sluoksniais pomidorus, agurkus, svogūnus, česnakus.

Užkaitinam marinatą ir juo užpilam sudėtas daržoves. Po dešimtie sminučių nupilam marinatą ir jį vėl užvirinam. Užvirus vėl užpilam ir litriniams stiklainiams užsukam dangtelius, apverčiam kol atauš. Trilitriniam stiklainiams procedūrą pakartojam dar kartą. 

 

Marinuotų pomidorų mišrainė su agurkais

 

Marinuotų daržovių mišrainė

Šis receptas mažai skiriasi nuo prieš tai buvusio. Marinatas tas pats, 3 kilogramams daržovių riekės apie 1 litro marinato. Kiekis svyruoja priklausomai nuo suspaudimo. Marinuotų daržovių mišrainėje galima papildomai įdėti morkų, cukinijų, paprikų, kiek aitriosios paprikos. Gausite tikrą Kalėdinio stalo puošmeną.

 

 

Marinuotų daržovių mišrainė

 

 

 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Temos straipsniai

Aštrios baklažanų salotos

Rudens daržovių, petražolių maloniai aštrios salotos-mišrainė.

Brokolių salotos su džiovintomis spanguolėmis

Kaip pagaminti skanias vegetariškas brokolių su spanguolėmis salotas

Burokėlių mišrainė su grybais žiemai

Mišrainės su burokėliais ir grybais receptas žiemai

Burokėlių mišrainė su pupelėmis

Tradicinės burokėlių salotos su pupelėmis receptas

Burokėlių mišrainė žiemai

Konservuota mišrainė iš burokėlių žiemai

Gaivios agurkų salotos žiemai

Kaip pasigaminti agurkų mišrainę žiemai, gaivios agurkų salotos žiemai, agurkai žiemai, agurkų salotų žiemai receptas

Gardžios vištienos salotos

Vištienos salotos su gražgarstėm, aisbergo salotomis, paprika ir konservuotais persikais.

Geriausios salotos su rukola

Rukolos salotų receptai

Gražgarsčių ir pomidorų salotos

Sveikos ir vegetariškos rukolos salotos su pomidorais

Lašišos salotos su bulguru

Salotos su lašiša, bulguru, pomidorais ir gražgarstėmis

Lašišos salotos su bulvėmis

Sūdytos lašišos salotų receptas su bulvėmis

Lęšių salotos

Kaip pagaminti sveikas ir skanias lęšių salotas

Morkų ir svogūnų mišrainė žiemai

Konservuotos mišrainės iš morkų su svogūnais receptas žiemai

Morkų mišrainė su grybais žiemai

Morkų, svogūnų ir grybų mišrainė žiemai

Salotos su smidrais

Sodraus skonio smidrų ir kruopų salotos paskanintos rūkyta žuvimi

Salotos su vištienos krūtinėle ir jogurto padažu

Traškūs salotų lapai, česnakiniame aliejuje kepinti vištienos gabaliukai, gaivus baltas padažas...

Silkė su morkomis ir svogūnais pomidorų padaže

Tradicinis šventinis silkės patiekalas Kūčioms, Kalėdoms ir Velykoms

Sveikuolių salotos

Sveikos salotos su daigintais grikiais ir saulėgrąžomis

Tabule salotos

Libanietiškos bulguro kruopų, pomidorų ir petražolių salotos tabbouleh

Žalumynų salotos su rūkyta vištiena

Rūkytos vištienos salotos su špinatais, gražgarstėmis, salotomis